Mooie routes met een vouwwagen

9 januari 2024 in Reisinfo0 reacties

Als je wil kamperen in Europa is een vouwwagen ideaal. Een vouwwagen is namelijk een stuk compacter dan een caravan, waardoor je er makkelijker, soepeler en zuiniger mee rijdt. Een vouwwagen is bovendien een stuk comfortabeler dan een tent, doordat je in een bed slaapt en er een volledige kampeeruitrusting in kwijt kunt.

Kwalitatieve vouwwagens zijn er tegenwoordig in allerlei modellen die snel zijn uitgeklapt en opgebouwd. Perfect dus als je op verschillende plekken wil overnachten. Maar wat zijn nou mooie vakantieroutes voor een vouwwagen? Wij zetten een paar suggesties voor je op een rijtje voor drie Europese vakantielanden.

Inhoud artikel

  1. Duitsland

Wie aan reizen in Duitsland denkt, denkt al gauw aan lekker vlot kilometers maken op de Autobahn. Prima als je zo snel mogelijk op een bestemming moet zijn, maar anders is het eigenlijk zonde van al het moois dat Duitsland te bieden heeft. Schilderachtige oude steden, weelderige landschappen en ontelbaar veel oude vestingen.

Overweeg daarom eens een van de mooiste en oudste routes van Duitsland: de Romantische Strasse. Langs deze route, die van Würzburg naar de Beierse Alpen loopt, kun je kamperen tussen de romantische weides, bossen, sprookjesachtige kastelen en natuurlijk de Alpentoppen.

Onderweg kun je tal van Middeleeuwse steden met een rijke cultuur bezoeken, zoals Würzburg, Rothenburg ob der Tauber, Nördlingen, en Dinkelsbühl.

  1. Frankrijk

Onze tip: laat de Route du Soleil voor wat hij is. Het is weliswaar de snelste manier om naar het Zuiden van Frankrijk te rijden, maar doordat je alleen over snelwegen rijdt is het waarschijnlijk ook de saaiste route. Een mooiere route is de N7 oftewel de Route Nationale. Net als de Route du Soleil begint de N7 in Parijs en eindigt hij aan de Côte d’Azur.

Onderweg kom je zowel langs allerlei pittoreske dorpjes als steden vol bezienswaardigheden, zoals Avignon: de Provençaalse pausenstad waarvan het historische centrum op de Werelderfgoedlijst staat.

Liever een wat ruigere route naar de Mediterrane kust? Kies dan voor de Pyreneeënroute oftewel de ‘Route des cols’, van de Atlantische Oceaan (Zuidwest Frankrijk) naar de Middellandse zee (Zuidoost Frankrijk). Dwars door de bergen kom je langs allerlei unieke plaatsen waar je met je vouwwagen kunt overnachten.

  1. Italië

Italië staat onder andere bekend om zijn meren. Een aantal van de mooiste meren liggen in Noord-Italië, zoals het Gardameer, het Comomeer en Lago Maggiore. Deze meren worden omringd door toeristische badplaatsen met tal van leuke campings en restaurantjes. Een tocht langs de meren is perfect voor een lekkere relaxvakantie met je vouwwagen.

Vanwege de vele wijnvelden ook een aanrader voor de wijnliefhebber! Ben je een fan van de klassieke oudheid? Dan mag Rome eigenlijk niet ontbreken op je tocht. Vanaf Rome kun je de oudste geplaveide weg ter wereld nemen: de Via Appia. Als je de hele weg wil volgen moet je alleen wel het eerste stukje (in het antieke historische centrum) te voet afleggen. Daarna kun je verder met auto en vouwwagen.

Een groot deel van de oorspronkelijke weg naar Brindisi is inmiddels vervangen, maar de via volgt nog wel ongeveer dezelfde route als 2300 jaar geleden. Noemenswaardige stopplaatsen zijn het vulkanische gebied van de heuveldorpjes Castelli Romani, het middeleeuwse Terracina, of het mausoleum van Cicero in Formia.

Benieuwd naar welke campings er langs deze en andere populaire vakantieroutes liggen? Kijk op deze overzichtspagina van de ANWB.

Romantische Straße

Reisgids Romantische Strasse downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?