20 x mooiste bezienswaardigheden in Liverpool: wat zien & doen tijdens je bezoek

Volledige reisgids kopen voor € 10

20 x mooiste bezienswaardigheden in Liverpool: wat zien & doen tijdens je bezoek

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Liverpool + verblijftips

Liverpool straalt een hernieuwde energie uit en bloeit op met zijn culturele geschiedenis. De stad, die synoniem staat met The Beatles, trekt muziekliefhebbers en fans van de band met een aantal gerelateerde plekjes, culturele hotspots en historische bezienswaardigheden.

Ontdek in deze blogpost de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Liverpool.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Liverpool

Duur1 - 3 dagen ()
Vliegtickets1u25 vliegen naar Manchester Airport (MAN), vanaf Manchester is het 1 uurtje rijden naar Liverpool. Vliegtickets kan je vergelijken bij Cheaptickets of Momondo
FerryMet de boot vanuit België of Nederland naar Noordwest-Engeland?
VerblijvenOvernachtingen voor je bezoek aan Liverpool:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoWil je graag een rondreis maken, dan is een auto onmisbaar, boek je huurauto bij SunnyCars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)

Inhoud artikel

 1. Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Liverpool

Liverpool is een havenstad in het noordwesten van Engeland, gelegen aan de oostelijke oever van de rivier de Mersey. Ten westen ligt Manchester, op ongeveer 55 kilometer, Chester (ongeveer 27 kilometer naar het zuiden) en Preston (ongeveer 48 kilometer naar het noorden). Wil je graag Liverpool en omgeving ontdekken? Gebruik dan zeker onze rondreis door Noordwest-Engeland als leidraad.

Ligging van Liverpool en de mooiste bezienswaardigheden op de kaart

 1. Royal Albert Dock

Liverpool, waar de rivier de Mersey uitmondt in de Ierse Zee, heeft een centrale rol gespeeld in de geschiedenis van het Britse Rijk en diende als scharnierpunt voor de doortocht van talloze mensen, voornamelijk uit Noord-Europa naar Amerika. De maritieme erfenis van de stad omvat een groot aanbod aan menselijke ervaringen, van emigranten die koers zetten naar een nieuw begin tot de donkerdere hoofdstukken van de menselijke geschiedenis.

Begin je stadswandeling door Liverpool bij de Royal Albert Dock, een plek waar de Victoriaanse architectuur en moderne ontspanning elkaar ontmoeten. Neem een hapje of wandel langs de waterkant, en geniet van de verhalen die door de golven van deze historische handelsgrootmacht stromen.

Het havengebied herbergt indrukwekkende attracties

 • Je kan je verdiepen in de nalatenschap van de Beatles in hun speciale museum.
 • Hedendaagse meesterwerken bewonderen in de Tate Liverpool, een voormalig pakhuis omgetoverd tot een van de meest indrukwekkende kunstgalerijen in Groot-Brittannië.
 • Bekijk de beeldhouwwerken van de Liverpool Mountain en verken de maritieme en internationale slavernijmusea.
 • In combinatie met verschillende winkels en eetgelegenheden is het een levendige plek die uren aan boeiende activiteiten belooft.

RONDVAART: Maak een rondvaart door de historische Albert Docks van Liverpool.

 1. The Beatles

Liverpool en The Beatles zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Liverpool was niet alleen de geboorteplaats was van alle vier de bandleden (John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr), hier begon ook hun muzikale carrière. De rock- en popgroep heeft een enorme invloed gehad op de identiteit en de cultuur van de stad. Er zijn verschillende bezienswaardigheden in Liverpool die gewijd zijn aan The Beatles en hun erfgoed:

 • Het populaire standbeeld van de Beatles (bekijk ligging), waar meestal rijen mensen staan te wachten om met de bronzen band op de foto te gaan.
 • The Beatles Story waar je een uitgebreide tentoonstelling vindt, gewijd aan de geschiedenis van de band. Het museum bevindt zich in de historische Albert Dock (bekijk ligging). Tickets bestel je hier.
 • Penny Lane en Strawberry Field, vereeuwigd in de liedjes van The Beatles. Penny Lane (bekijk ligging) is een echte straat in Liverpool en Strawberry Field (bekijk ligging) was een voormalige kinderopvang en tuin die vaak door John Lennon werd bezocht.
 1. Liverpool Beatles Museum

In de wereldberoemde Mathew Street, in het hart van het Cavern Quarter, kan je nog een bezoekje brengen aan het authentieke Beatles Museum. Hier kom je alles te weten over The Beatles, het volledige verhaal, de historiek achter de groep en hoe ze wereldfaam verwierven. Je kan er ook een van de grootste Beatles-collecties ter wereld bekijken. Absolute aanrader voor The Beatles-fans onder ons! Meer info op de website.

THE BEATLES TOUR: Treed in de voetsporen tijdens deze wandeltour door Liverpool in teken van The Beatles.

 1. British Music Experience Museum

Liverpool heeft een rijke en invloedrijke geschiedenis in de muziekindustrie, die verder reikt dan alleen The Beatles. Een ander boeiend museum uit de muziekwereld is het British Music Experience Museum, gevestigd in het historische Cunard Building aan de Pier Head. Dit interactieve museum opende zijn deuren in 2017 en viert de pop- en rockevolutie van het land.

 • Bekijk de displays die het verhaal vertellen van de Britse muziek door de eeuwen heen, van invloedrijke figuren als Freddie Mercury tot de hitparade-toppers van nu.
 • Daarnaast herbergt het museum ook indrukwekkende collectie van memorabilia, iconische podiumoutfits en instrumenten bespeeld door beroemde artiesten, van de gitaar van Noel Gallagher tot het materiaal van de Sex Pistols, maken ook deel uit van de tentoonstelling.

Het allerleukste aan dit museum is echter dat je de kans krijgt om zelf muziek te maken in de Gibson Interactive Studio, waar je zowel gitaren, keyboards als drumkits kan bespelen. Er zijn ook diverse danspodia waar je dansbewegingen uit verschillende decennia kan leren. Meer info op de website.

 1. The Cavern Club

Op zoek naar een leuk, gezellig cafeetje? Ga dan zeker even langs The Cavern Club (bekijk ligging). Dit is de plek waar The Beatles (als huisband) hun eerste optredens gaven en beroemd werden. Hoewel het oorspronkelijke café inmiddels is afgebroken en herbouwd, blijft het een iconische plek dat nog steeds muziekliefhebbers van over de hele wereld trekt.

 1. Liver Building

Liver Building is een van de meest iconische gebouwen aan de waterkant van Liverpool en van de stad in het algemeen. Het is een kantoorgebouw met een klokkentoren uit 1911. Je kan tijdens je bezoek aan het gebouw een 360-gradenshow over de geschiedenis van Liverpool bekijken of kies voor een rondleiding en geniet van het prachtige uitzicht vanaf de top van het gebouw.

TICKETS: Geniet van een adembenemend uitzicht over de stad en tijdens deze Royal Liver Building 360 Degree Tower Tour.

 1. Titanic Memorial Liverpool

Iets verder langs het water staat een granieten monument ter nagedachtenis aan de 244 ingenieurs die omkwamen bij de ramp met de Titanic in 1912. Het Liverpool Titanic Memorial is een eerbetoon aan de tragische zeereis. Met zijn plechtige pracht en gedetailleerd vakmanschap nodigt het bezoekers uit om even stil te staan en herinneringen op te halen.Het monument ligt dicht bij het water (bekijk ligging) en onderstreept de intieme band van Liverpool met de geschiedenis van de Titanic.

OVERNACHTINGSTIP: In de jachthaven van Liverpool ligt de Titanic Boat, een woonboot zodanig ontworpen dat het lijkt alsof je op de Titanic verblijft.

 1. Bezoek een van de vele musea in Liverpool

Museum of Liverpool

Het Museum of Liverpool, dat op 19 juli 2011 opende, zit gevestigd in een opvallend, speciaal ontworpen gebouw langs de waterkant. Het is 's werelds eerste nationale museum gewijd aan de geschiedenis van een regionale stad.

Het museum vertelt het verhaal van Liverpool en zijn inwoners en de tentoonstellingen zijn onderverdeeld in vier thema's. Kom meer te weten over de stedelijke en technologische evolutie van de stad, bekijk de interactieve displays en objecten die het ongelooflijke erfgoed van de stad schetsen en ga ook zeker even naar de dakraamgalerijen waar je een prachtig uitzicht hebt op de Three Graces.

The Western Approaches

The Western Approaches is een belangrijk museum en een blijvende herinnering aan de bijdrage van Liverpool aan Wereldoorlog II. Het museum zit gevestigd in een voormalige, geheime, ondergronds bunker dat ooit een cruciaal onderdeel was van de Britse militaire inspanningen tijdens de Tweede Wereldoorlog. The Western Approaches Command diende ter beschermingen van de konvooien tegen aanvallen van Duitse U-boten en vliegtuigen.

Vandaag de dag biedt het museum een kijkje in de oorlogsoperaties van het Western Approaches Command. Tijdens je bezoek kan je de originele operatiekamers en het oude communicatieapparatuur bekijken die werd gebruikt om de inspanningen van de Slag om de Atlantische Oceaan te coördineren.

TICKETS: Wandel door de voormalige, geheime ondergrondse oorlogsbunker onder de straten van Liverpool, boek hier je tickets voor het Western Approaches WWII Museum.

World Museum

Het World Museum is een groot museum met natuurgeschiedenis, wetenschap, cultuur en een planetarium dat zich uitstrekt over vijf verdiepingen met interactieve tentoonstellingen. Het is gratis toegankelijk, hoewel donaties natuurlijk op prijs worden gesteld. Er is hier echt voor elk wat wils. Het museum is zo groot en er valt zoveel te zien, dat je hier makkelijk een hele dag kan doorbrengen. Meer info op deze site

Walker Art Gallery

Walker Art Gallery ligt net ten oosten van het Wereldmuseum, voorbij de Centrale Bibliotheek. Dit is een Victoriaans museum dat moderne en hedendaagse kunst vanaf de 12e eeuw tot heden laat zien van uiteenlopende kunstenaars als Degas en Hockney maar ook Rubens en Rembrandt. De galerie voor decoratieve kunst bevat meer dan 500 keramiek-, glas-, aardewerk-, mode- en meubelstukken uit de oudheid tot de 20e eeuw.

Merseyside Maritime Museum

Een bezoek aan Liverpool is pas compleet als je het Merseyside Maritime Museum, gelegen in het historische Albert Dock hebt bezocht. Dit museum is namelijk een eerbetoon aan het maritieme erfgoed van de stad.

 • Ontdek meer over de rijke maritieme geschiedenis van deze haven en zijn wereldwijde impact.
 • Bekijk de levensgrote boten en indrukwekkende modelschepen, evenals een uitgebreide collectie maritieme kunst (denk maar aan schilderijen, posters en films).
 • Je vindt er zelfs een authentiek reddingsvest gedragen door een overlevende van de Titanic.
 • Op de derde verdieping vind je een tentoonstelling die zich focust op de geschiedenis van de trans-Atlantische slavernij.
 1. Liverpool Metropolitan Cathedral

Je kan niet naast de Liverpool Metropolitan Cathedral kijken. De rooms-katholieke kathedraal heeft namelijk een opvallende ronde structuur en werd binnenin versierd met moderne kunstwerken. Het ontwerp, van Frederick Gibberd, kwam als eerste uit de bus in een internationale competitie en leidde tot de bouw van 1962 tot 1967.

Hoewel de modernistische stijl van de kathedraal polariserend is, werden de architectonische tekortkomingen kort na de voltooiing duidelijk, wat resulteerde in een rechtszaak tegen Gibberd voor zaken als lekkende daken en afbladderende mozaïektegels, wat leidde tot claims van £1,3 miljoen. Ondanks deze problemen is de kathedraal een beschermd gebouw, gebouwd op de historische locatie van wat ooit 's werelds grootste werkhuis was.

De kathedraal bevindt zich in de Georgian Quarter (bekijk ligging), een van de mooiste wijken in de stad met elegante Georgische herenhuizen, lommerrijke straten en traditionele pubs.
 1. Williamson Tunnels

De Williamson Tunnels in het Liverpoolse Edge Hill district zijn uitgestrekte ondergrondse gangen die gebouwd werden tussen 1810 en 1840 onder leiding van Joseph Williamson, een tabakshandelaar en filantroop.

Deze bouwwerken, die vaak "tunnels" worden genoemd, bestaan voornamelijk uit bakstenen of stenen bogen boven zandsteenuitgravingen. Over hun ware doel wordt nog steeds gediscussieerd, met theorieën die variëren van commerciële steenwinning tot het verschaffen van werkgelegenheid of het vervullen van Williamson's eigenaardige interesses.

De dag van vandaag kan je rondleidingen volgen door delen van het tunnelnetwerk, waaronder de zuidelijke en dubbele tunnel. Je krijgt onder andere historische voorwerpen te zien die tijdens de opgravingen zijn gevonden. Meer info op de website.

 1. Kathedraal van Liverpool

De Liverpool Metropolitan Cathedral is geen typische kathedraal, daarvoor moet je naar de Liverpool Cathedral, een imposant bouwwerk van de Church of England uit de 20e eeuw. De kathedraal staat bekend om de hoogste en breedste gotische bogen ter wereld en een uitkijktoren (ongeveer 150 meter hoog) die je kan beklimmen voor een panoramische uitzicht over de stad. Verder heeft deze kathedraal ook prachtige gebrandschilderde ramen en een van de grootste orgels van het Verenigd Koninkrijk.

 1. Chinatown van Liverpool

Niet zo ver van de kathedraal vind je Chinatown van Liverpool. Wandel door de rijkelijk versierde poort (de Chinatown Gate), door de kleurrijke straten, omringd door prachtige lantaarns, verschillende Chinese bedrijven en etablissementen waar je allerlei lekkere Chinese gerechten kan proeven.

FIETSTOCHT: Geen zin om te wandelen? Ontdek de highlights van Liverpool vanop de fiets. Deze Liverpool Fietstour, een route van 8 kilometer, brengt je langs de belangrijkste bezienswaardigheden van deze deze fantastische metropool.

 1. Liverpool F.C. en Everton F.C.

Dat voetbal leeft in Liverpool, zal je niet verbazen. De stad is trots op haar twee Premier League-teams Liverpool F.C. en Everton F.C. Wil je graag een voetbalwedstrijd live bijwonen? Dan boek je best ruim op voorhand voetbaltickets.

Zijn er geen spannende wedstrijden wanneer jij de stad bezoekt, dan kan je ook gewoon zo een bezoekje brengen aan het iconische stadion Anfield (de thuisbasis van Liverpool F.C., zie ligging hier). Everton F.C. speelt zijn thuismatches in het Goodison Park Stadion. Boek hier een georganiseerde rondleiding door het stadion van Liverpool en neem een kijkje in de kleedkamers, de perskamer en wandel door de spelerstunnel.

 1. Sefton Park

Even ontsnappen aan de stadsdrukte, neem dan het openbaar vervoer naar het Sefton Park, een groene oase net buiten het centrum van Liverpool. Het park werd ontworpen door de beroemde landschapsarchitecten Édouard André en Lewis Hornblower. De aanleg van het park begon in 1867 en het werd officieel geopend in 1872.

Het ontwerp van Sefton Park weerspiegelt de Victoriaanse passie voor sierlijke landschapsarchitectuur. Je wandelt hier over de uitgebreide gazons, kronkelende paden en langs kunstmatig aangelegde meren en watervallen. Een van de meest opvallende kenmerken van Sefton Park is de Palm House, een grote Victoriaanse glazen kas dat een uitgebreide collectie exotische planten herbergt.

OVERNACHTINGSTIP: Het Sefton Park Hotel is gevestigd in een groot Victoriaans huis en biedt uitzicht op de schilderachtige kanovijver van het Sefton Park. Bovendien is het niet zomaar een hotel, het is de voormalige woonplaats van de vijfde Beatle Stuart Sutcliffe.

 1. Rondvaart met de Mersey-veerboot

Liverpool heeft een prachtige ligging aan de waterkant, wie de stad vanuit een ander perspectief wilt zien, kan dat het beste door een rondvaart te boeken. Stap aan boord van een kleurrijke Mersey Ferry en geniet van de stad vanop het water.

Bewonder de prachtige Victoriaanse panden langs de rivier, geniet van het prachtig uitzicht op de skyline van de stad, inclusief de Three Graces, Albert Dock en het Liverpool Museum en kom meer te weten over de drie belangrijkste invloeden die deze stad gekend heeft: smokkelen, muziek en oorlog. Vergeet ook vooral niet te genieten van het uitzicht over de stad.

 1. Superlambananas in Liverpool

Ooit al gehoord van de Superlambananas? Je vindt deze bijzondere kunstwerken als het ware op iedere hoek van de straat in Liverpool. De Superlambananas staan bekend als hét symbool van Liverpool. Het beeldhouwwerk combineert de vorm van een banaan en een lam, en verwijst naar de goederen die door de haven van Liverpool werden verhandeld.

De allereerste Superlambanana werd ontworpen in 1998 door de Japanse kunstenaar Taro Chiezo. Dit felgele beeldhouwwerk weegt bijna 8 ton en heeft een hoogte van 5,2 meter. Je zal er heus niet naast kijken!

In 2008, toen Liverpool de Europese Culturele Hoofdstad was, werden er meer dan 100 kleinere replica's van de Superlambanana gemaakt en door de stad geplaatst. Je vindt ze er tegenwoordig in verschillende kleuren en sommige replica's werden uniek beschilderd door lokale kunstenaars maar ook scholen en gemeenschappen.

Enkele Superlambananas die je kan vinden in Liverpool zijn The Drumlin's SuperLambanana (bekijk ligging), de Superlambanana bij de Albert Docks (bekijk ligging) en de Runcorn Superlambanana (bekijk ligging).
 1. Central Library

Of je nu een boekenwurm bent of niet, een bezoekje aan de Central Library van Liverpool is een absolute aanrader. Het is een van de meest indrukwekkende en historische bibliotheken van het Verenigd Koninkrijk. De bibliotheek werd oorspronkelijk geopend in 1860 en heeft sindsdien verschillende renovaties en uitbreidingen ondergaan.

De bibliotheek combineert historische en moderne architectuur. Het oorspronkelijke neoklassieke ontwerp is nog steeds zichtbaar, vooral in de iconische Picton Reading Room, een van de oudste ruimtes die wordt gekenmerkt door zijn cirkelvormige leeszaal en indrukwekkende koepel. Snuister even rond tussen de zeldzame boeken, middeleeuwse manuscripten en prenten.

 1. Crosby Beach

Net buiten het stadscentrum van Liverpool (zo'n 20 minuten rijden van de dokken) ligt Crosby Beach (bekijk ligging). Crosby Beach maakt deel uit van de Sefton Coastline en strekt zich uit over enkele kilometers langs de Ierse Zee. Een van de meest opvallende kenmerken van Crosby Beach is het beeldhouwwerk "Another Place" van de wereldberoemde kunstenaar Antony Gormley.

Deze 100 levensgrote gietijzeren figuren staan verspreid over de kustlijn en lijken als het ware de zee in te lopen. Wandel langs het strand en de sculpturen, geniet van het uitzicht over de zee tot aan de heuvels van Wirral en Noord-Wales en spot een mooie zonsondergang.

 1. Mooiste daguitstappen vanuit Liverpool

Verblijf je meerdere dagen? Overweeg dan een van onderstaande excursies:

 1. Waar overnachten in Liverpool?

Wil je graag meerdere dagen in Liverpool vertoeven en ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Liverpool biedt een verscheidenheid aan buurten, elk met zijn unieke charme en bezienswaardigheden.

In het stadscentrum van Liverpool - vooral in de City Centre - vind je talloze hotels, van luxe tot goedkoop. Een andere leuke buurt om te verblijven is rond de Albert Dock. Hieronder vind je alvast enkele van onze favoriete verblijven of bekijk hier het volledige aanbod hotels en appartementen in Liverpool.

 • Het 4-sterrenhotel Hope Street ligt in het centrum van Liverpool en beschikt over stijlvolle kamers met luxe meubilair en uitzicht over de stad. Verder biedt het hotel een heerlijk ontbijtje, twee restaurants en een wellnescentrum.
 • Liever overnachten in een appartement te midden van de stad? Dan is Duke Street Townhouse misschien wel iets voor jou. Deze accommodatie biedt ruime appartementen voorzien van een kleurrijk interieur.
 • Mag het iets meer luxe zijn, verblijf dan in het Malmaison Liverpool in het Princes Dock. Dit viersterrenhotel beschikt over ruime kamers in boetiekstijl, een ultramoderne fitnessruimte en het strakke Brasserie-restaurant.
 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Noordwest-Engeland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Noordwest-Engeland? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Koop onze reisgids Noordwest-Engeland en laat je verbazen met onze uitgestippelde rondreis langs de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden in deze regio in Noordwest-Engeland (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Noordwest Engeland hier.

Noordwest-Engeland

Gratis reisgids Noordwest-Engeland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?