Zeilboot huren in Kroatië? Route van 2 weken Solta (Split) naar Dubrovnik

Volledige reisgids kopen voor € 10

Zeilboot huren in Kroatië? Route van 2 weken Solta (Split) naar Dubrovnik

22 december 2023 in Kroatië0 reacties

Kroatië is dé zeilbestemming van Europa. Met name onder de beginnende en ervaren zeilers in de Benelux is het een zeer populaire bestemming i.v.m. dat het zowel met de auto als met het vliegtuig goed te bereiken is.

Met haar ontelbare eilanden, het aangename mediterrane klimaat, professionele zeilgemeenschap en heerlijke eten is een boot huren in Kroatië voor iedereen weggelegd.

Inhoud artikel

Zeilen in Kroatië: voor iedereen

In Kroatië hadden ze al snel door dat ze goud in de handen hadden met de perfecte zeilvakantie mogelijkheden. Hierdoor is het land perfect gefaciliteerd op het aanbieden van dit type recreëren. De jachthavens in Kroatië zijn voorzien van alle gemakken en liggen er verzorgd bij. Echter, wat meest in het oog springt is de ongekende beschikbaarheid in zeiljachten, catamarans, motorjachten en luxe yachtcharter verhuur.

Om zo goed mogelijk toegang te krijgen tot dit aanbod heeft Tubber haar database met meerdere boekingssystemen gesynchroniseerd. Hierdoor heeft iedereen snel, gebruiksvriendelijk en veilig toegang tot dit unieke aanbod. Hierdoor wordt zeilen in Kroatië makkelijk voor iedereen! Je kan met of zonder een leuke schipper een boot huren in Kroatië.

2-weekse zeilroute dit start vanuit de regio Split

Om een goed beeld te geven van al het pracht dat Kroatië de bieden heeft nemen we je mee met de volgende 2-weekse zeilroute dit start vanuit de regio Split. Wat anders dan de meeste zeilroutes zal zijn is dat deze route zal eindigen in Dubrovnik!
Plaatsen die we aandoen: Solta - Rogoznica - Murter - Kornati National Park - Sibenik - Vis - Brac - Stari Grad - Vela Luka - Lastovo Archipelago Nature park - Lumbarda - Mljet - Dubrovnik

Dag 1: Vertrek vanuit Solta naar Rogoznica

Zaterdag is nagenoeg altijd de incheck dag in de jachtcharter wereld. In het voor- of najaar wordt hier nog wel eens van afgeweken op aanvraag, maar in het hoogseizoen staat dit vast. We vertrekken vanuit de regio Split. Echter, we vertrekken niet uit een van de grote jachthavens aan de vaste wal.

Marina Kastela, Split en Trogir

Marina Kastela, Split en Trogir zijn de grootste havens in dit gebied en barsten van het aanbod, maar wij zullen het ruime sop kiezen vanaf Solta. Dit eiland ligt zo’n 10 kilometer uit de kust bij Trogir. De ferry vertrekt elk half uur vanuit Split en kost nog geen €5,- euro per persoon. Eenmaal aangekomen ligt de vertrekhaven op de westkant van het eiland in Maslinica. Een idyllische rustige haven waar je(wanneer je met de auto bent) gratis kunt parkeren.

Vaak is het mogelijk om eerder op de middag aan boord te gaan van het jacht, maar over het algemeen blijf je de eerste nacht in de haven. Geen straf hier in Maslinica en voegt alleen maar toe aan je zeilvakantie. Na een overnachting zetten we koers richting Rogoznica. Onderweg kun je prachtig voor anker bij Old Trogir Beach. De haven van Rogoznica is perfect gefaciliteerd en ligt in een mooie groene omgeving.

Dag 2: Rogoznica - Murter

De volgende dag hebben we een redelijk lange route voor de boeg. We zeilen rustig het gebied van de Kornati eilanden binnen. Dit betekent genoeg mogelijkheden om onderweg even te stoppen voor de lunch en een lekkere duik in een van de vele prachtige baaien. Murter ligt op het gelijknamige eiland en klein dorp met zo’n 2000 inwoners. De plaats is omringd door kleine eilanden waardoor je je in een andere wereld waant. Het dorp is misschien klein, maar voorzien van leuke winkeltjes, boetiekjes en fijne restaurants.

Dag 3: Murter - Kornati National Park

Op deze dag vertrekken we naar het nationale park van de Kornati. Vergeet niet genoeg proviand aan boord te hebben, want vanavond gaan we voor anker. Het Kornati Nationaal Park wordt gekenmerkt door de ontelbare kalende eilanden. Hierdoor kun je zelf in het hoogseizoen vaak een privé baai vinden! Toch geen zin om te koken? Er zijn meerdere restaurants aanwezig op afgelegen plekken. Wij adviseren restaurant Šporka Mare :) Wil je gelijk toegang hebben tot dit mooie park? Een boot huren in Kroatië kan ook goed vanuit Zadar of Sukosan.

TIP: Lees onze blog met een overzicht van de mooiste eilanden rond Zadar.

Dag 4: Kornati National Park - Sibenik

Na te hebben genoten van de rust en de natuur in de Kornaten vertrekken we weer richting het oosten. Onze volgende bestemming is de stad Sibenik. Je komt prachtig aanvaren in Sibenik, omdat de stad in een fjord achtige baai ligt. In de stad kun je goed stappen in Sibenik en het oude stadscentrum leent zich prima voor een leuke wandeling en leuke fotoshoots.

TIP: Download onze stadswandeling in Sibenik langs de mooiste bezienswaardigheden van de stad.

Dag 5 en 6: Sibenik - Vis

Vandaag staat er een fantastische bestemming op de plotter. We laten Sibenik achter ons en zetten koers richting het eiland Vis. Dit is een lange tocht en eenmaal bij aankomst kan het zijn dat de haven al vol ligt, maar dan kun je gelukkig prima in de baai voor anker.
De volgende dag blijven we op Vis. Je kunt het eiland gaan bekijken of voor anker gaan aan de zuidkant van het eiland. Hier kun je prachtige ankerplaatsen vinden met waanzinnige snorkelplekken. Vergeet niet de grotten te ontdekken! Dit is wat je niet zult zien bij een ‘gewone’ vakantie op het land en maakt het concept zeilvakantie uniek.

TIP: Download onze gratis reisgids Kroatië en verken de mooiste plekjes van Sibenik.

Dag 7: Vis - Brac

Brac is de volgende bestemming van onze mooie zeilroute. Dit eiland ligt ten oosten van onze startplaats Solta. We zullen aanleggen in de kleine haven van Bobovišća. Deze pittoreske haven ligt bijna een kilometer landinwaarts. Hierdoor is de aankomst in Bobovišća iets om nooit te vergeten.

TIP: Ontdek hier wat de mooiste bezienswaardigheden zijn op Brac.

Dag 8: Brac- Stari Grad

Na een fijne overnachting in de kleine haven van Bobovišća vertrekken we tegen het einde van de ochtend richting het eiland Hvar. Onderweg zullen we eerst nog even aan de zuidkust van Brac blijven hangen om het iconische Zlatni Rat (Gouden Hoorn) strand te bezoeken. Dit strand is uniek en ligt bij het plaatsje Bol. Dit plaatsje is ook zeker een bezoekje waard omdat er ruïnes van de Romeinse tijd te vinden zijn. Echter, de tijd dringt en we moeten oversteken naar Stari Grad.

Stari Grad, wat letterlijk ‘oude plaats’ betekent, ligt aan de noordkant van het eiland Hvar. Sommige lokale bewoners beweren dat dit de oudste plaats van Europa is! Er is dus genoeg te ontdekken en lekker verdwalen in de oude steegjes van de stad is dan ook zeker een must! Wanneer er toch meer animo is voor reuring kunnen we Stari Grad achter ons laten en voor anker gaan bij Paklinski Otoci. Vervolgens nemen we een watertaxi naar de plaats Hvar waar we ons tegoed kunnen doen aan de vele uitgaansmogelijkheden :) Hvar is een echte must-see bij elke zeilroute vanuit de regio Split.


Dag 9: Stari Grad - Vela Luka

Na een frisse ochtendduik zetten we koers richting Vela Luka. Deze plaats ligt op het eiland Korcula. De omgeving van Vela Luka is echt prachtig en is ideaal voor een mooie wandeling. We hoeven niet eens in een keer door te steken naar de plaats Vela Luka. Uvala Gradina is een fenomenale baai met helderblauw water vlak voor Vela Luka. Het restaurant aan wal kan heerlijk eten aan boord bezorgen.


Dag 10: Vela Luka - Lastovo Archipelago Nature park

Vandaag staat er nog meer natuurpracht op de planning. Het Lastovo Natuurpark is uniek in haar soort. Dit komt omdat het gehele gebied beschermd natuurgebied is. Op het eiland komt een uniek flora en fauna voor en is per uitstek de beste snorkelplek van Kroatië! Er zijn veel baaien waar we beschut kunnen liggen, dus we kunnen met alle weersomstandigheden hier vertoeven.


Dag 11: Lastovo Archipelago Nature park - Lumbarda

Vandaag zeilen we weer naar het eiland Korcula. Alleen deze keer zullen we Lumbarda aandoen aan de oostkant van het eiland. Korcula staat bekend om haar eigen aromatische wijn “Grk Bijeli”. Bij deze wijn hebben ze fijne delicatessen bedacht, dus hier kun je leven als een god in Frankrijk.

Dag 12: Lumbarda - Mljet

Na ons tegoed te hebben gedaan aan de lokale specialiteiten is het tijd om ons te begeven naar de volgende bestemming. Mljet is het laatste grote eiland wat we aandoen met deze route. Mljet heeft het allemaal! Leuke plaatsjes met fijne restaurants en bezienswaardigheden tot een nationaal park dat aan de oostkant van het eiland ligt, Mljet National Park. Een boot huren in Kroatië kan ook heel goed vanuit Dubrovnik, dan is het maar een halve dag varen naar Mljet.

Dag 13: Mljet - Dubrovnik

Nadat we een nacht in een mooie baai hebben doorgebracht, zetten we koers richting onze laatste bestemming. Dubrovnik wordt de laatste jaren steeds meer bezocht, dit komt ook omdat de populaire serie Game of Thrones deze spectaculaire stad als haar decor heeft gebruikt. Maar eerst nog even zeilen en genieten van de natuur. De kleine eilandjes vlakbij Dubrovnik zijn ideaal voor een lange stop voor lunch en zwemmen.


Dag 14: Uitchecken - Dubrovnik

In de ochtend gaan we van boord in Dubrovnik. Nu hebben we alle tijd om de stad te bezichtigen. Zondag pakken we het vliegtuig weer terug.

Wil je je verblijf nog even verlengen? Download onze stadswandeling Dubrovnik langs de de mooiste bezienswaardigheden van de stad.

Waar overnachten in Kroatië? Onze favorieten

Voor je vakantie in Kroatië, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Kroatië online bekijken.

Onderstaande blogartikels kunnen ook alvast als inspiratie dienen:

Mis niets tijdens je vakantie in Kroatië met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis door Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Kroatië.

Kroatië

Gratis reisgids Kroatië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?