La Pointe Saint-Mathieu, het uiterste punt van Frankrijk

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

La Pointe Saint-Mathieu, het uiterste punt van Frankrijk

8 april 2022 in Bretagne0 reacties

La Pointe Saint-Mathieu is het uiterste punt van Bretagne en een van de meest westelijke gelegen dorpjes van het Franse vasteland. Pointe Saint-Mathieu maakt deel uit van het dorpje Plougonvelin en is gelegen aan de overs van de Mer d'Iroise. Op de site van Pointe Saint-Mathieu zijn er verschillende bezienswaardigheden te vinden zoals: kliffen, ruïnes van een abdij, vuurtoren, en een monument voor de gesneuvelden op zee.

Inhoud artikel

  1. Mémorial National des marins morts pour la France

Op een klein pleintje achter de abdijruïnes vlak bij het water staat een 17 meter hoge zuil. Het is een cenotaaf voor de zeemannen gemaakt door René Quillivic. Het stelt een treurende weduwe voor met de handen in een bidhouding die beseft dat ze haar geliefde zeeman nooit meer zal terugzien. Je ziet op de cenotaaf afbeeldingen van voorwerpen gerelateerd aan de zee of de zeegolven zelf.

Aanvankelijk bij de oprichting in 1927 was het monument bedoeld voor de oorlogsslachtoffers op zee uit de Eerste Wereldoorlog. Maar vanaf 2005 en na een restauratie werd aan de cenotaaf ook de herdenking gekoppeld aan alle zeelui die op zee het leven lieten. Er werden plakkaten bevestigd met de opschriften: ‘aan zij die in dienst op zee stierven’, ‘aan zij die stierven tijdens reddingsacties op zee’ en ‘aan zij die omgekomen zijn op zee’.

Onder het monument kan je een kleine crypte bezoeken met daarin foto’s van de slachtoffers die op zee stierven. Je ziet er ook een met lichtjes gevormde symbolische voorstelling van een oorlogsschip, een vissersboot en een handelsschip. Jaarlijks vinden nog tal van herdenkingsmomenten plaats. Veel meer details over het monument vind je op de website.

  1. Abdijruïnes en museum

Het mogen dan maar ruïnes zijn die overblijven van de abdij maar bedenk dan maar even hoe sterk die muren wel moeten zijn te weten dat de wind hier hard kan waaien zo vlak bij de zee. Trouwens, die ligging is vrijwel uniek. Volgens een legende zou op deze plaats reeds een klooster hebben gestaan in de 6de eeuw n.C. Bretoense zeelui die wonderwel gered werden na een schipbreuk zouden er een reliek hebben achtergelaten, namelijk een deel van de schedel van de apostel Mattheus.

Wat wél zeker is dat archeologische vondsten erop wijzen dat in de 11de eeuw er een romaanse abdij werd gesticht. Benedictijnen runden er de abdij en ontvingen pelgrims die de relikwie (de schedel van Mattheus) kwamen vereren. Halfweg de 16de eeuw zouden Anglo Nederlanden de abdij vernielen en het duurde bijna een eeuw vooraleer benedictijnen van Saint-Mauer een nieuwe abdij oprichtten en de site een nieuw elan gaven.

De Franse Revolutie maakte echter een einde aan het monnikenleven. In 1796 werden de gebouwen verkocht. In 1867 kreeg de abdij een beschermd monument statuut. Vanaf 1972 kreeg het abdijcomplex een duwtje in de rug met de oprichting van ‘Les Amis de Saint-Mathieu’ die vanaf dan de historische belangen van de abdij zouden gaan verdedigen.

Een museumbezoek van de abdij bestaat uit een buitenbezoek van de ruïnes, een filmvoorstelling van een goed kwartier en een visuele presentatie aan de hand van archieven, maquettes en foto’s van hoe de abdij er moet hebben uitgezien. Je komt o.a. te weten hoe het leven verliep op de abdij, hoe de monniken hun dag vulden, hoe de gewone bevolking leefde enz.

  1. Vuurtoren

De witte vuurtoren lijkt wat verloren te staan tussen de ruïnes van de abdij. In rode letters staat Saint-Mathieu op geschilderd.
Reeds toen de monniken in de middeleeuwen er in hun abdij verbleven, maakten ze de schepen wegwijs door het aansteken van vuur op een toren. Een échte vuurtoren, die kwam er in 1835. Tot 2006 zou hij bemand blijven. De vuurtoren is 37 meter hoog, telt 163 treden, licht op elke 15 seconden en is zichtbaar vanop ruim 40 kilometer in zee. Je kan de vuurtoren bezoeken waar je ook een jaarlijks wisselende tentoonstelling kan bekijken. Vanop de top, na een klim van 163 treden, krijg je een zeer mooi uitzicht op de abdij, de kliffen, de zee, het dorp en de Pointe du Raz.

  1. Le Conquet

Een vissersdorpje dat de charme van vroeger heeft weten te behouden. Van hier uit varen de veerboten uit naar de eilanden Ouessant (ca. 1 u) en Molène (ca. 35 min). De vissersboten lossen hier voornamelijk zeekrabben en schaaldieren. Aan de overzijde van Le Conquet ligt het Pointe de Kermorvan. Doe de verplaatsing te voet langs het strand van Anse des Blancs-Sablons. Met wat geluk vind je onderweg nog een oude Duitse oorlogsbunker overwoekerd met struiken. Via de passerelle du Croaë loop je tot het uiterste punt van de landtong. Het uitzicht daar is de verplaatsing waard.

Vooral ’s avonds bij zonsondergang en de vermenging van verschillende lichttinten is het schouwspel adembenemend. Zeker ook met de verlichting van de vuurtorens. Omdat Le Conquet wat hoger ligt, kan je een 15-tal vuurtorens zien.

  1. Waar verblijven in La Pointe Saint-Mathieu?

Een echt pareltje in La Pointe Saint-Mathieu is ongetwijfeld Hotel The Originals Hostellerie. Dit hotel ligt in een prachtig gebied in het uiterste puntje van Bretagne, tegenover de vuurtoren en de oude historische Abdij van St Mathieu. Je wordt hier verwelkomd in een typisch Bretoens herenhuis omgeven door hoge kliffen. Het is dé ideale plek voor een ontspannen vakantie.

Geniet bovendien van een prachtig uitzicht op de zee, de vuurtoren of de abdij. En de liefhebbers kunnen ook een hapje eten in het restaurant, gevestigd in een gebouw uit de 14e eeuw met open haard van oude natuursteen. Je kan hier genieten van verfijnde, inventieve gerechten met ingrediënten uit de zee en seizoensgebonden verse producten. Het hotel heeft een verwarmd binnenzwembad en een sauna. Kortom: alles wat je nodig hebt voor een relaxte vakantie! Meer informatie & prijzen via deze link.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Bretagne?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Bretagne? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Bretagne met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Bretagne.

Bretagne

Gratis reisgids Bretagne downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?