Goedkoop dagje uit in Nederland, de leukste budget uitstapjes

Goedkoop dagje uit in Nederland, de leukste budget uitstapjes

20 januari 2023 in Nederland0 reacties

Het is weekend of vakantie en je weet even niet wat je wil doen? In Nederland valt heel wat te beleven. Je kan er gezellige stadjes verkennen, je helemaal uitleven in een pretpark, mooie natuurgebied verkennen, dierentuinen bezoeken, een dagje doorbrengen op het strand en nog zo veel meer. Dagjes uit in Nederland zijn er eindeloos en voor iedere prijsklasse.

In dit blogartikel zetten we de leukste daguitstapjes op een rijtje en we geven je enkele praktische tips.

Inhoud artikel

  1. Gratis uitstapjes in Nederland

Wil je er even tussenuit, maar zonder veel geld uit te geven? Dan zijn er in Nederland heel wat opties om je vrije dag op een leuke manier door te brengen.

Maak een mooie fietstocht

Nederland is natuurlijk hét fietsland bij uitstek. Heb je op een zonnige dag niets te doen? Verken dan de omgeving met de fiets. Je kan bijvoorbeeld naar een nabijgelegen stadje fietsen waar je vaak voorbij rijdt, maar dat je eigenlijk nog nooit aandachtig verkend hebt. Je zal verbaasd staan van wat Nederlandse stadjes te bieden hebben. Natuurlijk lenen ook de prachtige natuurgebieden zich tot mooie fietstochten.

We hebben verschillende leuke fietstochten uitgestippeld in Nederland. Ontdek onze gratis fietsroutes hier.

Verken een nieuwe plek te voet

Maak bijvoorbeeld een wandeling door het park en breng een lekkere picknickmand mee. Je kan er genieten van de mooie omgeving en de natuur en het is ook nog eens gezond! Er liggen bovendien vast en zeker ook groene natuurgebieden in de buurt die zich uitstekend lenen tot een wandeling of je kan een Nederlandse stad te voet verkennen.

Op onze website vind je heel wat uitgestippelde stadswandelingen door verschillende Nederlandse steden. Ontdek onze gratis stadswandelingen hier.

Open bedrijvendag

Lees ook zeker de lokale krant of een dagblad en houd in de gaten of sommige bedrijven geen open dag houden. Verschillende grote bedrijven en andere instellingen doen dat soms om zo het grote publiek een blik achter de schermen te geven. Je kan bijvoorbeeld langsgaan bij het lokale ziekenhuis of grote bedrijven die je anders niet zomaar binnen kan. Voor kinderen, maar ook zeker voor volwassen, maak je van je vrije dag dan een leerzaam moment. Ideaal voor nieuwsgierigen!

Is het slecht weer?

Regent het de hele dag? Dan is een dagje uit naar de Ikea of naar de Intratuin een leuk idee. De kans is groot dat je uitstap niet gratis blijft, maar het is wel een gezellige uitstap die een hele namiddag kan vullen. Het is ook de ideale manier om het nuttige aan het aangename te koppelen als je iets nodig hebt uit één van die winkels.

Vliegtuigen spotten

Wonen jullie dichtbij een vliegveld? Ga dan vliegtuigen spotten! Neem je verrekijker mee en check vliegtuigspotter.nl voor de actuele situatie in de lucht en op de landingsbanen. Zoek de beste spotplaatsen op en je beleeft gegarandeerd een superleuke dag!

Breng een bezoek aan de bibliotheek

Een bezoekje aan de plaatselijke bibliotheek is altijd een goed idee. Je kan er natuurlijk boeken uitlenen om ze thuis of ergens anders te lezen, maar kijk ook zeker eens na of er geen activiteiten plaatsvinden.

In de Nederlandse bibliotheken vinden namelijk vaak lezingen plaats
waar je meestal gratis aan kan deelnemen. Er worden verder ook veel activiteiten voor kinderen georganiseerd, ga bijvoorbeeld naar een voorleesdag of knutselmiddag.

Dieren spotten

Heb je kinderen? Dan is het zeker een leuk idee om een slootje of een meer in de buurt op te zoeken. Neem een visnetje mee en print een kaart uit met informatie over de diertjes die je er kan vinden. Het is niet alleen leuk, maar ook nog eens leerzaam! Een bezoekje aan de kinderboerderij is ook zeker een aanrader voor met kinderen.

Je kan een bezoek aan een slootje of de kinderboerderij ook uitstekend combineren met een bezoek aan een lokaal natuurdomein. De kans is bovendien groot dat je er ook een leuke speeltuin aantreft.

TIP: Lees ook onze tips met de leukste plekken om bijzonder te overnachten in Nederland.

  1. Pretparken en dierentuinen

Nederland mag dan wel een klein landje zijn, toch zijn er heel wat pretparken en dierentuinen die je kan bezoeken. Nederland telt 9 kleine, 9 middelgrote en 5 grote pretparken en er zijn maar liefst 38 dierentuinen.

Dierentuinen in Nederland

De dierentuinen verschillen niet alleen in grootte, maar ook in wat er precies te zien en te beleven valt. Hieronder hebben we een lijstje gemaakt van 10 dierentuinen die absoluut een bezoekje waard zijn. Ga op het internet na welk dierenpark je het leukste vindt en ga er een dagje heen!

  • Artis
  • Diergaarde Blijdorp
  • Safaripark Beekse Bergen
  • Apenheul
  • GaiaZOO
  • Ouwehands dierenpark
  • Wildlands Adventure Zoo Emmen
  • DierenPark Amersfoort
  • Dolfinarium Harderwijk
  • Burgers’ Zoo.

Pretparken

De pretparken in Nederland zijn erg divers en uitgebreid. Net zoals ook geldt voor de dierenparken verschillen ook de pretparken in grootte en populariteit. Ook hier hebben we een lijstje gemaakt van 10 pretparken verspreid over Nederland die je zeker eens moet bezoeken. Ga na waar de pretparken precies liggen en ga erheen voor een dagje vol plezier!

  • Met stip op 1, de Efteling
  • Duinrell
  • Slagharen
  • Walibi
  • Archeon
  • Toverland
  • Avonturenpark Hellendoorn
  • Julianatoren
  • Plaswijckpark
  • Familiepark Drievliet

Madurodam

Madurodam is een themapark dat elke Nederlander eens bezocht zou moeten hebben. Je kan hier alle bekende monumenten in Nederland op één plek verzameld zien staan in miniatuurversie. Je vindt Madurodam vlakbij Den Haag. Het park bestaat al sinds 1952 en is nog steeds erg populair bij zowel jong als oud.

  1. Bezoek een museum

Ook erg leuk om te bezoeken zijn museums. Museums zijn leerzaam en een leuke extra is dat ze vaak goedkoop of zelfs gratis zijn. Jongeren en studenten krijgen ook vaak extra kortingen die een bezoek aan een museum erg goedkoop maken. Museums zijn er voor jong en oud en in alle soorten en maten. Van kunst tot speelgoed en van de oorlog tot de nieuwste technologie, je vindt sowieso een museum in de buurt dat je aanspreekt.

Natuurlijk kan je naar beroemde musea gaan zoals het Rijksmuseum in Amsterdam, maar er zijn nog heel wat meer opties die niet in de hoofdstad te vinden zijn. Hieronder vind je onze 3 favorieten.

PIT Veiligheidsmuseum

Een erg leuk museum voor jong en oud is het PIT Veiligheidsmuseum in Almere. Je ontdekt er de wereld van de politie, brandweer en ambulanciers aan de hand van een historische collectie en interactieve spelletjes.

Nederlands Watermuseum

Ook het Nederlands Watermuseum in Arnhem is een bezoekje waard. Dit eigentijdse en interactieve museum vertelt je alles over water. Je speelt er met water, voert proefjes uit, maakt je eigen shampoo en doet mee aan spelletjes.

Corpus

Het museum Corpus in Leiden is dan weer een aanrader voor wie in het menselijk lichaam geïnteresseerd is. Je wordt er begeleid met een audiotour en leert ondertussen alles over het menselijk lichaam. Interessant voor jong en oud en meer dan geschikt voor een kinderfeestje of bedrijfsuitje!

  1. Tips om je uitstapje goedkoop te maken

Acties

Er zijn eindeloos veel acties die een dagje uit heel wat goedkoper of zelfs gratis kunnen maken. Elke lokale bakkerij, slagerij of supermarkt heeft tegenwoordig wel een actie. Vooral tickets voor pretparken en dierentuinen zijn erg populair, maar soms kan je ook een gratis hotelovernachting winnen. Een leuk cadeautje aan jezelf!

Tickets winnen

Maar niet alleen in winkels kan je goedkope tickets bemachtigen, ook pretparken en dierentuinen zelf organiseren verschillende acties. Houd daarom goed de sociale-mediakanalen van die parken in de gaten zodat je op de hoogte bent wanneer er iets te winnen valt. Vooral in vakantieperiodes of tijdens verlengde weekends of feestdagen wordt er online heel wat weggegeven.

Ook bij verschillende radiozenders valt heel wat te winnen. Vooral tickets voor festivals of concerten zijn populair. Vaak moet je een prijsvraag beantwoorden of bijvoorbeeld de tiende beller zijn. Wie weet win je wel een meet and greet met je favoriete artiest!

  1. Handige websites om je uitstapje te plannen

Er bestaan verschillende websites waar je inspiratie kan opdoen om een leuk daguitstapje te plannen. Je kan er leuke activiteiten vinden die dichtbij in de buurt zijn of net iets verder weg en je kan er iets vinden voor elk soort uitstapje. Wil je een dagje met de kinderen doorbrengen, net enkel met je partner of wil je er een dagje op uit trekken met je collega’s? Filter de activiteiten en vind zo de perfecte uitstap. Natuurlijk zijn er ook heel wat verschillende acties, aanbiedingen en kortingen.

Online je uitstap boeken

Websites zoals vakantieveilingen of WowDeal zijn de beste opties. Op die websites kan je dagjes uit kopen voor een lage prijs en op vakantieveilingen moet je zelf bieden voor de activiteit. De persoon met het hoogste bod wint de veiling en kan gaan genieten van zijn of haar product of activiteit. Van hotelovernachtingen tot pretparken en van pretparken tot stofzuigers, je vindt het er allemaal.

Inspiratie opdoen

Websites zoals dagjeweg.nl zijn dan weer geschikt voor als je inspiratie nodig hebt. Op dat soort websites kan je vaak zelf filteren op onder andere wat voor soort uitstap je wil en welke provincie je wil verkennen. Er zijn duizenden opties, er is dus zeker voor elk wat wils.

  1. Reizen met de trein

Nederlandse Spoorwegen

In Nederland rijdt de NS (Nederlandse Spoorwegen) door het hele land. Ze hebben bovendien heel wat leuke aanbiedingen waarbij je een treinticket kan combineren met een leuke bezienswaardigheid. Kijk op www.spoordeelwinkel.nl voor een overzicht van alle leuke aanbiedingen!

Korting

Ben je nog geen 18 jaar en wil je er even tussenuit? Bekijk dan eens de NS tienertour, 3 dagen reizen door Nederland voor weinig geld. Ben je van plan om met 4 personen of meer te reizen? Dan is een groepsretour ideaal voor jou en je gezelschap.

Ook biedt de NS retourtjes aan op 2 verschillende dagen, dat is erg handig als je bijvoorbeeld voor een hotelovernachting hebt gekozen. De NS zelf biedt ook hotelovernachtingen aan.

Ander openbaar vervoer

Maar niet alleen met de trein komt je makkelijk in Nederlandse steden, ook de bus, metro of misschien zelfs tram zijn uitstekende opties. Vaak rijden er ook shuttles van en naar pretparken of dierentuinen vanaf stations of parkeerplaatsen.

  1. Download onze gratis reisgidsen België

Wil jij ook graag België zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

AntwerpenArdennenBelgische KustBruggeBrusselGentHagelandHaspengouwHnegouwenVlaamse ArdennenWesthoek
Reisgids AntwerpenReisgids ArdennenReisgids Belgische KustReisgids BruggeReisgids BrusselReisgids GentReisgids HagelandReisgids HaspengouwReisgids HenegouwenReisgids Vlaamse ArdennenReisgids Westhoek

Staycation in België? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in België.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?