21 x mooiste bezienswaardigheden in Bilbao: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf? +foto's

Koop de volledige reisgids voor € 10

21 x mooiste bezienswaardigheden in Bilbao: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf? +foto's

Tot niet zo heel lang geleden stond de Baskische stad Bilbao nog niet op de toeristische kaart omdat de stad toen vooral geassocieerd werd met de terreur van ETA. In de jaren negentig leefde de stad echter helemaal op en de komst van het Guggenheim museum op de oude scheepswerf lokte heel wat toeristen naar het Spaanse Baskenland.

Tegenwoordig staat de stad vol leuke bezienswaardigheden, gezellige restaurantjes en eigenzinnige winkels. Een bezoek aan Bilbao is absoluut de moeite waard en het is de ideale manier om een rondreis door het Spaanse Baskenland te beginnen.

Tours en tickets boeken voor je bezoek aan Bilbao

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in en rond Bilbao bezoeken met een georganiseerde tour of fietstocht? Ga mee met een lokale gids of tour in Bilbao en zie meer.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste tours en daguitstappen in en vanuit Bilbao en haal het beste uit je verblijf

Inhoud artikel

  1. Het Guggenheim Museum

Het Guggenheim Museum Bilbao werd in de jaren negentig geopend als de derde vestiging van de Solomon R. Guggenheim Foundation, na het museum in New York en de Peggy Guggenheim Collection in Venetië. Voor Bilbao was de komst van het museum een belangrijk onderdeel van de geplande renovaties en vernieuwingen in de stad. Dankzij het museum kwam de stad op de radar bij toeristen van over de hele wereld.

BESPAARTIP: Om wachtrijen te vermijden is het een goed idee om vooraf online tickets voor het Guggenheim Museum te kopen.

1.1. Collectie

Het complex is immens en eigenlijk al een kunstwerk op zich. Voor je het gebouw binnengaat, moet je er daarom zeker eens omheen lopen. Binnenin vind je een twintigtal galerijen verspreid over drie verdiepingen. Er worden vooral recente kunstwerken vanaf halverwege de vorige eeuw tot nu tentoongesteld. De topstukken zijn werken van Picasso, Dalí en Warhol.

1.2. De Flower Puppy

Ook rondom het museum kan je in de open lucht al verschillende kunstwerken bekijken. De enorme West Highland Terrier puppy van ruim twaalf meter hoog is het bekendste werk. De puppy is bekleed met ongeveer 70 000 bloemen en ziet er in de zomer anders uit dan in de winter.

De Puppy bewaakt de ingang van het museum al sinds de opening van het Guggenheim. Het oorspronkelijke kunstwerk werd eigenlijk al in 1922 ontworpen door Jeff Koons voor Documenta IX, maar het werd kort daarna weer uit elkaar gehaald. Koons maakte even later een tweede reusachtige puppy die hij voorstelde aan het Museum of Contemporary Art in Sydney, maar het Guggenheim kocht het standbeeld als eerste op.

1.3. De reuzenspin Maman

Een tweede imposant kunstwerk prijkt aan de rivierkant van het museum. Je vindt er een reuzenspin genaamd Maman die de kunstenares Louise Bourgeois in 1999 maakte als onderdeel van haar eerste tentoonstelling in het Tate Modern in London. Het beeld is deels uit brons gemaakt en is maar liefst negen meter hoog en tien meter breed. Aan de onderkant van het spinnenlichaam hangt een net waarin 32 marmeren eieren liggen.

Klik hier om je tickets voor het museum te reserveren

  1. De Casco Viejo

Het oudste stadsdeel van Bilbao, officieel bekend als Las Siete Calles, ofwel de zeven straten, is ook zeker een bezoekje waard. Net als in de oude centra van veel andere Spaanse steden kan je er rondstruinen in smalle steegjes tussen de prachtige gekleurde huizen.

Het oude charmante centrum is niet zo heel groot en je wandelt er al in enkele minuutjes doorheen, maar toch is het een plek in Bilbao dat je moet gezien hebben en waar je tal van foto's zal maken! Bezoek er allemaal authentieke winkeltjes en neem even pauze op één van de gezellige terrasjes en geniet van het uitzicht op de bijzonder mooie gevels van de gebouwen.

  1. De Plaza Nueva

De Plaza Nueva is het centrale plein van de Casco Viejo van Bilbao. Het is het oudste en mooiste plein van de stad en lijkt een beetje op de Plaza Mayor van Madrid. Het wordt omzoomd door statige gebouwen die steunen op zuilengalerijen waaronder zich gezellige restaurantjes en barretjes bevinden.

Het is de ideale plek om in de zon een lokaal wijntje of de typische pintxos te proeven. De bekendste pintxosbar van Bilbao, Café Bar Bilbao, vind je ook op dit plein. Er worden op het plein ook regelmatig markten en festivals gehouden.

  1. De Santiagokathedraal

In het oude centrum van de stad prijkt de Donejakue Katedrala, de Santiagokathedraal. De oudste delen van de kathedraal dateren uit de veertiende eeuw. Je zal hier heel wat pelgrims tegenkomen, want de kathedraal ligt op de route naar Santiago de Compostela. Het bouwwerk is niet erg groot, maar wel zeker een bezoekje waard.

De kathedraal is dagelijks van 10:00 tot 20:00 te bezoeken.

  1. Basilica de Begoña

De Basilica de Begoña, gewijd aan de maagd van Begoña, ligt in de oude stadskern. Deze kerk werd in de zestiende eeuw gebouwd op de top van een heuvel. Net als de kathedraal staat ook deze basiliek op het programma van de meeste pelgrims die naar Santiago de Compostela trekken. Om bij de kerk op de heuveltop te komen moet je wel een hele reeks trappen trotseren.

De kerk is dagelijks open van 09:30 tot 13:30 en van 16:30 tot 20:30.

TIP STADSWANDELING BILBAO: Ga op verkenning door Bilbao met onze gratis stadswandeling. Zo wandel je door het historische centrum tot de nieuwe architectuur.

  1. Teatro Arriaga

Het Teatro Arriaga is een oud operahuis dat aan het einde van de negentiende eeuw neergepoot werd aan de oever van de Nervión. Dit statige operahuis werd opgetrokken in neo-barokke stijl en vernoemd naar de Spaanse componist Juan Crisóstromo Arriaga, de Spaanse Mozart. Het pand kreeg te maken met verschillende branden en overstromingen, maar kon zijn authentieke karakter toch uitstekend bewaren. Meer info op de website.

TICKETS RONDLEIDING: Neem een kijkje achter de schermen van Teatro Arriaga, Bilbao's beroemde operahuis. Vertrekken die normaal gesproken gesloten blijven openen voor jou hun deuren. Een gids leidt je 50 minuten rond door het weelderige interieur en de rijke geschiedenis! Bestel je tickets voor het Teatro Arriaga Bilbao's operahuis.

  1. Palacio Chávarri

Aan het Moyúa-plein staat een paleis waar de Baskische overheid zetelt. Het gebouw werd aan het begin van de 20e eeuw gebouwd in neo-renaissancestijl, maar het ziet eruit alsof het eeuwen geschiedenis met zich meedraagt.

  1. Museo de Bellas Artes

Na het Guggenheim is het Museo de Bellas Artes, het Museum voor Schone Kunsten, het belangrijkste museum van het Baskenland. In het kunstmuseum worden ruim 8000 werken tentoongesteld waarvan de oudste dateren uit de twaalfde eeuw. De topstokken zijn werken van kunstenaars als El Greco, Goya, Belotta, Gauguin, Bacon en Serra.

Het Museo de Bellas Artes is elke woensdag tot en met maandag tussen 10:00 en 20:00 open. Meer info op de website.

  1. De Zubizuri-brug

De Zubizuri-brug, ook bekend als de Puente del Campo Volantin, is de opvallendste brug over de Nervión. Calatrava, de architect van de Ciudad de las Artes y las Ciencias in Valencia, heeft de wandelbrug ontworpen in de jaren 90. Een opvallend witte boog houdt de brug in evenwicht.

VERBLIJFTIP: Hotel Bilbao Plaza bevindt zich in het centrum van de stad en heeft een prachtig uitzicht op de Nervion rivier die door Bilbao stroomt. Het tweesterrenhotel ligt op 10 minuten wandelen van het Guggenheim Museum en net buiten de oude stad. Meer info en boeken.

  1. Alhondiga

Het Alhondiga, of in het Baskisch Azkuna Zentroa, is een cultureel centrum dat ontworpen werd door Philippe Starck en Thibaut Mathieu. Het moderne bouwwerk huist onder andere een bioscoop, een bibliotheek, een auditorium, enkele podia, een fitnesscentrum en een zwembad. Het bijzonderste stukje van het gebouw is de hal waar je door het glazen plafond in het zwembad kijkt.

Het Alhondiga is elke werkdag van 09:00 tot 21:00 open en in het weekend en op feestdagen van 11:00 tot 21:00.

  1. Funicular de Artxanda

Voor het beste uitzicht over Bilbao moet je de kabelbaan Funicular de Artxanda nemen. Je vertrekt op de Plaza Funikularreko in het centrum om uiteindelijk 226 meter hoger de top van de Artxanda-berg te bereiken. Je hebt er een indrukwekkend uitzicht over de hele stad. De kabelbaan werd al in 1915 geopend en legt een afstand van 770 meter af.

TICKETS: Wil jij ook graag een ritje maken op deze kabelbaan? Bestel je tickets voor een kabelbaanrit en Pintxos-tour online op voorhand!

  1. Het stadion San Mamés

Wanneer je geïnteresseerd bent in voetbal kan een bezoekje aan het stadion San Mamés en het bijhorende museum niet ontbreken tijdens een bezoek aan Bilbao. Het is het thuisstadion van de voetbalclub Athletic Bilbao. Opvallend is dat de spelers van die club allemaal een Baskische afkomst moeten hebben om bij de club toegelaten te worden.

Je kan het stadion ook bezoeken met een gids wanneer er geen wedstrijd gespeeld wordt. In het café kan je als afsluiter iets eten of iets drinken met zicht op het veld.

TICKETS GEORGANISEERDE TOUR: Je kan het stadion elke dag met een tour bezoeken tussen 10:00 en 19:00, behalve op wedstrijddagen. Online zijn tickets voor een bezoek aan het stadion San Mamés te koop. Je krijgt dan toegang tot het stadion en het museum.

  1. De Mercado de la Ribera

De Mercado de la Ribera is de grote markthal van Bilbao. Je kan er verse groenten, fruit, vlees en vis kopen op drie verdiepingen. In de vroege ochtend komen ook de lokale chefs hier hun inkopen doen. Je vindt er verder ook heel wat kleine barretjes waar je verse gerechtjes kan proeven. Vooral op vrijdagmiddag is het hier gezellig druk, de inwoners van de stad houden er dan hun vrijdagmiddagborrel.

  • De markthal is van maandag tot en met woensdag open tussen 11:00 en 23:00.
  • Op donderdag kan je er terecht tot 02:00 en op vrijdag zelfs tot 02:30. In het weekend opent de hal om 12:30 en sluit het om 02:30.
  • Op zondag sluiten de deuren om 23:00.
  1. Parque de Doña Casilda

Het Parque de Doña Casilda is het grootste park van Bilbao. Je kan er gaan picknicken op de grasvelden, afkoelen bij de verfrissende fonteinen of gewoon een mooie wandeling maken. Het Museo de Bellas Artes bevindt zich ook in dit stadspark. Wie Bilbao met kinderen bezoekt, kan hier bovendien naar de kinderboerderij gaan.

  1. Museo Marítimo Ría de Bilbao

Het Guggenheim Museum in Bilbao is gebouwd aan de rand van het oude havengebied. De dag van vandaag is het oude havengebied van Bilbao volop in ontwikkeling. Je moet hier zeker eens het Museo Marítimo Ría de Bilbao bezoeken. Tijdens je rondleiding hier, maak je als het ware een reis door de maritieme geschiedenis van de stad en kan je een paar schitterende boten in het dok bewonderen. Je zal het museum meteen herkennen aan de enorme rode kraan voor de deur. Wist je dat deze ooit echt gebruikt werd?

Na je bezoek aan dit boeiende museum, kan je nabij het museum ook kano’s huren om de rivier vanaf het water te ontdekken. Bij het moderne Euskalduna congrescentrum schiet je het park in om iets te drinken met uitzicht over de rivier.

TICKETS: Wil je graag het Museo Marítimo Ría de Bilbao bezoeken? Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je tickets voor het Museo Marítimo Ría de Bilbao online op voorhand en vermijd ellenlange wachtrijen!

  1. Wandelen over de boulevard langs de Nervión

Een wandeling langs de Nervíon-rivier die door het centrum van Bilbao kronkelt is altijd een goed idee. Zeker wanneer het zonnetje schijnt en je kan genieten van een briesje op de boulevard naast de rivier onder de palmbomen. Bovendien liggen de meeste bezienswaardigheden ook langs de oevers van de Nervión zoals het Guggenheim Museum, de markthal, het operahuis, verschillende kunstwerken en de bijzondere Zubizuri-brug.

  1. Puente Vizcaya, een bijzondere transportbrug

Er valt zoveel meer te ontdekken dan enkel en alleen het centrum van Bilbao. Bezoek zeker eens de beroemde Vizacayabrug, ofwel de Puente Vizcaya. Deze bijzondere brug verbindt de Spaanse plaatsen Portugalete en Las Arenas over de Nervión. Meer nog, het is de eerste hefbrug ter wereld en werd eind 19e eeuw ontworpen door een leerling van Eifel.

Je zal merken dat er aan de zogenaamde zweefbrug een platform hangt. Dit platform beweegt tussen de twee oevers, als een soort pendeldienst. Vroeger gebruikte men dit platform om goederen te vervoeren, maar tegenwoordig laten auto’s en voetpassagiers zich van Portugalete naar Getxo aan de overkant brengen, en andersom.

Heb jij geen last van hoogtevrees? Ga dan zeker eens met de lift omhoog, om op 46 meter hoogte over de constructie naar de overkant te lopen. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over de omgeving! Wandel ook even door naar het charmante dorpje Portugalete en bewonder de pittoreske panden en knusse pleintjes.

  1. Pintxos proeven in Bilbao

Net als in de rest van Spanje vind je ook in het Baskenland heerlijke tapas. Hier kregen ze wel de naam pintxos en ze worden ook iets anders geserveerd dan in pakweg Andalusië. De hapjes komen in het Baskenland namelijk steeds op een stukje stokbrood.

Je kan die culinaire torentjes verkrijgen bij de talloze pintxosbarretjes die in Bilbao als paddenstoelen uit de grond schieten. Je betaalt bovendien nooit meer dan 2,50 euro voor een hapje. Maak zeker eens een wandeling langs de verschillende bars om al dat lekkers te proeven!

GASTRONOMISCHE TOUR: Wil je je graag verdiepen in de beroemde Baskische gastronomie? Dan raden we je aan om eens een gastronomische dagtour te maken. Tijdens deze tour kom je langs een traditionele markt, proef je de beroemde kaas Idiazabal en ga je ook even naar San Sebastían, de hoofdstad van de pintxos.

  1. Bezoek de filmlocaties van Game of Thrones

In de omgeving van Bilbao werden heel wat scènes opgenomen voor de populaire reeks Game of Thrones. Je kan vanuit Bilbao meegaan met een rondleiding langs de meest spectaculaire filmlocaties. Bezoek Dragonstone en King's Landing en leer alles over de sites en het filmproces van de tv-serie.

TICKETS: Wil je graag de filmlocaties van Game of Thrones in Bilbao bezoeken? Bestel je tickets online en vermijd lange wachtrijen.

  1. Ontspannen op het Sopelana strand

Wil je graag even de drukte van de stad ontvluchten of heb je gewoon zin om de Baskische kust te ontdekken? Dan kan je altijd even een namiddagje gaan zonnebaden. In de omgeving van Bilbao, op zo'n 20 minuten rijden bereik je het gezellige strand Sopelana. Dit is een van de mooiste stranden in de buurt van Bilbao. Neem even een frisse duik in de zee en geniet van een namiddagje rust!

  1. Maak een daguitstap naar San Sebastian

Bilbao is de grootste stad in de autonome regio Baskenland, maar er zijn nog andere steden in deze regio die een bezoekje meer dan waard zijn. Wil je graag een daguitstap maken? Bezoek dan zeker eens San Sebastian op een uurtje rijden van Bilbao.

Hier kan makkelijk naartoe reizen met de bus of trein, maar je kan natuurlijk ook om met je eigen – of huurauto naar deze stad te reizen. Een stedentrip Bilbao is ideaal te combineren met een bezoek aan San Sebastián en haar prachtige stranden.

GEORGANISEERDE TOURS: Benieuwd naar een daguitstap van Bilbao naar San Sebastian? Bestel je tickets voor een georganiseerde dagtour vanuit Bilbao naar San Sebastian online. Met deze tour geniet je van een dagexcursie langs de Spaanse kust en verken de steden Biarritz, St. Jean de Luz, Hondarribia en San Sebastian.

  1. Wat is de beste manier om Bilbao te verkennen?

Trek rond met de Hop on hop off-bussen

Bilbao is een tamelijk grote stad en de bezienswaardigheden liggen soms nogal ver uit elkaar. Wie van plan is om veel te bezoeken in Bilbao doet er daarom goed aan om een ticket voor de hop on hop off-bussen te kopen. Het is de snelste manier om je van de ene bezienswaardigheid naar de andere te verplaatsen.

Verken de stad aan de hand van een gegidste rondleiding

Heb je niet veel tijd om Bilbao te bezoeken? Overweeg dan om mee te gaan met een gegidste rondleiding. Je leert Bilbao dan kennen aan de zijde van een gepassioneerde lokale gids die je interessante weetjes vertelt over de bezienswaardigheden.

  1. Waar overnachten in Bilbao?

Voor je vakantie in het moderne Bilbao, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Bilbao online bekijken.

Hotel Bilbao Plaza

Hotel Bilbao Plaza bevindt zich in het centrum van de stad en heeft een prachtig uitzicht op de Nervion rivier die door Bilbao stroomt. Het tweesterrenhotel ligt op 10 minuten wandelen van het Guggenheim Museum en net buiten de oude stad. Meer info en boeken.

Appartement Alaia

Boek je liever voor enkele dagen een appartementje in Bilbao? Neem dan zeker een kijkje bij Apartamentos Alaia. Deze appartementen liggen in de oude binnenstad van Bilbao en zijn voorzien van een privébalkon en privébadkamer. Je kan dit appartement boeken vanaf €145/nacht. Meer info en boeken.

  1. Filmpje: de hoogtepunten van Bilbao

Benieuwd naar hoe Bilbao eruitziet? Bekijk dit filmpje en vlieg langs de bekendste plekjes van de stad. Als je al dat moois in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Bilbao moeten reizen!

  1. Wil je niets missen tijdens je citytrip Bilbao?

Wil je er ook zeker van zijn dat je geen belangrijke of mooie plekjes mist tijdens je verblijf in Bilbao? Dan is er goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Download onze gratis stadswandeling Bilbao. Wil je graag nog meer zien? Download je reisgids Noord-Spanje hier.

Noord-Spanje

Gratis wandeling Bilbao downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 16 maart 2024 - Ingrid Nuyts

Heel interessant en boeiende info zoals altijd met jullie gidsen!!!

- 25 september 2023 - Ad

Zeer uitgebreide beschrijvingen en mooie opmaak met leuke foto's

- 30 januari 2023 - Ton

Leuke en nuttige tips voor een volgende reis naar Bilbao.

- 3 april 2022 - frieda seghers

overzichtelijk, duidelijke uitgestipelde wandelingen, compleet

- 18 mei 2021 - Tom Cornelissen

Geeft goede indruk van de mogelijkheden.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?