10 x bezienswaardigheden langs de Golden Circle in IJsland + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x bezienswaardigheden langs de Golden Circle in IJsland + kaartje

16 mei 2023 in IJsland1 reactie

De mooiste bezienswaardigheden en highlights langs de Golden Circle in IJsland

Deze zeer populaire toeristische route in het zuiden van IJsland is dé ideale manier om op één dag enkele van de meest iconische bezienswaardigheden van IJsland te zien. De Golden Circle route bevat bij de meeste toeristen drie hoofdstops: Thingvellir National Park, het geothermische gebied Geysir en de Gullfoss-waterval.

De 3 top atracties langs de Golden Circle zijn:

  • Het Thingvellir National Park staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en het is hier dat het eerste parlement ter wereld, de Althing, in 930 plaatsvond.
  • In Geysir kan je de beroemde Strokkur-geiser, die elke 5-10 minuten uitbarst en een hoogte van maximaal 30 meter kan bereiken vinden.
  • De majestueuze Gulfoss waterval aan de rivier de Hvítá, een van de populairste toeristische attracties van IJsland.

De beste manier om de Gouden Cirkel in IJsland te rijden is met een huurauto, omdat dit je de vrijheid en flexibiliteit geeft om de route in je eigen tempo te verkennen. Je kan ook mee met een georganiseerde tour, voordeel hiervan is dat je een gids hebt die je rondleidt en uitleg geeft over de bezienswaardigheden langs de Golden Circle en je hebt geen huurauto nodig.

Praktische info & tickets voor je rondreis Golden Circle route

Duur1 - 3 dagen ()
Vliegtickets3,5 uur vliegen op Keflavík (Reykjavík), richtprijs € 179 vergelijk prijzen bij Cheaptickets of Momondo
Shuttle serviceBusvervoer van de luchthaven Reykjavik naar het centrum, boek je ticket hier online
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Nordic (va. € 1149), Riksjatravel (va.€ 495) of ANWB (va. € 489)
Huurauto
  • Wil je enkel Ringweg 1 volgen in de lente/zomer dan kan je perfect een normale personenwagen huren.
  • Wil je echter graag het binnenland in en de F-wegen nemen, dan is een 4x4 alle terreinwagen verplicht. Ook in de winter zou ik aanraden om voor een 4x4 te gaan.
  • Boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste).
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Kaartje bezienswaardigheden Golden Circle

  1. Þingvellir Nationaal Park en Silfra kloof

Onze eerste stop langs de Golden Circle route is Þingvellir Nationaal Park is een obligate stop voor wie meer over het land te weten wil komen. Op deze plaats werd in 930 het IJslandse parlement (Alþing) gesticht. Het is ook hier dat IJsland zich in 1944 onafhankelijk verklaarde van Denemarken. Het behoort tot het UNESCO werelderfgoed.

Alþing een belangrijke en mystieke plaats

Het Alþing was de plaats waar al wie een belangrijke maatschappelijke functie bekleedde in de zomer bijeenkwam om meningsverschillen en conflicten uit te praten, en indien nodig te beslechten. Hier werden huwelijken gearrangeerd, zaken gedaan, processen gevoerd en nieuwe wetten aangenomen. Kortom, alles wat maar enigszins van belang was voor het land, werd op deze mystieke plaats beslist. In de loop der geschiedenis hoorden daar ook vogelvrijverklaringen, doodsvonnissen en terechtstellingen bij.

Het is dan ook niet toevallig dat het Alþing zich in Þingvellir bevindt. Het is een bijzondere plaats omdat ze gevestigd is op een fissuur of een breuklijn die een grote kloof vormt, gekend als Almannagjá (de “kloof van alle mensen”). Deze kloof zorgt voor een zeer goede akoestiek dat het gesproken woord tot ver draagt.

Naast de Almannagjá vind je hier ook de Oxararfoss waterval die ligt op de rivier de Öxará (waarvan de naam letterlijk “bijrivier” betekent), en het meer Þingvallavatn, zeer rijk aan vis en het grootste natuurlijke meer van IJsland.

Snorkelen tussen de continenten

Wil je iets bijzonder doen tijden je Golden Circle tour? Ga snorkelen in de Silfra kloof, tussen de continenten ... in glashelder maar ijskoud water. Geen vrees je krijgt een duikpak aan waardoor je geen last hebt van het koude water. Bekijk hier de tours.

Wij deden het zelf ook, lees hier onze blogpost over snorkelen in Silfra.

  1. Laugarvatn Hot Springs

Laugarvatn is een klein dorp in het zuiden van IJsland, ongeveer 48 km ten oosten van Reykjavik. Het ligt aan de oever van het Laugarvatn meer en staat bekend om zijn natuurlijke warmwaterbronnen en geothermische activiteit.

Wat is er te zien in Laugarvatn

  • Een van de belangrijkste attracties van Laugarvatn is de Fontana-spa, een natuurlijke geothermische spa die een verscheidenheid aan diensten biedt, zoals sauna's, stoombaden, hete potten en een zwembad met warm water. De spa wordt gevoed door een natuurlijke warmwaterbron en de watertemperatuur varieert van 37 tot 40 graden Celsius.
  • Ben je in Laugarvatn, ga er zeker wandelen (zie wandelingen hier), rond het dorp vind je schilderachtige paden, zoals die naar de nabijgelegen vulkaan Hekla, een van de meest actieve vulkanen van IJsland.
  • Je kan er ook inkopen doen, het dorp heeft ook een kleine kruidenierswinkel, een bakkerij en een paar restaurants die traditionele IJslandse gerechten serveren, zoals lamsvlees, vis en skyr, een populaire IJslandse yoghurt. Laugarvatn staat ook bekend om zijn gerookte forel, een lokale delicatesse.
  1. De spuitende geisers Geysir en Strokkur

De naam Geysir is afkomstig van het werkwoord “að gjósa” wat opborrelen of spuiten betekent. Ook het Nederlandstalig woord geiser is hiervan afgeleid.

Geysir heeft een diameter van 14 meter en is de breedste geiser van IJsland

Er wordt geschat dat hij zo’n 800 tot 900 jaar geleden actief werd. In de Oddaverjaannáll (een oude sage daterend van 1294) wordt melding gemaakt van nieuwe heetwaterbronnen die ontstonden na een reeks aardbevingen in de regio. Geysir werd toen nog niet bij naam genoemd; de geiser kreeg pas later zijn naam. Vroeger spoot Geysir om de 30 minuten zo’n 40 tot 60 meter hoog. Nu is hij slechts enkele keren per dag nog actief, en spuit hij 5 tot 6 meter hoog.

Geen wagen op IJsland? Ga mee met een tour langs de Golden Circle

Een kleinere maar zeer actieve geiser is Strokkur

Een kleinere maar zeer actieve geiser is Strokkur. Elke 5 minuten spuit hij kokend water tot 20 meter hoog, zeker must-do langs je Golden Circle tour.

Je kan in het geothermische park een heuvel beklimmen van waar je een uitstekend zicht hebt over de regio en de gekleurde geisers. Er is heel wat kracht nodig om water rechtop naar boven te spuiten en het is een vrij zeldzaam natuurfenomeen. De grondlaag moet water bevatten, er is een warmtebron nodig (in dit geval de mantelpluim van een vulkaan) en er moet ook een natuurlijk reservoir met een natuurlijk gevormd systeem van leidingen aanwezig zijn. De warmtebron van een geiser is afkomstig van een nabijgelegen vulkaan.

  1. Gullfoss waterval

Gullfoss of Gouden waterval is een dubbele waterval en ligt op de Hvítá of witte rivier in het zuidwesten van IJsland. De twee trappen staan haaks tegenover elkaar. De gehele waterval is zo’n 32 meter diep en zorgt voor een indrukwekkend uitzicht. Bij het bezoek aan de waterval zal je meteen het vele stuifwater kunnen opmerken. Hierdoor kan je er dikwijls regenbogen zien.

Er zijn twee uitkijkpunten, één dicht bij de waterval en één op een hoger gelegen punt. Bezoekers kunnen een trap aflopen om dichter bij de watervallen te komen en de mist van de waterval op hun gezicht te voelen. De waterval ligt op iets meer dan 100 km van de hoofdstad Reykjavik en is gemakkelijk bereikbaar per auto of bus.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een gezellig verblijf vlakbij de waterval? Hotel Gullfoss: Ligt op slechts een paar minuten van de Gullfoss-waterval. Het biedt comfortabele kamers en sommige hebben zicht op de waterval. Meer info en boeken.

  1. Faxafoss waterval

De Faxafoss waterval, ook wel bekend als "Faxi", ligt aan de Tungufljót-rivier. Deze waterval is niet zo bekend als de "grote" watervallen in IJsland, maar leuk als je op zoek bent naar een pittoreske en rustige plek.

De Faxafoss waterval is ongeveer 14 meter hoog en zo'n 20 meter breed en wordt omgeven door een weelderig groen landschap, met hoge grassen en wilde bloemen langs de rivieroever. Je kan de waterval gemakkelijk bereiken met de auto of bus en er is een kleine parkeerplaats. Via een onverhard pad kan je de waterval van dichtbij bekijken en fotograferen.

  1. Gamla Laugin (Secret Lagoon)

Wil je zwemmen in een natuurlijk, geothermisch zwembad tijdens je Golden Circle tour? Dan is Gamla Laugin een ideale stop. Je vindt er ook de Vaðmálahver warmwaterbron, die vroeger gebruikt werd als schapenwasplaats. Kan je het niet direct vinden? Gewoon goed luisteren: Básahver is de luidste warmwaterbron in de omgeving en je kan hem niet missen. Er is ook een mini-geiser, die regelmatig in het rond spuit. Zalig om het te zien, terwijl je aan het dobberen bent, zeker een een stop waardig en minder toeristisch dan de Blue Lagoon.

Gamla Laugin ligt op zo'n 30 km van Gullfoss

Onze tip: Wil je graag overnachten in de buurt? Dan is Skyggnir Bed and Breakfast in Fludir en goede keuze. Op 5 minuten rijden van Secret Lagoon vind je deze leuke familieboerderij. Meer info en prijzen.
  1. Hrunalaug Hot Spring

De warmwaterbron Hrunalaug bevindt zich in de Fljótsdalur-vallei in IJsland. De hotspring bevindt zich in een afgelegen gebied en is gelegen op privéterrein, dus geen commerciële attractie of bezienswaardigheid en wordt niet geadverteerd als toeristische bestemming.

Het is het beste om de landeigenaar om toestemming of meer informatie te vragen of je de warmwaterbron kan bezoeken. Belangrijk is om respect te hebben voor de gronden van de eigenaar en de omgeving.

  1. Skálholt, de eerste kathedraal van IJsland

Iets verder in het binnenland vind je Skálholt, een klein historisch dorp. In dit dorp werd de eerste kathedraal van IJsland gebouwd. Deze kathedraal kan je tijdens een stop in Skálholt bezoeken, en aangezien het kerkgebouw op een heuvel ligt heb je rondom de kerk een mooi uitzicht over het dorp en de omliggende natuur.

  1. Kerið vulkaankrater

De Kerið-krater is niet de enige krater in de regio. Andere vulkanische kraters zijn de Seyðishólar en de Kerhóll. Wat deze echter zo bijzonder maakt, is het kratermeer dat na de explosie is ontstaan. In tegenstelling tot veel vergelijkbare kraters is de caldera of boiler nog vrij intact. De krater is 55 meter diep, 170 meter breed en 270 meter lang en ontstond zo’n 3000 jaar geleden. Toegang tot de krater is betalend (prive eigendom).

LEESTIP: Mis niets van je verblijf in IJsland met onze gratis reisgids IJsland inclusief tips, weetjes en talloze bezienswaardigheden.

  1. Reykjadalur warmwaterrivier

De Reykjadalur warmwaterrivier, is een van mijn favoriete plekken op IJsland. Hier kan je letterlijk in een warmwaterrivier baden, zeer uniek. Het water heeft een temperatuur die varieert van 37 tot 42 graden en is rijk aan mineralen en zou geneeskrachtige eigenschappen hebben.

Handige tips bij je bezoek aan de Reykjadalur warmwaterrivier

  • Om bij de warmwaterrivier te geraken dien je eerst een wandeling van zo'n 1,5 km te maken vanaf de parkeerplaats (zie ligging hier). Het pad is goed gemarkeerd en gemakkelijk te volgen. Het pad kan modderig en glad zijn, dus het is een goed idee om stevige wandelschoenen te dragen.
  • Breng je handdoek mee en een tasje om je natte zwemkledij terug in op te bergen, het is handig om vooraf al je zwemkledij aan te doen, ter plaatse zijn geen kleedkamers of toiletten.
  • Ga je er niet in wassen met zeep, naakt baden is er niet toegestaan.
  • De warmwaterbron is een populaire plek, vooral tijdens de zomermaanden, dus het is een goed idee om uw bezoek laat of vroeg op de dag te plannen.
  1. Tips om de Golden Circle te rijden

Enkele tips bij het plannen van je route langs de Golden Circle

  • Plan je route van tevoren: zorg voor een goede kaart of gps en plan je route van tevoren. Zo voorkom je dat je verloren rijdt en geen kostbare tijd verliest.
  • Zorg voor voldoende tijd: neem voldoende tijd om elke stop op de Golden Circle te verkennen. De route kan in een dag worden afgelegd, maar het is het beste om minimaal 2 dagen uit te trekken om ervoor te zorgen dat je genoeg tijd hebt om elke stop ten volle te beleven.
  • Controleer de weersvoorspelling: het weer in IJsland kan onvoorspelbaar zijn, dus zorg ervoor dat u de weersvoorspelling controleert voordat je vertrekt.
  • Neem cash geld mee: Sommige parkeerterreinen en faciliteiten langs de Golden Circle accepteren geen creditcards.
  • Rij voorzichtig: de wegen in IJsland kunnen soms verraderlijk zijn. Hou er rekening mee dat IJsland een strikt nultolerantiebeleid heeft met betrekking tot rijden onder invloed.
  1. Welke auto huren voor je rondreis?

  • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
  • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
  • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
  • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
  • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
  • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.
  1. Waar overnachten langs de Golden Circle?

Rij je de Golden Circle in één dag dan kan je perfect overnachten in Reykjavik. De hoofdstad van IJsland ligt op ongeveer 45 minuten tot een uur rijden van de Golden Circle-route en biedt een breed scala aan accommodatie mogelijkheden, van budgetvriendelijke hostels tot luxe hotels.

Onze favoriete verblijven langs de Golden Circle route

  • Reykjavik Domes is de gedroomde plaats om bijzonder te overnachten met zicht op het noorderlicht. Je verblijft in een bijzondere tent, op zo'n 10 km van het centrum van Reykjavik. Meer info en boeken.
  • City view, bright & cozy - Free parking. De appartementen zijn voorzien van een ruime woonkamer, slaapkamer, een volledig uitgeruste keuken en als kers op de taart: panoramisch uitzicht op de stad en de zee. Er is gratis 24/7 parkeergelegenheid net naast het gebouw. Meer info en boeken.
  • Hotel Geysir in Geysir: Dit hotel ligt in het hart van het gebied met warmwaterbronnen van Geysir en biedt comfortabele kamers en een geweldig uitzicht op de geisers. Ideaal als je wil wakker worden met het geluid van geisers op de achtergrond. Meer info en boeken
  • Hotel Gullfoss: Ligt op slechts een paar minuten van de Gullfoss-waterval, handig als je dicht bij de waterval willen overnachten. Het biedt comfortabele kamers en sommige hebben zicht op de waterval. Meer info en boeken
  • Cozy Cottage in Selfoss: Als je op zoek bent naar een unieke en authentieke ervaring, dan kun je verblijven in dit vakantiehuis langs de Golden Circle. Meer info en boeken
  1. Mis niets tijdens jouw verblijf op IJsland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in IJsland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids IJsland met 99 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids IJsland.

IJsland

Gratis reisgids IJsland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 19 februari 2023 - Christ en Anja

Een geweldige gids. Ik ga hem zeker gebruiken. Goede omschrijvingen met mooie foto's en duidelijke kaarten. Met extra linken met overige uitleg e.d. zijn zeker de moeite waard om te bekijken.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?