Op wintersport naar de Franse Alpen: ga goed voorbereid op reis

Op wintersport naar de Franse Alpen: ga goed voorbereid op reis

29 december 2020 in Frankrijk0 reacties

In de Franse Alpen vind je grote skigebieden die toegankelijk zijn voor beginners en voldoende uitdaging bieden voor gevorderden. Veel skipistes bieden bovendien door hun hoge ligging veel sneeuwzekerheid. Dit in combinatie met de heerlijke Franse keuken maakt Frankrijk ongetwijfeld tot een wintersportbestemming om naar uit te zien. Om onbezorgd op vakantie te gaan is het uiteraard wel verstandig dat je je goed voorbereid.

  1. Functionele wintersportkleding

Een comfortabele en veilige wintersportvakantie begint bij een functionele uitrusting. Dat houdt in de eerste plaats in dat je kleding draagt die voldoende winddicht en waterafstotend is. Verder is een hoge, goed afsluitbare kraag en capuchon van belang om je te beschermen tegen sneeuw en koude wind. Nauwsluitende mouwen rondom je polsen voorkomen dat er sneeuw in je kleding komt.

Bij flinke kou is het aan te raden om een lange onderbroek of maillot als onderkleding te dragen en meerdere lagen aan te trekken ter isolatie van je bovenlichaam. Draag bijvoorbeeld een dunnere laag onder een fleecetrui. Maar kies geen katoenen onderlaag, dit heeft een absorberende werking waardoor je kleding bij transpiratie langer vochtig blijft.

  1. Bereikbaarheid & accommodaties

Skigebieden in de Franse Alpen zijn op meerdere manieren goed te bereiken. Met de auto kun je meestal dichtbij je bestemming komen, maar ook de trein brengt je vanuit Nederland rechtstreeks naar belangrijke wintersportgebieden. Wanneer je met de auto reist, houd dan rekening met het aanschaffen van sneeuwkettingen en verplichte bergpassen. Op sommige wegen is het gebruik van sneeuwkettingen verplicht, dit wordt met borden aangegeven. Winterbanden zijn in Frankrijk niet verplicht, maar dit wordt wel sterk aangeraden.

Tijdens een wintersportverblijf in de Franse Alpen zit je doorgaans dicht bij de pistes. Hoewel een wintersportvakantie in vergelijking met andere landen in Frankrijk goedkoper is, zijn berghutten vaak aan de prijzige kant. Over het algemeen mag je er van uitgaan dat Franse dorpen goed op de wintersport zijn ingericht. Wintersportbestemmingen zoals Flaine en Les Menuires zijn omgeven door een skigebied en hebben een ruim aanbod aan accommodaties.

  1. Ga verzekerd op reis!

Medische kosten in het buitenland worden niet altijd volledig door de basisverzekering gedekt. Je krijgt spoedeisende hulp vergoed tot het Nederlands tarief. Is de zorg in het buitenland duurder, dan moet je het verschil zelf betalen. Je kunt je met een aanvullende zorgverzekering wel verzekeren tegen kosten boven het Nederlands tarief. Daarom kan zorgverzekeringen vergelijken verstandig zijn.

De kosten voor een helikoptervlucht van de piste naar het ziekenhuis of een gipsvlucht terug naar Nederland worden niet vergoed vanuit de zorgverzekering. Je kunt hiervoor wel een reisverzekering met wintersportdekking afsluiten. Hiermee zijn vaak ook de verblijfskosten die je maakt door ziekte of een ongeluk vergoed. Ook kun je geld terugkrijgen voor het skimateriaal dat je gehuurd hebt, je skipas en skilessen als je hier geen gebruik meer van kunt maken. Daarnaast ben je met een reisverzekering verzekerd voor verlies, diefstal en beschadiging van bagage.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?