Voetbalstadion Estadio Santiago Bernabéu van Real Madrid bezoeken? Info, tips & tickets

Voetbalstadion Estadio Santiago Bernabéu van Real Madrid bezoeken? Info, tips & tickets

7 oktober 2021 in Madrid0 reacties

De voetbalclub Real Madrid is de meest succesvolle en bekendste club van Spanje en één van de meest populaire clubs ter wereld. Voetbalfans kunnen in Madrid de thuishaven van de club bezoeken, het stadion Estadio Santiago Bernabéu. Het is één van ’s werelds bekendste voetbaltempels en eigenlijk een must voor wie van de sport houdt en Madrid bezoekt. Je kan er natuurlijk een thuiswedstrijd van de club bijwonen, maar er worden ook rondleidingen georganiseerd die je door het stadion en langs het veld en de kleedkamers gidsen. Je komt in het bijhorende museum ook alles te weten over de club.

Hieronder hebben we alle informatie over het Estadio Santiago Bernabéu in Madrid op een rijtje gezet en we geven je praktische tips voor je bezoek. Je kan hier ook alvast je tickets voor een rondleiding boeken zodat je zeker bent van je plaatsje.

Tickets en tours voor je bezoek aan Estadio Santiago Bernabéu

We raden je zeker aan om het stadion met een tour te bezoeken vanaf € 15 (met 40% korting). Met een gids ben je zo’n anderhalf uur op pad en krijg je een kijkje in de geschiedenis van het team. Je kan ook de kleedkamers en de dug-out bezoeken en rondwandelen in het stadion.

Inhoud artikel

 1. Het verhaal van het Estadio Santiago Bernabéu

Het ontstaan van Real Madrid

Op 6 maart 1902 werd de voetbalclub Madrid Club de Fútbol opgericht. Julián Palacios, Juan Padró en Carlos Padrós hadden hun voormalige studentenvoetbalclub La Sociedad Sky Football verlaten na ruzies binnen de club en besloten om hun eigen club te beginnen.

Het team werd al snel groot nadat Madrid FC in 1905 hun eerste titel in de Spaanse bekerwedstrijd Copa del Rey won door Athletic Bilbao te verslaan. De club hielp daarna mee aan het opzetten van de Federación Española de Clubs de Football en in 1920 kreeg de club van koning Alfons III de titel ‘Koninklijke’ en mochten ze zich Real Madrid noemen.

Het nieuwe stadion

In 1945 werd Santiago Bernabéu Yeste de directeur van Real Madrid. Hij kocht een stuk land en huurde de architecten Manuel Muñoz Monasterio en Luis Alemany Soler in om een nieuw stadion voor de club te ontwerpen. Het Nuevo Estadio Chamartín werd op 14 december 1947 geopend met een wedstrijd tussen Real Madrid en de Portugese club Os Belenenses die Real Madrid met 3-1 won.

Het grootste stadion

Op 4 januari 1955 besloot men om het stadion een nieuwe naam te geven en het bouwwerk naar de directeur Santiago Bernabéu te vernoemen die het had laten bouwen. In datzelfde jaar werd het stadion uitgebreid en werd de capaciteit van ruim 75 000 bezoekers naar maar liefst 125 000 bezoekers vergroot. Dat maakte van het Estadio Santiago Bernabéu het grootste stadion van alle clubs die in de UEFA Champions League meespeelden.

De eerste renovatie

In 1980 moest het Estadio Santiago Bernabéu aangepast worden voor het FIFA wereldkampioenschap van 1982. De architecten Rafael Luis Alemany en Manuel Salinas, zonen van Luis Alemany Soler die het oorspronkelijke gebouw had ontworpen, kregen de opdracht. Bij de renovatie werd twee derden van de publiektribunes overdekt en de capaciteit teruggebracht naar 98 000 bezoekers. Daarnaast werden de persruimte en de kleedkamers vernieuwd.

Nog meer renovaties

Twaalf jaar later werden de veiligheidsregels van de UEFA aangescherpt na een aantal dodelijke incidenten. Er moesten daarom onder andere nieuwe bezoekersgangen gemaakt worden in het Estadio Santiago Bernabéu. Er werd van de renovatie gebruik gemaakt om ook een inschuifbaar dak te installeren. Door de nieuwe aanpassingen was er plaats voor een indrukwekkende 110 000 toeschouwers, maar in 1998 werd besloten dat het stadion enkel met zitplaatsen zou werken. De capaciteit werd daardoor weer terugbracht naar iets meer dan 75 000 bezoekers.


In 2000 werd Florentino Péres de directeur van de club en hij liet opnieuw aanpassingen aanbrengen. Hij breidde de oostelijke kant van het stadion uit en er kwamen nieuwe bars en restaurants in het Estadio Santiago Bernabéu. Aan het einde van de renovatie was er plek voor in totaal 81 044 toeschouwers in het stadion.

Een nieuw stadion?

In 2013 werd bekend gemaakt dat er plannen waren voor een nieuw renovatieproject. Het Duitse architectenbureau GMP kreeg de opdracht en benzinemaatschappij IPIC werd aangenomen als sponsor. De renovatiewerken zouden in 2023 klaar moeten zijn. Bij het sponsorcontract voor de renovaties zouden ook de rechten van de naam van het Estadio Santiago Bernabéu verkocht zijn, maar de nieuwe naam voor het stadion is tot zover nog onbekend.

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. Een bezoek aan het Estadio Santiago Bernabéu

De ruimte Best Club in History

De tour door het Estadio Santiago Bernabéu begint op het dak van het stadion, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over het stadion en het veld. Vervolgens daal je af naar de ruimte ‘Best Club in History’. Daar vind je een audiovisuele en interactieve tentoonstelling over de geschiedenis van Real Madrid en je kan er ook de collectie trofeeën bewonderen die de club gewonnen heeft bij Spaanse en internationale wedstrijden en toernooien. Er worden ook verschillende clubmemorabilia en uitrustingen tentoongesteld.

Sensations Room

Vervolgens ga je door naar de Sensations Room. Daar worden op een gigantisch scherm verschillende video’s van legendarische momenten uit de geschiedenis van de club afgespeeld. Je kan er ook een foto maken van jezelf als onderdeel van het team en de 13 trofeeën aanschouwen die de club tijdens Europese wedstrijden heeft gewonnen. Na de Sensations Room kom je terecht bij de fotomontages waar je een foto met jouw favoriete speler kan laten maken.

Het veld

Na de tentoonstellingen kan je een kijkje nemen op het veld van het Santiago Bernabéu stadion. Het veld is 105 meter lang en 68 meter breed en tijdens de tour mag je rond het veld wandelen. Daarna ga je door naar de presidentiële box van Real Madrid. Tijdens wedstrijden is deze ruimte gereserveerd voor leden van de Raad van Bestuur van Real Madrid en voor speciale gasten, maar tijdens de tour kan jij er zelf even een kijkje nemen.

Het stadion

Daarna ga je binnen in de kleedkamers van het Estadio Santiago Bernabéu waaronder die van het eerste team van Real Madrid zelf. Je kan ook door de tunnel naar de dug-out wandelen en de technische ruimte binnengaan. Even later bezoek je een replica van de bus van Real Madrid waar je een virtueel beeld krijgt van de route naar het stadion in de spelersbus.

Het einde van de tour

Als laatste krijg je ook de persruimte te zien waar na elke wedstrijd het spel wordt besproken door de spelers, trainers en journalisten. Na afloop krijg je nog een video te zien over Real Madrid en de fans van over de hele wereld. De tour sluit je af met een bezoek aan de Bernabéu Megastore waar je officiële souvenirs van de club kan kopen als een leuke herinnering.

 1. Openingstijden Estadio Santiago Bernabéu

Het Estadio Santiago Bernabéu is elke maandag tot en met zaterdag open van 10:00 tot 19:00. Op zon- en feestdagen is het stadion van 10:30 tot 18:30 open en op 1 januari en 25 december is het gesloten.

Op dagen dat er wedstrijden gespeeld worden in het stadion is het mogelijk om tot vijf uur voor de aftrap van de wedstrijd een tour door het stadion te volgen. Daarna zijn alleen nog het uitkijkplatform op het dak, de ruimte Best Club in History en de tentoonstellingsruimte met de trofeeën van Real Madrid te bezoeken tot 3,5 uur voor de aftrap.

 1. Tickets om het Estadio Santiago Bernabéu te bezoeken

Tickets voor een rondleiding door het stadion

Om het Estadio Santiago Bernabéu te kunnen bezoeken, moet je een ticket kopen. Dat kan zowel ter plekke bij de kassa’s van het stadion, maar je kan ook online tickets voor het Estadio Santiago Bernabéu kopen. Kinderen tot en met 5 jaar oud mogen gratis mee naar binnen.

Tickets voor een wedstrijd

Wil je een wedstrijd van Real Madrid in hun eigen stadion bijwonen? Dan koop je het beste online een ticket via de officiële website. Die tickets gaan echter pas een week voor de wedstrijd in verkoop. Wees er dus op tijd bij en houd er rekening mee dat de prijs van een ticket hoog kan oplopen.

 1. Hoe vermijd ik de wachtrijen?

Het kan in het hoogseizoen behoorlijk druk worden bij het Estadio Santiago Bernabéu waardoor je soms lang moet wachten voor je een ticket kan kopen. We raden je daarom aan om het stadion in de vroege voormiddag te bezoeken aangezien de meeste toeristen pas in de namiddag komen. Als je je tickets liever te plekke koopt, ga je zeker het beste 's ochtends.

Onze tip: de beste manier om de wachtrijen te vermijden is door vooraf online je ticket voor het Estadio Santiago Bernabéu te kopen. Het kan je heel wat tijd uitsparen!
 1. Hoe bereik ik het Estadio Santiago Bernabéu?

Met het openbaar vervoer

Om het Estadio Santiago Bernabéu te bereiken met het openbaar vervoer neem je de metrolijn 10 naar de halte Santiago Bernabéu. Deze halte ligt direct naast het voetbalstadion. Daarnaast is het mogelijk om de bussen 14, 27, 40, 43, 120, 147 en 150 te nemen naar het stadion.

Met de auto

Het Estadio Santiago Bernabéu ligt in het noorden van Madrid aan de grote weg Paseo de la Castellana. Rondom het stadion liggen verschillende parkeerplaatsen, maar parkeren doe je het beste bij de Parking Bernabéu Silos 6 aan de Calle de Santo Domingo de Silos 6 tegenover het stadion.

 1. Praktische info voor je bezoek

 • Niet het hele stadion is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Omdat mensen in een rolstoel niet de hele tour kunnen volgen krijgen zij samen met een begeleider gratis toegang tot de tentoonstelling van de trofeeën en de dug-out.
 • De tour neemt zo’n anderhalf uur tot twee uur in beslag. Boek zeker tijdig je tickets online.
 1. Waar overnachten in Madrid?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf in de Spaanse hoofdstad Madrid? Wij hebben alvast enkele van onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Madrid.

 1. Filmpje: hoe het nieuwe stadion eruit zal zien

Ook benieuwd naar hoe het nieuwe stadion er zal uitzien? In deze video krijg je te zien hoe de opvolger van het Estadio Santiago Bernabéu eruit zal zien. Als je het oude stadion nog wil bezoeken, haast je dan naar Madrid!

 1. Download je gratis reisgids en mis niets bij je bezoek aan Madrid

Om ervoor te zorgen dat je niets mist tijdens je bezoek aan de Spaanse hoofdstad, hebben we een mooie stadswandeling in Madrid uitgestippeld die je langs alle belangrijke bezienswaardigheden brengt. Zo hoef je zelf niets meer op te zoeken!

Madrid & Toledo

Gratis reisgids Madrid downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?