20 x bezienswaardigheden in de Limburgse Kempen: wat zien & doen?

20 x bezienswaardigheden in de Limburgse Kempen: wat zien & doen?

Laat je verrassen door de Limburgse kempen, waar er nog veel ruimte is om te genieten van wat een landschap zo mooi maakt. Weidse vlakten bezaaid met akkers, bossen en heide, duinen, vengebieden en beekvalleien,... Daartussen vind je ook enkele leuke bezienswaardigheden waar je meer leert over het mijnverleden van deze streek, de kunst en geschiedenis! Ontdek hier onze favoriete plekjes in de Limburgse kempen.

Inhoud artikel

 1. Grevenbroekmuseum - Hamont-Achel

De geschiedenis van Hamont-Achel en de omgeving wordt hier verteld aan de hand van maquettes, voorwerpen, kaarten, brochures, filmpjes enz. Er zijn 7 zalen elk met een eigen thema: prehistorie, nederzettingen, de Romeinse zaal, de burchtenzaal, belangrijke gebouwen en de stadszaal met ondermeer een maquette van de 18de-eeuwse stad Hamont.

Teutenhuis

 • Een van de zalen is het Simonshuis, uit 1883, gebouwd in opdracht van de familie Simons. Het is één van de zogenaamde teutenhuizen in Hamont-Achel.
 • Teuten was tijdens vooral de 18de en 19de eeuw de naam voor kooplui uit Noord-Limburg maar ook Noord-Brabant en Nederlands Limburg die het zich konden veroorloven in een statige villa te wonen, vandaar de naam ‘teutenhuis’. Zij verbleven er slechts enkele maanden in het jaar want vanaf de lente tot en met de herfst trokken zij naar Nederland of Duitsland om er hun koopwaren aan de man (en vrouw uiteraard) te brengen.
 • Ene Frans Schellens kocht de villa over in 1913 en richtte achter het huis de weverij ‘Tissage de Velours’ op.
 • In de Tweede Wereldoorlog tussen oktober 1944 en april 1945 was het Simonshuis het hoofdkwartier van generaal Dempsey, een commandant van het 2de Britse leger.
 • De gemeente Achel kocht dan in 1976 de eigendomsrechten op.

Praktische info

 • Het museum is open tussen mei en september van maandag tot vrijdag tussen 9 en 16u. Op zaterdag tussen 9:30 en 15u. Op zondag van 9:30 tot 12:30.
 • Van oktober tot april zijn de openingsuren beperkter.
 • Meer info op www.grevenbroekmuseum.be
 1. Catharinadal - Hamont-Achel

Het Klooster Catharinadal, bij het kasteel Genenbroek, biedt onderdak aan een kaasmakerij met de gelijknamige naam. In de eerste helft van de 15de eeuw werd hier een franciscanenklooster opgericht. Er werd onderwijs gegeven voor meisjes uit rijke families. Er was toen ook een oliemolen, een spinhuis, een wasblekerij, een kerk en een boerderij verbonden aan het klooster. De Franse Revolutie maakte komaf met het klooster. De zusters moesten vluchten en het klooster werd volledig omgebouwd tot een volwaardige boerderij. Wat je nu nog ziet zijn gevels uit 1815. De gotische gewelfde kelder van het spinhuis is nog in goede staat gevrijwaard gebleven.

Met melk van hun eigen koeien baten de broers Boonen hier nu nog steeds een ambachtelijke kaasmakerij uit met ruim 140 kazen en andere zuivelproducten. Rondleidingen kunnen telkens op woensdag en donderdagnamiddag. Meer info op www.catharinadal.be

 1. Kiosk Vrijheidsboom De Lier - Hamont-Achel

Op het Michielsplein in Achel staat er al sinds 1935 een kiosk. Toen bestond de lokale fanfare Kempenbloei al 75 jaar en dat moest gevierd worden met een mooi cadeau. Het werd een kiosk waar de fanfare dus bij goed en slecht weer optredens kon geven. Let zeker even op het opschrift langs de binnenzijde ‘1860 Kempenbloei 1935’. De kiosk werd gebouwd op keldergewelven uit de 18de eeuw.

 • De grote boom naast de kiosk is een lindenboom. Deze werd geplant in 1919, een jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog. De boom staat symbool voor de herwonnen vrijheid, vandaar de naam Vrijheidsboom.
 • Vlakbij de kiosk staat De Lier, een kunstwerk in de vijver dat er kwam nadat Achel mee opging in de fusie met Hamont in 1977. Het kunstwerk is van Willy Ceysens en stelt een Griekse lier voor, een teken van voornaamheid.
 • Enkele meters verwijderd van de Lier vind je een zonnewijzer. Ook in de vijver liggen er stapstenen, 16 in totaal. Daarop zijn jaartallen aangebracht van historische gebeurtenissen uit de geschiedenis van Achel, van het prille begin in 1139 tot de fusie met Hamont in 1977.
 1. Achelse kluis - Hamont-Achel

De Sint-Benedictusabdij of de Achelse Kluis is een grensgeval, letterlijk dan tussen Noord-Brabant (Nederland) en Noord-Limburg. Rond de gebouwen liggen bossen, natuurgebieden met ondermeer heide, akkers, de Warmbeek op Belgisch grondgebied en de Tongelreep in Nederland. De Achelse Kluis is en blijft verrassend voor elke bezoeker. De stilte in de vlakte aan de Achelse Kluis, op een strategische ligging aan de landsgrenzen, heeft een ongelofelijke aantrekkingskracht op duizenden toeristen, fietsers en toevallige wandelaars. Ontdek hier onze fietsroute in de buurt!

Geschiedenis

 • Vanaf 1686 was er hier bijna onophoudend een religieuze beweging actief. Eerst vestigden er zich kluizenaars, die zich toelegden op landbouw.
 • In 1846 stichtten de trappisten van Westmalle er een nieuwe vestiging, die een strenge cisterciënzerregel volgt. Het klooster legde dan de nadruk op een contemplatief leven, maar zorgde ook voor een belangrijke landbouw- en veeteeltuitbating.
 • Vandaag vervult de dynamische gemeenschap van de Achelse Kluis een meer sociale functie door de opvang van steeds meer stiltezoekende mensen.
 • Sinds 1998 wordt er terug een eigen trappistenbier gebrouwen: de bruine of blonde Achels trappist.
 • Een gelagzaal, kunsthal, religieuze boeken- en voedingswinkel met een behoorlijke collectie Belgische bieren lokken dagelijks heel wat wandelaars, fietsers of mensen op zoek naar een plek van rust en bezinning.
 • In de grote vakantie is de Achelse kluis elke dag open. Voor meer info over de openingsuren verwijzen we graag naar de website.
 1. Doodendraad - Hamont-Achel

De Doodendraad in Achel is een 200 meter lange reconstructie van de Doodendraad die in de zomer van 1916 werd aangelegd door de Duitsers om ‘ongewenst grensverkeer’ tussen het neutrale Nederland en het bezette België te verhinderen. Onder ongewenst verkeer moet je o.a. begrijpen: deserterende soldaten, zowaar ook jonge patriotten die zich als vrijwilliger wilden opgeven voor het Belgische leger, spionnen, brieven- en andere smokkelaars, de gewone burger die de bezetting niet langer mentaal en fysisch aankon,…

Constructie

 • De constructie bestond meestal uit 5 of 7 rijen ijzerdraad op houten palen van wel 2 meter hoog. Tussen de draden was er een opening van zowat 30 centimeter. De onderste draad was op 25 centimeter van de grond gespannen.
 • Er stonden drie rijen naast elkaar, de buitenste dienden ter afschrikking. Op de middelste zaten porseleinen potjes die dienden als isolatoren.
 • Op de draad zat een hoogspanning van liefst 2000 volt wisselstroom, vergelijkbaar met de impact van een blikseminslag.

Slachtoffers

Cijfers zijn bekend dat er over de ganse lengte van deze ‘grens’ (vanaf het drielandenpunt in Vaals tot aan de Belgische kust) meer dan 1000 slachtoffers moeten gevallen zijn, de meeste daarvan waren gewone burgers. Het klinkt onwaarschijnlijk maar veel meer duizenden, naar verluidt zelfs 20 000 mensen, slaagden erin om heelhuids de versperring door te komen. Zo werd bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een raamwerk van rubber om er veilig door te geraken, sommigen slaagden er zelfs in om met een polsstok naar Nederland te springen.

Vandaag is een wandeling langs de Doodendraad een stille getuige van een eerder weinig gekend ‘wapen’ dat de Duitsers inzetten tijdens de Groote Oorlog. Het was de geschiedkundige kring ‘De Goede Stede Hamont’, die het initiatief ertoe nam.

 1. Mijnverleden van Beringen

Beringen heeft een rijk mijnverleden, na de sluiting van de mijnen werd er heel wat verbouwd maar toch kan je nog veel herkennen van de typische mijncité.

Be-Mine

Waar vroeger steenkolen naar boven werden gehaald, kan je nu naar Be-Mine. Dat is de naam van de industriële erfgoedsite waar toerisme, recreatie, wonen, winkelen en werken nu de hoofdtoon voeren. In Be-Mine vind je een toeristisch Infokantoor, het Mijnmuseum, een retailpark, een woongebied, kantoorruimte en een Sportoase. Be-Mine is aldus een ideale startplaats om wat met de mijnbouw te maken heeft, te komen ontdekken. Be-Mine is overigens de enige mijnsite in Limburg waar het industriële erfgoed nog zo goed mogelijk is bewaard gebleven. De mijngebouwen, de terrils, de koeltorens, de kolenwasserijen, …

 • in dit mooi mijndecor kunnen de bezoekers op interactieve wijze kennis maken met het boeiend mijnverleden.
 • Mijnzondagen: ma t.e.m. okt, elke 1e en 3e zondag om 11u en 14u: rondleiding in ruimtes die anders gesloten zijn (badzaal, lampenzaal, schacht,..).
 • Meer info op www.bemine.be

Mijnmuseum Beringen

Op al je vragen wat je al zo lang wou te weten komen over het ontginnen van steenkool, zal je een antwoord vinden in het Mijnmuseum. Mijnwerkers daalden honderden meters af om kolen boven te halen. Hoe ging het daar aan toe ondergronds? En wie werkte er bovengronds om het werk beneden draaiende te houden? Hoe kwam het tot de sluiting? En hoe ontstond eigenlijk een terril? Aan de hand van videobeelden, getuigenissen, audiofragmenten,… wordt het in het Mijnmuseum op interactieve en multimediale wijze uitgelegd.

 • Een individueel bezoek is er mogelijk zonder reservatie.
 • Elke dag open.
 • Heel speciaal is de ondergrondsimulatie van 45 minuten telkens om 11u,13u,15u.
 • Meer info op www.mijnmuseum.be
 1. Mijnkathedraal of Sint-Theodarduskerk - Beringen

De Sint-Theodarduskerk in Beringen is een zeer grote katholieke kerk die als bijnaam ‘Mijnkathedraal’ heeft, dat heeft te maken met omvang van de kerk en het feit dat deze gebouwd werden in opdracht van de mijn. Op de binnenplaats heb je het mooiste zicht op de kerk en zijn omvang. Op die binnenplaats is er toegang tot een moskee en een kapel. De architect was Henry Lacoste die ook de plannen tekende voor de mijnkathedraal van Zwartberg. De toren meet net iets meer dan 71 meter. Heel bijzonder zijn de bogengalerijen aan de voorzijde.

De kerk werd gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog en was voor velen een reden om niet te moeten gaan werken in Duitsland. De bouw werd dan ook vertraagd uitgevoerd om zo lang als mogelijk de arbeiders hier te houden, dat is gelukt tot 1943.
 1. Bokrijk - Genk

Benieuwd waar onze huidige gebruiken en tradities vandaan komen? In het Openluchtmuseum Bokrijk ontdek je hoe het verleden onze toekomst inspireert! Al in 1958 werd dit Openluchtmuseum officieel geopend. Op een oppervlakte van meer dan 60 ha vormen zo'n 140 gebouwen de basis van een erfgoedcollectie aangevuld met talrijke gebruiksvoorwerpen. Je krijgt er een goed idee van hoe onze voorouders leverden.

 • Rond 1890 werden de eerste openluchtmusea gebouwd: 'Skansen' in Zweden, het 'Norsk Folkmuseet' in Noorwegen ... Deze vormden een inspiratie voor Bokrijk.
 • In Bokrijk werden de allereerste gebouwen gereconstrueerd door een kunstschilder, Ch. Wellens, die heel wat boerderijtjes uit de Kempen getekend en geschilderd had. Jozef Weyns was dan de eerste beheerder van het openluchtmuseum.
 • In 1953 werd hij door de provincie Limburg aangesteld om het domein uit te werken. Zo werd het in drie afdelingen ingedeeld: het arme heidelandschap, het vruchtbare heuvellandschap en als laatste het vruchtbare laagland. Naast deze landelijke afdelingen heb je verder nog 'De oude stad' die je zelf kan afhuren voor evenementen en waar je ook de expositie van 'De Sixties' kan bezoeken. Daar zal je volledig worden ondergedompeld in de sfeer van de jaren '60.

Laat je in Bokrijk onderdompelen in het verhaal over vakmanschap, bewonder demonstraties of steek zelf de handen uit de mouwen tijdens boeiende ateliers. Bezoek het Arboretum en verken het vijvergebied De Wijers al ‘Fietsend door het Water’. Kinderen leven zich uit in de grote, gratis openluchtspeeltuin. De meeste animaties in Bokrijk zal je zien tijdens de weekends en schoolvakanties. Meer informatie op www.bokrijk.be

 1. Domein Kattevennen - Genk

Het Domein Kattevennen is één van de 6 toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen. De naam doet misschien anders vermoeden, maar katten zijn hier niet het thema, wel de kosmos.

In de Cosmodrome beleef je een fascinerende ontdekkingstocht in het heelal. Leer er meer over planeten en sterren, over de onbereikbare maar intrigerende ruimte. In een observatorium kan je met een reuzetelescoop het heelal leren ontdekken. Overdag kijk je naar de zon, ’s avonds wordt er gekeken naar de maan, de sterren en de planeten. Cosmodrome is trouwens één van de zes volkssterrenwachten in Vlaanderen.

Themawandelingen

Heel leuk zijn ook de themawandelingen het Planetenpad en het Stenenpad. Het ganse jaar door kan je mee op een ruimtemissie door het zonnestelsel. Het Planetenpad is maar 1,4 kilometer lang, maar op deze route combineer je én gezond bewegen in een prachtige natuur én een leerrijke kennismaking met de geheimen van ons zonnestelsel en de acht planeten. Kinderen kunnen deelnemen aan een planetentocht waarbij elk een bepaalde opdracht meekrijgt.

Eveneens op het domein is het Stenenpad aangelegd. Met stenen uit Belgische steengroeven én uit het buitenland (ondermeer uit de Eifel). Op het pad liggen ruim 30 unieke rotsblokken, die elk een deeltje ‘vertellen’ over de wetenschap en geschiedenis rond de aarde.

 • Plan je de uitstap naar Kattevennen op een vrijdag tussen oktober en maart, dan kan je elke vrijdagavond vanaf 20.00u gratis deelnemen aan de waarnemingsavonden.
 • Voor meer info: www.kattevennen.be
 1. C-mine expeditie - Genk

Op de vroegere domeinen van de mijn van Winterslag vind je C-mine expeditie waar je een stukje mijnbeleving meekrijgt. Je bezoekt hier geen mijn maar kan allerlei belevingen meemaken met geluid en licht.

 • Er is een echokamer, leuke verhalenkokers met 3-D beelden, panoramakijker,…
 • Via de tunnel die de snelheid van een grauwvuurontploffing simuleert kan je de schachtbok beklimmen.
 • Er is een tussenplatform dat voor iedereen haalbaar is. Wie tot gans boven wil krijgt 360 treden te verwerken (vanop het tussenplatform de witte trap nemen).
 • Vanop de top van 62 meter krijg je dan uiteraard een mooi panorama.
 • Hoogtepunt bij dit bezoek is de virtuele reis in de mijn van Winterslag in de jaren ’50. Dit moet je gezien hebben. Via een speciale bril en geluidsinstallatie reis je gedurende een tiental minuten boven en in de mijn. Deze simulatie is van uiterst hoge kwaliteit en maakt een bezoek aan C-mine de moeite waard.
 • Meer informatie op www.c-mine-expeditie.be
 1. ZLDR Luchtfabriek - Heusden-Zolder

Nog een plek om meer te weten te komen over het mijnverleden van deze streek is de ZLDR Luchtfabriek. Je stapt er vrij rond in het voormalige ophaalmachinegebouw en de persluchtcentrale. Met filmpjes, getuigenissen van ex-mijnwerkers, infoborden,… kom je heel wat te weten. Hoe kon een mijnwerker eigenlijk ademen 800 meter diep onder de grond? Hoe voelt het om in een eindeloze schacht te staan? Hoe werden de liften bediend? Beleef het op de site van ZLDR Luchtfabriek. Van zodra je ergens langskomt dan starten de filmpjes met getuigenissen op.

Tip: ga zeker de ophaalcabine binnen, je kan er een verhaal horen hoe de machine werd gebruikt. Niet te technisch en zeer leerrijk. Vergeet ook niet de grote koker in te stappen. Het is een optische illusie die je wat draaierig maakt, je kan je wel vasthouden.
 • Dit is een prachtig stukje industrieel erfgoed dat weer tot leven komt en bovendien gratis toegang heeft!
 • Elke zondag kan je om 14.00 u mee voor een rondleiding.
 1. Bezoekers- en Natuureducatief centrum De Watersnip - Beringen

Om het natuurgebied van de Vallei van de Zwarte Beek beter te leren kennen, is het Bezoekerscentrum De Watersnip de aangewezen plek. Hier kan je een wandelkaart kopen waar alle wandelpaden op staan en wanneer ze toegankelijk zijn. Zo is het rode wandelpad bijvoorbeeld enkel toegankelijk in het weekend.

 • Het bezoekerscentrum is van 1 april tot 1 november geopend van 13 tot 17 uur behalve op maandag.
 • Je komt er te weten hoe het landschap is ontstaan en wat de kenmerken zijn. Omdat het een interactieve tentoonstelling is, zal die ook kinderen weten te boeien.
 • Hier kan je ook terecht voor begeleide natuurwandelingen. Dit bezoekerscentrum is een samenwerking van heel wat organisaties zoals Natuurpunt.
 • Meer informatie op www.dewatersnip.be

Observatiemuur Zwarte Beek

De observatiemuur laat zowel kinderen als rolstoelgebruikers toe om een kijkje te nemen op de heide van de Zwarte Beek. Je kan in dat gebied niet wandelen want het is militair domein en daarom is de observatiemuur dus ideaal! Om ze in volle bloei te zien kom je best van begin augustus tot begin september, al verschilt die periode wel eens van jaar tot jaar.

Er zijn hier ook heel wat zeldzame dieren. Heb je een verrekijker, dan komt die goed van pas! De observatiemuur zorgt ervoor dat die vogels en andere kleine dieren niet gestoord worden. De runderen die hier grazen, zijn van het Angus-ras. Hun kenmerken zijn onder meer hun zwarte kleur, korte poten en het ontbreken van een hoorn. Ze komen vooral voor in Schotland en gedijen het best op schrale weilanden.

 1. Bedevaartsoord O.L.Vrouw aan de Staak - Beringen

Al sinds 1826 komen hier mensen op bedevaart. En zoals bij de meeste van die oorden het geval is, kwam dat doordat ook hier een wonderbaarlijke genezing gebeurde door het drinken van het water van een natuurlijke bron.

 • Dhr. Swartebroukx had hevige buikkrampen en dacht dat zijn einde gekomen was. Hij dronk van het bronwater en genas.
 • Hij sneed daarop een O.L.Vrouwebeeld uit een stam en plantte die bij de bron in 1826. Een jaar later bouwde hij een hut en plaatste het beeld daarin.
 • In 1833 kon er een kapel gebouwd worden door de vele giften.
 • De huidige kapel dateert van 1939. Het park achter de kapel met de calvarie werd aangelegd in 1910. Er zouden sindsdien een kleine twintigtal wonderbaarlijke genezingen gebeurd zijn!
 1. Huis Aerts – Lommel

Het Huis Aerts in Lommel is een beschermd monument en werd opgericht in 1805 door Jan Jacob Aerts, de eerste Lommelse burgemeester, en zijn vrouw Maria Elisabeth Van Ham.

 • In het houten bovenlicht van de centrale toegangsdeur vind je trouwens de initialen terug van de bouwheer en zijn echtgenote en, in de vier hoeken, de vier cijfers van het bouwjaar 1805.
 • Het dorpswoonhuis deed tot in het begin van de 20ste eeuw dienst als afspanning, logementhuis en herberg.
 • Oorspronkelijk was aan het huis Aerts ook een agrarische functie gekoppeld, doch dit gedeelte van het woonhuis werd in de jaren 20 van de 20ste eeuw afgebroken.
 • Op de plaats van het vroegere agrarische gedeelte werd bij de restauratie in 1994 een transparante nieuwbouw toegevoegd, zodat het oorspronkelijke bouwvolume en de verhouding tot het marktplein hersteld werd.
 • Nu herbergt het Huis Aerts de glasshop van het Glazen Huis en een kleine congresruimte op de zolderverdieping. In de glasshop vind je werken van glasblazers van Lommel of van mensen die hier in het glasatelier hun producten hebben vervaardigd.
 1. Het Glazen Huis - Lommel

Het Glazen Huis, voluit: Vlaams Centrum voor Hedendaagse Glaskunst, is een ontwerp van Philippe Samyn en partners. De 30 meter hoge glazen kegel torent hoog boven het stadscentrum uit en wordt ’s avonds opgelicht door 10.000 LED-lichtjes.

In het Glazen Huis kan je terecht voor tijdelijke tentoonstellingen en kan je glaskunstenaars aan het werk zien in het atelier. Het GlazenHuis wil glas promoten in al haar facetten: glas in het dagelijkse gebruik, glas in design, glas in de geschiedenis en nog veel meer! Wat is de link tussen Lommel en glas vraag je je misschien af? Om glas te produceren heb je fijn wit zand nodig, en dat is in overvloed aanwezig in Lommel!

Meer informatie op www.hetglazenhuis.be

 1. Kerk Sint-Pietersbanden – Lommel

Als je de Sint-Pietersbandenkerk in Lommel bezoekt zijn er een aantal zaken die je aandacht opeisen: het fijne houtsnijwerk van de vier biechtstoelen, de koorbanken, de drie retabels en de prachtige glasramen vooraan.

 • Een eerste vermelding van een kerkgebouw in Lommel dateert van 1346. Met de bouw van de huidige kerk werd begonnen op 1 augustus 1900 in januari 1902 waren de bouwwerken voltooid.
 • Tussen 1902 en 1914 werd de kerk bemeubeld met neogotisch meubilair, veelal ontworpen door Vincent Lenertz.
 • Voor de uitvoering van zijn ontwerpen, deed Lenertz een beroep op de meest vooraanstaande kunstenaars en ambachtslui, die deel uitmaakten van de Sint-Lucasgilde.
 • Kerk en inrichting vormen hierdoor een zelden geziene neogotische eenheid.
 1. Sahara van Lommel

Sahara in België? De Sahara van Lommel is ontstaan door zandontginning in de jaren ‘50 – ’60 van de vorige eeuw. Daardoor zie je nu grote plassen water omgeven door bossen en dorre zandvlakten. Het zand dat zeer fijn is, een perfecte witte kleur heeft en van hoge kwaliteit is, werd gebruikt voor de glasnijverheid. De Sahara is zo’n 200 hectaren groot en maakt deel uit van het Bosland, een gebied van ca. 4500 hectaren groot dat zich uitstrekt over meerdere gemeenten. Een wandeling is de ideale manier om kennis te maken met alle facetten van het Bosland.

Ontdek hier onze stadswandeling in Lommel!

 1. Labiomista - Genk

Op de fundamenten van het mijnverleden en de oude dierentuin van Zwartberg ontdek je LABIOMISTA, een evoluerend kunstwerk dat je meeneemt in de unieke visie van kunstenaar Koen Vanmechelen over identiteit, fertiliteit en bioculturele diversiteit. Terwijl je in een 24 hectare park de weg vindt door een openluchtexpositie met tal van zijn (levende) kunstwerken en installaties worden universele maatschappelijke onderwerpen als diversiteit en mensenrechten tastbaar en bespreekbaar dankzij de taal van de kunst.

 • Labiomista is open van juni tot september: dinsdag t.e.m zondag van 10u - 17u (park open tot 19u).
 • Van oktober tot november: dinsdag t.e.m zondag van 10u - 16u (park open tot 18u).
 1. Bruegelmuseum – Peer

Wat de échte geboorteplaats is van Pieter Brueghel de Oude blijft een mysterie. Hoewel, onderzoek toont aan dat het mogelijk is dat hij in Grote-Brogel, een deelgemeente van Peer, zou geboren zijn. Het Bruegelmuseum gaat uiteraard dieper in op die vraag en dit in een verrassende documentaire. Ook krijg je in het museum een overzicht van zijn ganse oeuvre te zien, niet de originele werken vanzelfsprekend want die hangen wereldwijd verspreid in musea met naam en faam. Toch is het museum zeker een bezoekje waard als je geïnteresseerd bent in de kunst van Bruegel.

Meer info op de website.

 1. Klankbos – Neerpelt

Zin om eens écht te luisteren naar de natuur? Dat kan in het Klankbos van Neerpelt. Hier leg je een kort parcours af in een bosje waar 16 klankinstallaties zijn opgehangen. Door het spel van de wind hoor je klanken, geluiden, … geluidskunst in de vrije natuur. Beleef er klank en stilte in een aangenaam decor. Er is ook een parcours speciaal op kindermaat. Vrij bezoek kan het hele jaar door. Een gratis plattegrond van het parcours kan je uit een vogelkastje halen bij een infobord op de parking en op meerdere plaatsen. Meer info: www.musica.be

Fietsgids Limburg

Gratis reisgids Limburg downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?