8 tips voor je fietsvakantie door Duitsland

Koop de volledige reisgids voor € 10

8 tips voor je fietsvakantie door Duitsland

8 oktober 2021 in Duitsland0 reacties

Bij onze oosterburen ontdek je een fietsland bij uitstek met honderdduizenden kilometers aan fietsroutes door afwisselende landschappen, pittoreske dorpen en levendige steden. Van noord naar zuid liggen prachtige fietsgebieden, voor recreatieve fietsers, mountainbikers en sportieve gezinnen. Kortom: een fietsvakantie in Duitsland biedt voor elk wat wils.

Fietsvakanties van SNP hebben een mooie afwisseling van natuur en cultuur. Daarop vormen de fietsvakanties in Duitsland zeker geen uitzondering. Doe inspiratie op met onderstaande tips.

Inhoud artikel

  1. De mooiste kustroutes langs de Oostzee

Liefhebbers van zee en strand ontdekken in het noorden van Duitsland de mooiste kustroutes. De Ostseeradweg voert je mee door stille bossen en langs schilderachtige stranden, keizerlijke badplaatsen en schitterende Hanzesteden. Bijzonder zijn de brakke wateren van de Bodden en de prachtige Ostsee-eilanden Usedom en Rügen. Omdat dit gebied autoluw is, is de Ostseeradweg een aanrader voor een fietsvakantie met kinderen.

  1. Fietsen in vogelrijk Mecklenburg-Voor-Pommeren

In Mecklenburg-Voor-Pommeren wacht het waterrijke landschap van de Mecklenburger meren, het grootste merengebied van Duitsland. Naast statige landgoederen in een bosrijke omgeving ontdek je de vogelrijke natuur rond de immense Müritzsee. Met wat geluk spot je visarenden, zeearenden en kraanvogels.

  1. Fietsen in de mooiste Duitse steden

Als cultuurliefhebber maak je in Duitsland de mooiste stedentrips op de fiets. Hoofdstad Berlijn is een prima fietsstad met routes langs alle bekende attracties, van de Alexanderplatz en de Reichstag tot Charlottenburg, langs de Berlijnse Muur, de Brandenburger Tor en tal van andere hoogtepunten.

Een andere mooie Duitse stad die je per fiets kunt verkennen, is Dresden, ook wel bekend als Florence aan de Elbe. Je volgt hiervoor de Elberadweg, die loopt tot aan het Tsjechische Reuzengebergte.

  1. Uitdaging in het Sauerland

Als mountainbiker zijn er in Duitsland genoeg fietsgebieden om je uit te dagen. Het Sauerland is een fietsparadijs vol spannende, maar goed gemarkeerde routes en wordt niet voor niets gezien als een van de beste gebieden om te mountainbiken in Duitsland. Je klimt met de fiets tot 800 meter hoog en suist naar beneden over spectaculaire downhillparcours.

  1. Fietsen over het spoor

Ooit vervoerden stoomlocomotieven via de Vennbahn ijzer en kolen van Aken naar Luxemburg. Tegenwoordig is de oude industriële spoorlijn een populaire fietsroute in Duitsland. De Vennbahnweg voert onder meer door de Hoge Venen en langs de rand van de Eifel. Een prima alternatief net over de grens is het Ruhrgebied, waar je met de fiets nog volop ongerepte stukken natuur en mooie vakwerkstadjes ontdekt te midden van de drukke industrie.

  1. Fietsen in het spoor van de Romeinen

Wil je echt bij huis blijven, maar wel een stukje Duitsland zien? In de grensstreek Nijmegen-Xanten tussen de Maas, Waal en Nederrijn fiets je over de Via Romana langs de tweeduizend jaar oude 'limes'. Dit is de grens van het vroegere Romeinse Rijk. in Xanten bewonder je restanten uit deze periode, waaronder een amfitheater en thermen.

  1. Fietsen aan de voet van de Alpen

Diep in het zuiden van Duitsland maak je kennis met het 'gemütliche' Beieren, waar je fietst door een glooiend landschap aan de voet van de Alpen. Aan water geen gebrek in deze deelstaat, want er zijn volop fietsroutes die de Beierse meren met elkaar verbinden. Het beroemdste meer is de Bodensee op de grens van Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Hier geniet je tijdens een fietsvakantie van mediterrane sferen dankzij het milde klimaat rond het meer.

  1. Romantisch fietsen langs de Moezel

De groene wijnheuvels langs de Moezel vormen een romantisch fietsgebied vol pittoreske wijndorpjes en eeuwenoude burchten met weidse uitzichten. Hier volg je de schitterende Moselradweg. De streek Palts staat bekend als het Toscane van Duitsland en kenmerkt zich door de beroemde Weinstrasse. Een prachtige bestemming voor een wijn/fietsvakantie waarbij je ook fraaie steden als Trier bezoekt.

  1. Zelf ook een route doen met onze gratis reisgidsen Duitsland

Wil je ook de mooiste plekjes van Duitsland ontdekken met de fiets? Dat kan ... download onze gratis reisgids, zo ben je zeker dat je niets mist.

MoezelRomantische StraßeDuitse AlpenstraßeBeierenBerlijn
Reisgids MoezelReisgids Romantische StraßeReisgids Duitse AlpenstraßeReisgids BeierenReisgids Berlijn
TIP: Nog meer routes in Duitsland ontdekken? Bekijk hier al onze 45 routes in Duitsland
Duitse Alpenstraße

Gratis reisgids Alpenstrasse downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?