13 x mooiste bezienswaardigheden op Isle of Man: wat zeker zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x mooiste bezienswaardigheden op Isle of Man: wat zeker zien & doen?

De mooiste plekken en bezienswaardigheden op Isle of Man + verblijftips

Het Isle of Man, ook wel gewoon Mann genoemd, is een zelfbesturende entiteit onder de Britse kroon en ligt in de Ierse Zee, in het midden van Groot-Brittannië en Ierland. Het eiland wordt al sinds 6500 voor Christus bewoond. Het Isle of Man krijgt elk jaar internationale aandacht vanwege de spannende TT Motorcycle Races en staat ook bekend om de unieke Manx kat, die zich onderscheidt door zijn korte of helemaal geen staart. In 2016 erkende UNESCO het Isle of Man als biosfeerreservaat.

Daarnaast vind je hier ook prachtige natuur, een ruige kustlijn en charmante dorpjes. Ontdek de mooiste plekjes en bezienswaardigheden op Isle of Man.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Isle of Man

Duur1 - 3 dagen ()
Vliegtickets1u25 vliegen naar Manchester Airport (MAN), vliegtickets kan je vergelijken bij Cheaptickets of Momondo
FerryMet de boot naar Isle of Man?
VerblijvenOvernachtingen voor je bezoek aan Isle of Man:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoWil je graag een rondreis maken, dan is een auto onmisbaar, boek je huurauto bij SunnyCars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)

Inhoud artikel

Kaartje met mooiste bezienswaardigheden Isle of Man

 1. Douglas

Aan de kust van de Ierse Zee ligt Douglas, de hoofdstad van het Isle of Man. Hier vind je het Manx Museum, met fascinerende tentoonstellingen over Vikingschatten. De 'Story of Mann'-route is een magneet voor geschiedenisfanaten die de historische bezienswaardigheden van het eiland willen verkennen.

Het Villa Marina-Gaiety Theatre complex, een gerestaureerde Edwardiaanse locatie, biedt een prachtig decor voor concerten. Langs Douglas Bay kun je kiezen voor paardentrams voor ontspannen ritjes langs de kust, aangevuld met langzame wandelingen door kleurrijke bloementuinen. In het zuiden biedt de Great Union Camera Obscura een unieke optische ervaring met spiegels die een weids panoramisch uitzicht over de omgeving bieden.

FERRY: Wanneer je Isle of Man bezoekt, dien je de ferry te nemen naar Douglas. Tickets voor je overzet met de ferry vanuit Liverpool boek je makkelijk online op voorhand.

 1. Crogga Valley Railway

Een klein stukje zuidwaarts, vlakbij Port Soderick, ligt Crogga Valley Railway. Dit is een privéspoorlijn op miniatuurschaal op het terrein van Crogga Castle, waarvan je een deel kunt zien vanuit passerende treinen. Deze spoorweg is niet toegankelijk voor het publiek, maar je kan wel met de stoomtrein van het Isle of Man van en naar Port Soderick. En er is een aangename wandeling in de buurt door een vallei en naar een klein strand.

LEESTIP: Mis niets tijdens deze prachtige roadtrip met onze reisgids Noordwest-Engeland.

 1. Murray's Motorcycle Museum

Als je een motorfan bent, dan zal het Murray's Motorcycle Museum niet teleurstellen. Deze plek staat vol met motorfietsen en aanverwante memorabilia - een paradijs voor motorliefhebbers. Als je geluk hebt, ontmoet je misschien de eigenaar tegenkomen die hier veel over te vertellen heeft. Meer info op de website

Niet ver langs de weg is een kleine brug die bekend staat als de feeënbrug, waar bezoekers de feeën begroeten als ze oversteken. Er is ook een aangrijpende toewijding aan veel mensen die hun leven op deze wegen hebben verloren.

 1. Derbyhaven

De kleine gemeenschap Derbyhaven ligt in de buurt van Castletown in de zuidelijke parochie Malew, op de landengte van het schiereiland Langness met het Isle of Man. Derbyhaven was in de 17e eeuw een bruisende haven en kijkt uit over de baai met zijn naam en de baai van Castletown.

In de omgeving kan je ronddwalen in Derby Fort op het Langness Peninsula. Het fort werd gebouwd ten tijde van Henry VIII en is vandaag de dag niet toegankelijk, maar kan wel worden bezichtigd via een oude ijzeren poort. Hoewel het fort zelf een blik werpt op de middeleeuwse militaire architectuur, is het vooral het omringende kustlandschap dat bezoekers aantrekt.

 1. Castletown

Castletown, ooit de hoofdstad van het Isle of Man tot 1869, is een historische stad in het zuiden die zijn oorsprong vindt in 1090. De stad wordt bepaald door Castle Rushen, een prachtig bewaard gebleven middeleeuws kasteel dat aanvankelijk voor een Vikingkoning werd gebouwd.

Door de eeuwen heen heeft Castle Rushen verschillende doelen gediend: als verdedigingsbolwerk, koninklijke residentie, muntplaats en gevangenis. Het heeft talrijke conflicten doorstaan, vooral in tijden van Noorse, Schotse en Engelse overheersing, met belangrijke incidenten zoals Robert the Bruce die het drie keer veroverde.

Het complexe verleden van de stad wordt verder beschreven op vier Manx National Heritage sites: Castle Rushen zelf, het Nautisch Museum in het huis van George Quayle, de Old Grammar School (voor het eerst opgericht als kerk in 1200) en het Old House of Keys, dat deel uitmaakte van het wetgevende orgaan van Tynwald voordat het in 1874 naar Douglas verhuisde.

 1. Port St Mary

Port St Mary, van oudsher een bruisende haven voor vissers en handelaren, blijft een geliefde plek voor reizigers en zeevissers, vooral tijdens het hoogseizoen voor toeristen. De binnenhaven van het dorp werd in 1812 aangelegd, aangevuld met een golfbreker, terwijl de Alfred Pier in 1882 werd toegevoegd om de buitenhaven te vormen.

Chapel Bay is een zanderig toevluchtsoord dat perfect is om te zonnebaden en te zwemmen en trekt de hele zomer door strandgangers. Het dorp heeft ook talloze kerken en historische gebouwen, waardoor het hele dorp zeer fotogeniek is.

 1. Port Erin

In Port Erin - een dorp dat vroeger werd overspoeld door toeristen - beëindigt de plaatselijke stoomtrein zijn reis. Een museum gewijd aan deze spoorweg staat in het centrum van de gemeenschap. Een van de belangrijke gebouwen is de "White Cottage", gebouwd door William Christian in 1791, die tot op de dag van vandaag in het bezit is van zijn nazaten. Extra attracties zijn onder andere de Milner's Tower, een oriëntatiepunt bovenop Bradda Head dat over de weg niet toegankelijk is.

Port Erin wordt omringd door een zandkust in een baai die wordt afgeschermd door landtongen

Deze geologische kenmerken beschermen het dorp niet alleen tegen de heersende wind, maar versterken ook het zonlicht op heldere dagen. Voorbij het strand ligt Bradda Glen, een rustige bestemming die ideaal is voor wandelingen door een van de beroemde valleien van het Isle of Man.

Uitkijkend over de noordelijke landtong biedt de Milner's Tower een panoramisch uitzicht. De promenade, die boven het strand uittorent en omzoomd is met bouwwerken uit het Victoriaanse tijdperk die nu overgaan in moderne woningen, is geweldig voor prachtige vergezichten. Heb je tijd? Probeer dan ook zeker een zonsondergang over Bradda Head en Port Erin Bay mee te maken. Op heldere dagen reikt het uitzicht over zee tot aan de Mourne Mountains in Noord-Ierland.

 1. The Chasms

Heb je last van hoogtevrees, dan is deze plek misschien niet voor jou bestemd. The Chasms zijn een reeks diepe, smalle kloven en zeegrotten, gevormd door erosie. De afgronden zijn in de kliffen uitgehouwen door de meedogenloze kracht van de zee, wind en regen.

Ga op zoek naar vogelnesten of wandel (voorzichtig) langs de klif. Kijk uit waar je loopt als je het omheinde gebied binnengaat, want je kan gemakkelijk in een afgrond vallen omdat de flora sommige afgronden aan het zicht onttrekt. Ben je op vakantie met je viervoeter, zorg er dan zeker voor dat je hond aan de lijn.

 1. Cregneash

Het dorp Cregneash was een van de laatste bolwerken van de Manx-taal en -gewoonten die de manier van leven van de boeren kenmerkten. Het dorpje lijkt wel op een openluchtvolksmuseum waar je je terug in de tijd waant. Wandel een van de authentieke Manx-huisjes binnen en zie hoe de boeren werkten en leefden aan de hand van traditionele landbouwwerktuigen, ambachtsdemonstraties en boeiende verhalen.

Het dorpje biedt een kijk op het plattelandsleven van dit eiland en de Manx-cultuur. Je vindt er ook de Manx-katten, die bekend staan om hun staartloosheid en de zogenaamde Manx-Loaghtan-schapen, een zeldzaam ras met opvallende bruine wol en meerdere hoorns.

 1. Peel

Peel gelegen aan de westkust van het Isle of Man, flankeert de oostelijke monding van de rivier de Neb. Peel was historisch gezien de hoofdstad, maar werd verdrongen toen de koning van Mann zijn residentie en leger van Peel Castle naar Castle Rushen verplaatste. De laatst geregistreerde koning van Man, Magnús Óláfsson, stierf in 1265 op kasteel Rushen.

Noorse kolonisten bereikten het eiland voor het eerst rond 800 en regeerden meer dan vier eeuwen tot 1266, toen de soevereiniteit werd overgedragen aan de koning van Schotland. Peel ontwikkelde zich als Holmtown op de oostelijke oever van de rivier en veranderde in een toeristische trekpleister met de introductie van de spoorweg in de regio in 1873. De ontwikkeling omvatte pensions, hotels langs de oevers en later een promenade. Uiteraard trokken deze voorzieningen reizigers aan, waardoor het vandaag de dag een toeristische stad is.

Peel staat ook bekend om zijn kasteelruïnes op St Patrick's Isle, een kathedraal en verschillende musea zoals het House of Manannan Museum, het Manx Transportation Museum en het Leece Museum.

 1. Ramsey

Ramsey, na Douglas de grootste stad op het Isle of Man, heeft een van de grootste havens van het eiland naast de historische maar nu ongebruikte Queen's Pier. De havenplaats is bekend als de landingsplaats van de Viking Godred Crovan in 1079, is de geschiedenis van Ramsey doordrenkt van zijn veroveringen voor het koninkrijk, waaronder een belangrijke slag op de nabijgelegen Sky Hill die een tijdperk van Vikingbestuur inluidde en een blijvende invloed achterliet op de cultuur en tradities van de Manx.

 • De stad profiteert van een gunstig klimaat, afgeschermd van een groot deel van de regenval van het eiland door de ligging in de luwte van de Manx heuvels, wat resulteert in overvloedige zonneschijn.
 • Het staat bekend om zijn uitgestrekte zandstranden en de prachtige bos- en Glen-wandelingen in de omgeving.
 • Het Grove Museum of Victorian Life aan de rand van de stad is een must-visit om inzicht te krijgen in het 19e-eeuwse leven, wat de culturele aantrekkingskracht van Ramsey vergroot.
 • Bovendien brengt de plaatselijke boerenmarkt elke zaterdag de gemeenschap samen.
 • De Ramsey Bay is het eerste Marine Nature Reserve van het eiland, wat de toewijding aan het behoud van de waterflora en -fauna benadrukt.

OVERNACHTINGSTIP: Nog op zoek naar een aangenaam verblijf in Ramsey? Bekijk hier het volledige aanbod hotels en pensions in Ramsey.

 1. The Great Laxey Wheel

Het Laxey Wheel, boven het dorp Laxey op het Isle of Man, is het grootste nog werkende waterrad dat nog bestaat. Het is een geesteskind van Robert Casement. Het wiel heeft een diameter van 22 meter, is 182 cm breed en draait ongeveer drie omwentelingen per minuut. Een bezoek is hier zeker aan te raden. Voor degenen die het aankunnen is de beklimming van de top van het rad een buitengewoon uitzicht, waarbij de dappere toeristen onder ons worden beloond met een adembenemend panorama.

 1. Een rit met de Groudle Glen Railway

Een korte rit met de stoomtrein van de Groudle Glen Railway, bemand door vrijwilligers, brengt je door de vallei naar een café met prachtig uitzicht op de kustlijn. Dit kan een aangename laatste stop zijn voordat je terugkeert naar Douglas en je rondreis over het eiland afsluit. Meer info op de website.

 1. Isle of Man TT

De Isle of Man TT (Tourist Trophy) is een van de meest prestigieuze en gevaarlijke motorraces ter wereld, die jaarlijks plaatsvindt op het Isle of Man (van eind mei tot begin juni). De eerste race werd gehouden in 1907. Sindsdien is het uitgegroeid tot een iconische motorsportwedstrijd. De race wordt gereden op de Snaefell Mountain Course, een parcours van 60,72 km dat over de openbare wegen en door de lokale dorpen slingert (bekijk ligging).

Het circuit bevat meer dan 200 bochten en varieert van zeeniveau tot een hoogte van 422 meter. De route staat vooral bekend om zijn moeilijkheidsgraad, met smalle wegen, scherpe bochten en de weersomstandigheden. Niet voor niets worden deze motorraces beschouwd als een van de gevaarlijkste races ter wereld. Er zijn ondertussen meer dan 150 deelnemers omgekomen tijdens officiële trainingen of races. Enkele bekende motorrijders die reeds hebben deelgenomen aan de TT zijn Joey Dunlop, John McGuinness en Michael Dunlop. Meer info op de website.

 1. Hoe reis je naar Isle of Man?

Er zijn verschillende manieren om naar de Isle of Man te reizen

 • Je kan het kleine eiland bezoeken als tussenstop op onze uitgestippelde rondreis door Noordwest-Engeland of je kan er ook gewoon zelf naartoe reizen.
 • Je kan met je eigen auto (of huurauto) vanaf Dublin in Ierland een oversteek maken met de veerboot.
 • Ben je op vakantie in het noordwesten van Engeland, dan kan je de ferry nemen vanuit Liverpool of Heysham bij Lancaster. Boek je ferry tickets hier
 1. Waar overnachten op Isle of Man?

Wil je graag meerdere dagen verblijven op Isle of Man? Douglas, Ramsey en Port Erin zijn de meest toeristische plekken om te overnachten op het eiland. Je vindt er verschillende soorten accommodaties, van charmante boetiekhotels tot budgetvriendelijke gasthuizen en glampingpods te midden van een prachtig landschap. Hieronder vind je alvast enkele van onze favoriete verblijven of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en appartementen op Isle of Man.

 • Ellan Vannin Hotel ligt aan zee en kijkt uit over Douglas Bay en Douglas Beach, prachtig oud Victoriaans gebouw
 • Shore Hotel bevindt zich in Port St Mary en biedt viersterrenaccommodatie of wandelafstand van Brewery Beach.
 • Mag het iets luxueuzer zijn? Englewood Lodge kijkt uit over de baai van Douglas en biedt individueel ingerichte kamers met luxe badkamers en uitzicht op de zee
 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Noordwest-Engeland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Noordwest-Engeland? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Koop onze reisgids Noordwest-Engeland en laat je verbazen met onze uitgestippelde rondreis langs de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden in deze regio in Noordwest-Engeland (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Noordwest Engeland hier.

Noordwest-Engeland

Gratis reisgids Noordwest-Engeland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?