21 x top bezienswaardigheden in de Dolomieten & Zuid-Tirol

21 x top bezienswaardigheden in de Dolomieten & Zuid-Tirol

Een overzicht me de mooiste bezienswaardigheden in de Dolomieten & Zuid-Tirol

Noord-Italië is een uitgebreid gebied dat officieel meerdere regio’s in het noorden van het land omvat, maar waarbij meestal eigenlijk alleen naar de grensgebieden met Zwitserland en Oostenrijk wordt gekeken. Het noordwesten staat hierbij vooral bekend om de verschillende vakantiegebieden rondom de grote meren, terwijl het noordoosten, het gebied van de Dolomieten en Zuid-Tirol, juist weer bekend staat om de wintersport. Toch kan je in dit gebied ook perfect terecht in de zomer, voor prachtige meren, wijngaarden en kuuroorden! Lees verder voor de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in deze streek!

Inhoud artikel

 1. Ligging van Zuid-Tirol en de Dolomieten

Zuid-Tirol is de meest noordelijk gelegen provincie van Italië en ligt tegen de grens met Oostenrijk aan, tegen de Oostenrijkse deelstaten Noord- en Oost-Tirol.

Geschiedenis

 • Voor lange tijd behoorde deze regio tot Oostenrijk. Zuid-Tirol was al sinds de 8ste-eeuw onderdeel van het hertogdom Beieren, en de naburige provincie Trentino kwam hier in 1027 bij, tot beide gebieden in 1363 onder de Habsburgers kwamen.
 • Ondanks dat Trentino overwegend Italiaans was bestond de bevolking van Zuid-Tirol vooral uit Duitstaligen.
 • Nadat Italië veel steun had geboden aan de Entente in de Eerste Wereldoorlog werden beide gebieden aan dit land toegewezen, en in 1919 werden Trentino en het zuiden van Tirol geannexeerd door Oostenrijk tot aan de natuurlijke geografische grens van de Brennerpas.
 • In eerste instantie werd onder Mussolini geprobeerd om het gebied te assimileren door Duitse namen te italianiseren en de Duitse taal uit het openbaar te verbannen, maar na de Tweede Wereldoorlog is de autonomie van de Duitstaligen in fases verbeterd, waardoor een groot deel van de Italiaanstaligen naar Trentino trokken en de meeste mensen in Zuid-Tirol vooral Duits spreken.
 • De samensmelting van de 2 culturen is op veel plekken te zien en zo hebben plaatsen bijvoorbeeld zowel een Duitse als een Italiaanse naam. Je waant je bijna in Oostenrijk, maar dan met de typische Italiaanse charme.

Dolomieten

In Zuid-Tirol ligt de wereldberoemde bergketen de Dolomieten, de zuidelijke Alpen. Deze bergketen is van noord naar zuid zo’n 90 km lang en van oost naar west zo’n 100 km. De hoogste bergen liggen vooral rondom de grenzen van Zuid-Tirol en vormen ze zo een natuurlijke scheiding met het Oostenrijkse Tirol. Enkele bergpieken zijn hier meer dan 3000 m hoog, maar door de hele bergketen worden de formaties gekenmerkt door steile bergflanken en scherpe rotsen.

De winters in de regio zijn koud en komen met veel sneeuw, waardoor dit noordelijke deel van Italië veel wintersporters trekt, zowel hobbyisten als internationaal succesvolle sporters. In de regio worden ook regelmatig Europese of wereldwijde wedstrijden gehouden in skiën, snowboarden en andere sneeuwsporten.

Toch staat het gebied bekend om vrij goed weer, en kent Zuid-Tirol zo’n 300 zonnedagen per jaar. De gemiddelde temperatuur in de zomer ligt dan ook rond de 20°C. In de zomer kan je er dan ook goed terecht voor wandelingen in de schitterende natuur, het nemen van een duik in een bergmeer, het brengen van een bezoek aan een kasteel of voor het drinken van een wijntje in de wijngaarden van de regio.

 1. Bolzano/Bozen

Bolzano, of Bozen in het Duits, is de hoofdstad en de grootste stad van Zuid-Tirol. Toch is de stad niet extreem groot en telt het slechts 100.000 inwoners. De stad ligt op het kruispunt tussen het Sarntal, Eisacktal en de Val Adige. Al in de middeleeuwen was dit een belangrijke stad, toen de 2 wegen over de Alpen hier elkaar ontmoetten.

 • Bolzano heeft een middeleeuws stadscentrum waar nog verschillende Gotische en Romaanse bouwwerken te vinden zijn, zoals de kathedraal van Bolzano, verschillende kerken, en het kasteel Maretsch.
 • Aan het Piazza Walther kan je op een terrasje terecht om van de gekleurde huizen rondom het plein te genieten.
 • Daarnaast kan je in Bolzano ook een bezoek brengen aan het Zuid-Tiroler Archeologie museum. In dit museum zijn verschillende vondsten die gedaan zijn in de regio te zien, waaronder het lichaam van de ijsmummie Ötzi, die zo’n 5000 jaar bewaard is gebleven in het ijs van de Alpen.
 • Ook zou je zeker de Funivia del Renon kabeltram moeten nemen, die je naar een hoogte van 1222 m brengt vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad en de omgeving.
 1. Lago di Carezza/Karersee

Het Lago di Carezza of de Karersee wordt gezien als 1 van de mooiste meren in de Dolomieten. Het meer is gelegen op de grens tussen Trentino en Zuid-Tirol op een hoogte van 1520 m. Het meer is niet heel groot, maar zo’n 140 m breed en 300 m lang, maar staat juist bekend om de bijzondere smaragdgroene kleur van het water.

Het is water is 17 m diep, en in de winter komen er vaak duikers naar het meer om de kleuren onderwater te bewonderen. In de zomer kan het er echter vaak druk zijn doordat veel bezoekers aan Zuid-Tirol het bijzonder gekleurde meer en het uitzicht op de Latemar bergketen willen aanschouwen. Er zijn ook een restaurant, een café en een winkel te vinden bij de parkeerplaats.

Het is mogelijk om een wandeling rondom het meer te maken, waarbij je langs een standbeeldje van een zeemeermin komt, evenals langs een uitzichtpunt. Wanneer je het meer wilt bezoeken zonder dat er veel anderen aanwezig zijn is het aan te raden om vroeg op de ochtend of juist aan het einde van de middag naar de Karersee te trekken.

RONDREIS: Wil je graag zoveel mogelijk zien van het noorden van Italië? Bekijk dan zeker eens onze rondreis door Noord-Italië en kom alvast langs de mooiste plekjes van dit deel van Italië

 1. Lago di Braies/Pragser Wildsee

Nog zo’n prachtig meer is het Lago di Braies of de Pragser Wildsee. Dit meer is 1 van de populairste bezienswaardigheden van de Dolomieten en wordt net als de Karersee drukbezocht. Dit meer ligt een stuk noordelijker en wordt daarbij ingeklemd door hoge bergen en rotspartijen. De felblauwe kleur van het meer steekt daarbij strak af tegen de grijze rotsen en de groene bossen van het Parco Naturale di Fanes-Sennes-Braies. Het meer is zo’n 31 hectare groot en is hiermee het grootste natuurlijke meer in de Dolomieten.

 • Wat het meer nog spectaculairder maakt is het oude houten botenhuis dat aan de rand van het meer ligt. Hier kan je overdag boten huren om tochtjes over het meer te maken.
 • Het beeld van dit huisje op het meer met de bergen op de achtergrond is veel gefotografeerd en zeer herkenbaar.
 • Wanneer je dit beeld in alle rust op de foto wilt zetten is het aan te raden om vroeg te bezoeken.
 • Het is mogelijk om rondom het meer te lopen, waarbij het wandelpad grotendeels ook daadwerkelijk langs de oevers van het meer loopt. Je bent in ongeveer 1 uur rondom het gehele meer gelopen.
 1. Tre Cime di Lavaredo/Drei Zinnen

De Drei Zinnen is een bekende rotsformatie in de Dolomieten die bestaat uit 3 hoge rotstorens. Het ligt in het Parco Naturale Tre Cime en is 1 van de bekendste wandelpunten van de regio.

 • Er gaan verschillende wandelingen naar de rotsformatie toe die allemaal in 1 dag te doen zijn. Zo zijn de Sassolungo en Adolf-Munkel in zo’n 4 à 5 uur te wandelen, maar er lopen ook verschillende Via Ferrate wandelroutes naar boven.
 • Deze routes zijn lastiger en nemen je ook mee langs steile bergflanken waar je een stukje met behulp van een Klettersteigset, een gesp die je aan metalen beugels die uit de rotswanden steken dient te bevestigen, naar boven moet. Deze routes worden veelal begeleid.
 • Het is echter ook mogelijk om tot aan de berghut Rifugio Auronza met de auto te rijden. Deze hut ligt vlak onder de helling waar de rotstorens te vinden zijn. Wel is dit een tolweg waar je zo’n €30 voor moet betalen.

De 3 rotstorens hebben verschillende groottes. De westelijk-gelegen toren is de Cima Ovest of de Westliche Zinne. Deze rijkt tot 2973 m hoogte. De middelste toren is de grootste van de 2 en wordt de Cima Grande of Grosse Zinne genoemd. Deze is maar liefst 2999 m hoog. De meest oostelijke toren is de Piccola Cima of de Kleine Zinne, die met een hoogte van 2856 m de kleinste formatie is. De 3 rotstorens zijn grijsbruin van kleur maar hebben ook rode en gele tinten in het gesteente. Aan de voet van de formaties ligt heel wat los puin dat door erosie los is komen te liggen en daardoor in contrast staat met de scherpe rotstorens.

 1. Sass de Putia/Peitlerkofel

De Drei Zinnen worden drukbezocht door toeristen, maar als je in wat meer rust een wandeling naar een indrukwekkende rotsformatie wilt lopen biedt de Peitlerkofel een uitstekend alternatief. Dit gebergte ligt een stuk westelijker in de Dolomieten, in het Parco Naturale Puez Odle, en is ook de meest noordwestelijke berg van de bergketen. Deze berg heeft 2 aparte pieken. De Grosser Peitler is de westelijke piek die tot een hoogte van 2875 m reikt. De Kleiner Peitler ligt daar ten oosten naast en bereikt een hoogte van 2813 m.

 • Ondanks dat deze berg minder drukbezocht wordt dan de Drei Zinnen gaat het hier nog steeds om een populaire wandeling.
 • De normale wandelroute beklimt de berg vanuit het zuiden en duurt ongeveer zo’n 5 uur.
 • De wandeling is ongeveer 13 km lang en brengt je tot aan de voet van de Peitlerkofel.
 • Onderweg kom je langs verschillende berghutten waar je in de zomer wat te eten of te drinken kan halen.
 • Aan het begin van de wandelroute kan je daarnaast ook een stuk goedkoper parkeren, namelijk maar voor €5.
 • Vanaf 14:00 is het zelfs mogelijk om gratis te parkeren, maar dan moet je toch wel een beetje doorlopen om de gehele route te kunnen lopen.
 1. Natuurpark Fanes-Sennes-Prags

Het natuurpark Fanes-Sennes-Prags, waar je onder andere de Pragser Wildsee kan vinden, is 1 van de mooiste natuurgebieden van de Dolomieten. Het gebied bestaat uit dichtbegroeide bossen, uitgestrekte alpenweides, hoge rotsformaties en prachtige bergmeren, en je kan er zowel een korte wandeling als een meerdaagse wandeling maken, waarbij je de nachten door kan brengen in de hutten die in het park verspreidt staan. Het gebied is ruim 25.000 hectare groot en je kan hier dan ook gemakkelijk dagen rondlopen.

 • Als bezoeker dien je de auto te parkeren op 1 van de parkeerplaatsen aan de rand van het gebied om vervolgens te voet verder te trekken, maar het is ook mogelijk om een begeleide wandeling door het park te maken waarbij de gids verder in het park kan parkeren.
 • Met een dergelijke tour heb je ook kans om de meer verscholen plekjes in het park op te zoeken die de meesten die het park op eigen houtje bezoek over het hoofd zien.
 • Loop bijvoorbeeld eens door naar de Grüner See, een prachtig meer met felgroen water met indrukwekkende bergtoppen op de achtergrond.
 1. Lago di Resia/Rechsensee

Wanneer je je in het westen van Zuid-Tirol bevindt kan een bezoek aan de Rechsensee eigenlijk niet ontbreken. Dit bijzondere meer is op zo’n 2 km afstand van de Reschenpas, de grens met Oostenrijk, gelegen, en op zo’n 3 km afstand van de bergrug die als de Zwitserse grens dienstdoet. Het meer is 6,6 km² groot en is daarmee het grootse meer van de provincie, maar in tegenstelling tot de meeste andere meren in Zuid-Tirol is dit meer door de mens gecreëerd.

De plannen voor het meer werden al in 1920 bedacht, maar uiteindelijk is het meer pas in 1950 ontstaan. Het meer is ontstaan door de bouw van een dam, waarbij verschillende dorpjes onder water werden gezet. Onder het wateroppervlak zijn dan ook nog verschillende gebouwen terug te zien, en de kerktoren van het voormalige plaatsje Graun steekt zelfs uit het water. Wanneer het meer in de winter bevriest is het mogelijk om naar de kerktoren toe te lopen.

 1. Lago di Sorapiss

Het Lago di Sorapiss is een verborgen pareltje. Dit meer is namelijk alleen te bereiken met een wandeling van zo’n 2 uur vanaf de dichtstbijzijnde parkeerplaats. Het meer ligt aan de voet van de 3205 m hoge berg genaamd Sorapiss in de provincie Veneto, naast Zuid-Tirol. Het meer ligt op een hoogte van 1926 en bestaat uit het smeltwater van de 3 gletsjers die rondom de berg gelegen zijn. De gehele rondwandeling is zo’n 13,5 km en brengt je over bospaden en een aantal smalle richels waarbij je de hulp krijgt van metalen kettingen. Het is daardoor niet de makkelijkste wandeling, maar de uitzichten over de Dolomieten en het meer zijn meer dan de moeite waard.

 1. Lago di Caldaro/Kalterer See

Een meer met een geheel andere omgeving is de Kalterer See, die ten zuiden van Bolzano gelegen is. Door de zuidelijkere ligging hebben de scherpe bergtoppen hier plaatsgemaakt voor lagere, glooiende bergen die geheel bekleed zijn in het groen. Rondom het meer liggen namelijk heel veel wijngaarden. In tegenstelling tot een groot aantal andere meren in de regio wordt de Kalterer See vooral veel bezocht door de bevolking van Zuid-Tirol, die neerstrijken op de grasvelden of op het water gaan windsurfen. De sfeer rondom dit meer is dan ook heel anders dan bij de Karersee of de Pragser Wildsee. Het zuidelijk deel van het meer is een groot beschermd moerasgebied waar veel vogels te vinden, en je kan er een heerlijke wandeling van 7,5 km maken langs de oevers van het meer.

 1. Südtiroler Weinstraße

Bij Tirol denk je misschien niet gelijk aan wijn, maar toch kent Zuid-Tirol maar liefst 5000 hectare aan wijngaarden waartussen verschillen wijnhuizen verstopt zitten. De Südtiroler Weinstraße neemt je mee langs de wijngaarden met de Dolomieten op de achtergrond. Onderweg kom je niet alleen langs wijnhuizen, waarbij je bezoeken kan brengen aan de wijnkelders en de lokale wijnen kan proeven, maar kom je ook langs idyllische dorpen en oude kastelen.

 • De route begint in Nals en loopt door tot aan Bolzano, en vervolgens via Überetsch naar Salurn. Bezoek in Tramin de wijnkelders van Elena Walch of maak bij Kaltern een wandeling door de wijnvelden rondom Castel Ringberg.
 • Een mooie manier om de wandelingen door het prachtige gebied met de wijnen te combineren is door een ‘wine expedition’ te boeken bij Cantina Kurtatsch. Hierbij word je gedropt bij 1 van de wijndomeinen en loop je langzaam terug naar de Cantina, terwijl je onderweg verschillende wijntjes probeert. Een restaurantbezoek zit ook inbegrepen in de expeditie, en aan het eind krijg je nog een rondleiding door de wijnkelder.
 1. Passo Gardena

Als je je in een berggebied bevindt kan het haast niet dat er geen prachtige bergpas te vinden is waar je met de auto door kan rijden. In de Dolomieten is het zeker aan te raden om de SS243 te nemen en daar door de Gardenapas te rijden. De pas verbindt het plaatsje Sëlva in de Val Gardena in het westen en de plaats Corvara in Val Badia in het oosten. De Gardenpas vormt samen met de Pordoipas, Campolongopas en Sellapas de Sella Ring rondom het Sella massief.

De Gardenapas is gelegen op zo’n 2121 m hoogte, maar ondanks dat de weg redelijk omhoog slingert is het geen lastige route, doordat de weg redelijk breed is en het hellingspercentage maximaal 10 procent is. Dit doet echter niet onder aan het prachtige uitzicht dat je krijgt over het Sellamassief en de Sassongher.

Eenmaal aan de andere kant van de pas aangekomen is het vervolgens mogelijk om het volgende deel van de Sella Ring af te leggen als je nog niet genoeg bijzondere uitzichten hebt gezien.

 1. Merano/Meran

Heb je genoeg gewandeld en actief gedaan, en kan je wel ontspanning in een spa gebruiken? Dan zou je een bezoekje kunnen brengen aan Merano, in het westen van Zuid-Tirol. Deze stad is gelegen in een vallei en wordt omringd door hoge bergen die tot wel 3335 m hoogte reiken. De stad was in de geschiedenis heel populair onder kunstenaars, schrijvers, en wetenschappers, mede door de prachtige omgeving en het milde klimaat.

In de stad zijn nog verschillende historische bouwwerken terug te vinden, zoals de middeleeuwse stadspoorten en de 15de-eeuwse St. Nicholas kerk en St Barbara kapel. Merano staat echter vooral bekend als een wellnessgebied met het grote spacentrum Therme Meran. Hier kan je helemaal tot rust komen in de spa, zwemmen in de thermische baden, of gebruik maken van het fitnesscentrum.

 1. Cadini di Misurina

Het uitzichtpunt van Cadini di Misurina zal je omver blazen! Vanaf deze plek krijg je echt wondermooie uitzichten over de Dolomieten. Onderweg zal je ook nog uitkijken op Drei Zinnen, eveneens een prachtzicht. De wandeling naar Cadini di Misurina duurt ongeveer 45 minuten en begint op dezelfde plaats als de wandeling van Drei Zinnen. Je kan dus eventueel deze twee wandelingen combineren. We hoeven het misschien niet te zeggen, maar het uitzicht is het mooist op een heldere dag (zonder bewolking).

 1. Lake di Dobbiaco/Toblacher See

Het Lago di Dobbiaco is in elk seizoen een bijzondere bestemming. In de zomer kan je er heerlijk afkoelen op een warme dag, maar je kan er ook een tochtje maken met een waterfiets of roeiboot, of een fijne wandeling rond het meer. 's Winters geen zwemplezier, maar wel winterse magie die het meer omtovert in een schaatspiste (als het voldoende vriest natuurlijk). In het voor- en najaar is de Toblacher See dankzij zijn gevarieerde vegetatie een goede broedplek en rustplaats voor watervogels en trekvogels. Je kan hier dus soms zelfs een zeldzame vogelsoort observeren die slechts nu en dan eens voorkomen in Zuid-Tirol. Hiervoor is ook speciaal een observatiedek voorzien, gelegen aan de westelijke oever van het meer.

 1. Lago di Landro/Dürrensee

Lago di Landro, ook wel gekend onder de naam Dürrensee, is een prachtig meertje in het Höhlenstein-dal, gelegen tussen Toblach en Schluderbach. Dit is momenteel nog een meer verborgen plekje, maar toch kan het er best druk worden op warme dagen, aangezien iedereen hier dan verkoeling komt zoeken. Lago di Landro wordt omringd door prachtige bergen. Deze plek is ideaal voor een picnic of een hapje eten, want er is ook een restaurantje aan de overkant van het meer.

 1. Seceda

Seceda biedt je een onvergetelijk uitzicht en deze plek is voor iedereen toegankelijk, aangezien je met een kabelbaan naar boven gebracht wordt. De kabelbaan vertrekt uit Ortisei en gaat omhoog langs Furnes. Er hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan vast: je betaalt €34 voor een retourticket per persoon. Wanneer je het punt Seceda bereikt hebt, wandel je het best naar het Jezusbeeld (als je uitstapt naar links), vervolgens krijg je waar voor je geld: een prachtig uitzicht, gigantische rotswanden en wolkjes die langs de rotsen hun weg naar boven zoeken. Vanaf dit punt kan je indien gewenst ook verschillende wandelingen doen. Die staan aangegeven ter plaatse.

 1. Seiser Alm/Alpe di Siusi

Het skigebied Seiser Alm is gelegen in Zuid-Tirol en vormt de grootste alpenweide van Europa. Dit gebeid is ideaal voor skiërs met verschillende ervaringsniveaus, aangezien er voornamelijk blauwe en lichtrode pistes zijn een aantal zwarte afdalingen. De pistes zijn onderling verbonden met elkaar en bevinden zich op een heerlijk zonnige alm. De echte gevorderde skiërs zitten hier minder op hun plaats, want daarvoor is de Seiser Alm ietsje te vlak. Er zijn ook verschillende langlaufopties. Tot slot kan je hier prachtige hikes maken, waaronder bijvoorbeeld een wandeling rond de heuvel Puflatsch van ongeveer 10 kilometer.

 1. Puez-Geisler Nature Park

In het beschermde natuurpark Puez-Geisler (Parco naturale Puez Odle) kan je ook prachtig gaan wandelen. Zo kan je bijvoorbeeld met een gids in een groepje de fantastische Seceda-berg opklimmen van zo'n 2518 meter hoog. Onderweg krijg je heel wat interessante weetjes te horen over de aanwezige fauna en flora. Tijdens de hike in Puez-Geisler kijk je je ogen uit. Je passeert oude, kleine berghutjes, wilde paarden, indrukwekkende rotsformaties, ezels, je hoort al van ver de koeienbellen rinkelen enzovoort. En tot slot word je op het hoogtepunt beloond met een waanzinnig uitzicht!

 1. Langkofel

Voor een wandeling in Langkofel kan je je auto gratis parkeren aan Sporthotel Monte Pana. Vervolgens kan je de stoeltjeslift nemen om de Mont de Seura te bereiken die op een hoogte van 2.042 meter ligt. Terwijl je op de stoeltjeslift zit, kan je al een blik werpen op de indrukwekkende hoge Langkofel berg. Eenmaal boven, begin je aan je wandeling. Volg de weg naar route 526.

Ongeveer halverwege, kom je de Langkofel hut tegen. Hier kan je even uitblazen (want je hebt er al een stevige klim op zitten) en iets eten en drinken. Voor nog meer spectaculaire uitzichten, loop je best nog wat verder. Na klimmen komt uiteindelijk afdalen. Voor de terugweg volg je route 525. Je zal afdalen door het bos langs de Confinböden, een mooi weide. Vervolgens volg je route 30 en kom je uit bij het startpunt en heb je een geslaagde hike achter de rug!

 1. Kastelen & burchten

Tijdens je reis door Zuid-Tirol en de Dolomieten zal je niet naast de vele indrukwekkende burchten en kastelen kunnen kijken. Aangezien hier zoveel indrukwekkende burchten en kastelen te zien zijn, wel 800 in het totaal (!), moet je even de tijd maken om er één of meerdere te bezoeken. De bekendste is wellicht kasteel Tirolo. Dit kasteel is ingericht als museum over de geschiedenis van Zuid-Tirol.

Een tweede bekende pareltje is kasteel Roncolo met indrukwekkende middeleeuwse fresco's. Maar dat is nog lang niet alles: er is ook nog kasteel Churburg met een gigantische collectie middeleeuwse wapens, of kasteel Coira gelegen in een wondermooi landschap, net zoals kasteel Taufers, burg Reifenstein en nog veel meer. Er zijn ook nog overige kastelen die ingericht werden als hotel of restaurant. Welke kies jij?

 1. Download onze rondreis langs het Gardameer en door Piëmonte en Ligurië!

We hebben een unieke rondreis uitgestippeld die je door 3 prachtige Noord-Italiaanse regio's brengt: Gardameer, Piëmonte en Ligurië. De drie regio's hebben elk hun eigen troeven die je in deze 10-daagse autoreis zal leren kennen. Download hier onze rondreis Gardameer - Piëmonte - Ligurië.

Gardameer en Ligurië

Gratis reisgids Gardameer downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 22 februari 2022 - dirk

Wij reizen al 35 jaar naar het Gardameer en hebben toch nog enkele plekjes in de gids gevonden die wij nog niet hadden ontdekt. Top!!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?