25 x mooiste bezienswaardigheden in Pas de Calais: wat zien & doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

25 x mooiste bezienswaardigheden in Pas de Calais: wat zien & doen tijdens je verblijf?

11 december 2023 in Noord-Frankrijk0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Pas de Calais + verblijftips

Pas de Calais is een verrassend mooi departement in de regio Hauts-de-France. Met haar gezellige kustplaatjes met goudgele stranden, landschappen met adembenemede uitzichten en karakteristieke vissersdorpjes zal het departement je positief weten te verrassen.

Ontdek in deze blogpost de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Pas de Calais.

Inhoud artikel

 1. Boulogne-sur-Mer

Boulogne-sur-Mer is een mooi historisch stadje dat bestaat uit twee delen: de historische bovenstad en de moderne benedenstad. Het stadje wordt ook wel Cité de la Mer genoemd, wat staat voor Frankrijks grootste vissershaven. Het is vooral de bovenstad die de geschiedenis van de stad weergeeft, getekend door de Romeinen, de Engelsen en Napoleon, met pronkstukken als het kasteel, de belfort en de kathedraal.

WANDELTIP: Boulogne-sur-Mer bezoeken? Download onze gratis stadswandeling Boulogne-sur-Mer en ontdek de mooist plekjes.

 1. Nausicaá: het grootste aquarium van Europa

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden in Boulogne-sur-Mer is het imposante Nausicaa, de grootste zeeaquaria van Europa in de vorm van een mantarog. Het magische decor beschikt over meer dan 50 aquaria met ongeveer 60.000 diersoorten.

Zo zie je bijvoorbeeld de effecten van vervuiling op koraalriffen. Je kan er alles leren over de zee en de dieren en je duikt er op verschillende manieren letterlijk onder water. Een uitje voor jong en oud dat zeker niet mag ontbreken op je lijstje! Laat je tijdens je bezoek meenemen tot het diepste hart van de oceaan, zonder natte voeten te krijgen.

Tip: Het is de ideale uitstap als je wilt schuilen wanneer de weergoden niet goed gezind zijn. Je kan er met gemak een hele dag vertoeven.

Praktische info voor je bezoek aan Nausicaa

 • Het is Europa’s grootste aquarium in het hartje van Boulogne-sur-Mer, vlakbij de boulevard.
 • Je vindt er 10 000 kubieke meter aquarium met tientallen haaisoorten, reuzenroggen en honderden andere zeedieren.
 • Een glazen onderwatertunnel van zo’n 18 meter lang waar je een betoverend uitzicht krijgt op het aquarium. Dé hotspot voor een leuke foto!
 • Openingsuren? Het park is dagelijks geopend van 9u30 tot 18u30.
 • Parking? Je kan parkeren langs het strand of bij de parking l’Estuaire, vanwaar het nog maar enkele minuten lopen is naar de ingang van het aquarium.
 • Meer info op de website.

TICKETS: Wil jij ook graag het grootste aquarium van Europa bezoeken? Ik kan het je alleen maar aanraden! Je koopt best je toegangsticket voor een bezoek aan Nausicaa online op voorhand. Zo kan je de lange wachtrijen vermijden (en geloof me, die zijn er!). Laat je niet afschrikken door de prijs, want het is zeker en vast de moeite waard.

 1. Arras

Arras of Atrecht is misschien wel een kleine stad, maar enorm gezellig en sfeervol. Arras is vooral geliefd om zijn prachtig barokke pleinen als ‘La Grand Place’ en ‘La Place des Héros’. De pleinen zijn een mooi voorbeeld van de Vlaamse barokstijl.

STADSWANDELING: Wil jij ook Arras bezoeken? Download onze stadswandeling door Arras, en ontdek de stad zelfstandig.

 1. Mémorial national du Canada à Vimy

Canadian National Vimy Memorial is een monument als aandenken aan de Canadezen die hier vochten en uiteindelijk in slaagden om de heuvel van Vimy te heroveren op de Duitsers tussen 9 en 12 april 1917. Het monument is een eerbetoon voor de in totaal 60 000 gesneuvelde Canadezen uit Eerste Wereldoorlog.

Het beroemdste beeld van de beeldengroep is uit een blok kalksteen van 30 ton gehouwen en stelt een diep bedroefde vrouw voor. Als je wat dichter gaat, zal je merken dat er op de muur van het monument namen gegraveerd staan. Dit zijn de namen van de 11.285 tijdens de Eerste Wereldoorlog op Frans grondgebied gesneuvelde soldaten, wier lichamen nooit geborgen zijn. In het park bij het monument is voor elke omgekomen soldaat een Canadese den geplant.

Je zal misschien merken dat je in het bos niet zomaar overal mag wandelen. Er liggen immers nog veel bommen in de ondergrond. Er zijn twee plaatsen op deze heuvel die je zeker moet bezoeken: het monument en het bezoekerscentrum.

 1. Notre Dame de Lorette

Notre Dame de Lorette is de grootste Franse militaire begraafplaats ter wereld. Je vindt hier maar liefst 19 000 dodenkruisjes, 7 massagraven, meer dan 20 000 onbekende soldaten, 40 0580 Fransen liggen hier begraven.

Deze heuvel was bovendien van strategisch groot belang. Ze was ingenomen door de Fransen en verhinderde een groot offensief van de Duitsers richting binnenland en Parijs. De verliezen waren massaal. Niet minder dan 60 000 Fransen zouden hier op het strijdtoneel sterven. hebben. Je vindt hier trouwens niet alleen de begraafplaats. Er staat ook een basiliek en een indrukwekkend monument. In de basiliek hangen herdenkingsplaatjes en zie je fresco’s van oorlogstaferelen.

 1. Citadel Vauban

Net buiten het centrum van Arras ligt Citadel Vauban. Dit militair complex werd gebouwd door Vauban en behoort tot de 12 belangrijkste vestingen in Frankrijk van de hand van deze beroemde architect. De grachten van dit fraaie verdedigingsfort zijn jammer genoeg vernietigd, er blijven enkel nog een paar restanten over die je vandaag kan terugvinden.

Deze citadel werd gebouwd in opdracht van Louis XIV (1668-1672) toen Arras bij Frankrijk werd gevoegd. Het was enerzijds de bedoeling om de stad te verdedigen tegen de overwonnen Vlamingen maar evenzeer om de bevolking in de gaten te houden en opstanden tegen de Franse heersers te onderdrukken. Sedert 7 juli 2008 behoort dit bouwwerk tot het Werelderfgoed van de UNESCO.


 1. Bergues

Het versterkte stadje Bergues, omringd door wallen en grachten, wordt overschaduwd door de silhouet van haar belfort dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Dit Belfort bezoeken is dus zeker aangeraden! De beiaard maar liefst 50 beiaardklokken en bovenop het gebouw wacht je een prachtig uitzicht op het omliggende platteland.

 • Ook te bezichtigen is de oude Saint-Winocabdij, met een vierkante toren, een punttoren en een tuin.
 • Het oude pandjeshuis, een gebouw in bak- en natuursteen dat dateert uit de 17e eeuw, herbergt het gemeentelijk museum van Bergues. Deze plaats exposeert Vlaamse, Franse en Italiaanse schilderijen.
 • Waterpoort Nekerstor tijdens het bewind van de hertogen van Bourgondië opgericht.
 • Porte de Cassel, een ophaalbrug uit de 17de eeuw. Op het fronton zie je een afbeelding van de zon, verwijzing naar zonnekoning Lodewijk XIV. Vanaf hier heb je een goed uitzicht op de courtine die tot naar de plek met de torens van Saint-Widoc loopt.
 • Maak onze uitgestippelde stadswandeling door Bergues en mis geen enkel plekje!

Bienvenue chez les Ch’tis

Misschien herken je wel de plaatsen langs waar je komt maar kan je niet thuisbrengen van waar? We helpen je wel even! Bergues vormde het decor van de kaskraker ‘Bienvenue chez les Ch’tis, een film uit 2008 van Dany Boon waarin het grappig klinkende dialect ch’ti werd gesproken, de verzameling van dialecten uit de regio Hauts-de-France (Nord-Pas-de-Calais en Picardië). De film heeft de stad op toeristisch vlak een belangrijke boost bezorgd.

 1. Cap Blanc-Nez en Cap Gris-Nez

Cap Blanc-Nez (witte neus) en Cap Gris-Nez (grijze neus) zijn één van de bekendste en wonderlijke bezienswaardigheden in het noorden van Frankrijk. Twee prachtige kapen (ook wel Les Deux Caps genoemd) van meer dan 100 meter hoog waar je kan wandelen op de witte kliffen of langs het strand.

De witte kliffen, het blauwe water en de groene begroeiing zorgen voor een prachtig kleurcontrast en een uitzicht dat je niet snel beu raakt. Ook het winderige temparement is kenmerkend voor de kliffen maar heerlijk om uit te waaien.

Wat we echt aanraden is een wandeling van Cap Blanc-Nez naar Cap Gris-Nez. De wandeling telt zo’n 22 kilometer maar je zal ongetwijfeld beloont worden met uitzichten op de prachtige kapen. Op een heldere dag, is er zelfs een grote kans om de kliffen van Dover te zien (Engeland).

WANDELTIP: Wie graag gaat wandelen kan onze gratis wandelroutes langs Cap Blanc-Nez en Cap Gris-Nez downloaden.

 1. Wereldoorlog II in Musée du Mur de l'Atlantique

Op een uurtje wandelen (of vijf minuten rijden) van het uitzichtspunt bij Cap Gris-Nez kan je het Musée du Mur de l’Atlantique bezoeken. De ‘mur’ verwijst naar de Atlantikwall, de verdedigingslinie die de Duitsers hadden aangelegd tijdens Wereldoorlog II langs de kusten van het Europese continent.

Je bezoekt er een bunker van de zogenaamde ‘Batterie Todt’

In de bunker is er tegenwoordig een militair museum ingericht met voornamelijk Duitse artefacten, wat natuurlijk niet verwonderlijk is. Het museum is heel informatief met uitleg in verschillende talen. Je krijgt hier ook een aantal werkelijk indrukwekkende kanonnen te zien, die een bereik hadden van 50 kilometer en dus vrij makkelijk de Engelse kust konden bereiken.

 • Tijdens de wintermaanden (half november tot half februari) is de bunker gesloten.
 • De wekelijkse sluitingsdag is maandag.
 • Meer info op de website.
Download onze gratis reisgids langs de Côte d'Opale, zie het mooiste van de Opaalkust.
 1. Calais

Je kent het wel, het bruisende Calais tegenover de witte kliffen van Dover. We kennen Calais vooral als passagiershaven voor de overzet naar Engeland maar daarnaast is de havenstad vooral geliefd om zijn gezellige zandstrand, gastvrijheid en vriendelijk sfeer. Bezoek er de historische gebouwen en beklim het belfort en geniet van een prachtig uitzicht over de omgeving. Wat heb je nog meer nodig?

 1. Le dragon de Calais

Compagnie du Dragon is een 12 meter hoge constructie gemaakt uit staal en hout en weegt 72 ton, ontworpen door François Delarozière. Deze draak rijdt (bijna) elke dag uit in Calais en er kunnen 48 passagiers meerijden op de draak. Deze bewegende draak spuugt vuur, rook en water in verschillende vormen. De ogen, oogleden, oren, mond, tong en vinnen zijn beweegbaar. De opaalkleurige houten huid beslaat een oppervlakte van 600 m².

De Compagnie du Dragon combineert kunst, cultuur en entertainment en biedt een unieke belevenis, zoals je ook kan beleven in Nantes, Les Machines de l’île. Meer info en tickets kan je vinden op de website van Compagnie du Dragon.

 1. Le Touquet-Paris-Plage

Le Touquet-Paris-Plage is toch wel de belangrijkste badplaats in Pas-de-Calais. Meer nog, Le Touquet is niet alleen een gezellige badplaats maar ook een charmant stadje met heel wat architectuur uit de 19e eeuw. Je vindt er vooral gekleurde villa’s en indrukwekkende gebouwen in de Art Deco-stijl wat een bijzondere uitstraling geeft aan de stad. Bovendien kan je hier ook heerlijk eten en winkelen!

Er zijn nog een aantal andere bezienswaardigheden te zien in dit kuststadje, maar Le Touquet is vooral bedoeld voor strandtoeristen die op zoek zijn naar een plek om heerlijk tot rust te komen. Maar je kunt er ook prachtige wandelingen maken door de duinen en het natuurpark. Vergeet dus vooral niet je wandelschoenen en zonnecrème in te pakken!

Weetje: De naam van de badplaats verklapt het al op zich. De naam ‘Paris-Plage’ is ontstaan als promotienaam om de Parijzenaars naar deze kuststrook te lokken. Het is dé strandbestemming voor de Parijzenaars. Je herkent de Parisien dan ook onmiddellijk aan de gekleurde broeken, poloshirt en de nonchalante hangende pullover.

 1. Wimereux

Wimereux is een stap terug in de tijd! Een badplaats omringd met mooie Belle Epoque-villa’s. Elke villa heeft hier zijn uniek verhaal en veel van deze oude monumentale gebouwen dienen tegenwoordig als hotel, B&B of appartement waar je kan overnachten. Wimereux is een ideale uitvalbasis om zowel het noorden als het zuiden van de opaalkust te verkennen.

 1. Fort Mahon in Ambleteuse

In Ambleteuse, aan de monding van de Slack, kan je een stop maken bij het Fort Mahon. Het fort werd in de 17de eeuw ontworpen door architect Sébastien Le Prestre de Vauban en moest zorgen voor de bescherming van de haven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het door de nazi's gebruikt als gevangenis voor dwangarbeiders.

Het fort bestaat uit een centrale geschutstoren die aan de zeezijde beschermd wordt door een verdedigingsmuur in hoefijzervorm. Binnenin zijn ook kazematten te vinden. Hier vindt men ook museumzalen waar de geschiedenis van Ambleteuse van de tijd van Hendrik VIII tot de ontwikkeling van de hedendaagse badplaats wordt uiteengezet. Openingsuren en actuele info op de website.

 1. Wissant

Wissant is een klein dorpje en bestaat al sinds de Middeleeuwen. Het dorpje was toen zelfs een belangrijke haven, tot Calais de rol overnam. Wissant dankt zijn naam overigens aan de vroegere Nederlandse benaming ‘Wit Zand’, omdat er zich op deze plek een zandstrook bevond tussen de uitgestrekte rotskliffen. Dit stukje Frankrijk stond ook lang onder Vlaamse invloed, wat ook blijkt uit de plaatsnamen van omliggende dorpjes zoals Audinghen en Hervelinghen.

 • Het lange zandstrand is erg populair bij (kites)urfers, maar is ook ideaal voor een wandeling. Hier vind je ook verschillende horecamogelijkheden.
 • Bij Gogaille vind je een keuken met lokale producten en een scherp geprijsd menu.
 • Voor een snelle hap is Le Père Baptiste met zijn hartige en zoete crêpes en galettes een prima optie.

VERBLIJFTIP: Je kan je dag ook afsluiten in Wissant en hier overnachten. Hôtel de la Baie de Wissant Sauna Hammam heeft een prachtige ligging aan zee en wandelafstand van het centrum. Het hotel biedt kamers met uitzicht op zee en iedere ochtend wacht je een heerlijk ontbijtbuffet op. Meer info en boeken.

 1. Montreuil-sur-Mer

Montreuil-sur-Mer is een ander charmant stadje in het departement én de gastronomische hoofdstad van de Opaalkust. Toch wel een beetje eigenaardig dat een stad op een kwartiertje rijden van de kust, ‘sur-mer’ heet. De stad heeft zelfs nooit aan zee gelegen maar lag wel aan een belangrijk handelskanaal. De stad diende tot de middeleeuwen als halteplaats op de scheepvaartroute tussen Parijs, Boulogne en Londen. Dankzij de dagelijkse aanvoer aan verse vis, zette Montreuil-sur-Mer zich toen al op de kaart.

Weetje: De stad is ook verbonden aan het boek van schrijver Victor Hugo die het verhaal van ‘Les Misérables’ op de markt bracht. De burgemeester van de stad speelde het hoofdpersonage in het verhaal. Jaarlijks zijn hier dan ook enkele evenementen rond gepland.

 1. Het Louvre museum in Lens

Je wist het misschien niet maar naast het Louvre in Parijs, heb je ook een tweede Louvre. Omdat het museum in Parijs stilaan te klein werd, besloot de Franse regering om in Lens een tweede te plaatsen. Men koos niet zomaar voor de stad Lens. Door de sluiting van de mijnen kon Lens wel een ‘economisch zetje’ gebruiken.

Ze zagen hier de kans om met het Louvre, enkele toeristen te trekken naar de oude mijnstad. Het museum is gebouwd op een vroegere kolenmijn en heeft maar liefst vier afdelingen aan permanente collecties en enkele tijdelijke. Hoewel je dat ‘permanente’ ook niet té letterlijk moet nemen want op regelmatige basis worden de tentoonstelling aangepast.

 1. Cambrai

Cambrai is een rustige historische stad die beschikt over overblijfselen van middeleeuwse vestingwerken en een indrukwekkend cultureel erfgoed. De stad staat vooral bekend voor zijn prestigieuze religieuze gebouwen, zijn versterkingen en zijn statige herenhuizen. Een bezoekje aan de Chapelle du Grand Séminaire, bekend om zijn barokke gevel en de Cathédrale Notre-Dame, met uitzonderlijke kunstwerken en prachtige glas-in-loodramen, mogen absoluut niet ontbreken tijdens je bezoek aan deze stad!

Ook een bezoekje aan het Musée des Beaux-Arts, ondergebracht in een herenhuis uit de 18e eeuw is de moeite waard. Het museum huisvest onder andere archeologische collecties, schilderijen en beeldhouwwerken.

 1. Douai

Douai is of eerder ‘was’ een Vlaamse stad met de naam ‘Dowaai’. Die benaming vind je nog soms terug op kaarten van Google of anderen maar Vlaams zal je niet zien in de stad. Er zijn wel veel herinneringen die doen denken aan de Vlaamse periode. Het was de graaf van Vlaanderen die Douai in 1188 stadsrechten verleende omdat het een bloeiende stad was dankzij zijn lakennijverheid. De rode draad doorheen het succes van Douai was de Scarpe, een rivier die dwars door de stad loopt. Daardoor hadden ze ook nog een florerende graanhandel.

Douai is nu vooral bekend voor zijn belfort, het enige in de regio wat niet beschadigd is geweest door de vele oorlogen. Het belfort was een symbool van de belangrijkheid van de stad, een stad trouwens die nooit bij de pakken is blijven zitten. Werd de lakennijverheid minder belangrijk dan richten ze een universiteit op, de rechtsfaculteit is er nu nog steeds. Het ligt ook in het steenkoolbekken en kreeg een harde klap door de sluiting van de mijnen, maar op vandaag is het nog steeds een bloeiende en dynamische stad.

 1. Béthune

Van zodra je op de Grote Markt komt dan merk je meteen dat Béthune ooit een heel belangrijke stad moet geweest zijn. De stadsgeschiedenis gaat zo’n goede 1500 jaar terug in de tijd. Het begon allemaal met een kasteel, een kerk en wat huizen errond. Maar algauw werd het een versterkte stad met grote vestingen die uiteindelijk nog beter werden gemaakt door de alom bekende architect Vauban. In de 13de en 14de eeuw kwam de rijkdom van de lakenhandel.

Béthune ligt boven in de mijnstreek en die maakte de regio en de stad heel rijk. De handel bloeide … tot aan dat eerste grote conflict: de Eerste Wereldoorlog. Béthune lag op een paar kilometer van de loopgraven. De stad werd lang gespaard van grote vernielingen maar in mei 1918 werd ze voor 90% vernield. Gelukkig bleven de bewoners niet bij de pakken zitten en bouwden ze hun stad opnieuw op, tussen 1920 en 1930, in een hedendaags tintje met zin voor traditie.

 1. Museum La Coupole

Wil je meer te weten komen over de verwoestende vliegende bommen uit de Tweede Wereldoorlog, dan kunnen we een bezoek aan het Museum La Coupole ten zeerste aanraden. Het museum ligt bij Saint-Omer (7km). Wat tijdens de oorlog een lanceerbasis was is omgebouwd tot een multimediaal museum.

Je komt er meer te weten over de vliegende bommen doch ook het verband met de ruimtevaart. De geschiedenis van de ontwikkeling van de bommen, de inzet tijdens de strijd, het veroorzaakte leed en hoe ze een aandeel hadden bij de ruimtevaart. Alles mooi verpakt in films, foto's, maquettes, infoborden enzoverder. Meer info op de website.

REISGIDS: Ontdek nog meer van het noorden van Frankrijk met onze reisgids Noord-Frankrijk.

 1. Clairmarais

De Clairmarais (Klaarmares) is een moerassig gebied waarbij akkers gescheiden zijn door watergangen. Het vervoermiddel zijn platte schuiten of les bachoves. De Clairmarais bevatten vooral groentenpercelen waar bloemkolen zeer succesvol groeien door de vele kalkfosfaten die in het water aanwezig zijn. Maar veel van deze percelen zijn ook ingenomen door vakantiewoningen. Maak een boottocht op het moerasgebied, deze vertrekken in de omgeving van Saint-Omer.

 1. Saint-Omer

Saint-Omer is niet zo bekend bij de toeristen maar heeft heel wat te bieden. Bij een stadswandeling door het centrum van Saint-Omer zal je merken dat er zowel Vlaamse als Franse invloeden zijn in de bouwstijlen. Tot de grote publiekstrekkers behoort ondermeer de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal die gebouwd werd van de 12de tot de 15de eeuw. Het is niet alleen de grootste kerk uit de omgeving maar bezit ook een van de grootste kunstschatten zoals een schilderij van Rubens.

Midden in het centrum is er ook een 20 hectaren groot stadspark dat door zijn hellingen je laat genieten van prachtige panorama's. Heel bijzonder is ook het Sandelinmuseum dat drie mooie collecties bezit en gehuisvest is in een prachtig herenhuis. En dan is er nog de ruïne van de St-Bertinabdij waar de geschiedenis van Saint-Omer is begonnen.

 1. Gravelines

Gravelines of Grevelingen in het Nederlands, ligt eigenlijk net op de grens van Pas de Calais in het Frans-Vlaanderen. Het stadje is eigenlijk door zijn ligging (vlak aan zee) altijd al het decor geweest van vijandelijke belegeringen. Tot de 11de eeuw lag de zee zelfs aan de voeten, maar toen het zeewater zich terugtrok werden huizen gebouwd. In de loop der jaren werden er talrijke versterkingen opgericht om de inwoners te verdedigen. Een eenvoudige aarden wal werd een stenen omwalling. Er kwamen kastelen bij, een stevige stadsmuur met bastions, grachten en remparts. De hand van architect Vauban zorgde voor een voltooiing.

Vandaag kan je langs overblijfselen van die vestingmuur wandelen en kom je beetje bij beetje meer te weten over de verdedigingsstrategie. Wie rust zoekt, zal die zeker vinden tijdens een stadswandeling in Gravelines. Er zijn verschillende wandelpaden aangelegd en soms loop je op de remparts, vanwaar je een verrassend uitzicht hebt op de zee.

 1. Scheepslift van Arques Fontinettes

Het Franse stadje Arques Fontinettes staat niet alleen bekend om zijn kristalwerk. Hier bevindt zich ook een indrukwekkende scheepslift, iets uniek in Frankrijk. De scheepslift werd in 1887 gebouwd op het Kanaal van Neuffossé, zodat boten en aken de 5 kolken van de trapsluis makkelijk konden mijden. De scheepslift overbrugt een hoogteverschil van 13 meter en kon vrachtschepen van zo'n 300 ton tillen.

Vandaag de dag is het bijzonder staaltje werktuigbouwkunde uit de 19e eeuw niet meer in gebruik maar je kan ze wel van op afstand bezichtigen.

 1. Château d'Hardelot

Het huidige Kasteel van Hardelot is gelegen aan de rand van het regionale natuurreservaat van het Condette-moeras. Het kasteel dateert van eind de 19de eeuw en is gebouwd door een Brit die zich liet inspireren door het Kasteel van Windsor. Sedert 1986 is het eigendom van de gemeente Condette die het volledig liet restaureren. Dit kasteeltje moet je echt van binnen gezien hebben. Prachtig gedecoreerd en bemeubeld, je wandelt door een kasteel waarin jezelf onmiddellijk zou willen wonen. Er is ook een expositieruimte voor tijdelijke tentoonstellingen.

Onze wandeling in Hardelot brengt je niet alleen langs het prachtige kasteel maar ook door het natuurgebied Réserve Naturelle des Marais de Condette dat bestaat uit drassige weiden, moerassen en een groot meer. Er is ook een wandelpad dat deels over vlonderpaden loopt.

 1. Waar overnachten in Pas de Calais?

Wil je graag zoveel mogelijk zien van het Franse departement Pas de Calais? Dan raden we aan om een verblijf te zoeken in de grotere steden als Calais, Boulogne-sur-Mer, Arras en Lens. Vanuit deze steden kan je makkelijk de omliggende bezienswaardigheden bereiken. Hieronder vind je alvast enkele van onze favoriete adresjes of bekijk het volledige aanbod hotels en appartementen in Pas de Calais.

 • Wissant: Verblijf in het charmante Hotel de la Plage gelegen aan de rivier en op wandelafstand van de zee, tussen Cap Gris-Nez en Cap Blanc-Nez. Het hotel heeft nog steeds een traditionele inrichting met enkele authentieke elementen. De kamers zijn ruim en voorzien van alle luxe en comfort en bieden uitzicht op de rivier. Je begint de dag met een heerlijk ontbijtje. Meer info en boeken.
 • Boulogne-sur-Mer: Gezellige, charmante B&B The Stay Well in het centrum van de stad. De kamers zijn ruim en eenvoudig ingericht een voorzien van alle luxe en comfort. Restaurants en bakkers zijn op slechts een steenworp afstand net zoals de zandstranden en vismarkten van Côte d'Opale. Meer info en boeken.
 • Arras: B&B La cour des grands is gevestigd aan een van de bijzonder mooie pleinen van Arras. Hier verblijf je in moderne kamers die elegant zijn ingericht en een fris interieur hebben. Hier heb je de keuze uit continentaal ontbijt of een ontbijtbuffet en je kan eventueel een auto huren om niet alleen Arras maar ook de omgeving beter te leren kennen. Meer info en boeken.
 1. Mis niets tijdens je rondreis door Noord-Frankrijk met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Noord-Frankrijk? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Noord-Frankrijk met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Noord-Frankrijk.

Noord-Frankrijk

Gratis reisgids Noord-Frankrijk downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?