Wat is ecotoerisme? + Hoe milieuvriendelijk op reis gaan? Alle info + tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Wat is ecotoerisme? + Hoe milieuvriendelijk op reis gaan? Alle info + tips

16 augustus 2021 in Reisinfo0 reacties

Meer en meer mensen trekken op vakantie, naar die ene stad of bekende plek die iedereen wilt zien. Echter kan massatoerisme zorgen voor heel wat problemen bij de lokale bevolking, hun cultuur en de natuur. Er zijn gelukkig wel verschillende manieren om duurzamer te reizen. Zo kan je met het ecotoerisme het massatoerisme een beetje tegen gaan en milieuvriendelijker op reis gaan. Bovendien lever je ook nog eens een positieve bijdrage aan het gebied dat je bezoekt.

In de toekomst zal de vraag naar dit soort toerisme alleen maar gaan toenemen. Daarom schreven wij een uitgebreid blogartikel met alles wat je moet weten over ecotoerisme en tips om zelf duurzaam te reizen.

Inhoud artikel

  1. FAQ - Veelgestelde vragen over ecotoerisme

Wat is ecotoerisme?

Vooraleer we dieper ingaan op dit onderwerp en je tips geven om zo ecologisch en duurzaam mogelijk te reizen, is het interessant om te weten wat ecotoerisme juist is. Ecotoerisme betekent dat er op kleinschalige voet toerisme plaatsvind. Met behoud en respect voor natuur, cultuur en historie waar de lokale bevolking economisch baat bij heeft. Een vorm van toerisme die de leefbaarheid van het gebied niet aantast.

Bovendien ervaar jij daardoor de bestemming in zijn ware glorie

Je leert dingen over de plaatselijke natuur en cultuur die je anders nooit te weten zou komen. Je gaat dus het best op stap met een lokale gids zodat je meer over de plaatselijke cultuur bijleert. Het levert als het ware een win-winsituatie.

Wat zo mooi is aan het concept ecotoerisme, is dat jij iets leert van je reis. Dat je als toerist de natuur in de gebieden die je bezoekt tijdens je vakantie respecteert. Dat je interesse hebt voor de lokale gebruiken en de cultuurhistorie die hier, vaak jammer genoeg kleinschalig, aanwezig zijn.
  1. Wat is het verschil tussen ecotoerisme en duurzaam toerisme?

Je vraagt je waarschijnlijk af, wat nu juist het verschil is tussen duurzaam toerisme en ecotoerisme. Het is belangrijk dat je deze twee niet met elkaar gaat verwarren. Het zijn beide positieve vormen van toerisme omtrent het milieu maar daarnaast is ecotoerisme vooral ook gericht op het behoud van de cultuur en de omgangsvormen van de bevolking.

Terwijl duurzaam toerisme vooral gericht is op het feit dat men zo zo’n min mogelijke impact op het milieu maakt. Zo kan je bijvoorbeeld reizen met een elektrische wagen in plaats van met het vliegtuig (lees ook ons blogartikel over hoe je kan reizen met een elektrische auto).

  1. Wat zijn de voordelen van ecotoerisme?

Ecotoerisme heeft heel wat pluspunten:

  • Een groot voordeel van ecotoerisme is het behoud van de cultuur, natuur en historie van het gebied.
  • Door de bescherming van de natuur word ook het leefgebied van flora & fauna beschermd en behouden.
  • Daarnaast biedt het ook werkgelegenheid voor de lokale bevolking.
  • Vaak heeft ecotoerisme ook invloed op het reisgedrag. Zo kies je sneller voor een duurzame manier van reizen naar de bestemming. Hierdoor lever je een bijdrage aan minder uitstoot en vervuiling.
  • Er is meer bescherming voor natuurgebieden. Vanwege inkomsten zijn er meer mogelijkheden om het gebied te onderhouden en optimaliseren betreffende de natuur en de dieren. Als er in het gebied beschermde diersoorten leven, hebben ze meer kans om te overleven.
  1. Enkele tips om duurzamer te reizen

Er zijn verschillende acties die jij als reiziger kan ondernemen om duurzamer te reizen. Zowel grote als kleine die ervoor zorgen dat je reist met een zo klein mogelijke voetafdruk. Hieronder vind je alvast onze tips om zo duurzaam mogelijk te reizen.

Kies een duurzame reisbestemming in plaats van een populaire

Wil je graag duurzaam reizen? Trek dan niet meteen naar al die populaire en bekende plekjes. Zo trokken heel wat toeristen naar het prachtige Dubrovnik in Kroatië om de filmlocaties van Game of Thrones te bewonderen. Jammer genoeg zorgde dit voor problemen voor de bestemming doordat ze niet voorbereid waren op massatoerisme. Zo was er meer verkeer in de stad, verslechtering van historische sites en stijgende prijzen die de lokale bevolking verdrijven.

Je hoeft niet per se de laatste reistrends te volgen. Er zijn namelijk heel wat mooie bestemmingen die minder bekend en duurzaam zijn. Probeer deze wondermooie plekjes op te zoeken. Je zal allicht versteld staan van wat een onbekende plek te bieden heeft.

Boek een hotel dat duurzaam reizen ondersteunt

Ben je van plan om binnenkort op reis te gaan en wil je graag duurzaam reizen? Dan kan je ook altijd overnachten in een hotel die duurzaam reizen ondersteunt. Meer en meer hotels zijn betrokken bij groene reisprogramma’s en schenken een bepaald percentage van hun winst aan milieuacties. Wanneer je niet zeker bent of een hotel wel duurzaam is, kan je altijd even de informatie op het website raadplegen.

Maar je hoeft niet per se op hotel te gaan. Wat dacht je van het huren van een gezellig vakantiehuisje? Een huisje middenin de natuur waar je kan uitrusten en genieten van de omgeving? Waarbij je wakker wordt door het gefluit van de vogels en de zon die op je schijnt terwijl je geniet van een heerlijk kopje koffie? Er zijn genoeg charmante natuurhuisjes te vinden over verschillende bestemmingen die helemaal zelfvoorzienend zijn. Nog op zoek naar een verblijf in een aangenaam natuurhuisje? Bekijk het volledige aanbod natuurhuisjes online.

Onze tip: Breng je eigen milieuvriendelijke toiletartikelen en duurzame verzorgingsproducten mee naar het hotel.

Neem zo weinig mogelijk mee op reis

Je zou er misschien niet meteen opkomen, maar een effectieve manier om duurzaam te reizen is ook zo weinig mogelijk en zorgvuldig inpakken. Hoe meer je namelijk meeneemt, hoe meer brandstof vliegtuigen, treinen en auto’s nodig hebben.

Bovendien is het ook gewoon handiger om met een lichtgewicht bagage op stap te gaan. Denk dus goed na wanneer je je valiezen gaat inpakken. Hieronder vind je enkele tips die je kunnen helpen bij het duurzaam inpakken:

  • Neem een hervulbare waterfles mee op reis.
  • Probeer milieuvriendelijke toiletartikelen en duurzame verzorgingsproducten in te pakken.
  • Ga voor plasticvrije shampoobars, tandtabletten, deodorants bars etc.
  • Neem een menstruatiecup mee op vakantie wanneer je langer dan 3 weken weg bent. Deze neemt minder plaats in dan pakjes tampons en maandverband.
  • Maak jezelf een lekkere sandwich die je tijdens je vlucht kan opeten. Vliegtuigmaaltijden worden namelijk over het algemeen geserveerd met veel wegwerpplastic.
  • Denk aan je kledij. Dunne materialen, die zeer klein opgerold kunnen worden zijn ideaal.
  • Wist je dat er in zonnecrème een stof zit die koraalriffen aantast? Voordat je een nieuwe tube koopt, check je best even of er oxybenzone in de zonnebrandcrème zit, dit is de stof dat een negatief effect heeft op koraal. Tip? Gebruik zonnecrème van het merk Naïf. Bekijk hier het volledige aanbod duurzame zonnebrandcrème.

Respecteer het milieu en de omgeving

Een van de belangrijkste puntjes om aan te halen? Respecteer het milieu! Het zorgt alleen maar voor de toekomst van (duurzaam) reizen. Zo zullen prachtige natuurgebieden na verloop van tijd jammer genoeg de effecten van massatoerisme ondervinden.

Enkele tips om zo respectvol mogelijk om te gaan met het milieu

  • Vermijd het aanraken van oude tempels en erken dat paden en hekken er niet voor niets zijn.
  • Lees de informatieborden waarop vermeld staat wat wel en niet kan op de site.
  • Koraalverbleking is een wereldwijd probleem. Daarom is het belangrijk dat je de koralen nooit aanraakt maar vanop afstand bekijkt.
  • Werp je afval in de daarvoor bestemde vuilnisbakken. Laat het niet zomaar rondslingeren.

Leave nothing but footprints

Eentje die goed samen gaat met het milieu.. Laat geen afval achter maar sporen. Ben je klaar met het drinken van je blikje cola? Gooi het dan in de dichtstbijzijnde vuilnisbak. Merk je zwerfvuil op langs de kant van de weg? Raap het op en gooi het in de daarvoor bestemde afvalbakken. Is er geen vuilnisbak in de buurt? Houd het dan even bij en gooi het later weg. Een fantastische manier om te helpen. Bovendien bescherm je de dieren en het zeeleven tegen verstrikking en opnames van plastic gifstoffen.

Wist je dat er over heel de wereld strandopruimingen worden georganiseerd? Zoek online of er op jouw bestemming eventueel zo’n opruiming plaats vindt zodat je op een geweldige manier kan deel uit maken van een positieve bijdrage. Bovendien leer je ook nog eens nieuwe mensen kennen die ook geïnteresseerd zijn in duurzaam reizen..

Shop local, eat local, be local!

Zoals eerder vermeld is ecotoerisme niet alleen gericht op de natuur maar ook op de cultuur. Het gaat hem over het hebben van een positief effect op de bestemming, de cultuur en de gemeenschap. Hoe kan je de lokale bevolking zo goed mogelijk stimuleren? Simpel hoor, act like a local.

Ga lekker boodschappen doen waar de lokale bevolking boodschappen doet, bezoek een leuke lokale markt waar je verse producten kan kopen. Koop souvenirs die handgemaakt zijn en die opbrengen aan de lokale bevolking. Ga je op restaurant? Proef heerlijke verse producten, die typisch voor de streek zijn. Maar houd er dan weer wel rekening mee dat je geen bedreigde diersoorten op je bord geserveerd krijgt..

Onze tip: wanneer je een lokale markt bezoekt, raden we je aan om je eigen herbruikbare tas(sen) mee te nemen. Zo hoef je geen plastic zakken te gebruiken en zorg je voor minder vervuiling.

Kijk uit met (bedreigde) diersoorten

Veel diersoorten zijn jammer genoeg met uitsterven bedreigd. Het is dan ook onze taak om ervoor te zorgen dat we deze diersoorten zo goed mogelijk beschermen. En ook ecotoerisme kan ook een rol spelen bij het behoud van diersoorten. Door middel van ecotoerisme kan ervoor zorgen dat natuurgebieden beschermd, afgeschermd en beheerd worden zodat de dieren veilig kunnen verder leven. Op die manier worden ook stropers op afstand gehouden en kunnen er optimale omstandigheden voor dieren gecreëerd worden.

Daarnaast kan ook jij je steentje bijdragen. Er is namelijk niets leuker om tijdens je verre reis bijzondere wilde dieren te bewonderen. Hiervoor kan je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan een opvang voor wilde dieren die zelf niet meer in het wild kunnen (over)leven en die wel uiteindelijk tot doel hebben de dieren weer in het wild uit te zetten. Je kan ook altijd wilde dieren spotten met een lokale gids, zoals bij een safari.

Onze tip: wanneer je dit van plan bent, zorg er dan voor dat je van tevoren goed informeert bent hoe het er aan toegaat bij zo’n opvang. Wanneer het mogelijk is dat je in direct contact staat met het dier (bv. Knuffelen of aaien, op de foto met een tijger) dan is het beter om er niet op bezoek te gaan. Wilde dieren knuffelen is namelijk niet normaal en er gaat vaak veel leed achter schuil.

Wees zuinig en bespaar energie en water

Net zoals je thuis moeite doet om energie en water te besparen, kan je deze inspanningen net zo goed tijdens je reis verderzetten. Zo kan je bijvoorbeeld energie en water besparen door:

  • Laat je elektronische apparaten niet onnodig opladen wanneer je niet in de buurt bent.
  • Zorg ervoor dat de lichten uit zijn wanneer je de ruimte verlaat.
  • Zet de verwarming lager als je weggaat en zet je airconditioning uit.
  • Pas eventueel zelfs de temperatuur van je koelkast aan. Deze verbruiken enorm veel energie!
  • Sluit de gordijnen zodat de warmte buiten blijft. Zo heb je de airco misschien niet nodig.
  • Laat het bordje 'niet storen' op de deur hangen, ook wanneer je weg bent. Zo ben je zeker dat de schoonmaakdienst van het hotel je handdoeken en lakens niet onnodig zal wassen.
  • Draag je kleding meer dan een keer.

Neem zo weinig mogelijk het vliegtuig

Niets is handiger dan het vliegtuig nemen naar je eindbestemming, daarnaast ben je met het vliegtuig ook vaak het snelst op je bestemming. Of het kan ook gewoon zijn dat je niet op je bestemming geraakt zonder dat je het vliegtuig moet nemen. Voel je daarom dan ook niet schuldig. Er zijn namelijk andere manieren om die CO2-uistoot te compenseren. De dag van vandaag kan je een gulle donatie doen aan een organisatie die zich in zet voor het milieu.

Eenmaal aangekomen op je bestemming, is het vaak qua tijd efficiënter om je met de auto of het openbaar vervoer te verplaatsen dan een binnenlandse vlucht te nemen (afhankelijk van je bestemming). Naast tijdswinst belast je er ook het milieu een stuk minder mee. Blijf je enkele dagen op één bepaalde bestemming? Verken de buurt dan te voet of met de fiets.

Wist je dat je ook heel wat mooie treinreizen kan maken? Lees alvast ons uitgebreid blogartikel met de mooiste treinreizen in Zwitserland.

Nog enkele tips om duurzamer te reizen

  • Een groot deel van het probleem zit natuurlijk in de uitstoot van het transport. Hoe minder vaak je je verplaatst, hoe beter voor het milieu. Reis voor langere periodes.
  • Neem voor afstanden kleiner dan 1000 km de trein! Treinen zijn minder vervuilend dan vliegtuigen.
  • Blijf wat langer op eenzelfde plek. Op die manier leer je de plaatselijke cultuur en bevolking kennen.
  • In plaats van gebruik te maken van het openbaar vervoer, kan je ook altijd de omgeving verkennen te voet of met de fiets. Het spaart je niet alleen geld, je komt ook nog eens op plekken die je anders misschien niet ziet.
  • Wees respectvol en vraag toestemming aan locals wanneer je een foto van hen wilt nemen.
  1. Hoe herken je een duurzame accommodatie?

Wanneer je op zoek bent naar een accommodatie op het internet, komen er talloze hotels, appartementen, B&B's en pensions tevoorschijn. Al snel zie je door de bomen het bos niet meer.

Hoe weet je nu welk hotel duurzaam is en welk hotel niet?

Gelukkig is er een eenvoudige manier om groene accommodaties te herkennen. Je kan ze namelijk herkennen aan een ecologisch keurmerk. Twee bekende keurmerken die je kan herkennen zijn: het Green Key keurmerk en het ECEAT-keurmerk.

  • Het European Centre for Ecological and Agricultural Tourism (ECEAT) bevordert het duurzaam toerisme in 24 Europese landen. In deze landen hebben maar liefst 1300 accommodaties het ECEAT-keurmerk gekregen.
  • Het Green Key keurmerk beperkt zich niet alleen tot Europa, maar wordt overal ter wereld gebruikt. Dit keurmerk richt zich tot alle bedrijven in de toerisme- en recreatiesector.
  1. Ecotoerisme: waar overnachten?

Wil je graag overnachten in een hotel dat zich inzet voor het ecotoerisme? Gelijk heb je! Gelukkig hoef je niet naar de andere kant van de wereld te vliegen om te slapen in een eco lodge of eco resort. Ook in Europa vind je tal van gezellige eco-accommodaties! Hieronder heb je alvast enkele leuke adresjes om te overnachten.

Bohinj Eco Hotel in Bohinj (Slovenië)

Liever een beetje luxe? Dan raden we je een overnachting in het Bohinj Eco Hotel in Slovenië aan. Het is het eerste ecologische hotel van Slovenië en biedt een oase van rust en comfort in het Bohinjska Bistrica. Het hotel is gelegen aan de rand van het nationale park Triglav, op 20 kilometer van het meer van Bled.

Het hotel is ingericht met natuurlijke materialen en biedt panoramisch uitzicht op de Julische Alpen. Verder serveert het bijbehorende restaurant een mix van Sloveense en internationale gerechten en vegetarische maaltijden, bereid met lokale eco-producten. De omgeving is ideaal om je gedachten even te verzetten en te gaan skiën, wandelen, raften en paardrijden. Of je kan ook altijd even terugtrekken in de wellness van het hotel. Meer info en boeken.

Almodovar Hotel in Berlijn (Duitsland)

In hartje Berlijn vind je het milieuvriendelijke designhotel Almodovar Hotel Berlin – Biohotel. Het hotel biedt naast moderne kamers met op maat gemaakte meubels van rozenhout, balkon en een uitzicht op de binnenplaats, gratis fietsverhuur aan. Iedere dag wordt er ook een heerlijk ontbijtbuffet geserveerd. De Bistro Bardot verzorgt vegetarische en biologische maaltijden. En in de bar van het hotel kan je genieten van een heerlijk drankje. Meer info en boeken.

Kolarbyn Eco-Lodge in Skinnskatteberg (Zweden)

Laat je graag eens alle comfort en luxe voor wat het is? Verblijf dan in deze unieke milieuvriendelijke accommodatie: STF Kolarbyn Eco-Lodge. Wat maakt het zo milieuvriendelijk? Alle boshutten van het STF Kolarbyn Eco-Lodge zijn gebouwd met natuurlijke materialen. Elke kamer heeft geen elektriciteit en stromend water maar je kan altijd een frisse duik nemen in het nabijgelegen meer. Tot de recreatieve voorzieningen behoren een drijvende houtvuur-sauna en een gemeenschappelijke hut met een open haard en schapenhuiden. Je kan ook altijd activiteiten zoals eland- en beversafari's en survivalcursussen regelen bij de eigenaars. Meer info en boeken.

Je bezoek aan Kolarbyn is niet alleen een onvergetelijke ervaring, het is ook een belangrijke bijdrage aan de mensen die in de buurt wonen. Meer nog, een deel van de opbrengst gaat rechtstreeks naar het behoud van natuur en cultuur in verschillende projecten.

Ecomama Hotel in Amsterdam (Nederland)

Ook dichterbij huis, in het mooie Amsterdamse vind je een aan te raden eco-hotel. Ecomama Hotel is eigenlijk een hostel maar laat je daardoor zeker niet afschrikken. Je kan er namelijk voor kiezen om een privékamer te boeken met uitzicht op de grachten. Meer info en boeken.

  1. Op stap met milieubewuste reisorganisaties

Hoewel het zelf samenstellen van je vakantie altijd heel leuk is, kan het ook eens handig zijn om de hulp van een reisorganisatie in te schakelen. Ook reisorganisaties spelen in op de sustainable travel trend en kunnen jouw reis zo duurzaam mogelijk maken. Houd er echter wel rekening mee dat ze je niet zomaar iets aansmeren. Enkele milieubewuste reisorganisaties:

  • Koning Aap geeft voorlichting over duurzaam reizen op een specifieke bestemming; hierbij gaat het dan vooral om bijvoorbeeld afval, verantwoorde souvenirs of contact met de lokale bewoners. Ook het gebruik van folders en reiscatalogi zijn hier flink teruggebracht of worden gemaakt van gerecycled papier.
  • Bij Better Places regel je je reis bij een lokale specialist: dat is niet alleen een stuk duurzamer, je reis wordt daarmee ook authentieker want je leert de bestemming écht kennen.
  • Ook maken steeds meer reisorganisaties gebruik van de zogenaamde Greenseat. Greenseat maakt het mogelijk voor reizigers om de CO2-uitstoot van hun reis te compenseren via duurzame energieprojecten in ontwikkelingslanden. Zo kan je als reiziger toch iets doen aan de gevolgen die je vakantie op het klimaat heeft.
  1. Mis niets tijdens je vakantie in Slovenië met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Slovenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Slovenië met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Slovenië met een gratis stadswandeling Ljubljana.

Slovenië

Gratis reisgids Slovenië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?