Hoe met de auto naar Antwerpen, Gent of Brussel? Info over parkings, lage-emissiezones + praktische tips

Volledige reisgids kopen voor € 8,5

Hoe met de auto naar Antwerpen, Gent of Brussel? Info over parkings, lage-emissiezones + praktische tips

12 januari 2023 in België0 reacties

Lage-emissiezones in Antwerpen, Gent en Brussel: wat moet je weten?

Ben je van plan om binnenkort met de auto een bezoekje te brengen aan de prachtige steden Antwerpen, Gent of Brussel? Deze prachtige Belgische steden hebben elk heel wat te bieden en zijn gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer of de auto. Waarop dien je te letten als je met de met de auto komt + info over de lage-emissiezones en parkings.

In dit blogartikel lees je alvast alles wat je moet weten als je met de auto naar Antwerpen, Gent of Brussel rijdt.

Inhoud artikel

 1. Wat is een lage-emissiezone?

Een lage-emissiezone (LEZ) is een afgebakende zone waar de meest vervuilende voertuigen (bv. oude dieselwagens) niet binnen mogen, of slechts onder bepaalde voorwaarden, omdat ze te veel schadelijke stoffen uitstoten. Men heeft deze zones ingeschakeld om onder meer de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Sinds 2020 geldt de lage-emissiezone enkel in Brussel, Gent en Antwerpen.

 1. Met de auto naar Gent

Om de luchtkwaliteit van de stad te verbeteren, is er sinds 2020 een lage-emissiezone in Gent. Via de website van Stad Gent kan je makkelijk kijken of jouw wagen voldoet aan de toelatingseisen. Voor Nederlandse bezoekers is het niet langer meer nodig om je auto op voorhand te registreren.

Wat moet je weten als je met de auto naar Gent rijdt?

 • De lage-emissiezone (LEZ) bevindt zich binnen de ring (R40) en wordt aangeduid met verkeersborden.
 • Indien jouw auto meer vervuilt dan wat toegelaten is, dan kan je altijd een dagpas kopen. Deze kost €35 en kan je één dag op voorhand kopen nadat je de LEZ binnenreed.
 • Je kan natuurlijk ook je auto gratis parkeren in een P+R parking en daarna met het openbaar vervoer naar het centrum gaan. Er zijn 15 verschillende P+R parkings in Gent, elk met een tram- bus- of shuttle verbinding. Bekijk alle P+R parkings in Gent.

Autovrije gebieden in Gent

Binnen de lage-emissiezone zijn er ook 5 autovrije gebieden. Dit mobiliteitsplan heeft als doel de leefbaarheid voor bewoners en bezoekers te verbeteren. Op het overzicht van de autovrije gebieden kan je makkelijk opzoeken of jouw adres daar binnen valt of niet.

Als je toch binnen dit gebied moet zijn dan kan je een vergunning aanvragen via deze website. Let wel op dat er hier voorwaarden aan vasthangen en een vergunning slechts uitzonderlijk is toegelaten. De voorwaarden kan je ook terugvinden op de website.

Parkeren in Gent

Wanneer je wilt parkeren in Gent, heb je drie opties: parkeren op straat, in een ondergrondse parking of op een P+R parking. Er zijn 4 verschillende parkeerzones op straat namelijk rood, oranje, geel en groen. Elke zone heeft zijn eigen tarieven en regels. Zo is het niet mogelijk om in het centrum (rode zone) een hele dag te parkeren, en is het dagtarief van de groene zone slechts drie euro. Een uitgebreide uitleg vind je op de website.

Daarnaast zijn er 13 ondergrondse parkings in Gent. De parking aan het Zuid bijvoorbeeld is heel gemakkelijk aangezien het vlak naast de afrit ligt en dichtbij het centrum. Op de R40 staan er led-borden die aangeven in welke parking er nog plaats vrij is. In deze parkings is het vaak ook mogelijk om elektrische wagens op te laden.

Tot slot zijn er ook nog de P+R parkings. De meeste hiervan zijn gratis en bieden elk meer dan 100 parkeerplaatsen. Ze liggen iets verder van het centrum maar zijn altijd bereikbaar via een tram, bus of shuttle. Bekijk alle P+R parkings in Gent.

Op weekend in Gent? Hieronder vind je alvast wat inspiratie:

Gent is een heerlijke studentenstad, met een rijke geschiedenis en met veel cultuur. Bezoek hier het Gravensteen, een middeleeuws kasteel pal in het centrum van de stad. Wie hier in de zomer op bezoek komt, kan genieten van het stadsfestival Gentse Feesten, dat een van de grootste volksfeesten van Europa is. In de volledige binnenstad wordt dan tien dagen lang feest gevierd.

 • Ontdek kunstschatten in de Sint-Baafskathedraal. Ontdek alles over de 3 torens van Gent.
 • Zoek de draak op de 95 meter hoge Belfort, tegenover de Sint-Baafskathedraal.
 • In het centrum van Gent prijkt het eeuwenoude middeleeuwse kasteel Gravensteen, een van de bekendste en mooiste bezienswaardigheden in Gent.
 • Maak een rondvaart langs Graslei en de Korenlei en bewonder de statige gildehuizen die vroeger dienst deden als opslagplaats, waag of postkantoor. Alles over je rondvaart door Gent.
 • Breng een bezoekje aan een van de boeiende musea als S.M.A.K, Stam en Het MSK: Museum voor Schone Kunsten.
 • Met onze stadswandelingen door Gent kom je alvast langs dé topbezienswaardigheden.

VERBLIJFTIP: Al eens gehoord van een luxurious Bed and Breakfast? Quartier Leonard is er zo een, de B&B heeft 5 twee persoonskamers, elk in een ander thema. Hier slaap je al vanaf € 86 per nacht. Meer info & boeken

 1. Met de auto naar Antwerpen

Lage emissiezone Antwerpen (LEZ)

Ook Antwerpen heeft een lage-emissiezone. Op deze website kan je makkelijk zien of jouw voertuig voldoet aan de toelatingsvoorwaarden. Voor Nederlandse nummerplaten is het niet langer meer nodig om je voertuig te registreren. De LEZ bevindt zich binnen de ring (R1). Indien je auto niet voldoet aan de toelatingsvoorwaarden dan kan je een dagpas kopen van €35.

Waar parkeren in Antwerpen?

Als je geen dagpas wilt betalen dan kan je ook rijden naar een P+R parking en daar een tram of bus naar het centrum nemen. Er bestaan negen P+R parkings in Antwerpen, elk met een openbaar vervoer verbinding naar het centrum. Ze zijn meestal gratis of ze kosten slechts één euro. Bekijk alle P+R parkings in Antwerpen.

Binnen de ring zijn er ook veel publieke parkings te vinden. Het Zuiderterras bijvoorbeeld (bekijk de ligging) is op wandelafstand van het centrum en heeft 155 parkeerplaatsen. Je kan natuurlijk ook op straat parkeren. Check op voorhand de tarieven en voorwaarden. Oplaadpunten voor elektrische wagens zijn zowel in publieke parkings als op straat te vinden.

Op weekend in Antwerpen? Hieronder vind je alvast wat inspiratie

Antwerpen is een fantastische stad voor een stedentrip voor zowel Nederlandse als Belgische toeristen. De stad heeft dan ook heel wat highlights te bieden: van een prachtig historische centrum met z'n prachtige panden in uiteenlopende bouwstijlen tot interessante musea en leuke wijken.

 • Aan de Grote Markt van Antwerpen vind je een hoop prachtige historische gildehuizen en bezienswaardigheden waaronder de alom bekende Brabofontein met een beeld van Silvius Brabo.
 • De prachtige kathedraal van Antwerpen die boven het centrum van de stad uitsteekt door de grote 123 meter hoge toren.
 • 't Steen is de oude burcht van Antwerpen, die je kan terugvinden op de oever van de Schelde. Het werd gebouwd aan het begin van de 13e eeuw en is hiermee het oudste gebouw op de Antwerpse kade.
 • Breng een bezoekje aan een van de leuke musea als het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, het Fotomuseum en het MAS.
 • Antwerpen is natuurlijk ook de stad bij uitstek om te shoppen!
 • Wil je niets missen tijdens je verblijf? Bekijk onze stadswandelingen door Antwerpen.

VERBLIJFTIP: B&B Suites@Feek is gevestigd in een historisch pand vlakbij het oude centrum van Antwerpen, op een steenworp van het MAS Museum. Meer info en boeken

 1. Met de auto naar Brussel

Liever een weekendje Brussel? Heel het Brussels Hoofdstedelijk Gewest valt onder een lage-emissie zone. Op deze website kan je makkelijk controleren of jouw auto binnen de zone mag rijden. Voldoet je auto niet aan de toelatingsvoorwaarden dan kan je ook in Brussel een dagpas kopen van 35 euro. Voertuigen met een Belgisch of Nederlands nummerplaat moeten niet meer op voorhand geregistreerd worden.

Er zijn ook drie P+R parkings beschikbaar buiten de LEZ zone waar je meestal gratis kan parkeren en vervolgens het centrum kan bereiken via de metro, tram of bus. Bekijk alle P+R parkings in Brussel.

Via de app parking.brussels kan je makkelijk openbare parking vinden in de stad. In deze app vind je ook handige informatie zoals openingsuren, tarieven, vrije plaatsen en een routebeschrijving. Je kan de parkings bijvoorbeeld ook filteren op oplaadpunten voor elektrische wagens of faciliteiten voor personen met beperkte mobiliteit.

Op weekend in Brussel? Hieronder vind je alvast wat inspiratie

Aangezien alle culturen in Brussel samenkomen, kan je deze stad best het hart van België noemen. Brussel is meer dan de Grote Markt en Manneken Pis alleen.. de stad is hip, bourgondisch en veelzijdig! Achter elk hoekje schuilt wel een of ander historisch pand of museum dat de moeite is! Daarnaast loopt de sfeervolle stad over van de gezellige cafés en restaurants waar je kan genieten.

Ontdek zoveel mogelijk van de stad met onze stadswandelingen door Brussel.
 • Kunstberg en prachtige uitzichten op Brussel, een oplopende laan vol met tuinen, met kunstwerken en een park.
 • De Grote Markt van Brussel met prachtige gebouwen als het stadhuis en het Broodhuis. De markt wordt terecht beschouwd als één van de mooiste pleinen ter wereld.
 • Uiteraard mag een bezoekje aan Manneken Pis niet ontbreken, maar vergeet ook zeker niet te gaan kijken bij Jeanneke Pis.
 • Wandel via de Sint-Hubertusgalerijen met luxe winkeltjes naar de befaamde Rue des Bouchers, de beruchte beenhouwersstraat.
 • De Beurs van Brussel is een prachtig gebouw en het loont dan ook de moeite om even halt te houden en de vele figuren en beelden te bewonderen die de Beurs versieren.
 • Ook in Brussel kan je enkele leuke musea bezoeken: Paleis voor Schone Kunsten - Bozar, het Margritte Museum en het Horta Museum. Ontdek de gratis musea in Brussel.
 • Uitrusten en de stilte opzoeken kan je in het Jubelpark of het Warandepark.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een goedkoop hotel met een centrale ligging? Het Motel One Brussels is een absolute aanrader. Het hotel pakt vooral uit met zijn design dat geïnspireerd is op Brussel. Het hotel is ook geschikt voor een gezin met kinderen die er eens op uit willen.

 1. Wat als je een lage-emissiezone binnenrijdt?

Een LEZ zal altijd duidelijk zichtbaar zijn met speciale verkeersborden, en is dan ook 7/7 en 24 uur per dag van toepassing. Ook wanneer je een LEZ uit rijdt, zal dit duidelijk aangegeven worden. Rijd je toch een lage-emissiezone (LEZ) binnen met een niet-toegelaten voertuig, mag je je verwachten aan een boete ter waarde van 150€. Je zal er ook niet aan ontkomen want er zijn overal slimme camera's in de binnenstad die de kentekens van passerende auto's registreren. Wil je graag zeker weten of jouw auto tot een uitzondering behoort? Raadpleeg dan zeker deze website.

 1. Download je reisgidsen voor je weekendje weg

Wil je graag zoveel mogelijk uit je weekendje weg halen in een van deze steden? Gelijk heb je! Download onze reisgidsen en ontdek dé mooiste plekjes en bezienswaardigheden. Liever alles in één? Koop dan onze digitale reisgidsen en geniet ten volle van je vakantie!

AntwerpenGentBrussel
Reisgids Franse AlpenReisgids OostenrijkReisgids Zwarte Woud
Antwerpen

Gratis reisgids Antwerpen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?