Onze 10 favoriete daguitstappen vanuit Helsinki: alle info, tours + tickets

Onze 10 favoriete daguitstappen vanuit Helsinki: alle info, tours + tickets

18 augustus 2022 in Finland1 reactie

Op vakantie in Helsinki? En wil je eens iets anders zien dan het centrum van de stad?

Helsinki is een pracht van een stad met fraaie architectuur en een mooie ligging aan de kust! Hier valt dan ook van alles te zien en te beleven. Toch kan het ook erg leuk zijn de stad achter je te laten en een de omgeving te verkennen. Wij hebben voor jou een overzicht gemaakt van de leukste daguitstappen die je kan doen vanuit Helsinki.

Lees verder en ontdek alvast de leukste en mooiste daguitstappen vanuit Helsinki!

Inhoud artikel

Daguitstappen vanuit Helsinki

Helsinki zelf heeft meer dan genoeg bezienswaardigheden om bezoekers meerdere dagen geboeid te houden, maar als je de tijd hebt, moet je zeker enkele dagtochten vanuit de hoofdstad maken om te zien wat dit deel van Finland nog meer te bieden heeft. Bestel je tickets voor de daguitstappen vanuit Helsinki online! Zo kan je lange wachtrijen vermijden en kan je zorgeloos genieten van je verblijf.

Bekijk hieronder alvast de mogelijke tours en excursies vanuit Helsinki

 1. Tallinn

Wat dacht je van een stedentrip naar Tallinn? Tallinn heeft een uitstekend bewaard middeleeuws centrum en is misschien wel een van de uniekste steden van Europa. De oude stad staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Als hoofdstad van Estland mag je wat bezienswaardigheden betreft heel wat toppers verwachten. Met onze stadswandeling door Tallinn kom je alvast langs de mooiste plekjes.

Lijkt een uitstap naar Tallinn je een goed idee en wil je meer informatie? Klik hier om onze reisgids over de Baltische staten te downloaden, inclusief een gedetailleerde stadswandeling door Tallinn.

Wil je graag op reis naar de Estse hoofdstad Tallinn? Dan kan je eenvoudig de ferry nemen naar Tallinn vanuit Helsinki. Boek je Tallinn begeleide dagtour per veerboot op voorhand online en geniet zorgeloos van je vakantie.

 1. Fiskars

Onze eerste daguitstap voert je ten zuidwesten van de stad. Eerst ga je naar Fiskars, een klein dorp dat zich ontwikkelde rondom een ijzerfabriek die in 1649 werd gesticht. Nu is de voormalige fabriek een levendig centrum vol Finse kunst en design. In 2019 is hier een kunst- en designbiënnale van start gegaan. Het dorp heeft een levendige ambachts- en kunstenaarsgemeenschap en is een populaire toeristische bestemming tijdens de zomermaanden.

Ten zuiden van Fiskars liggen de ruïnes van kasteel Raseborg

Kasteel Raseborg is een middeleeuws kasteel dat tussen de 14e en 16e eeuw in verschillende fasen werd gebouwd. De ruïnes van de buitenmuren staan vandaag de dag nog steeds overeind. Vlakbij bevindt zich een van de grootste openluchttheaterpodia van het land. Het Raseborg Zomertheater werd in 1966 opgericht en organiseert elk jaar in juli meerdere voorstellingen die vaak verband houden met de geschiedenis van het kasteel.

 1. Schiereiland Hanko

In het zuidwesten van Fiskars ligt het schiereiland Hanko, het zuidelijkste puntje van het Finse vasteland. Hanko is bekend om zijn prachtige archipel. De stad zelf wordt gedomineerd door een kerk en een watertoren die uitkijken op een prachtige kustlijn met talrijke zandstranden.

Binnen de stadsgrenzen liggen meer dan 90 kleine eilanden. De vuurtoren van Bengtskär, 25 kilometer ten zuidwesten van Hanko, is de hoogste vuurtoren in Scandinavië. Hij werd gebouwd in 1906 en werd bovendien het eerste vuurtorenmuseum van het land.

 1. Turku

Je bereikt het historische Turku al na enkele uren rijden vanuit Helsinki. Deze stad aan de monding van de rivier de Aura was ooit de hoofdstad van het land. Tegenwoordig is het de zesde grootste stad van het land. In de loop van zijn lange geschiedenis was Turku het toneel van heel wat belangrijke gebeurtenissen en de stad heeft een grote invloed gehad op de Finse geschiedenis.

Je moet hier zeker eens een bezoekje brengen aan het kasteel van Turku, een van de oudste gebouwen van het land. Daarnaast kan je nog enkele andere bijzondere bezienswaardigheden verkennen zoals de kathedraal, het fantastische handwerkmuseum, een oud houten huis, het Sibeliusmuseum, het scheepvaartmuseum en nog veel meer. Turku draait niet enkel om geschiedenis, maar wordt ook wel de culinaire hoofdstad van Finland genoemd. Er zijn gerenommeerde restaurants in overvloed en je kan er de beroemde vismarkt bezoeken.

Wil je graag zoveel mogelijk zien in Turku aan de hand van een georganiseerde tour? Dat kan! Bekijk het aanbod uitgestippelde wandeltochten door Turku en haal het beste uit je bezoek aan deze historische stad.

 1. Naantali

Op een halfuurtje rijden van Turku, vind je de gezellige badplaats Naantali. Deze kustplaats trekt in de zomer heel wat toeristen. Naantali strekt zich uit over het vasteland en wordt omhelsd door een aantal eilanden. Het is een van de oudste steden van Finland. Naantali groeide gestaag rondom een middeleeuws klooster (waarvan de kerk nog steeds de skyline domineert) en kreeg zijn charter in 1443. De kerk is met voorsprong de belangrijkste bezienswaardigheid. Wie met kinderen reist, kan het themapark Moomin World op het eiland Kailo verkennen.

Wil je graag het themapark bezoeken? Bestel je tickets voor het themapark Moomin World op voorhand online. Zo kan je lange wachtrijen vermijden.

 1. Nationaal park Nuuksio

Als je een dagje aan de drukte van Helsinki wil ontsnappen en zin hebt om een frisse neus te halen, dan is er geen betere plek dan het nationaal park Nuuksio. Dit park, beschermd sinds 1994, ligt op slechts 30 kilometer ten noorden van het centrum van Helsinki. Zo ver als je kan kijken, zie je bossen en meren. Er werden acht wandelroutes uitgestippeld, maar ook fietsers kunnen hier hun benen losgooien én ruiters zijn welkom.

In de hooglanden van het nationaal park Nuuksio leven veel bedreigde diersoorten. Siberische vliegende eekhoorns zijn er in overvloed, maar ook bosleeuweriken en Europese nachtzwaluwen hebben van dit mooie stukje Finland hun thuis gemaakt. En als het weer meezit, kan je er zelfs een picknick organiseren.

TIP: Maak het jezelf gemakkelijk en bezoek het Nuuksio Nationaal Park met een georganiseerde tour.

 1. Tampere

Tampere is de dichtstbevolkte stad op het Scandinavische vasteland. Tampere ligt tussen twee meren die met elkaar verbonden zijn. De stad heeft een industrieel verleden waardoor ze ook wel "het Manchester van het Noorden" wordt genoemd. Het is bovendien de saunahoofdstad van de wereld dankzij het indrukwekkende aantal openbare sauna's die hier opeengehoopt liggen.

De stad krijgt steeds meer de reputatie van hipsterstad en kan uitpakken met een overvloedig cultureel aanbod en een bloeiende kunstscene. Er zijn dan ook heel wat interessante musea en andere bezienswaardigheden om te verkennen. Wil je graag een uitgestippelde wandeling maken door deze stad? Met deze begeleide wandeling van 2 uur door Tampere ontdek je de verborgen juweeltjes van de stad.

Kasteel van Häme in de buurt van Tampere

Niet ver rijden van Tampere ligt het kasteel van Häme, een andere belangrijke historische plek. Dit middeleeuwse kasteel ligt in Hämeenlinna, een dorpje tussen Helsinki en Tampere. Het heeft een centrale wachttoren en omringende stadsmuren die uittorenen boven een slotgracht. Archeologen vermoeden dat dit kasteel oorspronkelijk in de 13e eeuw werd gebouwd.

Het was vroeger een militaire kazerne en deed daarna dienst als gevangenis. Sinds 1979 is het een openbaar museum. Ga zeker eens een kijkje nemen!

 1. Porvoo

Of reis terug naar het middeleeuwse tijdperk met een dagtocht van Helsinki naar het schilderachtige Porvoo. De oude stad Porvoo is een populaire toeristische bestemming. Je zal er heel wat goed bewaarde 18e- en 19e-eeuwse gebouwen zien staan rondom de centrale 15e-eeuwse kathedraal. Verder zullen de leuke winkels rond de oude haven en de geplaveide straten je ook zeker bevallen.

Porvoo is een van de populairste zomersteden van Finland. De oude stad en de vallei van de Porvoonjoki-rivier zijn erkend als een van de Nationale Landschappen van Finland dankzij hun grote historische en culturele waarde. De oude, roodgekleurde houten gebouwen aan de oever van de rivier zullen binnenkort misschien ook UNESCO-werelderfgoed worden.

Benieuwd naar deze oude stad? Bekijk het aanbod daguitstappen en excursies in naar Porvoo.
 1. Rauma

De Finse kust loopt over van de schilderachtige stadjes, vaak met goed bewaard gebleven houten stadskernen. De grootste en bekendste daarvan is Rauma, een havenstadje uit de Middeleeuwen op een 3 uur rijden van Helsinki. Rauma werd in 1442 gesticht en komt zo ook terecht in de lijst van oudste steden van het land.

De stad staat bekend om zijn goed bewaarde historische centrum waar houten gebouwen de geplaveide straten flankeren. Ook zijn de huisjes rijkelijk versierd. De oude stad staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Daarnaast maak je hier kennis met de tradities waar ze in Rauma zo trots op zijn: de zeevaart en het kantklossen.

 1. Daguitstap naar het Linnanmäki pretpark

Graag eens wat anders doen? Wat dacht je van een uitstap naar het Linnanmäki pretpark? Linnanmäki is één van de meest bekende Scandinavische parken. Hier kan je met het hele gezin genieten van een aantal gratis attracties. Koop je een toegangsticket? Dan kan je nog heel wat extra attracties uitproberen. De ticketverkoop zamelt bovendien geld in voor de Finse kinderbescherming.

Wil je graag je uitstap naar dit amusante pretpark plannen? Dat kan! Bestel je tickets voor het Linnanmäki pretpark online op voorhand. Zo kan je lange wachtrijen vermijden.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je bezoek aan Helsinki?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Helsinki? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download onze gratis reisgids Helsinki langs alle top bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten).

Helsinki

Gratis reisgids Helsinki downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 13 juni 2022 - Hester van Kempen

Overzichtelijke, redelijk complete gids. Karakter van Helsinki komt goed naar voren: verbinding met natuur, leefbare stad. De uitstappen vanuit Helsinki zijn aantrekkelijk beschreven.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?