Dé 13 mooiste bezienswaardigheden op Milos: wat zien & doen tijdens je verblijf?

Dé 13 mooiste bezienswaardigheden op Milos: wat zien & doen tijdens je verblijf?

1 mei 2023 in Griekenland1 reactie

De mooiste highlights en bezienswaardigheden op Milos + verblijftips

Milos is een prachtig eiland in de Egeïsche zee en behoort tot de eilandengroep Cycladen. Er valt heel wat te zien en te beleven op het eiland en de stranden die je hier kan vinden – en dat zijn er veel – zijn stuk voor stuk waanzinnig. Helder blauw water en witte stranden, een waar paradijs.

Naast de stranden heeft het eiland een rijke historie, zijn er veel kleine vissersdorpjes en een havenstad waar je doorheen kan struinen. Loop langs de kleurrijke huisjes en verken het eiland! Bovendien is het eiland ook erg populair om te eilandhoppen op de Griekse eilanden. Benieuwd naar wat je allemaal kan zien en beleven op dit Griekse eiland? Lees gerust verder en ontdek dé mooiste bezienswaardigheden op Milos.

Boek je vakantie naar de Griekse eilanden

Aanbieders vliegvakanties

Goedkoop je vliegtickets boeken

Inhoud artikel

  1. Kaartje met bezienswaardigheden Milos

  1. Bezoek de hoofdstad Plaka

Plaka is de pittoreske hoofdstad van Milos. Vanwege de te smalle straatjes is het centrum niet bereikbaar met je huurauto, maar dit maakt de hoofdstad juist uniek. De stad ligt op een heuvel op zo’n vijf kilometer van Adamas vandaan en is niet bijzonder groot. Je kan de auto aan de rand van de stad parkeren en Plaka te voet verkennen. Loop langs de beroemde Griekse huisjes en leer de sfeervolle en knusse stad kennen.

VERBLIJFTIP: Overnacht tijdens je bezoek aan de hoofdstad van Milos in Nikos & Maria Studios, Apts and Suites. Deze modern ingerichte appartementen liggen op wandelafstand van het strand. Meer info en boeken.

  1. Het Kasteel van Plaka

De populairste bezienswaardigheid van Plaka, is het bijzonder mooie kasteel. Op het hoogste punt van Plaka, op zo’n 220 meter hoogte, kan je het Venetiaans Kasteel uit de 13e eeuw zien schitteren. De ligging van het kasteel was ideaal en kon het eiland beschermen tegen piraten en zeerovers. Daarnaast heb je dankzij deze ligging ook een adembenemend uitzicht over de zee en de stad. Het is dan ook een aanrader om het kasteel tijdens zonsopkomst of zonsondergang te bezoeken, zo krijg je het mooiste zicht over de omgeving!

  1. Ga varen langs de kusten van Milos met een catamaran

Vaar in een kleine groep rond Milos op een stijlvolle catamaran en bezoek de mooiste locaties, waaronder Kleftiko, de grot van Sykia en het eiland Poliegos. Maak kennis met prachtige verlaten eilanden en baaien, met de mogelijkheid om te snorkelen. Boek je tour hier online

  1. Havenstad Adamas

Adamas, of ook wel Adamantas is een van de populairste toeristische plaatsjes in Milos. Het is de havenstad van Milos en alle boten vanuit Athene of de andere Cycladen-eilanden komen hier aan. Adamas is een levendige en gezellige stad. Met minder dan 1000 inwoners kan je de stad ook niet bijzonder groot noemen maar dat maakt het juist gezellig.

Loop over de boulevard en ontdek de gezellige winkeltjes, bars en restaurants. Je kan ook naar de kerk van Adamas wandelen en deze bezoeken. De kerk is gelegen op een heuvel waardoor je Adamas van boven kan bekijken.

TIP: Er zijn vanuit de haven van Adamas verschillende dagexcursies te doen. Zo kan je de overige eilanden ontdekken met een zeil-, bootcruise en/of kan je gaan snorkelen. Bekijk de excursies vanuit Adamas.

  1. Vissersdorpje Klima

Klima is een van de traditioneelste vissersdorpen van Milos. Het sfeervolle dorpje heeft niet meer dan een boulevard, een kerkje en traditionele kleurrijke visserswoningen. In het dorpje zelf is dus niet heel veel te doen, maar het geeft wel een inkijkje in het leven van de vissersmannen.

In de 19e eeuw werden de huisjes door de vissers gebouwd. Op de begane grond was de opslag voor hun boot en op de eerste etage woonde de vissers en hun familie. Tegenwoordig worden de woningen niet meer als visserswoningen gebruikt, maar wel als souvenirwinkeltjes, vakantiehuisjes voor de familie van vissers of accommodaties waar jij als toerist kan verblijven.

VERBLIJFTIP: Ben jij enthousiast geworden over de visserswoningen en zou jij zelf een nacht in een van deze bijzondere woningen willen slapen? Verblijf dan in het Fisherman House, een vrijstaand vakantiehuis met een balkon en uitzicht over Klima. Meer info en boeken.

  1. Vissersdorpje Mandrakia

Ben jij helemaal gek van die traditionele vissersdorpjes? Dan kan je ook een bezoekje brengen aan het vissersdorpje Mandrakia! Dit gezellige dorpje met typische witte huisjes met felgekleurde deuren zorgt ongetwijfeld voor mooie beelden op je camera. Lees ook zeker onze tips hoe je de mooiste foto's kan maken met je smartphone.

Een groot deel van de huizen zitten gevestigd in uitgeholde grotten. Zo konden de vissers de boot in de grot plaatsen met een deur ervoor, best handig om snel te vertrekken. Wanneer je in Mandrakia bent, loop dan zeker eens langs de huisjes en ervaar het vakmanschap.

  1. De mooiste stranden van Milos

Een van de populairste uitstapjes op Milos is een bezoek aan een van de stranden. Het eiland heeft ontzettend veel mooie stranden en bijna elk strand heeft zijn eigen unieke ligging of kenmerken.

Juist omdat de stranden zo gevarieerd zijn raak je nooit uitgekeken van een dag naar het strand. Wij raden je aan om zo veel mogelijk verschillenden plekken te bezoeken om zelf te ontdekken wat jouw favoriete strand is.

Een overzicht waar je de mooiste stranden op Milos kan vinden

  • Sarakiniko is een populair strand in Milos. Dit unieke strand bestaat uit wit vulkanisch gesteente. Het gesteente heeft bijzondere vormen aangenomen waardoor er rotsformaties en zeegrotten zijn ontstaan. Het witte gesteente in contrast met het felblauwe water ziet er prachtig uit en je kan via het kleine zandstrand zo het water inwandelen. De waaghalzen kunnen ook van een rots afspringen.
  • Over bijzondere stranden gesproken. Tsigrado beach is alleen bereikbaar via een gleuf rotsen waar je met een klein laddertje en een touw naar beneden moet klimmen (bekijk de ligging). Alleen de trip naar het strand toe maakt het al een unieke ervaring. Dit strand is niet geschikt voor kinderwagens, jonge kinderen of mensen die moeite hebben met klimmen, maar gelukkig kan je ook vanaf boven het strand bewonderen.
  • Bij het vissersdorpje Fyropotamos kan je relaxen op het strand terwijl je de kleurrijke vissershuisjes en het kerkje op de achtergrond in je opneemt.
Verblijftip: Er zijn ook een aantal accommodaties aan het strand van Fyropotamos. Lijkt het jou lekker om zo je bed uit te rollen en van dit idyllische strandje te genieten? Boek dan zeker je verblijf in het Milinon Suites.
  • Paleokhori is een lang uitgerekt strand dat uit 3 delen bestaat. Het centrale deel is het grootste en hier bevinden zich vooral de ligbedden en parasols. Dit gedeelte zoeken mensen dan ook voornamelijk op als ze zich iets meer willen afzonderen. Het rechterdeel van het strand is wat Paleokhori zo uniek maakt. Je betreedt dit gedeelte via een trap en ziet meteen kleurrijke rotsen en meerdere grotten. Het meest unieke aan deze plek zijn de zwavelbronnen die uit de aarde barsten. Hierdoor wordt dit stukje strand een natuurlijk spa resort.
  • Kleftiko is een van de mooiste stranden van Milos. Helaas is het strand alleen per boot te bereiken, maar wil je een boottour doen dan is dit strand een must! Boek je boottocht mét lunch naar het Kleftiko strand.
  • Papafragas strand: dit is zonder twijfel een van de meest bijzondere plekken op Milos. Vanaf de top van de rots lijkt het op een enorm natuurlijk zwembad, een enorme grot die uit de zijkant van de klif is uitgehouwen. Een klein pad leidt naar het kleine strand vormt.
  1. Het historische Phylakopi

Voor de geschiedenisliefhebbers is de antieke stad Phylakopi een interessante bezienswaardigheid. Het stadje stamt uit de bronstijd en ligt tussen Adamas en Pollonia. Het was ooit de hoofdstad van het eiland tot het rond 1100 voor Christus in verval raakte. Een gedeelte van de stad ligt op de dag van vandaag in de zee.

Je vindt hier nog Myceense stadsmuren, verwoeste huizen en begraafplaatsen. Er zijn verschillende archeologische opgravingen gedaan waarvan je een deel in het Plaka Museum kan bewonderen. De kroonstukken zijn echter te bewonderen in het Archeologisch Museum van Athene.

Altijd al eens willen eilandhoppen in Griekenland? Lees meer over hoe eilandhoppen in Griekenland en verken de 35 mooiste Griekse eilanden!
  1. Het oude Romeinse theater van Tripiti

Naast de stadsmuren van de oude stad Tripiti (gelegen in de buurt van Plaka), is het oude Romeinse Theater het beste bewaard gebleven. Het theater is dan ook zeker een bezoekje waard tijdens je vakantie op Milos. In het openluchttheater werden vroeger theatervoorstellingen georganiseerd. Tegenwoordig wordt het alleen nog gebruikt voor culturele evenementen.

Je kan het theater vandaag de dag gratis bezoeken. Loop door het theater en krijg een goed beeld van de Romeinse tijd. De Venus van Milos is hier ook ooit gevonden. Op deze plek staat nu een gedenksteen.

VERBLIJFTIP: De oude stad staat ook bekend omwille van de windmolens die op de bergrug staan. Wil jij een bijzondere overnachting in Tripiti? Overnacht dan eens in één van deze windmolens. Een verblijf in 19e-eeuwse Milos Vaos Windmill is niet alleen een super toffe ervaring, je hebt ook waanzinnig uitzicht over de zee. Meer info en boeken.

  1. Catacomben van Milos

Bezoek ook zeker even de Catacomben van Milos, welke dateren uit de eerste eeuw na Christus. De catacomben bestaan uit een aantal uitgehakte tunnels. De langste tunnel is wel zo’n 184 meter lang en bestaat uit 290 tomben. Naar schatting lagen er duizenden lichamen. Voordat de catacomben in 1840 zijn ontdekt, zijn deze illegaal geplunderd door grafrovers.

De drie gangen zijn in de 20e eeuw kunstige verbonden aan elkaar en vormen nu één complex. De catacomben worden beschouwd als een van de belangrijkste Christelijke monumenten ter wereld.

  • Je kan de catacomben bezoeken van maandag t/m zondag van 9u tot 18u45.
  • Je kan de site niet bezoeken op dinsdag.
  • Toegang tot de catacomben is gratis.

  1. Bezoek de mijnen van Milos

Een groot deel van de bevolking van Milos werkt(e) in de mijnindustrie. Al sinds de ontdekking van Obsidiaan in 8000 v. Christus zijn er op Milos mijnen te vinden. Door vulkanische activiteiten is de bodem rijk aan grondstoffen en mineralen. Ten noordoosten van Pollonia zijn de grootste mijnen terug te vinden. Doordat de mijnindustrie altijd belangrijk is gebleven op Milos is het eiland in tegenstelling tot andere eilanden niet zo afhankelijk van toerisme.

Wil je graag meer te weten komen over de mijnbouwindustrie? Ga dan naar het Milos Mining Museum in Adamas waar je je kan verdiepen in de rijke geologische en mijnbouwgeschiedenis van Milos. Meer info op de website.

  1. Het meer van Achivadolimni

Naast Achivodolimni Beach is hier het grootste moerasgebied van de Cycladen-eilanden en het enige meer van Milos te vinden. Het meer van Achivodolimni is een belangrijke stopplaats voor trekvogels en is beschermd natuurgebied. Als je bij het meer bent, zou je niet zeggen dat je maar enkele meters van de zee vandaan bent. Het meer wordt gescheiden van de zee door het strand.

TIP: Download onze gratis reisgids Griekse Eilanden met alle top bezienswaardigheden en tips

  1. Hoe verplaatsen op Milos?

Het zal je misschien verbazen maar het openbaar vervoer op Milos is erg goed. Je kan de bus schema's van de lokale Milos Buses raadplegen en je reis in plannen. Een ticketje voor de bus kost maar een paar euro.

Je zou het gehele eiland met de bus kunnen verkennen, maar wij raden het toch aan om je eigen vervoer te regelen op het eiland. Niets is zo vervelend als moeten wachten op je vakantie en je wilt het liefste zo snel mogelijk van A naar B toe. Daarnaast kom je veel mooie plekken tegen op je reis en is het super fijn als je flexibel bent en kan stoppen waar je maar wilt. Je kan verschillende vervoersmiddelen huren om het eiland te verkennen: een auto, motor, scooter, quad of een fiets.

Ben je nog op zoek naar een betrouwbaar autoverhuurbedrijf?

  1. Waar overnachten op Milos?

Voor je vakantie op het prachtige Griekse eiland Milos, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen op Milos online bekijken.

  • Het appartement Deluxe Sunrise in Tripiti is een modern ingericht appartement met twee aparte slaapkamers waar je je lekker kan terugtrekken na een lange dag. Het appartement beschikt over een eigen keuken en een patio met uitzicht over de zee en de bergen. Geniet van een drankje terwijl je vanuit je eigen appartement van de zonsondergang geniet. Meer info en boeken.
  • Perla Suites ligt op wandelafstand van het centrum van Pollonia. De studio’s en appartementen liggen aan het strand en geven een mooi uitzicht over de zee. De accommodaties hebben een Cycladische architectuur en worden omgeven door een tuin. Meer info en boeken.
  • Mag het al eens wat luxueuzer zijn? Nirome Luxury Suites is dan de perfecte accommodatie in de havenstad Adamas. Na een heerlijke dag te besteden in de haven, op het strand of misschien wel na je dagexcursie kan je heerlijk genieten in je eigen bubbelbad en balkon met uitzicht op de zee. Meer info en boeken.
  • Liever een accommodatie dat meer landinwaarts gelegen is? Avra Studios wordt beheerd door een familie en is een gezellige en centrale plek om te overnachten. Zo ligt de Nationale luchthaven Melos maar op 1,5 km afstand, de haven Adamas op 4 km en is het dichtstbijzijnde strand maar 8 minuten rijden. Meer info en boeken.
  1. Boek voordelig je vakantie naar de Griekse eilanden

Aanbieders vliegvakanties

Goedkoop je vliegtickets boeken

Goedkoop parkeren aan de luchthaven

Ga je met de wagen naar de luchthaven? Zie hier ons overzicht waar en hoe je goedkoop kan parkeren:

  1. Filmpje: Sfeerbeelden van het prachtige eiland Milos

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten tijdens je bezoek aan het prachtige eiland Milos? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Milos!

  1. Mis niets tijdens je verblijf op de Griekse Eilanden!

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie op de Griekse Eilanden? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download je gratis reisgids Griekse Eilanden (105 blz.) vol met toeristische info en bezienswaardigheden over 33 Griekse Eilanden (+ GPS coördinaten).

Griekse Eilanden

Gratis reisgids Griekse eilanden downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 29 juli 2023 - Deneyer

Niet enkel Milos staat beschreven, maar gids is ook bruikbaar voor andere aangename reisbestemmingen! Top gids!!!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?