Het binnenland van Gran Canaria bezoeken: 11 bezienswaardigheden

Volledige reisgids kopen voor € 10

Het binnenland van Gran Canaria bezoeken: 11 bezienswaardigheden

Verken de prachtige natuur en de authentieke dorpjes van het binnenland van Gran Canaria.

Of je nu daguitstappen maakt vanuit een resort, of liever in het binnenland logeert en geniet van een rustiger en ontspannen verblijf op Gran Canaria, je zal zien dat het eiland veel meer te bieden heeft dan alleen mooie stranden en kustattracties.
Hieronder vind je enkele van de hoogtepunten van het binnenland van Gran Canaria. Vlieg naar Gran Canaria met Tui Fly voor € 49.

Voordelig je reis naar Gran Canaria boeken

Ga op reis naar Gran Canaria met Tui, 8 dagen vanaf € 416: Bekijk het aanbod bij Tui

Op vakantie naar Gran Canaria bij Sunweb vanaf € 389 per persoon: Boek bij Sunweb

Je vakantie Gran Canaria bij Neckermann.nl vanaf € 326: Bekijk het aanbod

De vlucht duurt ongeveer 4,5 uur. Vluchten bij Tui Fly vanaf € 49

Inhoud artikel

 1. Ongerepte natuur en lokale producten in Vega de San Mateo

Hoewel er wel meer charmante bergdorpjes zijn, blinkt Vega de San Mateo toch uit als een van de meest betoverende. Kuier door het historische gedeelte en bezoek de parochiekerk. In het weekend is er een landbouwmarkt, waar je verse producten van plaatselijke boerderijen kan kopen, alsook een aantal lokale ambachtsproducten, zoals werk van mandenmakers, messen en voorwerpen uit leer of hout.

Ga je graag wandelen in de ongerepte bergnatuur, dan is Vega de San Mateo het perfecte uitgangspunt voor je vakantie. Je bereikt San Mateo met de wagen, of met bus nummer 303 vanaf het busstation van Las Palmas.

Vega de San Mateo is ook een goede basis voor uitstappen naar het omliggende platteland. Bezoek Roque Bicacaral in La Bodeguilla, een natuurlijk uitzichtpunt halfweg tussen Vega de San Mateo en Santa Brígida, voor prachtige panorama's. Andere uitkijkpunten vind je bij Montaña Cabrera en La Cruz Natural. Wie houdt van de natuur, mag Las Cumbres niet overslaan, een idyllische locatie waar je tal van inheemse planten vindt.

 1. Archeologie en geneeskrachtige planten in Tejeda

Tejeda is nog zo’n charmante, toeristische en culturele bestemming in het binnenland van Gran Canaria. Er is een museum met beeldhouwwerken van de Canarische beeldhouwer Abraham Cárdenes, een fascinerend etnografisch museum, en een centrum met geneeskrachtige planten. Hier kom je alles te weten over de flora van het eiland, alsook de verschillende kruiden-, cosmetische, religieuze en medicinale toepassingen. Vergeet ook zeker niet even langs de parochiekerk te gaan.

Ben je geïnteresseerd in archeologie, dan heeft Tejeda heel wat te bieden. Er zijn grotten die dienst deden als begraafplaats, rotstekeningen, prehistorische huizen en artefacten... Een geweldige archeologische site in dit gebied is Roque Bentayga, ooit een heilige plek voor de lokale bevolking. De Cuevas del Rey (“grotten van de koning”), die zich binnenin Roque Bentayga bevinden, werpen een blik op het leven en het geloof van de mensen die hier erediensten hielden. Er is ook het Bentaya Archeologisch Park, een eco-museum met informatie over het archeologische complex.

 1. Grothuizen in Artenara

Artenara is het hoogst gelegen en een van de oudste dorpen van Gran Canaria. Het is een uniek en mooi dorp dat zich nogal hachelijk lijkt vast te klampen aan de bergwand. Veel huisjes zijn eigenlijk uit de rots gehouwen, en sommige zitten in grotten die al sinds de prehistorie bewoond werden.

Terwijl je in Artenara bent, bezoek dan ook zeker de grotkerk La Ermita de la Cuevita, waarin het standbeeld van de Virgen de la Cuevita staat, die jaarlijks wordt gevierd met een groot feest op 15 augustus.

Onze tip: Bezoek de charmante dorpjes en de prachtige en groene landschappen van Gran Canaria. Met je lokale gidsen zul je Moya, Fontales, Artenara en Tejeda tegenkomen. Boek je tour online
 1. Wandelen langs de Roque Nublo en El Fraile

Relatief gemakkelijk te bereiken vanuit Tejeda (of Vega de San Mateo) is een van de meest iconische natuurlijke bezienswaardigheden van het eiland: Roque Nublo. Deze 80 m hoge, vulkanische monoliet ligt in het ruwe berglandschap op een hoogte van 1813 m. Je komt er via een wandelweg langs de GC 600. Noordwestelijk van deze rotspilaar, kan je nog een kortere pilaar vinden, El Fraile genoemd, omdat hij met wat fantasie de vorm heeft van een biddende monnik.

Om op het wandelpad naar deze monolieten te komen, kom je langs Llanos de la Pez, een park met dennenbomen, de ideale plek voor een picknick vooraleer je aan je wandeltocht begint.

 1. Pico de las Nieves en de Kliffen van Tirajana

Pico de las Nieves is het hoogste punt van Gran Canaria (1949 m). Zijn oorsprong is vulkanisch. Alleen de eilanden Tenerife en La Palma hebben hogere toppen. Op het hoogste plateau staat een militaire basis, maar ietsje lager is er een uitzichtpunt op een platform dat toegankelijk is voor het publiek, en vanwaar je bij mooi weer de helft van het eiland kan zien.

In het zuiden vormen de Kliffen van Tirajana een andere natuurlijke bezienswaardigheid. De kliffen zijn opmerkelijk dankzij hun geologie en geomorfologie. Belangrijke erosieve afbouwprocessen hielpen bij hun ontstaan, en hier wonen tal van inheemse diersoorten.

 1. Luswandeling langs de Caldera de Los Marteles

Een andere plaats waar je kan genieten van de gevarieerde fauna en flora van Gran Canaria is in Caldera de Los Marteles. Deze vulkanische caldeira is een speciaal natuurreservaat. Via een luswandeling van 7,5 km wandel je door deze mooie plek en kan je genieten van haar rust, schoonheid en diversiteit.

Behalve genieten van de bijzondere vulkanische landschappen, de fauna en flora, krijg je tijdens deze wandeling ook de kans om een traditionele kaasboerderij te bezoeken waar de lekkere Valsequillo-kazen worden gemaakt.

 1. Eten in een grotrestaurant in de Barranco de Guayadeque

De Barranco de Guayadeque (“Guayadeque-ravijn”) is een van de grootste ravijnen van de Canarische Eilanden. Het is alweer een mooie plek in de natuur, die niet alleen bekend staat om haar diversiteit aan inheemse planten en dieren, maar ook omwille van haar rijkdom aan archeologische overblijfselen. Hier vind je een aantal rotswoningen, alsook een kluizenarij en verscheidene restaurants die verborgen liggen in het rotsige landschap.

De wandelroute GC103 volgt de bodem van de vallei en de rivier, en eindigt in Montaña de las Tierras waar je kan eten in een van de grotrestaurants. De grotten van de vallei werden vroeger meer bewoond dan nu: dit was ooit de meest bevolkte vallei van het eiland. Je komt meer te weten over de bevolking dat hier in pre-Spaanse tijden leefde in het Guayadeque Museum.

 1. Zeldzame fauna en flora in het Parque Natural Pilancones

Meer naar het zuiden en gemakkelijk bereikbaar vanuit de zuidelijke kustgebieden van het eiland ligt het Parque Natural de Pilancones, waar nog meer adembenemende landschappen op je wachten. Hier kan je een aantal zeldzame en belangrijke soorten fauna en flora tegenkomen. Het park speelt een belangrijke rol in de bodembescherming en de aanvulling van grondwater. Zuidwaarts vind je enkele prachtige ravijnen.

Of je nu op zoek bent naar een ontspannende wandeling of een uitdagende wandeltocht, in het Pilancones-gebied is er voor ieder wat wils.

 1. Fataga en de Barranco de Fataga

In de Barranco de Fataga (“Fataga-ravijn”) zal je nog meer spectaculaire landschappen zien. De vallei staat ook bekend als de ‘vallei van de duizend palmen’. In het hartje van het ravijn ligt het dorpje Fataga, een populaire daguitstap vanuit de toeristische kustgebieden. Dit is een dorpje dat de Canarische Eilanden typeert, met smalle, geplaveide straten en inheemse Canarische architectuur.

Rijd je naar hier vanuit het zuiden van het eiland, dan kom je onderweg een mooi uitzichtpunt over de ravijn tegen.

 1. De berglandschappen van Inagua, Ojeda en Pajonales

De berglandschappen van Inagua, Ojeda en Pajonales zijn enkele van de best-bewaarde natuurlijke dennenbossen van Gran Canaria. Dit beschermd natuurgebied heeft een aantal belangrijke ravijnen en pieken en, net zoals het Parque Natural de Pilancones, speelt het een belangrijke rol bij de aanvulling van grondwater en bodembescherming. De dennenbossen huizen grote aantallen inheemse fona en flora.

Dit is alweer een ideale bestemming voor wie houdt van de buitenlucht, en graag gaat wandelen of rondtrekken in een ruige, adembenemende omgeving.

 1. Voordelig je reis naar de Gran Canaria boeken

Ga op reis naar Gran Canaria met Tui, 8 dagen vanaf € 416: Bekijk het aanbod bij Tui

Op vakantie naar Gran Canaria bij Sunweb vanaf € 389 per persoon: Boek bij Sunweb

Je vakantie Gran Canaria bij Neckermann.nl vanaf € 326: Bekijk het aanbod

De vlucht duurt ongeveer 4,5 uur. Vluchten bij Tui Fly vanaf € 49

 1. Waar overnachten in het binnenland van Gran Canaria?

Wil je tijdens je verblijf op Gran Canaria vooral wandelen en de natuur ontdekken, dan zijn Vega de San Mateo, Tejeda en Fataga leuke plekken om te overnachten.

Booking.com

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in de Canarische Eilanden?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie op de Canarische Eilanden? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Canarische Eilanden met meer dan 140 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Canarische Eilanden.

Canarische Eilanden

Gratis reisgids Gran Canaria downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove

- 10 augustus 2019 - Peter van Tilburg

Was weer een goede reisgids van Las Palmas (GC)

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?