10 bezienswaardigheden in Vorst: wat zien & doen tijdens je bezoek? + verblijftips

Volledige reisgids kopen voor € 8,5

10 bezienswaardigheden in Vorst: wat zien & doen tijdens je bezoek? + verblijftips

19 november 2024 in Brussel0 reacties

Ontdek de mooiste plekken van gemeente Vorst + tips

Vorst, een van de negentien gemeenten in het Brussels Gewest, is voornamelijk bekend om zijn gigantische concertzaal Vorst Nationaal en de Audi-fabriek (die in 2024 besloot te sluiten). In de loop van de 19e eeuw veranderde Vorst van een landelijk dorp in een verstedelijkte gemeente. Begin 20e eeuw nam de industrialisering toe en later openden automerken Citroën, Volkswagen en dus ook Audi hier fabrieken. Daarnaast zie je vandaag ook nog sporen van brouwerijen, drukkerijen en garages - die tegenwoordig een andere invulling hebben gekregen.

Vorst is een verrassende gemeente met veel plekken om kunst, architectuur en lekker eten en drinken te ontdekken. Bovendien brengt deze route je ook langs groene plekken in de gemeente, zoals het Dudenpark (waar voetbalclub Union zijn stadion heeft).

Inhoud artikel

  1. Wandelroute door het centrum van Vorst

Je kan Vorst makkelijk bereiken met de auto of via het openbaar vervoer. Er liggen twee treinstations op het grondgebied: Station Vorst-Zuid en Station Vorst-Oost. Maar ook via Brussel-Zuid en enkele tramhaltes bereik je de gemeente gemakkelijk. Eenmaal in de stad, kan je op verkenning gaan met onze wandelroute.

Onze wandeling door Vorst van ongeveer 4,6 kilometer start met een heerlijk ontbijt bij Honest Brussels (bekijk hier de ligging), brengt je langs verrassende adresjes, oude brouwerijen en garages die omgetoverd zijn tot hippe plekken maar ook groene plekken zoals het Dudenpark.

TIP: Maak er een weekendje weg van en combineer je bezoek aan Vorst met een bezoek aan Brussel. Ontdek alvast de mooiste bezienswaardigheden in Brussel.

Wandelroute door Vorst op de kaart

  1. Eerlijk de dag starten bij Honest

De dag starten doe je - eerlijk gezegd - het liefst met een goede kop koffie en een uitgebreid ontbijt. In het mooie, heldere pand met hoge plafonds van Honest kan je gezellig rond een klein tafeltje zitten of plaatsnemen aan de lange gemeenschappelijke tafel. Je hebt keuze uit de gekende koffiebereidingen en specialiteiten zoals Cortado, Dirty Chai Latte en Peanut Butter Latte. Op de menukaart staan scones, zoete en hartige pancakes, toast met toppings naar keuze en eieren op verschillende wijze. Je kan je ook laten verleiden door de vele cakes en taarten. Alle dagen open. Bekijk hier de menukaart.

  1. Klimmen in de Sint-Antonius van Paduakerk

Sportievelingen kunnen om de hoek bij Maniak Padoue een sessie muur klimmen of boulderen boeken. Het is waarschijnlijk de meest opmerkelijke klimzaal die je al zag, want je klimt er richting het dak van een kerkgebouw. De Sint-Antonius van Paduakerk stond al jaren te verkommeren en kreeg nog niet zo lang geleden een herbestemming met een publieke functie: een sportzaal. Sindsdien komt er heel wat meer volk langs. Het is een indrukwekkende zaal. Er is een klein cafeetje waaruit je de klimmers kan zien. Meer info op de website.

  1. Hedendaagse kunst in de oude brouwerij Wielemans-Ceuppens

Kent er nog iemand het biermerk Wiels? Het werd gebrouwen in deze indrukwekkende brouwerij in de Van Volxemlaan (bekijk hier de ligging). Het modernistische gebouw uit 1930 werd ontworpen door Adrien Blomme, een architect die wel meer gebouwen in Brussel getekend heeft. Deze architecturale parel springt meteen in het oog. Rond 1980 werd de productie in de brouwerij beetje bij beetje stopgezet en het gebouw raakte in verval. In 2007 werd er nieuw leven ingeblazen dankzij het onderbrengen van een centrum voor hedendaagse kunst.

Je stapt er meteen binnen in de oude brouwzaal met koperen ketels - die nu dienst doet als receptiehal met een klein barretje. Ga zeker ook even naar het dakterras voor een spectaculair uitzicht over Brussel. Gesloten op maandag. Meer info op de website.

  1. Ode aan de fotografie bij Fondation A/A Stichting

Fondation A/A Stichting geeft een platform aan de fotografiekunst. Ze is gehuisvest in de voormalige Bata schoenenfabriek. In de kleine exporuimte worden jaarlijks drie tijdelijke exposities georganiseerd. De Stichting heeft een pedagogische missie: naast bekende fotografen zetten ze ook minder bekende talenten in de spotlight. Telkens weer stellen ze prachtige werken tentoon. Elke tweede zondag van de maand is er een gids aanwezig die tekst en uitleg geeft. Open van donderdag tot en met zondag. Meer info op de website.

  1. Koffie en koeken in een oude autogarage

Loop de straat verder uit, op de hoek wacht je een lekkere verrassing. Bij Aube smul je van huisgemaakte seizoensgebonden lekkernijen en een warme kop koffie. De bakkerij zit gevestigd in een oude autogarage die knap gerenoveerd werd en ook een fijn zomerterrasje heeft. Fans van zuurdesembrood en focaccia kunnen hier hun boodschappen inslaan. Een hippe plek in Vorst! Woensdag en donderdag gesloten. Bekijk hier de menukaart.

WANDELTIP: Ontdek nog meer wandelroutes in de omgeving van Brussel, van Verrassend Vilvoorde tot een wandeling door de Ezelstad, Schaarbeek.

  1. Proef de Italiaanse specialiteiten bij MangiaSempre

Even verderop in de Bongenotenstraat scoor je heerlijke Italiaanse specialiteiten in de delicatessenzaak MangiaSempre. De praatgrage Giulia ontvangt je met open armen in haar kleine maar gezellige horecazaak. Je vindt er verschillende soorten pasta, sauzen, pesto, gedroogde worsten, kazen, wijnen, olijven, kruiden, conserven, koffie en limonades. Neem plaats aan de tafels binnen of op het terras voor een simpele maar smaakvolle Italiaanse lunch. En neem vooral wat lekkers mee om thuis verder te genieten. Gesloten op maandag.

  1. Lunch in een kleurrijk kader bij La Perruche

Verderop in de Bondgenotenstraat vind je nog een fijn eetadres: La Perruche. In het kleurrijke hoekpand worden artisanale bieren en heerlijke wijnen geserveerd. Er is steeds een dagschotel, soep en sandwich om uit te kiezen. Het is hier gezellig vertoeven tussen buurtbewoners die met hun hond, collega’s of vrienden afspreken. Het terras aan de straatkant is een echte hit bij mooi weer. Gesloten op dinsdag. Meer info op de website.

  1. Boeken, kunst en aperitieven langs de tramlijn

Sla rechts de hoek om, je bent weer op de Van Volxemlaan. Wandel verder tot je de schattige etalage van Tram{e} passeert. Deze kleine maar uiterst gezellige boekenwinkel/galerie/bar moet je zeker even binnengaan (het aanbod aan boeken is bijna uitsluitend Franstalig wel). Buurtbewoner Frédéric Truffel startte deze boekhandel, die eerlijk gezegd eerder aanvoelt als een woonkamer, samen met zijn partner op. Ze willen er zijn voor de wijk. Zo vragen ze input van bezoekers over het boekenaanbod, organiseren ze muzikale avonden en exposeren ze werk van (lokale) kunstenaars. Bestel een bio thee, glas wijn of biertje en vlij je neer in de fauteuil of op een bankje in de tuin. Zondag en maandag gesloten. Meer info op de website.

  1. Beklimming door het Dudenpark

Aan het einde van de Keerkringenlaan betreed je het Dudenpark, dat zo’n 24 hectare telt. Het is gelegen op een hellend terrein - je maakt van hier dus een klim van 36 meter tot boven - op de rechterzijde van de Zennevallei. Meneer en mevrouw Duden schonken dit privéterrein in 1881 aan koning Leopold II, op voorwaarde dat het een openbaar park zou worden en hun familienaam zou krijgen. Het duurde wel tot 1912 tot het publiek toegang kreeg.

Wandel langs de kronkelende paden door het schilderachtige park en bewonder het Dudenkasteel, waarin vandaag de dag de oudste film- en fotografieschool van België Narafi zijn campus heeft. De stallen die bij de riante woning hoorden worden nog gerestaureerd. De kans is groot dat je in het park meerdere studenten met een filmcamera tegen het lijf loopt. Wie weet kan je even figureren in hun studentenfilm.

REISGIDS: Download je preview reisgids Brussel en ontdek wat er nog meer te zien en te beleven valt.

  1. Honderd meter boven de zeespiegel

Verlaat het park en sla linksaf de Victor Rousseaulaan in. Je komt hier heel wat architecturale woningen tegen. ‘Hoogte Honderd’ is de naam van de wijk, tramhalte en het plein dat in Vorst op honderd meter boven de zeespiegel ligt, écht waar. De Sint-Augustinuskerk torent hoog boven de gebouwen uit en is al van veraf zichtbaar. De kerk dateert uit 1935 en bestaat uit een opmerkelijke mix van gewapend beton en art-deco elementen. Van hieruit vertrekken 8 rechte lanen. Wandel in tegenwijzerzin rond de kerk en sla de derde straat rechtsaf: de Everardlaan.

In deze straat zitten heel wat leuke horecazaken. Voor een aperitief kan je terecht bij wijnbar Lombric en op de volgende hoek zit de delicatessenzaak L’Artmonie, waar je bij mooi weer een ijsje kan bestellen. Schuin tegenover vind je L’Altitude, een bar die goed klinkt.

  1. Wijnbar voor audiofielen

L’Altitude is een ‘listening bar’ of ‘audiobar’ waar naast heerlijke wijnen, cocktails en gerechten op de kaart ook een lijst met dj’s hangt die plaatjes komen draaien in de perfecte omstandigheden. De beste apparatuur, versterkers, boxen en geluidsisolatiematerialen werden uitgekozen om de audiofiele klant een perfecte muziekbeleving aan te bieden. Het interieur ziet er ook keurig uit. De tafeltjes staan rondom de prachtig vormgegeven dj booth. ‘s Avonds werken ze met sharing plates. In het weekend serveren ze brunchgerechten. Elke dag open.

  1. Street art werken van Rose Delhaye

Op de Alsembergsesteenweg loopt de route helemaal rechtdoor tot aan het eindpunt. Onderweg kom je nog een street art werkje tegen van Rose Delhaye. Op tal van Sibelga elektriciteitscabines in het Brussels Gewest kom je haar vosjes tegen. ‘Je ne suis pas un nuisible’ (ik ben geen plaag) is de tekst die naast de tekening prijkt. Op heel wat plekken in Brussel, vaak in de buurt van bossen of parken, is de kans groot dat je ‘s nachts een vos tegen het lijf loopt. De vos komt uit de natuur de stad binnen op zoek naar eten in vuilnisbakken. Ze doen niemand kwaad.

De street art is trouwens niet illegaal gezet. Rose Delhaye, zelf wonende in Brussel, kreeg de opdracht van Sibelga.

TIP: Ook aan de ingang van het station kan je nog een street-art werk vinden van de Belgische kunstenaar Samuel Idmtal (bekijk hier de ligging). Het werk, genaamd 'Brussel, landen van de wereld', werd gecreëerd in het kader van het thema 'diversiteit'.

  1. Brood en bier(resten) bij Janine

Janine is een bakkerij-brouwerij die werd opgericht met het idee om voedselverspilling tegen te gaan. Drie familieleden richtten de zaak op in 2020 en gaven ze de naam van hun grootmoeder. In 2022 won Janine de Food Waste Award. Hier bewijzen ze dat de ‘restjes’ of ‘overschotten’ nog tot iets lekker vervormd kunnen worden. Broodresten worden verwerkt in het brouwproces van hun bieren, bierresten worden er gebruikt bij het bakken van hun brood. Bovendien zijn hun producten ook nog eens zeer lekker! Zondag en maandag gesloten. Meer info op de website.

  1. De dag afsluiten op een terras

Wandel verder langs de Alsembergsesteenweg tot aan het kruispunt met de Besmelaan. Aan de overzijde zie je het kleurrijke terras van Bar de Matin (bekijk hier de ligging). Dit is het eindpunt van de route. Je bevindt je ook op de rand van de gemeente Vorst. Even verderop begint het grondgebied van Sint-Gillis.

Bar de Matin is een trendy zaak die hier sinds 2008 bestaat. Met zijn grote buitenterras, gezellig interieur en muzikale avonden trekt het heel wat volk. Op de kaart staan cocktails, snacks en enkele lunchgerechten. Je kan er ook terecht voor een ontbijtje. Het is de perfecte plek om de dag af te sluiten. Alle dagen open.

  1. Nog meer bezienswaardigheden in Vorst

Deze wandelroute loopt grotendeels door het centrum van Vorst en brengt je langs enkele van de bekendste plekken, echter staat de wandeling vooral in teken van de lokale cultuur, kunst, architectuur en oude plekken die omgetoverd werden tot nieuwe hippe bestemmingen zoals de Sint-Antonius van Paduakerk en de voormalige brouwerijen. Naast bovenstaande bezienswaardigheden kan je ook nog meer bezichtigen in Vorst:

  • Vorst Nationaal, iedereen kent het wel. Dit legendarische concertgebouw is een van de grootste in België en verwelkomt artiesten van wereldklasse. Raadpleeg hier de actuele kalender.
  • De Abdij van Vorst, een van de meest iconische gebouwen in de gemeente. Deze historische abdij dateert uit de 12e eeuw en biedt een vredige plek met prachtige architectuur en tuinen waar je kan wandelen.
  • Nog meer wandelen kan in het Park van Vorst, vlakbij Bar de Matin.
  • De Sint-Denijskerk van Vorst, gebouwd in de 13de eeuw in Romaanse en gotische stijl, gevestigd tussen het Sint-Denijsplein en de resten van de abdij.
  • Ook het gemeentehuis van Vorst is een pareltje in de architectuur. Dit openbaar gebouw aan het Sint-Denijsplein werd ontworpen in art-decostijl.
  • Last but not least: het stadion van Union Saint-Gilloise (ook bekend als het Joseph Mariënstadion).
  1. Waar overnachten in de buurt van Vorst?

Liever niet helemaal terug naar huis keren of wil je er misschien een weekendje weg van maken en nog meer in de omgeving van Brussel ontdekken? Dan kan je eventueel in Vorst of de nabijge omgeving overnachten. Op een paar hotels en appartementen zal je niet veel vinden in Vorst zelf, maar je kan er ook voor kiezen om in Sint-Gillis of Brussel zelf te verblijven. Hieronder alvast enkele van onze favorieten of bekijk meteen het volledige aanbod accommodaties in Vorst & omgeving.

  • Hotel De Fierlant bevindt zich in Vorst, op wandelafstand van Brussel-Zuid. Het hotel biedt moderne kamers, gratis wifi, iedere ochtend een lekker ontbijt en bij mooi weer kan je genieten met een drankje op het terras. Sluit je dag sightseeing af in de bar en proef een verscheidenheid aan Belgische bieren. Meer info en boeken.
  • Savoie biedt ruime appartementen, elk voorzien van alle luxe en comfort die je kan wensen. Er is een volledig uitgeruste keuken, een eigen balkon met uitzicht over de omgeving en mogelijkheid om te parkeren tegen een vergoeding. Deze accommodatie bevindt zich in Sint-Gillis, vlakbij het Park van Vorst en op 10 minuten wandelen van het Hortamuseum. Meer info en boeken.
  • La Calamande En Ville is een gezellige b&b vlakbij de Louizalaan op 10 minuten rijden van Vorst (ook bereikbaar via het openbaar vervoer). Deze charmante bed and breakfast biedt accommodatie met een terras of een balkon, een hot tub om even helemaal tot rust te komen, een heerlijk ontbijt en mogelijkheid tot parkeren. Meer info en boeken.
  1. Download je gratis stadswandeling Brussel

Een weekendje naar Brussel? Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Brussel of één van onze andere stadswandelingen. Ideaal om Brussel volledig te verkennen op eigen tempo.

Wil je graag nog meer zien? Koop onze volledige stadsgids Brussel voor € 5 met meer dan 93 highlights, leuke weetjes en de beste adresjes om te eten & drinken (+ GPS coördinaten)! Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview stadsgids Brussel ter voorbereiding van je bezoek.

Brussel

Gratis reisgids Brussel downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?