15 x mooiste bezienswaardigheden op het Griekse eiland Ios: wat zien & doen tijdens je verblijf?

15 x mooiste bezienswaardigheden op het Griekse eiland Ios: wat zien & doen tijdens je verblijf?

1 mei 2023 in Griekenland0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden op Ios + verblijftips

Het eiland Ios is misschien iets minder gekend als andere Griekse eilanden zoals Kreta, Kos en Corfu, toch heeft het heel wat te bieden voor een leuke, onvergetelijke vakantie. Ios staat vooral bekend als “party eiland” maar naast het uitgaansleven vind je hier ook prachtige zandstranden, schilderachtige baaien en historische bezienswaardigheden. Om nog maar te zwijgen van de heerlijke Griekse keuken!

Ontdek hier de mooiste bezienswaardigheden op het Griekse eiland Ios.

Tours en dagexcursies boeken op het Griekse eiland Ios

De mooiste bezienswaardigheden en avontuurlijke excursies boeken op het eiland Ios met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een lokale gids of boek een spectaculaire tour op het eiland Ios hier.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste tours en excursies op het eiland Ios en haal het beste uit je vakantie!

Inhoud artikel

  1. Het Griekse eiland Ios

Het prachtige eiland Ios ligt in het zuidelijke deel van de Cycladen eilandengroep tussen Santorini en Naxos. Het eiland is enkel bereikbaar per boot. Je neemt best het vliegtuig naar een van de andere Griekse eilanden als Santorini, Mykonos of Naxos. Vanaf deze eilanden kan je meerdere keren per dag een veerboot nemen naar het eiland Ios. Over het algemeen is het eiland iets minder bekend bij de grote massa toeristen. Jammer want ook al is het eiland vrij klein, er valt toch meer dan genoeg te beleven!

Ios is een bergachtig eiland, met een gezellige hoofdstad, prachtige stranden en een aantal idyllische baaien. Het is een heerlijk eiland voor een fijne vakantie en ideaal om te eilandhoppen op de Griekse eilanden.

Mooiste bezienswaardigheden van het Griekse eiland Ios op de kaart

  1. Bezoek de hoofdstad van Ios: Chora

Chora, of ook wel Ios stad genoemd is de hoofdstad van het eiland. Chora is nog een typisch Cycladisch stadje met witgekalkte huizen en blauw geschilderde ramen en deuren. In het oude centrum wandel je door de geplaveide straatjes met allerlei boetiekjes. Ideaal als je op zoek bent naar leuke souvenirs! Ook de gezellige pleintjes, windmolens en talloze kerken brengen een gezellige sfeer.

VERBLIJFTIP: Chora is de meest levendige stad op het eiland. Je vindt hier dan ook de meeste hotels en restaurants. Bekijk hier het volledige aanbod hotels in Chora.

Uitgaan in Chora

Ios staat wereldwijd bekend als het "party eiland" van de Griekse eilanden. Jongeren van over de hele wereld komen naar hier om hun zomervakanties te vieren. Het nachtleven van Ios begint in de beach bar van het strand, nadien trekt men meestal de stad in.

De meeste uitgaanbars vind je in de hoofdstad van Ios. Slammer Bar, Flames en Disco 69 zijn populaire uitgaansgelegenheden in Ios-stad (Chora). Gelegen in de badplaats van Mylopotas, kan je in de Far Out Beach Club genieten van een prachtig uitzicht op de zee met luide muziek op de achtergrond en een lekkere cocktails in je hand.

  1. Archeologisch Museum Ios

Museumliefhebbers kunnen een bezoekje brengen aan het Archeologisch Museum. Het museum is gevestigd in een neoklassiek gebouw middenin de stad en huisvest een grote collectie archeologische vondsten uit de Romeinse tijd. De meeste vondsten zijn afkomstig uit de prehistorische nederzetting Skarkos en de oude stad Ios.

De blikvangers van het Archeologisch Museum zijn onder andere kleibeeldjes uit de eerste Cycladische periode, inscripties uit de klassieke, Hellenistische en Romeinse tijd, marmeren staten, prehistorische gereedschappen en grafzuilen. In de tuin zijn er marmeren architecturale delen, voetstukken van standbeelden en sarcofaag.

VERBLIJFTIP: Altijd al willen overnachten in een hotel inclusief infinitypool? Dan is het Hotel Petradi misschien wel iets voor jou. Vanaf het zwembad geniet je van een waanzinnig uitzicht. Meer info en boeken.

  1. De windmolens van Ios

Op het eiland vind je maar liefst 12 windmolens, een van de kenmerkende iconen van de Cycladen eilanden. De pittoreske windmolens staan in 2 rijen aan weerszijden van de heuvel met zicht op de hoofdstad Chora.

In het verleden werd de energie die door deze windmolens werd geproduceerd, gebruikt om granen te malen, wat een voedselbestanddeel was op Ios. Vandaag de dag zijn de windmolens zijn niet meer actief, maar wel een de moeite waard om te bezoeken tijdens je vakantie op Ios.

  1. Het graf van de Griekse dichter Homerus

Het eiland is verbonden aan de beroemde Griekse dichter Homerus, die hier de laatste jaren van zijn leven heeft doorgebracht. Het was een van de beste dichters ter wereld. Hij schreef onder andere de epische gedichten Odyssee en de Ilias.

Vandaag de dag kan je het graf van Homerus gratis bezoeken. Het graf is gelegen op een heuvel in het noordoosten van Ios met een fraai uitzicht op de Egeïsche Zee. Ook de wandeling naar het graf, dat door het prachtig landschap gaat, is de moeite waard.

Om deze succesvolle man te eren wordt er op 15 mei het jaarlijkse Homerusfestival georganiseerd. Op het eiland vind je zelfs een oude munt met aan een zijde Homer erop. Als je deze munt tegenkomt, houdt ze dan goed bij. Het is namelijk erg zeldzaam, want in totaal zijn er slechts zes exemplaren van gesignaleerd!

HUURAUTO: Je bezoekt het graf van Homerus best met een huurauto. Reserveer je huurauto op voorhand online!

  1. Archeologische site Skarkos

Skarkos is een archeologische nederzetting uit de vroege bronstijd, niet ver van de haven van Ios. Het is een van de best bewaarde prehistorische archeologische vindplaatsen in de Egeïsche Zee. De opgravingen hebben indrukwekkende architectuur en draagbare vondsten blootgelegd die helpen een beeld te schetsen van de structuur van de vroegere gemeenschappen. Verschillende vondsten van de opgravingen zijn tegenwoordig te bezichtigen in het Archeologisch Museum.

De site is ongeveer duizend jaar ouder dan de beroemde Akrotiri van Santorini en werd gebouwd in een cirkelvorm op grote hoogte zodat de bewoners de haven en de zee konden overzien. Vandaag de dag wandel je langs restanten en vind je informatieborden die je wat meer uitleg geven over het gebied of het gebouw dat daar stond.

  1. Wandel naar de top van het eiland

Vanuit Chora kan je een mooie wandeling maken naar de top van het eiland. Eens je de top bereikt hebt, word je beloond met het adembenemende uitzicht vanaf Panaghia Gremiotissa, de hoogste plek van het eiland. De Panaghia Gremiotissa dateert uit 1797 en is het bekendste kerkje op het eiland. Veel mensen komen naar hier om een mooie zonsondergang te spotten.

Mis niets tijdens je vakantie met onze uitgebreide reisgids Griekenland.
  1. Pittoreske haven van Ios

Een andere gezellige plek op het eiland, is de haven. De haven beschikt over enkele sfeervolle cafeetjes en restaurants waar je lekker kan ontspannen en genieten van heerlijke verse (vis)gerechten. Vanop je terrasje zie je ook de veerboten komen en gaan.

In de haven kan je eventueel ook tickets kopen om je met een veerboot te laten overzetten naar de andere Cycladen eilanden Santorini en Mykonos. Of je kan ook van hieruit een daguitstap maken naar Bodrum in Turkije.

  1. Odysseas Elytis Amphitheater met zicht over het eiland

Een van de topbezienswaardigheden op het eiland Ios is ongetwijfeld het openluchttheater Odysseas Elytis. Het theater is hoog gelegen op een heuvel achter de hoofdstad Chora en werd ontworpen door de Duitse architect Peter Haupt. Het theater werd gebouwd in oude Griekse stijl en opende voor het eerst haar deuren in 1997.

Het theater biedt plaats aan 1100 mensen en wordt voornamelijk gebruikt voor culturele evenementen als concerten en theatervoorstellingen. Maar er is geen enkele show die het adembenemende uitzicht dat je hier hebt, kan overtreffen. Vanaf het openluchttheater kijk je uit op de baai van Mylopotas, de Egeïsche zee en op heldere dagen kan je zelfs de naburige eilanden Santorini en Naxos zien liggen.

  1. Een kerkje voor iedere dag van het jaar

Wanneer je het eiland verkent, kom je hoe dan ook wel eens een kerkje tegen. De witte kerken en kapellen liggen namelijk verspreid over de prachtige heuvels en kustlijnen van het eiland. Er wordt wel eens gezegd dat er circa 365 kerken op het eiland gevestigd zijn. Zogezegd voor iedere dag van het jaar één kerkje. Hoewel dit misschien gewoon een mythe is, omdat niemand ze ooit allemaal heeft geteld. Veel van de kleine kerkjes en kappellen worden gebouwd en onderhouden door lokale families.

  1. Ontspannen op de mooiste stranden op Ios

Graag even een dagje niets doen en lekker ontspannen? Dan kan je altijd een dagje relaxen op de mooiste stranden van Ios. Het Griekse eiland heeft een prachtige kustlijn met mooie zandstranden en idyllische baaien. Het water is overal kraakhelder en de stranden worden omringd door gezellige strandbars en restaurantjes. Hieronder vind je alvast enkele van onze favoriete stranden op Ios:

  • Het bekendste en drukste strand van Ios is het brede zandstrand Mylopotas op wandelafstand van Chora. De zee loopt geleidelijk af waardoor het ook geschikt is voor gezinnen met kinderen.
  • Het Manganari strand ligt zuidelijker en is minder toeristisch. Dit mooie strand staat vooral bekend om zijn diepblauwe wateren en gouden zand. Het strand werd onder andere bekend toen in 1988 scenes voor de film "Big Blue / Le Grand Bleu" hier werden gedraaid.
  • Het fraaie strand van de beschutte baai van Aghia Theodoti. Ideaal voor mensen die niet van al te veel drukte houden.
  • Diamoudia Beach is een afgelegen baai op 7 kilometer van de hoofdstad. Dit strand heeft prachtige kiezelstenen en kristalhelder water. Het strand is meer geschikt om te gaan duiken en snorkelen dan om te zwemmen.

EXCURSIE: Je kan ook de mooiste stranden van het eiland verkennen tijdens een boottocht. Je stapt aan boord van een luxe speedboot op het strand van Mylopotas en geniet van een cruise langs de prachtige kustlijn van het eiland Ios. Bezoek afgelegen stukjes paradijs en stop bij stranden die alleen per boot bereikbaar zijn. Boek je boottocht op Ios hier.

  1. Maak een mooie wandeling

Ios is niet alleen het eiland bij uitstek om eens lekker te feesten, je kan er ook prachtige wandelingen maken. Er zijn verschillende wandelpaden aangelegd die het grootste deel van het Griekse eiland doorkruisen. Sommige routes zijn al wat moeilijker als de andere maar welke wandeling je ook kiest, je geniet telkens van prachtige uitzichten over Ios en andere omliggende eilanden. Trek je beste paar wandelschoenen al maar aan!

TIP: Houd er rekening mee dat de temperaturen in de zomer behoorlijk kunnen oplopen en er weinig tot geen schaduw is. Neem dus best voldoende water mee en draag een hoed als je hier wandelt.
  1. Venetiaans kasteel van Paleokastro

Hoog op een heuvel in een rotsachtig gebied, op 15 minuten wandelen van het kustdorpje Psathi, bevinden zich de ruïnes van het kasteel van Paleokastro. Volg het kronkelende pad met prachtig zicht op de omgeving om het kasteel te bereiken.

Het kasteel werd gebouwd in de middeleeuwen door de Venetianen. Tussen de overgebleven Venetiaanse muren staat een indrukwekkende Byzantijnse kerk, vanwaar je een fraai uitzicht hebt over de zee naar de naburige eilanden.

  1. Havenstadje Gialos

Gialos (Yialos) is een pittoresk havenstadje verborgen in een beschutte baai. Een van de topbezienswaardigheden in deze stad is de opvallend witte kerk van Agia Irini. Deze kerk werd gebouwd in de 17e eeuw in de typische bouwstijl van de Cycladen. Na je wandeling door het centrum met verschillende winkeltjes en restaurantjes kan je je handdoek nog even neerploffen op het mooie strand dat omringd wordt door groene kliffen met witgekalkte huizen.

VERBLIJFTIP: Nog op zoek naar een aangenaam verblijf hier? Yialos Ios Hotel biedt gezellige accommodatie op wandelafstand van het strand. Je kan er ook gebruikmaken van gratis vervoer van en naar de haven. Meer info en boeken.

  1. Huur een quad op het Griekse eiland Ios

Een andere, en misschien wel leukere manier om het eiland te verkennen, is door een quad te huren. Het is bovendien ook de makkelijkste optie om over de onverharde wegen te rijden. Rijd van het ene charmante dorpje naar het andere en houd hier en daar halt bij een van de pittoreske stranden. Onderweg kan je genieten van de prachtige uitzichten op de omgeving.

  1. Waar overnachten op het eiland Ios?

Voor je vakantie op het verrassend mooie eiland Ios, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. De meeste accommodaties bevinden zich in de hoofdstad Chora, dichtbij bezienswaardigheden en uitgaansgelegenheden. Verblijf je liever aan het strand? Dan kies je best voor een hotel in de badplaats Mylopotas. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's op Ios online bekijken.

  • Op zoek naar een luxe verblijf? Hotel Calilo is een 5* hotel gelegen in Manganari. Het hotel biedt elegant ingerichte kamers, een sfeervol restaurant, gratis privéparkeergelegenheid, een seizoensgebonden buitenzwembad en een fitnesscentrum. Je kan ontspannen aan de bar, in de aangename tuin of aan het privéstrand. Meer info en boeken.
  • Hotel Petradi ligt op wandelafstand van het zandstrand van Mylopotas en biedt ruime, moderne accommodatie. Neem een duik in de infinitypool en geniet van een waanzinnig uitzicht. Meer info en boeken.
  • Seabreeze Hotel Ios is een 3* hotel, rustig gelegen op een kleine klif in Ios en op wandelafstand van het strand van Gialos. Het hotel beschikt over elegant ingerichte kamers en een overloopzwembad met hydromassage. Meer info en boeken.
  1. Boek voordelig je vakantie naar de Griekse eilanden

Aanbieders vliegvakanties

Goedkoop je vliegtickets boeken

Goedkoop parkeren aan de luchthaven

Ga je met de wagen naar de luchthaven? Zie hier ons overzicht waar en hoe je goedkoop kan parkeren:

  1. Welke auto huren voor je rondreis?

  • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
  • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
  • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
  • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
  • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
  • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.
  1. Filmpje: Sfeerbeelden een vakantie op het Griekse eiland Ios

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van een vakantie op het Griekse eiland Ios? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Ios.

  1. Mis niets tijdens je verblijf op de Griekse Eilanden!

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie op de Griekse Eilanden? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download je gratis reisgids Griekse Eilanden (105 blz.) vol met toeristische info en bezienswaardigheden over 33 Griekse Eilanden (+ GPS coördinaten).

Griekse Eilanden

Gratis reisgids Griekse eilanden downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?