Roadtrip Romantische Strasse met camper of auto? Route 14 dagen langs alle highlights

Koop de volledige reisgids voor € 10

Roadtrip Romantische Strasse met camper of auto? Route 14 dagen langs alle highlights

26 december 2023 in Beieren2 reacties

Op roadtrip langs de Romantische Strasse? Rij één van de mooiste routes in Duitsland

De Romantische Straße is niet alleen een van de mooiste routes van Duitsland, het is tevens eens meest populaire. Ideaal voor een roadtrip met de camper of auto door het prachtige Beierse landschap. Ga er op ontdekking langs charmante dorpjes, middeleeuwse steden en breng een bezoek aan de mooiste kastelen in Duitsland.

Benieuwd naar deze prachtige route? Met onze roadtrip ontdek je zowel de toeristische trekpleisters als leuke verrassingen en verborgen pareltjes langs de Romantische Straße.

Praktische info voor je rondreis langs de Romantische Strasse

Duur7 - 14 dagen ()
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenAan te raden verblijven en campings langs de route:
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Dag 1: Würzburg en omgeving

We starten onze roadtrip langs de Romantische Straße in de charmante stad Würzburg. Würzburg is dan ook het gebruikelijke startpunt voor de Romantische Straße. We raden je aan om zeker een halve dag te voorzien om Würzburg te verkennen.

Würzburg is een levendige universiteitsstad aan de rivier de Main in het hart van het Frankische wijnbouwgebied. Te midden van de met wijnranken bedekte hellingen van de regio ligt de historische stad langs de oevers van de rivier en is het een schilderachtige plek om het avontuur te beginnen. Je ontdekt hier tal van prachtige architectuur uit de barokke periode en een scala aan andere bezienswaardigheden.

Enkele topbezienswaardigheden in Würzburg zijn:

  • De Residenz Würzburg, een van de meest indrukwekkende barokke meesterwerken van Duitsland. Het is een UNESCO-lijst van bezienswaardigheden en het is een paleis uit de 18e eeuw.
  • Een van de belangrijkste renaissancekerken ten noorden van de Alpen, de Neubaukirche, de voormalige kerk van de Würzburg Universiteit.
  • De Mariakapel (Marienkapelle) is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de oude stad. Deze opvallende rode kerk is een prachtig bouwwerk dat je zeker niet mag missen.
  • De Oude Hoofdbrug, een van de iconische bezienswaardigheden van Würzburg.
  • Verken zoveel mogelijk van de stad met het stadstreintje van Würzburg. Boek je tickets hier!

VERBLIJFTIP: Tijdens je bezoek aan Würzburg raden we een verblijf aan in het traditionele Zur Stadt Mainz Hotel. Meer info en boeken.

Verken de omgeving van Würzburg:

Ook in de buurt van Würzburg zijn er heel wat plekjes die de moeite waard zijn om te bezoeken:

  • In de buurt van Urphar kan je de evangelische Jakobskirche bezoeken. De middeleeuwse kerk is omgeven door een ommuurde begraafplaats.
  • Vervolgens kan je het schilderachtige Werhteim am Main bezoeken. Wandel even naar de prachtige Marktplatz in het hart van de stad die wordt omzoomd met aantrekkelijke vakwerkhuizen, waarvan sommige al van de 16e eeuw dateren.
  • Daarna kan je nog het kasteel van Gamburg bezoeken waar je nog prachtige fresco's die dateren van rond 1200 kan bewonderen (de oudste seculiere muurschilderingen ten noorden van de Alpen).

Dag 2: Tauberbischofsheim en Bad Mergentheim

Op dag twee bezoeken we de charmante stad Tauberbischofsheim. Hier werd in 735 een nonnenklooster gesticht door bisschop Bonifacius, en de stad kreeg haar oorkonde tussen 1237 en 1245. We raden je aan om onze stadswandeling door Tauberischofsheim te volgen zodat je langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad komt. Wandel langs het marktplein, in het hart van de oude stad, waar het neogotische stadhuis staat te pronken.

Ook de Oude Post en het geboortehuis van Michael de la Roche, een beroemde criticus die hier werd geboren zijn een bezoekje waard. Er is dus al heel wat te zien op het marktplein. Daarna loop je langs huis Mackert en het Lieblerhuis, allebei mooie vakwerkhuizen die je terug lijken te transporteren in de tijd.

Uiteindelijk sluit je de dag af in Bad Mergentheim, een betoverende stadje te midden van de bloemrijke weiden en wijngaarden in de omgeving. Het stadje staat vooral bekend omwille van de geneeskrachtige mineraalbronnen die de stad in 1926 haar 'Bad'-belichaming gaven.

VERBLIJFTIP: Het 3* Gästehaus Birgit is gevestigd in een rustige omgeving direct aan het fietspad "Liebliches Taubertal" in het wijn- en kuuroord Markelsheim. De kamers zijn modern ingericht en de aanliggende tuin van het pension nodigt uit tot ontspanning. Meer info en boeken.

Dag 3: Bad Mergentheim en Rothenburg ob der Tauber

Vandaag rijden we van het pittoreske Bad Mergentheim naar Rothenburg ob der Tauber. Onderweg staan je nog een scala van mooie dorpen en bijzondere bezienswaardigheden op je te wachten.

  • Rijd richting het oosten naar Weikersheim, gelegen middenin de wijngaarden. De stad is vooral bekend omwille van het Schloss Weikersheim in renaissancestijl, een van de mooiste bezienswaardigheden langs de Romantische Strasse.
  • Röttingen is een klein dorpje met tal van historische bezienswaardigheden. Het dorp heeft een middeleeuwse uitstraling, met veel vakwerkhuizen om het gevoel te geven dat je terug in de tijd bent gestapt.
  • Nadien kan je schilderachtige landschappen met beboste hellingen en met wijnranken begroeide hellingen om Creglingen bezoeken.

Ten slotte sluit je de dag af in Rothenburg ob der Tauber, een van de bekendste steden langs de Romantische Straße en ook een van de mooiste. Het is een uitstekend voorbeeld van een middeleeuwse ommuurde stad, een van de weinige overgebleven steden in Duitsland.

Haal zoveel mogelijk uit je roadtrip met onze uitgebreide reisgids Romantische Strasse.

Dag 4: Rothenburg ob der Tauber

Vandaag brengen we een volledige dag door in het charmante Rothenburg ob der Tauber. Het is een van de bekendste steden langs de Romantische Straße. De prachtige pittoreske gebouwen, muren en steegjes hebben het tot een van de belangrijkste toeristische bestemmingen in Beieren gemaakt. Wist je dat Rothenburg od der Tauber als inspiratiebron diende voor Walt Disney toen men de tekenfilm Pinokkio maakte?

Ontdek onze uitgestippelde stadswandeling, zo kan je de leukste bezienswaardigheden van Rothenburg ontdekken op een ontspannen manier!

Enkele must-see bezienswaardigheden van Rothenburger ob der Tauber:

  • Het Staudthof, een van de meest indrukwekkende middeleeuwse gebouwen van de stad.
  • Breng een bezoekje aan het koninklijke kasteel Hohenstaufen. Het was dit kasteel dat leidde tot de ontwikkeling van de stad en het zijn naam gaf (letterlijk 'Rode Kasteel over de Tauber').
  • St Jakobskirche, de belangrijkste kerk in Rothenburg met de prachtige gebrandschilderde ramen.
  • In een deel van het voormalige kloostercomplex van de monniken van Sint Jan vind je het fascinerende Das Mittelalterliche Kriminalmuseum (Middeleeuwse Misdaadmuseum).

VERBLIJFTIP: Wat dacht je van een verblijf in de voormalige residentie van de beroemde burgemeester Heinrich Toppler? Het Gasthof Goldener Greifen is de plek waar Heinrich Toppler zijn gasten ontving en die unieke charme voel je nog steeds. Daarnaast liggen de middeleeuwse bezienswaardigheden op wandelafstand van het hotel. Een ideale gelegen en unieke accommodatie voor jouw verblijf aan Rothenburg. Meer info en boeken.

Dag 5: Rothenburg ob der Tauber en Dinkelsbühl

Na een heerlijke nachtrust, zet je je roadtrip langs de Romantische Strasse verder door naar de archetypische stad Dinkelsbühl. Eerst bezoeken we nog Schillingsfürst en Feuchtwangen. In Schillingsfürst is het barokke kasteel de belangrijkste bezienswaardigheid. Vandaag de dag is het een museum en kan je er genieten van een prachtig uitzicht over de Frankische hoogten. Feuchtwangen is een historische nederzetting in het Sulzbachtal.

Dinkelsbühl

Het romantische Dinkelsbühl is gelegen aan de Wörnitzrivier en is een erg archetypische stad langs de Romantische Straße. Dankzij de bloeiende wolhandel in de stad in de 15e en 16e eeuw werden heel wat prachtige bouwwerken opgetrokken. Net als Rothenburg ob der Tauber en Nördlingen , is de stad een zeldzaam voorbeeld van een Duitse middeleeuwse ommuurde stad. De imposante mijnwerkers- en vakwerkgebouwen van deze stad brengen je als het ware terug in de tijd.

  • Bewonder de puntgevels op de Weinmarkt en bekijk de sierlijke houten bekleding op het Deutsches Haus en het Der Hezelhof.
  • De Stadtpfarrkirche St. Georg zal je van ver opmerken. Deze werd gebouwd in de 15e eeuw in gotische stijl en domineert de oude stad.
  • Bezoek ook zeker de Duitse Orde met zijn rococokapel.
  • Elk jaar in juli viert Dinkelsbühl het volksfeest Kinderzeche, een van de meest kleurrijke traditionele festivals van Duitsland.

Dag 6: Dinkelsbühl en Nördlingen

Vandaag zetten we onze reis door naar Nördlingen. Je kan de directe route naar het zuiden nemen naar Wallerstein en verder naar Nördlingen. Maar je kan ook een omweg maken om Schloss Baldern te bezoeken door via kleinere wegen naar het zuiden te rijden.

Schloss Baldern is een barok kasteel dat gebouwd werd in de 18e eeuw. Het kasteel is een waar pareltje in de Romantische Strasse en herbergt nu prachtig ingerichte salons en kamers uit vroegere tijden. De balzaal van het kasteel Baldern is een waar meesterwerk van de barokke architectuur. In Wallerstein kan je de kasteelrots beklimmen.

Bezoek het stadje Nördlingen

Ook de stad Nördlingen is, net als Rothenburg ob der Tauber en Dinkelsbühl, een van de goed bewaard gebleven middeleeuwse steden van Duitsland. Het is de enige volledig bewaarde stadsmuur in Duitsland. Nördlingen is veel minder bekend dan de andere steden in de regio en bijgevolg ook minder druk. Er zijn natuurlijk tal van historische gebouwen van belang verspreid over de oude stad, dus er is hier geen tekort aan dingen om te zien en te doen.

Enkele hoogtepunten tijdens je bezoek aan Nördlingen:

  • Nördlingen is gelegen in een krater die door een meteoor zo’n 14,5 miljoen jaar geleden is ontstaan.
  • Beklim de 90 meter hoge indrukwekkende toren van de Sint Joriskerk zodat je een goed zicht hebt over de kraterring.
  • De krater is de thuisbasis van het National Geopark Ries, waar heel wat wandelroutes zijn uitgestippeld.
  • Kom meer te weten over de krater in het Ries Crater Museum middenin de stad.

VERBLIJFTIP: Arthotel ANA Flair, een hotel met een hart. Warmte en gastvrijheid zijn hier erg belangrijk. Het hotel is centraal gelegen in de directe omgeving van de historische oude binnenstad van Nördlingen. Meer info en boeken.

Dag 7: Nördlingen en Donauwörth

Vandaag laat je de middeleeuwse stad Nördlingen achter je en ga je verder naar Donauwörth, een andere bekende bestemming langs de Romantische Straße. Eerst kan je nog even halt houden bij Harburg, Neuberg an der Donau en Ingolstadt overwegen.

  • Harburg is een stad met charmante middeleeuwse kenmerken, en het is zeker de moeite waard om hier een stop te maken om te verkennen. Er zijn een aantal historische gebouwen, maar het meest opvallende is het Burg Harburg. Het werd gebouwd door de voormalige Hohenstaufen-keizers van Duitsland in de 11e of 12e eeuw en wordt daarom beschouwd als een van de oudste burchtwerken van het land.
  • Neuburg an der Donau is een prachtig stadje met onder andere een indrukwekkend schloss uit de renaissance tijd.
  • Nadien kan je de voormalige geduchte vesting Ingolstadt bezoeken. Verken het oude stadsgedeelte, dat gezegend is met een rijke erfenis aan historische monumenten. Breng ook zeker eens een bezoekje aan het Kasteel van Ingolstadt.

Donauwörth

Donauwörth ligt op een strategische plek waar de Donau en de Wörnitzrivier samenkomen. Het stadje zou gesticht zijn door twee vissers op het Riedseiland, net ten zuiden van de historische kern van de stad. Dit eiland is nu een aangename plek net buiten het centrum, met een aantal cafés en het plaatselijke museum, dat zich richt op de geschiedenis van het gebied in de jaren 1800.

  • Belangrijke bezienswaardigheden zijn onder andere het klooster van het Heilige Kruis op de top van de heuvel, dat dateert uit de 11e eeuw. Het zou zijn gebouwd om een splinter van het kruis van Christus te bewaren, dat hier tijdens de kruistochten werd teruggebracht.
  • Een andere opmerkelijke plaats is het Fuggerhuis, de zetel van de regionale overheid. Het dateert uit de 16e eeuw en wordt beschouwd als een uitstekend voorbeeld van architectuur in renaissancestijl.
  • Verder kan je er ook de 15e-eeuwse kleurrijke Reichsstrasse (onderdeel van de keizerlijke route tussen Neurenberg en Augsburg tijdens het Heilige Roomse Rijk) bezoeken.
  • Het historisch stadhuis
  • Het Deutschordenshaus (de voormalige zetel van een van de oudste afdelingen van de Orde van de Teutoonse Ridders).
Haal zoveel mogelijk uit je roadtrip met onze uitgebreide reisgids Romantische Strasse.

Dag 8: Augsburg

Op ongeveer 40 minuten rijden van Donauwörth bevindt zich het gezellige stadje Augsburg. We raden je aan om hier een volledige dag te besteden. Augsburg is de derde grootste stad van Beieren, maar het is de oudste. Dankzij zijn prachtige renaissancegebouwen en de vele fonteinen wordt Augsburg ook wel de meest noordelijke stad van Italië genoemd. Met onze stadswandeling door het centrum van Augsburg kom je langs de mooiste bezienswaardigheden van deze fascinerende stad.

Enkele topbezienswaardigheden in Augsburg

  • Wandel over het Rathausplatz waar de Perlachturm staat te pronken. Na het betreden van 258 trappen kom je op het uitzichtplatform waar je als beloning een fantastisch uitzicht over Augsburg krijgt. Bij helder weer kan je zelfs de Alpen in het zuiden zien. Het is dé ideale manier zijn om je dag in de stad te beginnen.
  • Ga door de Vogeltor om een oud houten waterrad te zien.
  • Breng een bezoekje aan het Maximilian Museum dat tentoonstellingen van decoratieve kunsten, waaronder beeldhouwkunst, schilderijen en fijn werk in zilver en goud van de late middeleeuwen tot aan de moderne periode herbergt.
  • Ook de Augsburgse Dom in romaanse stijl is een van de mooiste bezienswaardigheden in Augsburg.

VERBLIJFTIP: BIO Hotel Bayerischer Wirt is het eerste biologische hotel van Augsburg. Je kan je eens lekker laten verwennen in de spa met zoutgrot, zoutsauna of in het restaurant met 100% biologische, regionale en gezonde gerechten. En uiteraard is het uitgebreide ontbijtbuffet is ook 100% biologisch. Meer info en boeken.

Dag 9: Augsburg en Landsberg am Lech

Vandaag rijden we in zuidelijke richting naar het gezellige plaatsje aan de rivier de Lech: Landsberg am Lech. Eerst maken we nog een korte omweg en bezoeken we Friedberg langs de Lechleite, waar de rivier de Lech een brede bedding heeft gevormd uit gletsjersmeltwater. Bezoek hier zeker eens het Friedbergkasteel dat dateert uit de 13e eeuw. Nadien kan je doorrijden naar het dorpje Klosterlechfeld dat zich vandaag de dag heeft ontwikkeld rond een franciscanenklooster en de bedevaartskerk van Maria Hilf.

Landsberg am Lech

Landsberg am Lech is gelegen aan de rivier de Lech. De rivier speelt niet alleen een belangrijke rol in de geografie van de stad, maar ook in de geschiedenis. De stad was, net als vele andere in dit deel van Beieren, een belangrijk punt op de Via Claudia handelsroute van Italië naar Augsburg. De Lech kon hier worden bedwongen en er was een hooggelegen vesting punt van waaruit de route en het gebied konden worden beschermd.

Wandel even door de straten met pastelkleurige huizen naar oude binnenstad van Landsberg am Lech waar heel wat historische monumenten zoals het Historisches Rathaus en de stadskerk Maria Hemelvaartkerk te bezichtigen zijn. Plof neer op een van de gezellige terrasjes op het marktsplein en geniet van de omgeving.

Dag 10: Bezoek München (optioneel)

Heb je altijd al eens München willen bezoeken? Momenteel ben je op amper 65 km verwijderd van de stad. We raden je dan ook ten zeerste aan om een dagje van de Romantische Route af te wijken en een bezoek te brengen aan deze kroon op het Beierse leven. München is echt een van de mooiste steden van Duitsland. Als je een dag extra kan missen, is het zeker de moeite waard om deze daguitstap te maken.

Wat zeker zien en doen in München?

  • Het hart van München wordt gevormd door de Marienplatz dat omringd wordt door prachtige historische gebouwen. Vooral het indrukwekkende, gedecoreerde Neues Rathaus zal je opmerken op dit plein
  • Kuier over de Viktualienmarkt, een gezellige markt met meer dan 100 verkopers die je elk wel iets willen doen proeven, van zoet naar hartig en natuurlijk heel wat verschillende bieren.
  • Op de Marienplatz, het centrum van de stad, kan je ook dagelijks tussen 11u en 12u luisteren naar het intense klokkenspel van 43 bellen waarbij 32 kleine figuurtjes in de toren van de stadshal dansen.
  • Passeer ook zeker langs Der Verrückte Eismacher, een ijssalon waar je letterlijk geen enkele smaak kan bedenken die ze niet serveren, kies je voor een pizza ijsje of liever klassieke vanillesmaak? Anything goes!
  • Slot Nymphenburg, mag ook zeker niet ontbreken. Het is een barok bouwwerk dat vroeger diende als zomerresidentie van het Beierse hof. Hier zie je nog de grandeur uit de 17de eeuw!
  • Met onze stadswandeling door München kom je alvast langs dé topbezienswaardigheden.

VERBLIJFTIP: In het hart van München, in een rustige zijstraat en toch centraal gelegen, vind je het Alpen Hotel München, dat je zal verrassen met zijn charmante mix van traditie en moderniteit, klassiek & design en warme gastvrijheid. Meer info en boeken.

Dag 11: Landsberg am Lech en Schongau

Onze roadtrip loop stilletjes aan op z'n einde. Vandaag vervolg je je route langs de Romantische Straße (of ga je gewoon verder als je er niet voor gekozen hebt om München te bezoeken). Rij verder naar het zuiden vanaf Landsberg am Lech om je eerste bezienswaardigheid voor de dag te bereiken, Hohenfurch in het Schönachtal. Hohenfurch is dé poort naar de Pfaffenwinkel (letterlijk 'priesterhoek'). Hier kan je genieten van het prachtige uitzicht op het Alpenvoorland in een aangename landelijke omgeving.

Schongau

  • Op het hoofdplein in het hart van het oude stadsgedeelte is het Ballenhaus te zien. Dit oude pakhuis en de raadszaal dateren uit de 15e eeuw.
  • Aan het andere einde van het plein zie je de kerk van Maria Himmelfahrt.
  • Ten oosten van de Marienplatz bevindt zich een voormalig karmelietenklooster dat nu een verzorgingstehuis is en de Kerk van de Heilige Geest.
  • In dit gebied kan je ook genieten van een wandeling over de stadsmuren, in de voetsporen van de schildwachten die de nederzetting door de eeuwen heen bewaakten.

Je kan ook gewoon een gezellige wandeling maken rond de buitenkant van de muren. Geniet van het prachtige uitzicht op de resterende torens van de vestingwerken, tot aan de rivier de Lech en, op een heldere dag, helemaal tot aan de bergen in het zuiden.

Dag 12: Schongau en Schwangau

Het einde van je roadtrip langs de Romantische Strasse is in zicht, maar laten we daar nog niet te veel bij stilstaan. Onze eindbestemming vandaag is Schwangau op korte afstand van Füssen, waar onze roadtrip eindigt. Maar we hebben nog eerst enkele highlights in de omgeving die je kan bezoeken.

Wat zien in de omgeving van Schwangau?

  • Peiting is ook één van de charmante stadjes van de Pfaffenwinkel, aan de overkant van de rivier de Schongau.
  • Rottenbuch is vooral bekend om zijn indrukwekkende kloosterkerk, Klosterkirche Mariä Geburt. Het interieur van de middeleeuwse kerk werd in de 18e eeuw in de hoge barokke stijl heringericht.
  • Wildsteig biedt een prachtig uitzicht op zowel de Ammergauer Alpen als de Allgäu.
  • Wieskirche is de kroon op de Pfaffenwinkel. Dit is een UNESCO-werelderfgoedlocatie. Vandaag de dag wordt het bezocht door vele - niet alleen pelgrims en mensen die op zoek zijn naar wonderbaarlijke genezingen, maar ook mensen met interesse voor architectuur en kerkelijke geschiedenis.

Schwangau is vooral bekend als toegangspoort tot de nabijgelegen beroemde toeristische trekpleisters, waaronder de Tegelbergbahn en de beroemde koninklijke kastelen van Neuschwanstein en Hohenshwangau. Wij raden je echter aan om deze topbezienswaardigheden in Schwangau te laten tot de laatste dag van je roadtrip.

Dag 13: Schwangau en Füssen

We sluiten onze roadtrip af met nog enkele topbezienswaardigheden langs de Romantische Strasse. Eerst gaan we langs de Tegelberg kabelbaan die je naar de Tegelberg brengen. De Tegelberg is het hoogste punt langs de route met een hoogte van 1730 meter. Dit is een erg geliefde plek voor deltavliegers en parasailers. Of je nu zelf gaat parasailen of niet, het fantastisch mooie uitzicht op de Alpen en op de Forggensee is absoluut een ritje op de kabelbaan waard.

Schloss Neuschwanstein

Ook een bezoekje aan het Schloss Neuschwanstein is de moeite waard. Schloss Neuschwanstein, genesteld in de uitlopers van de Beierse Alpen, is misschien wel een van de meest herkenbare plekken in heel Duitsland. Deze uitgebreide en excentrieke romantische dwaasheid werd gebouwd voor koning Ludwig II. De sprookjesachtige torens waren de inspiratiebron voor het kasteel van Walt Disney's Doornroosje.

Het tweede kasteel hier, Hohenschwangau, is het oudere. Hoewel niet zo'n iconisch beeld als Neuschwanstein, is Hohenschwangau Schloss ook een populaire toeristische trekpleister. Dit was de kinderresidentie van koning Ludwig II van Beieren. Het werd gebouwd door zijn vader, koning Maximiliaan II.

TICKETS: Wil jij ook graag het kasteel bezoeken? Bestel je tickets voor het Schloss Neuschwanstein online op voorhand en vermijd lange wachtrijen aan de kassa.

Filmpje: ontdek de prachtige Romantische Strasse!

Benieuwd naar de Romantische Strasse? In dit filmpje kan je alvast wegdromen bij enkele van de mooiste plekken langs deze route! Als je zelf deze prachtige bestemming wilt ontdekken zal je natuurlijk zelf moeten afreizen naar Duitsland!

Mis niets van de Romantische Straße met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Romantische Straße? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Romantische Straße met een volledige uitgestippelde rondreis, en meer dan 100 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Romantische Straße hier.

Romantische Straße

Gratis reisgids Romantische Strasse downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 11 september 2022 - [email protected]

Erg mooie route, uitgestrekte landschappen, vriendelijke dorpjes. Enkele aangegaan oa Augsburg, rotenburg am main en Wurtzburg.

- 11 mei 2022 - Marja jans

Goed uitgelegd gids we hebben heel veel eruit gehaald zoals tip,hotels bezienswaardigheid De gids gaat mee op onze reis ,kunnen we alles na lezen,ook deze tips doorgeven aan vrienden etc Dank u

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?