Maak een fietstocht van Gent naar Kortrijk: mooie fietsroute tussen twee Vlaamse steden

Volledige reisgids kopen voor € 8,5

Maak een fietstocht van Gent naar Kortrijk: mooie fietsroute tussen twee Vlaamse steden

19 december 2024 in Gent1 reactie

Mooie fietsroute tussen de Vlaamse steden Gent en Kortrijk: alle info, tips & routekaartje

Combineer een bezoek aan twee bruisende Vlaamse steden (Gent en Kortrijk) met een aangename fietstocht van zo’n 51 kilometer. Naast een vlotte verbinding - grotendeels autovrij - brengt deze route je langs nieuwe fietsbruggen, natuurgebieden, boerderijen, velden en weiden en af en toe een plek om een drinkpauze in te lassen.

Het is heerlijk en onbezorgd fietsen langs deze weg die het drukke verkeerslawaai achter zich laat. Onderweg geniet je onder meer van het Oost-Vlaamse en West-Vlaamse landschap. Lees gerust verder en ontdek deze mooie uitgestippelde fietsroute van Gent naar Kortrijk.

Inhoud artikel

  1. Fietsroute van Gent naar Kortrijk

Vanuit Gent fiets je via de fietssnelweg (F7) tot in Waregem. Het grootste deel van de route volgt de spoorlijn tussen Gent en Kortrijk. In de toekomst zal de F7 je ook verder brengen langs het spoor tot in Kortrijk. Tot die werken vervolledigd zijn kan je van een idyllische route via een jaagpad langs de Leie gebruik maken om Kortrijk te bereiken.

  • Het startpunt is het station Gent Sint-Pieters.
  • Het eindpunt is de stad Kortrijk, waar je via de iconische, Middeleeuwse Broeltorens het centrum binnenrijdt.
  • Onderweg rijd je langs het Oost-Vlaamse en West-Vlaamse landschap en gezellige dorpjes waar je even kan pauzeren.

Fietsroute op de kaart

Vertrekken vanuit Gent

Deze fietsroute is uiteraard niet alleen een aanrader voor wie in Gent woont. Ook wanneer je elders woont is het absoluut de moeite om deze fietsroute af te leggen. Daarbij heb je twee mogelijkheden: of je neemt de trein naar het Gent Sint-Pieters Station en start bij aankomst meteen de fietsroute of je kan er ook voor kiezen om een dag op voorhand naar Gent te reizen en hier een nachtje door te brengen. Zo heb je niet alleen de kans om Kortrijk maar ook Gent te ontdekken. Twee vliegen in één klap! Onze stadswandeling door Gent is alvast een mooie eerste kennismaking met de stad en de belangrijkste bezienswaardigheden.

TIP: Verblijf je graag een dag op voorhand in Gent? Dan kan je eventueel een verblijf boeken in de stad of vlakbij het treinstation. Bekijk hier onze favoriete verblijven in Gent (van goedkoop tot luxe).

  1. Startpunt de fietsroute bij Gent Sint-Pieters Station

De fietsroute start aan de achterzijde van het station Gent Sint-Pieters bij de Bluebikes (bekijk hier de ligging). Heb je zelf geen fiets, dan kan je hier eventueel eentje huren. Houd er wel rekening mee dat de fiets dan ook teruggebracht moet worden (dat kan met de trein of je kan terug fietsen).

De aanblik op de overvolle fietsenparking hier geeft je een goed idee hoe fietslievend de Gentenaars zijn. Een groot deel van de fietsers zijn de vele studenten in deze stad. Je kan hier meteen het fietspad op. Je rijdt, met de spoorlijn langs je linkerzijde, enkele minuten rechtdoor richting de rotonde op De Pintelaan. Aan de rechterzijde ontdek je ondertussen een fijne, boomrijke stadsbuurt waar het rustig wonen in.

  1. Fiets de F7 op richting de Ringvaart

Het mag gezegd worden, de bewegwijzering van de F7 is op alle plekken zeer duidelijk en zichtbaar weergegeven. Net voor je de rotonde op De Pintelaan nadert zie je de wit-blauwe borden al opduiken. Op de rotonde neem je de eerste straat rechts. Hier start de F7, op de fietspaden van De Pintelaan. Je volgt de bordjes en rijdt altijd maar rechtdoor, richting de Ringvaart. Het duurt niet lang voor je de stad achter je laat.

  1. Het water over via de André Denysbrug

Het is de André Denysbrug die je over het water van de Ringvaart en de drukke autoweg R4 brengt, richting het Maaltebruggepark (op je rechterkant). De brug is vernoemd naar André Denys, die als gouverneur van Oost-Vlaanderen het dossier van deze en andere fietsbruggen trok. De bruggen werden geopend in 2018. Even verderop kom je nog een mooie brug tegen: de Zoé Borluutbrug. Je voelt al snel dat je de stad en het drukke verkeer achter je laat.

  1. De spiraalvormige Zoë Borluutbrug

Het is een waar plezier om via deze spiraalvormige brug omhoog te rijden. Dit bewijst dat een brug zoveel meer dan louter een functionele ingreep kan zijn. Het zorgt voor verwondering, een architecturale verrassing in het landschap en is aantrekkelijk voor de gebruikers. Het is speels en je ziet de andere fietsers, wandelaars, steppers en skaters er plezier aan beleven.

De brug is vernoemd naar Zoé Borluut, de eigenaresse die haar nabijgelegen kasteeldomein Scheldevelde weg schonk. Het fungeert vandaag als een van de toegangspoorten tot het Parkbos. Dit bos ligt op de grens van Gent, De Pinte en Sint-Martens-Latem. De volledige oppervlakte telt zo’n 1200 hectare grond. Behalve een bos vind je er ook moerasgebieden (met vlonderpaden waarover je kan wandelen), weidse graslanden en ‘speelnatuur’ waar kinderen zich zonder handleiding kunnen uitleven. Voor wie de tijd heeft is het een absolute aanrader hier even te voet op verkenning te gaan.

We verlaten de groene oase en rijden via een stille buitenwijk richting het treinstation van De Pinte.

  1. Vervolg de route langs de spoorlijn tussen Gent en Kortrijk

De route loopt nu een hele tijd verder langs de spoorlijn tussen Gent en Kortrijk. Aan de rechterkant de treinsporen, aan de linkerkant velden, weiden en boerderijen. Je ziet heel wat paarden langs het pad grazen. Je rijdt nu richting Deinze. Zoals eerder gezegd wordt de fietssnelweg zeer goed gesignaleerd via borden en markeringen op de grond. Je herkent ze aan de blauwe driehoek (wist je al dat dit een fietszadel voorstelt?) met daarin de witte letter F. Je hoeft je gps dus niet snel boven te halen.

  1. Eet- en drinkpauze in Deinze

In Deinze heb je de kans om een drink- en eetpauze in te lassen bij Brasserie De Wachtzaal. Er is een groot terras met aanpalende speeltuin. Op de kaart staan kleine snacks zoals een plankje kaas en salami, mini loempia's, tapas kroketjes maar ook grotere lunchgerechten zoals verschillende croques, kaaskroketten, vol-au-vent, salades en pasta’s. Voor extra suikers zijn er pannenkoeken en wafels beschikbaar. Gesloten op maandag. Meer info op de website.

  1. Cijfers langs de F7

Onderweg kom je ook wat interessante cijferborden tegen. Zo valt er te lezen hoeveel fietsers die dag of dat jaar al aan het bord gepasseerd zijn. Voor meer cijfermateriaal kan je fietssnelwegen.be bezoeken, maar hier zijn alvast wat zaken opgesomd.

  • 80% van de gebruikers van de F7 zijn erg tevreden over de fietssnelweg.
  • Tijdens weekdagen is meer dan de helft van de gebruikers op weg naar of van het werk.
  • Ongeveer de helft van de fietsers op de F7 fietst elektrisch.
  • De helft van de Vlamingen fietst minstens eenmaal per week.
  • 30% van de Vlamingen springt dagelijks op de fiets.
  1. Jacques Roggebrug in Deinze

In Deinze steek je nog een recent gebouwde fietsbrug over, de Jacques Roggebrug, die met zijn 6 meter de breedste fietsbrug van Europa zou zijn. De brug is open vanaf 2022 en overbrugt de drukke Volhardingslaan. Jacques Rogge, voormalige voorzitter van het IOC (International Olympic Committee), is trouwens ereburger in Deinze.

  1. Omleidingen richting Waregem

De F7 is nog niet volledig aangelegd, dus waar er werken zijn volg je de bordjes ‘tijdelijke route’. Je fietst verder richting Waregem. Onderweg passeer je Zulte. Je fietst langs het natuurgebied ‘Oude Spoorwegberm’, dat op de grens met Waregem ligt. Het bevindt zich op de vroegere spoorlijn Waregem-Ingelmunster. De spoorwegbedding maakt deel uit van een 5 kilometer lange wandeling die door Natuurpunt uitgestippeld werd. Je kan je fiets stallen aan het bord dat de toegang tot het gebied markeert en de benen even strekken.

  1. Heilige-Familiekerk in Waregem

Aan het station van Waregem stopt momenteel de F7. In de toekomst zal de fietssnelweg verder lopen tot in Kortrijk.Waregem ken je misschien wel van de Waregemse koers, een prestigieuze paardenrace die hier jaarlijks plaatsvindt in de laatste week van augustus.

Wie nood heeft aan een pauze, rijdt even verderop tot aan de Heilige-Familiekerk. In de omliggende straten zijn er heel wat eet- en drinkgelegenheden. De route loopt vanaf Waregem Station verder via fietsknooppunten: 67 - 62 - 84.

Weetje: Wist je dat we in Waregem ook een fietsroute hebben uitgestippeld? "Fietsen in het land van Stijn Streuvels".
  1. Jaagpad richting Kortrijk

Vanaf knooppunt 84 is het heel makkelijk: volg het jaagpad tot in Kortrijk. Er staan ook wegwijzers langs het pad die de afstand tot Kortrijk aanduiden. Vanaf hier is het nog een 10 kilometer fietsen. Fietsknooppunten: 54 - 60 - 40 - 66 - 27 - 73 - 83.

Vanaf hier is het heerlijk om langs het idyllische jaagpad langs het water van de Leie tot in Kortrijk te fietsen. Je rijdt nog langs de Munkenbrug, Vlasburg en door Harelbeke. In de verte zie de skyline van de stad al. Via de sluis aan de Abdijkaai en de skatebowl in het Albertpark kom je dichter bij het stadscentrum.

Het Guido Gezellepad is een sfeervol weggetje langs het water dat tussen de bomen zicht geeft op de Middeleeuwse Broeltorens. Via een poortje stap je het stadscentrum binnen. Je wordt meteen getrakteerd op een uitzicht op de Broelbrug, de Broeltorens met spitse daken, opgetrokken uit kalk- en zandsteen en de Broelkaai. Bij mooi weer wemelt het hier van de mensen die op de Leieboorden komen genieten van het zonnetje.

  1. Kortrijk, het eindpunt van de fietsroute

Kortrijk is een kleine stad met een dorpsgevoel, maar die toch alles in huis heeft om je te vermaken: historische gebouwen en erfgoed, musea, verrassende restaurants, gezellige cafés, culturele hotspots en tal van stadsevenementen. Het is een van de oudste steden van België maar blijft niet stilstaan en innoveert in architectuur, heeft een bloeiende muziekscene, denkt na over herbestemming van gebouwen en een creatieve beleving van de stad. Er hangt een bruisende sfeer.

Highlights zijn het pittoreske Begijnhof, de Grote Markt met het belfort en Texture (museum over Leie en Vlas). Met onze stadswandeling door Kortrijk ontdek je alvast enkele van de mooiste bezienswaardigheden. Blijf dus zeker een dagje of weekend plakken in deze stad vlakbij de grens met Frankrijk. De Franse industriestad Tourcoing, Roubaix en Rijsel liggen op een halfuurtje rijden van de stad.

  1. Waar overnachten in Kortrijk?

Je kan uiteraard kiezen om terug te fietsen, of de trein te nemen van het station van Kortrijk naar Gent Sint-Pieters. Maar je kan er ook voor kiezen om meerdere dagen of een weekendje te vertroeven in Kortrijk. Zo kan je ten volle genieten van deze charmante stad en de nabije omgeving ontdekken. Hieronder alvast enkele van onze favoriete verblijven of bekijk meteen het volledige aanbod accommodaties in Kortrijk.

  • Hotel Damier dateert uit 1769, zit gevestigd in een statig historisch pand en heeft een prachtig De Coene-interieur (een bekende Interieurinrichter in Kortrijk). Het viersterrenhotel bevindt zich aan de Grote Markt en biedt stijlvolle kamers, een heerlijk ontbijtbuffet, een restaurant en een gezellige bar. Meer info en boeken.
  • B&B oYo is een gezellige bed and breakfast in boetiekstijl, op wandelafstand van het stadscentrum. Deze accommodatie biedt ruime, modern ingerichte kamers en iedere ochtend een uitstekend ontbijt. Meer info en boeken.
  • Ook B&B Broel4 is een aanrader. Dit verblijf bevindt zich in een oud erfgoedpand, dat voorheen fungeerde als stadsbrouwerij. Tegenwoordig kan je er overnachten met fantastisch uitzicht over de stad (voorzijde) of de tuin met de oude bouwerijtoren. In de oude brouwerszaal kan je 's ochtends genieten van een heerlijk ontbijt alvorens je verder op verkenning gaat. Meer info en boeken.
  1. Mis niets tijdens je bezoek aan Gent met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je citytrip Gent? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Koop onze reisgids Gent met 5 uitgestippelde stadswandeling door Gent, en meer dan 113 beschreven bezienswaardigheden. Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Gent.

Gent

Gratis reisgids Gent downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 17 januari 2025 - Geert Duyck

Zeer handige tips en documentatie voor deze fietstocht! Overzichtelijk en direct bruikbaar!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?