15 mooiste bezienswaardigheden Marseille: wat zien en doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

15 mooiste bezienswaardigheden Marseille: wat zien en doen tijdens je verblijf?

5 april 2024 in Provence1 reactie

Overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in Marseille + verblijftips

Marseille is na Parijs de grootste stad van Frankrijk met zijn 900 000 inwoners. Daarnaast is Marseille met voorsprong de belangrijkste havenstad van Frankrijk. Bezoek het oude stadscentrum, Panier en wandel je langs de prachtige haven (Vieux Port) en lunch in één van de karaktervolle barretjes langs het water. Bezoek ook zeker de romaans-byzantijnse Cathédral de Sainte-Marie-Majeure die dateert uit de elfde eeuw.

Benieuwd naar deze stad? Wij hebben alvast een overzicht gemaakt van wat je zeker moet gezien hebben bij een bezoek aan Marseille.

Tickets en tours voor je bezoek aan Marseille

Marseille bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours in Marseille.

Openbaar vervoer + mooiste musea + bezoek aan de Frioul eilanden kan voordelig met een Marseille City Pass, koop hem hier vanaf € 27

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

  1. Oude haven (Vieux Port)

Marseille werd gesticht door de Grieken omstreeks 600 voor Christus. Toen was er hier alleen nog maar een kreek te vinden. De Grieken bouwden dit uit tot een welvarende haven die in dienst bleef tot het einde van de 18de eeuw. Tegenwoordig wordt de oude haven nog gebruikt als jacht- en vissershaven en is het hét symbool van Marseille.

Wandel langs de haven en plof neer op een van de terrasjes van de cafeetjes. Of ga lekker dineren bij een van de gezellige visrestaurants. Nadien kan je nog een wandeling maken over de boulevard waar muzikanten zorgen voor een bijzondere sfeer bij zonsondergang.

VERBLIJFTIP: Appart hôtel Maison Montgrand-Vieux Port ligt in het centrum van Marseille, op wandelafstand de Vieux Port, waar boten vertrekken naar de Frioul-archipel en het Château d'If. Meer info en boeken.

  1. Le Panier, de oudste wijk van Marseille

Le Panier is dé oudste volkswijk van Marseille. Wandel door de smalle en pastelkleurige straatjes met sfeervolle winkeltjes, eettentjes, cafeetjes, enz. Je kan er zowel artisanale werkjes op de kop tikken, leuke souvenirs als snuisterijen, kleding, tapijten. Overdag biedt het wel zijn charme. Omdat de wijk op de Butte des Moulins is gebouwd, zal je hier ook vaak moeten stijgen en dalen in de steegjes.

Rue du Panier

Een van de trekpleisters in deze volkswijk is Rue du Panier. Dit is wellicht het meest schilderachtige straatje in de wijk. Het biedt een gezellige aanblik door de oude gevels waar achter een galerijtje, een restaurant, cafeetje of gewoon een woning huist. Bekijk de ligging op de kaart.

  1. Cathédrale de la Major

Cathédrale de la Major is een van de mooiste bezienswaardigheden in Marseille. De eerste versie van de Cathédrale de la Major werd gebouwd in de 12de eeuw. Deze werd zowel in de 15de als in de 17de eeuw nog verder uitgebreid. In de 19de eeuw besloot men om deze grotendeels af te breken, dit om plaats te maken voor een nieuwe in Romaans-Byzantijnse neostijl.

De kathedraal is een architecturaal pareltje! Voor de bouw van de kathedraal en de centrale koepel van 70 meter hoog heeft men namelijk gebruik gemaakt van bijzondere materialen als wit marmer uit Cararre, stenen uit Florence en mozaïek uit Venetië. Maar ook de binnenkant van de kathedraal is een bezoekje waard. Loop zeker even naar binnen en bewonder de Byzantijnse arcades, standbeelden en prachtige mozaïeken.

  1. Hôtel de Ville

Tegenover de oude haven bevindt zich het okerkleurige stadhuis van Marseille. Dit historische gebouw werd gebouwd door Gaspard Puger in 1653. Het bijzondere pand dateert uit de 17e-eeuw en is een van de weinig overgebleven gebouwen in de haven van Marseille na de slag om Marseille in 1943. Wandel zeker eens het stadhuis en bewonder de prachtige architectuur.

  1. Maison Diamantée

Naast Hôtel de Ville kan je het Maison Diamantée vinden. Dit museum is gevestigd in één van de oudste gebouwen van Marseille. Je vindt er onder meer een collectie van Provençaalse meubelen uit de 18de eeuw en Provençaalse kerstkribben.

  1. Musée de la Marine

Op de benedenverdieping van het Palais de la Bourse kan je het Musée de la Marine terugvinden. In dit museum kan je de geschiedenis ontdekken van de scheepvaart in Marseille vanaf de 17de eeuw tot nu.

Zie de mooiste plekjes van de Provence met onze complete rondreis, download onze reisgids Provence en trek er zelf op uit!
  1. Notre-Dame-de-la-Garde

De Notre-Dame-de-la-Garde is het meest opvallende gebouw van Marseille. Vanwege haar hoogte torent ze boven de stad uit. Deze kerk werd gebouwd halfweg de 19de eeuw in een Romaans-Byzantijnse neostijl. De kerk valt vooral op vanwege het 10 meter hoge vergulde Mariabeeld. Ook al heb je niet veel interesse in de kerk moet je deze zeker bezoeken voor het uitzicht van op de toren, het is namelijk fenomenaal.

Je kan de Notre-Dame-de-la-Garde ook bezoeken met het toeristentreintje. Dit treintje heeft twee routes. Route 1 gaat van de oude haven naar Notre-Dame-de-La-Garde. Route 2 gaat van de oude haven naar de oude visserswijk Le Panier.
  1. MUCEM

Éen van de topmusea in Marseille is het MUCEM, ook wel gekend als het ‘Museum of European and Mediterranean Civilisation’. Het museum is gevestigd aan het water en zal je meteen opvallen dankzij de moderne en strakke architectuur.

Bezoek het MUCEM en bewonder de verschillende collecties met diverse historische voorwerpen die je meer bijbrengen over de geschiedenis van Europese beschavingen, de Middellandse Zee gebieden enzoverder. Vanaf het museum heb je ook een prachtig uitzicht over de omgeving en de Middellandse Zee. Het museum is verbonden via een 115 meter lange brug met het oude Fort Saint-Jean dat gratis te bezoeken is. Hier kan je wandelen en genieten van het zonnetje in de mediterrane tuin na je bezoek aan het MUCEM. Meer info op de website.

TOEGANGSTICKET: Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je tickets voor het MUCEM online op voorhand. Zo kan je lange wachtrijen aan de kassa vermijden.

  1. Palais Longchamp

Het Palais Longchamp werd gebouwd tussen 1862 en 1869. Het paleis werd gebouwd om de realisatie van het 85 kilometer lange Canal de Marseille te vieren. Dankzij dit kanaal kon men de bewoners van de stad voorzien van drinkwater. Tegenwoordig kan je er het Musée des Beaux-Arts en de botanische tuinen terugvinden.

  1. Basilique Saint-Victor

Er wordt gezegd dat in de Basilique Saint-Victor de kerstening van Europa begon. In de Romeinse tijd kon je hier een steengroeve vinden. Later werd dit omgevormd tot een begraafplaats. In de 5de eeuw werd er begonnen met de bouw van een klooster. Deze plaats werd gekozen omdat het hier zou zijn dat de heilige Victor een marteldood zou gestorven zijn. De basiliek werd in de 11de eeuw gebouwd en regeerde over meer dan 300 kloosters. De crypte en de 18de-eeuwse Madonna van Michel Serre zijn twee hoogtepunten hier.

REISGIDS: Wil jij ook Marseille bezoeken tijdens je verblijf aan de Côte d'Azur? Download onze reisgids Côte d'Azur met een complete autoroute langs de kust.

  1. Geniet van het mooiste zicht vanaf Tour René

Wil je graag het mooiste uitzicht op de stad Marseille en omgeving? Dan moet je de Tour René beklimmen met 79 treden. Eens je de top van de toren hebt bereikt, geniet je van een fantastisch 360 ° uitzicht. Kijk rustig rond en spot de Basiliek Notre-Dame, de oude haven, het fort Saint Nicolas, het gebergte van de Provence enzoverder. Enkel de kathedraal la Major is aan je zicht onttrokken door een storend appartementsblok.

  1. Savon de Marseille

Wist je dat Marseille ooit de Franse zeephoofdstad was? Niet gek dat je bij ieder marktkraampje en souvenirwinkeltje de befaamde Savon de Marseille ziet liggen. Je kan de échte Savon de Marseille herkennen als er 72% d’huile op de zeepblokjes vermeld staat.

Tijdens de 18de eeuw produceerden zeepfabriekjes duizenden tonnen zeep en die gingen vlot over de toonbank. Niet alleen in Frankrijk, maar ook wereldwijd. De stad beschikte over een groot aantal oliemolens waarmee olijven werden geperst en de daaruit verkregen olie was een hoofdbestanddeel voor zeep. Zo ging de bal aan het rollen. Zoveel jaren later zijn er maar een handvol fabriekjes over. Interesse in de geschiedenis van de Savon de Marseille? Bezoek dan zeker het boeiende zeepmusea in Marseille MuSaMa, gewijd aan deze karakteristieke zeep.

  1. Frioul-archipel

Even weg van de drukte van de stad? Neem dan even de veerboot naar de Frioul-archipel. De Frioul-archipel is een groep van twee grote en twee kleine Franse eilanden voor de kust van Marseille: Pomègues en Ratonneau, If en Tiboulen. Ontdek er de zeldzame fauna en flora, wandel door de prachtige landschappen met indrukwekkende bergtoppen, ga lunchen bij Fort de Pomègues en bezoek zeker eens het Chateau d'If.

TIP: Met de Marseille City Pass kan je de oversteek doen naar de Frioul-eilanden.
  1. Château d'If

Wanneer je de Frioul-archipel bezoekt, ga dan zeker eens langs het indrukwekkende Château d'If. Dit kasteel dateert uit de 16e eeuw en stond vroeger gekend als een onneembare burcht en deed dienst als gevangenis. Heel wat politieke gevangen hebben hier opgesloten gezeten tot hun dood. Het kasteel werd pas echt gekend toen de beroemde schrijver Alexandre Dumas het gebruikte in zijn roman 'De graaf van Monte-Cristo'.

TICKETS: Wil je het kasteel graag bezoeken? Bestel je tickets voor het Château d'If online op voorhand.

  1. Maak een stadswandeling door Marseille

Natuurlijk is er nog veel meer te zien, proeven en beleven in Marseille dan enkele van de hierboven opgesomde bezienswaardigheden. Wil je de stad zelf ontdekken?

Vergeet dan zeker onze gratis stadswandeling Marseille niet te downloaden. Zo kan je zelf de verborgen charmante plekjes van deze havenstad verkennen (zonder verloren te lopen).

  1. Ontdek de prachtige omgeving van Marseille

Trek je er graag een paar dagen op uit? Dat kan natuurlijk ook! Er is meer dan genoeg te zien en te doen in de omgeving van Marseille. Hieronder vind je alvast een paar niet te missen adressen in de buurt van de havenstad Marseille:

Massif des Calanques

Ooit al gehoord van de Franse fjorden? Tussen de havenstad Marseille en het charmante kuststadje Cassis, liggen de betoverende Calanques. Het Massif des Calanques wordt gezien als een van de mooiste natuurgebieden van de Provence, en terecht. Het gebied kent ruige rotsgebergtes, idyllische baaien met een azuurblauwe zee en schilderachtige intieme stranden.

Het is als het ware een stukje paradijs op aarde waar je kan ontspannen en genieten van de adembenemende natuur. Daarnaast is deze plek ideaal om te hiken, wandelen, fietsen of te varen. Vanop de hoge kliffen krijg je een schitterend uitzicht over de omgeving.

Er worden ook verschillende excursies en wandeltochten georganiseerd. Bekijk het volledige aanbod tours in het Massif des Calanques.

Aix-en-Provence

Aix-en-Provence wordt met regelmaat benoemd tot 1 van de mooiste steden van Frankrijk. De stad ligt midden in de Provence maar is ook dichtbij de Middellandse Zee. Het is dan ook de ideale uitvalsbasis als je beide regio’s wilt ontdekken.

De stad wordt omringd door velden vol zonnebloemen en lavendel en binnen de stad vind je prachtige bezienswaardigheden tussen de 17de en 18de eeuwse herenhuizen. De stad was zeer populair bij een aantal grote schilders en schrijvers, en wanneer je door de lanen omringd door bomen loopt raak je bijna zelf ook geïnspireerd om een kunstwerk te creëren.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf dichtbij de Mirabeaupromenade? Boek dan een overnachting in het Aparthotel Séjours & Affaires Aix-en-Provence Mirabeau met modern ingerichte studio's. Meer info en boeken.

  1. Onze tip: Koop de Marseille City Pass

  • Ontdek de must-see bezienswaardigheden in Marseille met de Marseille City Pass.
  • De City Pass Marseille is 24 uur, 48 uur of 72 uur geldig.
  • De pass geeft je toegang tot vele bezienswaardigheden als het MUCEM, een oversteek naar de Frioul-eilanden, Château d'If en zoveel meer.
  • Daarnaast heb je ook onbeperkt toegang tot het openbaar vervoer.
  • Bestel je Marseille City Pass online en geniet zorgeloos van je vakantie in de Provence.
  1. Waar overnachten in Marseille?

Voor je bezoek aan Marseille, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen in Marseille online bekijken.

  • Mercure Marseille Centre Bompard La Corniche is een 4-sterren boetiekhotel met een zwembad bij de Kennedy Corniche, die start bij de oude haven en langs de baai van Marseille loopt. Een ware oase van rust in een groene omgeving op een paar minuten van het centrum van Marseille. Het hotel biedt ruime kamers verdeeld over 4 prachtige, romantische gebouwen: Provençaalse Bastide, Maison Franceville en patio met terras. Dineren kan je in de Bompard tuin met een gezellige sfeer, designmeubel en een terras met zicht op de tuin. Meer info en boeken.
  • Overnacht in het gezellige gasthuis van Le Rocher - Deluxe guest-house DGH. Het gasthuis biedt een gemeenschappelijke lounge, tuin en keuken. La Corniche is een geweldige keuze als je geïnteresseerd bent in stranden, musea en landschap. In de omgeving kan je onder andere snorkelen, vissen en fietsen. Meer info en boeken.
  • Het hele jaar door verwelkomt de gastheer van het Pension MarseilleCity gasten in het centrum van Marseille. MarseilleCity biedt kamers en appartementen op 10 minuten lopen van de oude haven van Marseille en van Saint-Charles, het centraal station. Daarnaast vind je op een steenworp van het pension tal van gezellige cafeetjes en restaurants. Meer info en boeken.
  1. Met onze reisgids mis je niets tijdens je reis in de Provence

Herkenbaar: je wilt er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Provence? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Provence met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Graag eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Provence.

Provence

Gratis reisgids Provence downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 12 november 2023 - Jan DS

Ondertussen al enkele van jullie reisgidsen gedownload én "gebruikt": fijn materiaal, goed beschreven interessante locaties, wandelingen, rondritten ... en afwisselend!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?