Wat te doen in Bad Neuenahr-Ahrweiler? Ontdek alle bezienswaardigheden

Volledige reisgids kopen voor € 10

Wat te doen in Bad Neuenahr-Ahrweiler? Ontdek alle bezienswaardigheden

5 juli 2021 in Eifel1 reactie

Van alle dorpjes en steden in het Ahrtal is Bad Neuenahr-Ahrweiler, of kortweg Ahrweiler, veruit het meest populair. Hoewel Franse troepen er ei zo na alle huizen platbrandden in 1689, zijn er op sommige plaatsen nog middeleeuwse en Romeinse gebouwen te zien.

Ontdek hier alvast wat je er zeker moet gezien hebben tijdens je vakantie in de Eifel.

Inhoud artikel

  1. Schützenmuseum

Het Schützenmuseum is een vroegere zogenoemde tiendenschuur waar de bewoners 10% van hun opbrengst naartoe moesten brengen als belasting. Dit gebouw dateert van 1703 en behoorde tot het Blankartshof dat onder controle stond van het klooster van Prüm.

Het gebouw werd grondig gerestaureerd en sedert 2014 mag de schuttersgilde van Ahrweiler dit gebruiken als heemkundig museum. Een schuttersgilde had vroeger als doel de lokale bevolking te beschermen. Vandaag hebben gilden vooral een traditionele en ceremoniële functie. Het museum is te bezoeken op afspraak. Meer informatie vind je op de website van het museum.

  1. Sint-Laurentiuskerk

De St.-Laurentiuskerk op het centrale plein van het dorp dateert van 1269, toen ze werd gebouwd onder het toeziend oog van de aartsbisschop van Keulen, Konrad von Are-Hochstaden. Deze aartsbisschop liet ook de Dom van Keulen bouwen. Opvallend aan deze katholieke kerk is dat de zijbeuken even hoog zijn als het middenschip, vandaar dat ze bekend staat als een hallenkerk. Voor de bouw zijn voornamelijk tufsteen (vulkanisch gesteente) en trachiet (stollingsgesteente) gebruikt.

Deze kerk is de oudste gotische hallenkerk langs de Rijn. Sinds 1824 behoort ze tot het bisdom Trier, voordien was dat Prüm. Heel wat waardevol interieur ging verloren bij plunderingen door Franse troepen in 1689. Tussen 1903 en 1907 vond men tijdens restauratiewerken fresco’s uit de 14e en 15e eeuw die er nu ook te zien zijn.

Bekijk ook de plafondschilderingen en de meer dan 11 meter hoge glasramen in het koor. Hier en daar vind je in de kunstwerken ook verwijzingen terug naar de wijnbouw van het Ahrgebied. Een andere blikvanger is de doopvont uit de 16e eeuw die prachtig versierd is.

  1. AhrWeinForum

In het AhrWeinForum leer je meer over de 2000 jaar oude geschiedenis van het wijnbouwen in de Ahrvallei. Je ziet er eveneens een van de mooiste wijnkelders van de regio. Een bezoek is enkel mogelijk voor groepen en op aanvraag. Meer info vind je op de website van het AhrWeinForum.

  1. Roemervilla

Ooit behoorde het Eifelgebied net als grote delen van Europa tot het Romeinse Rijk. Toen men in 1980 in Bad Neuenahr-Ahrweiler een autoweg aanlegde, stootte men toevallig op de resten van een Romeinse villa. 11 jaar later werd de opgegraven site van meer dan 1000 m² opengesteld als museum. Er werd een hal over de archeologische vondsten gebouwd zodat de Romeinse villa beter bewaard zou blijven.

De Roemervilla dateert uit de 5e eeuw na Christus. De opmerkelijk goede toestand van de overblijfselen is wellicht te verklaren doordat het gebouw ooit bedolven is geraakt onder slib. Heel wat muren zijn tot op vensterhoogte bewaard gebleven.

Je wandelt langs verschillende kamers van het toenmalige herenhuis en krijgt een inzicht hoe bijvoorbeeld de ruimtes toen werden opgewarmd met vloerverwarming. Verder worden er talrijke opgegraven voorwerpen zoals tafelgerief, sierraden, werktuigen, maskers enz. tentoongesteld.

Regelmatig komen er ook tijdelijke tentoonstellingen langs over bepaalde thema’s uit de archeologie, kunst en geschiedenis. Een maquette geeft een mooi overzichtsbeeld. Voor meer informatie kan je terecht op de website.


Op autovakantie door de Eifel? Download onze reisgids Eifel en ontdek de mooiste plekjes van de Eifel. Nog op zoek naar een hotel? Boek hier je verblijf in de Eifel

  1. Rosenkranzkirche

De Rosenkranzkirche ziet er dan wel stokoud uit. Eigenlijk is het een relatief jonge kerk die werd gebouwd aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw. Dat werd wel gedaan in neo-romaanse stijl wat voor het oudere uiterlijk van de kerk zocht. De kerk is gratis toegankelijk, al wordt een bescheiden gift uiteraard gewaardeerd. Het is zeker aan te raden om er even binnen een kijkje te nemen. Het altaar en de schilderijen eromheen maken het de moeite waard.

  1. Dokumentationsstätte Regierungsbunker

Deze bunker, die als atoomschuilkelder werd ontworpen is sinds 2008 toegankelijk voor het grote publiek. Het is een onderaards bouwwerk met een totale lengte van 17 km op een diepte van 200 meter. Het is een van de best bewaarde geheime bunkers uit de Duitse geschiedenis geweest. Het was namelijk de bedoeling dat dit een schuilplaats van de regering van de Bondsrepubliek Duitsland in tijden van crisis en een (atoom)oorlog zou worden.

De eerste plannen dateren uit 1950 ten tijde van bondskanselier Konrad Adenauer. Na een lange zoektocht werd de locatie gevonden bij twee tunnels van een onafgewerkte spoorweglijn in het dorpje Ahrweiler. Tussen 1960 en 1972, toen in volle Koude Oorlog, werd deze site uitgebouwd.

Er zijn 936 slaapruimtes, 897 bureaus en er kunnen zo’n 3000 personen in veiligheid gebracht worden. Proviand voor 30 dagen was er destijds ook steeds voorzien.

Nadat je het gebouw via een stevig gepantserde ingang bent binnengekomen, kan je een kijkje nemen in de belangrijkste ruimtes zoals de commandopost, de verblijfplaats van de kanselier, de slaapruimtes. In het documentatiecentrum wordt dit stukje Duitse geheime geschiedenis voor je onthuld.

De temperatuur in de bunker bedraagt rond de 12 gaden en een bezoek neemt zowat anderhalf uur in beslag. Je neemt dus best een trui of jasje mee.

  1. Hoe rijden naar de Eifel? Wat is de beste route?

De Eifel is slechts enkele uurtjes rijden vanuit België en Nederland. Dat maakt het dan ook een populaire bestemming voor weekendtrips uit de Lage Landen. Vanuit de regio Gent, Antwerpen of Brussel heb je 3 à 4 uur reistijd. Vanuit Limburg en de omgeving van Maastricht kan je rekenen op 2 à 3 uur.

Vanuit België rijd je via Luik naar de Duitse grens toe. Indien je naar Aken gaat, kan je ook via Genk de E314 volgen. Nederlanders nemen wellicht de weg richting Maastricht en gaan vervolgens door naar Luik. Daar neem je afhankelijk van je eindbestemming de E42. Zo bereik je de omgeving van Prüm, Gerolstein of Daun. Als je naar Monschau of Kermeter gaat, kan je ook de N67 nemen vanaf Eupen die je over de Duitse grens brengt.

  1. Overnachten in Eifel met korting

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Eifel? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Monschau, Bad Neuenahr-Ahrweiler en Schleiden. In deze steden is het aanbod het grootst. Boek hier je verblijf in de Eifel

Booking.com

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Eifel?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Eifel? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Eifel met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Download je gratis preview reisgids Eifel.

Eifel

Gratis reisgids Eifel downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 16 juni 2022 - Willy Braem

Reisgids was perfect, wij hadden echter het weer niet mee

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?