11 x top bezienswaardigheden Maburg: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

11 x top bezienswaardigheden Maburg: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

12 juli 2021 in Duitsland0 reacties

Graag een uitstapje maken naar een minder bekende plekje? Breng dan eens een bezoekje aan Marburg!

Marburg is dé uitgelezen plek voor wie meer te weten wil komen over het leven van de beroemde gebroeders Grimm. Het duo was onder de indruk van de middeleeuwse flair van Marburg met zijn oude vakwerkhuizen, smalle steegjes, steile trappen, romantische marktplein en imposante landgravenpaleis.

Ook jij kan deze betoverende omgeving bezoeken. Ontdek in dit blogartikel de top-bezienswaardigheden van Marburg. Kan je haast niet wachten om de stad te bezoeken? Koop onze reisgids Sprookjesroute Duitsland en ontdek nog meer van deze stad!

Inhoud artikel

 1. Stadhuis van Marburg

Op de Oberstadtmarkt in Marburg kan je het stadhuis bewonderen. Je zal het stadhuis trouwens meteen opmerken door zijn opvallende gevel. Hier kan je regelmatig genieten van Grimm-theater en komedies!

 1. Oude Universiteit

Niet zo ver van het stadhuis, daal je een heuvel af en kom je bij de Oude Universiteit. In het gebouw dat vroeger op deze plaats stond, ontvingen de Grimms in 1819 hun eredoctoraat van de Philipps-Universiteit! De dag van vandaag kan je de prachtige gevel van de Oude Universiteit bewonderen en even rondlopen in de tuin.

Wil je graag de stad zo goed mogelijk verkennen? Download onze stadswandeling Marburg en kom langs de hoogtepunten van de stad waaronder de Oude Universiteit!

 1. Alter Botanischer Garten

Graag even genieten van de rust en de natuur? Breng dan een bezoekje aan de Alter Botanischer Garten. Deze botanische tuin werd al tussen 1527 en 1533 aangelegd, maar de botanische tuin die je er vandaag ziet, dateert van 1810. De tuin is nog steeds eigendom van de universiteit, maar wordt tegenwoordig wel opengesteld voor het publiek. Het park is één groot en fraai arboretum met bomen van meer dan 200 jaar oud.

Op zoek naar een aangenaam verblijf in Marburg? Bekijk het aanbod hotels in Marburg en haal het beste uit je vakantie!

 1. Elisabethskirche

De Elisabethskirche, een van de oudste gotische kerken in het Duitse taalgebied, werd in 1235 gebouwd en in 1283 ingewijd. De torens waren wel pas klaar in 1340. De grootste culturele schat binnenin is de uitzonderlijk rijk versierde, gotische reliekschrijn uit de 13e eeuw waarin lichamelijke resten van Sint-Elizabeth liggen. Ga er zeker eens een kijkje nemen tijdens je bezoek aan Marburg!

 1. Sint-Michaelskapel

Recht tegenover het hoofdportaal van de grote Elizabethkerk is er een kleine trap die je naar de Sint-Michaelskapel leidt. De Michelchen, zoals de plaatselijke bevolking deze kapel liefkozend noemt, werd in 1270 gebouwd.

Wil je graag Marburg verkennen aan de hand van een wandeling? Dat kan! Download onze stadswandeling Marburg.

 1. Standbeeld “De wolf en de zeven geitjes”

Aan de rechterkant van de Sint-Michaelskapel kom je een beeld tegen dat verwijst naar het sprookje De wolf en de zeven geitjes. Het standbeeld verwijst naar een wereldberoemd verhaal dat in 1812 door de gebroeders Grimm gepubliceerd werd.

Wil je graag nog meer Duitse sprookjessteden bezoeken? Lees meer over de mooiste bezienswaardigheden en Duitse steden die gelinkt worden aan sprookjes.

 1. Haus Grimm

Haus Grimm werd in 1876-1877 gebouwd naar de hand van architect Carl Schäfer, die later ook de Oude Universiteit van Marburg ontwierp. Verwar dit huis echter niet met het Wohnhaus Grimm, waarin Jacob Grimm woonde. Dit huis werd gebouwd als een kantoorgebouw voor advocaat Carl Grimm. Het is een indrukwekkend vakwerkhuis dat uit drie verdiepingen bestaat.

 1. Romantikmuseum

Het Romantikmuseum is een museum gewijd aan de cultuurgeschiedenis van de romantiekperiode (late 18e en vroege 19e eeuw) met een breed aanbod voor ieder type bezoeker! Wanneer je het museum bezoekt, zal je in de tentoonstellingszalen en het gebouw zelf herinnert worden aan de beginjaren van deze tijd. De Marburgse romantiekstijl is hier nog springlevend. Ga zeker een kijkje nemen in 'Het Rode Salon', daar krijg je een beeld over de sociale cultuur rond 1800.

Nog op zoek naar een verblijfplaats in Marburg? Bekijk het aanbod hotels in Marburg online.

 1. Wohnhaus Grimm

Naast het Haus Grimm, heb je dus ook nog het woonhuis van een van de Gebroeders Grimm. In 1802, tijdens zijn rechtenstudie, ging Jacob Grimm wonen in het mooie vakwerkhuis met het adres Barfüßerstraße 35. Het huis heeft sierlijke, decoratieve traveeën en staat vandaag bekend als het Wohnhaus Grimm.

 1. Landgravenpaleis Marburg

Een hoogtepunt aan je bezoek in Marburg is ongetwijfeld het Landgravenpaleis. Het kasteel torent hoog boven Marburg uit. De toegangspoort tot het Landgravenpaleis werd door de kunstenaar Otto Ubbelohde gebruikt om er sprookjes te illustreren. In het karaktervolle kasteel bevindt zich het Museum voor Cultuurgeschiedenis. De tocht van de benedenstad naar het slot is aangenaam, maar vermoeiend. Je zal hier ook de mysterieuze Hexenturm (heksentoren) te zien krijgen, de zoveelste magische plek in de Duitse sprookjesstad Marburg.

Benieuwd naar nog meer Duitse sprookjessteden? Download onze rondreis langs de Sprookjesroute in Duitsland!
 1. Kaiser Wilhelm-turm

De Kaiser Wilhelm-toren is een uitkijktoren op het Lahn-gebergte. Beklim deze heuveltoren en geniet van het prachtige uitzicht over Marburg en de omgeving. Er is trouwens een bijgeloof onder Marburg-studenten van verscheidene faculteiten dat iedereen die de toren beklimt voordat hij de natuurkunde (geneeskunde), het middelbaar diploma of andere tussentijdse examens heeft behaald, dit examen nooit zal halen. Maar dat is natuurlijk bijgeloof..

 1. Mis niets en download onze gratis reisgids Sprookjesroute Duitsland

Wil je niets missen tijdens je vakantie langs de Sprookjesroute Duitsland? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Sprookjesroute Duitsland met meer dan 70 bezienswaardigheden + volledig uitgewerkte rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Sprookjesroute Duitsland en ga op pad!

Sprookjesroute Duitsland

Gratis reisgids Sprookjesroute downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?