Hoe van luchthaven Barcelona naar het centrum? Alle info, tips + tickets

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Hoe van luchthaven Barcelona naar het centrum? Alle info, tips + tickets

28 juli 2022 in Barcelona2 reacties

Eenmaal aangekomen op het vliegveld van Barcelona (Aeroport El Prat), wil je natuurlijk zo snel mogelijk de stad intrekken of het hotel opzoeken. Waar je ook aankomt, er zijn verschillende opties om van de luchthaven naar het centrum van Barcelona te reizen.

Ben jij ook op zoek naar de beste manier om in het centrum te geraken? Lees hieronder meer over de mogelijkheden om van de luchthaven naar het stadscentrum van Barcelona te reizen.

Tickets voor je vervoer naar Barcelona centrum

Ben je nog op zoek naar vervoer van de luchthaven naar het centrum? Bekijk het aanbod en boek je vervoertickets naar het centrum van Barcelona online!

Ben je met een paar vrienden of familie op vakantie in Barcelona? Dan kan je beter een taxi huren, dat komt nog eens voordeliger uit! Bekijk de mogelijkheden voor privé transfers en boek direct.

Ontdek hieronder alvast de mogelijke vervoerstickets

Inhoud artikel

 1. Eindbestemming: BCN - Luchthaven Barcelona El Prat

De grootste luchthaven van Spanje is Barcelona El Prat, gelegen op zo’n 15 à 20 kilometer van het centrum van Barcelona. De luchthaven is vrij modern en werd opgedeeld in twee terminals welke op 4 kilometer van elkaar liggen. Terminal 2 bestaat uit drie gebouwen, 2A, 2B en 2C. De meeste vluchten die vanaf Terminal 2 vertrekken, vertrekken van 2A of 2B.

Omdat deze terminals een eindje van elkaar verwijderd liggen, is er iedere vijf minuten een gratis shuttlebus voorzien. Houd er rekening mee dat je er ongeveer 15 minuutjes over doet om van de ene terminal naar de andere te reizen.

Met een beetje zoekwerk kan je echter snel goedkope vliegtickets vinden naar Barcelona. Benieuwd naar hoe en waar je goedkope tickets kan vinden? Lees zeker ook ons artikel met handige websites en slimme trucjes bij het boeken voor vliegtickets naar Barcelona.

 1. Afstand van Barcelona Airport naar het centrum

De locatie van het vliegveld is uitstekend. De afstand tussen Barcelona Airport en het centrum van Barcelona (voornamelijk Plaça de Catalunya) is slechts 15 tot 20 kilometer, afhankelijk van de terminal waar jij geland bent. Terminal 1 ligt namelijk iets verder van de stad dan Terminal 2. Met de wagen bereik je het centrum op zo’n 25 minuutjes. In dit blogartikel lees je meer over de makkelijkste en snelste vervoersmogelijkheden naar het centrum van de Spaanse hoofdstad.

 1. Vanaf Barcelona El Prat naar het centrum met de Aerobús

Naast het vervoer tussen de twee terminals op de luchthaven van Barcelona, rijdt er daarnaast ook een shuttlebus van het vliegveld naar de stad. Deze shuttle wordt ook wel de Aerobús genoemd. Over het algemeen is de Aerobús de snelste manier om vanaf het vliegveld in het centrum van Barcelona te komen.

 • Deze bussen rijden om de 10 minuten vanaf 5 uur ’s ochtends tot middernacht.
 • Je moet dus niet bang zijn dat je de bus zal missen als je vliegtuig een paar minuutjes vertraging heeft.
 • Voor een enkele ticket betaal je 6€ en op een klein halfuurtje bereik je het stadscentrum.
 • Kinderen onder de 4 jaar mogen gratis reizen.
 • De Aerobús stopt op diverse locaties in het centrum van Barcelona.
 • Je kan de tickets voor de Aerobús aankopen bij verschillende automaten op het vliegveld. Echter houd je best wel in je achterhoofd dat zo’n automaat defect kan zijn.
 • Of je kan de tickets ook gewoon aankopen op de bus zelf. Zorg dus dat je genoeg contant geld op zak hebt. Creditkaarten worden hier echter niet aanvaard. Ook zullen ze niet staan springen als je afkomt met briefjes van meer dan €20. Zoveel wisselgeld hebben ze meestal niet in de bus liggen.
 • Of bestel je ticket voor de Aerobús nu online! Dan ben je zeker dat je een plaatsje hebt op deze shuttle.

Zoals je al weet, heeft Barcelona twee terminals. Hierdoor rijden er twee lijnen richting de stad. Ben je geland op Terminal 1? Dan moet je de Aerobus A1 nemen richting het centrum. Sta je bij Terminal 2 dan moet je Aerobus A2 hebben. Of je nu de A1 of A2 neemt, voor beide bussen is de eindbestemming Plaça Catalunya (het stadscentrum).

Aerobús-bushalte op Plaça Catalunya

 • Het is misschien wat vroeg om al te praten over je terugreis als je nog maar net bent aangekomen. Echter kan het stress voorkomen, als je op voorhand al weet hoe je de luchthaven kan bereiken als je terugkeert. En ook dit kan met de Aerobús.
 • Plaça Catalunya heeft bushaltes op iedere hoek van het plein voor veel verschillende busdiensten.
 • Het is belangrijk om naar de juist bushalte buiten het warenhuis El Corte Inglés te gaan (deze vind je aan je rechterkant als je van de Ramblas komt).
 • Je kan wel zeggen dat dit de drukste Aerobús-halte is en het kan dan ook vrij verwarrend zijn als je niet zeker weet welke Aerobús je nodig hebt.
 • Je zal merken dat er twee aparte rijen zijn, één voor Aerobus A1, welke naar T1 gaat en eentje voor Aerobus A2, welke naar T2 gaat.
 1. Vanaf Barcelona El Prat naar het centrum met de trein

Je kan ook altijd de trein nemen richting het centrum van Barcelona. Het treinstation ligt namelijk vlak naast het vliegveld, bij Terminal 2 (tussen sectie A en B). Opgelet: Kom je aan of vertrek je vanaf T1? Dan kan je niet naar of vanaf het treinstation lopen. Je bent genoodzaakt om de gratis pendelbus te nemen die tussen het treinstation en T1 rijdt.

Om bij het station te komen, moet je eerst een lange loopbrug over. Wanneer je die voorbij bent, sta je praktisch al op het perron van het station. Hier kan je de RENFE R2-trein nemen die je naar het centrum brengt.

 • Er rijdt om het halfuur een trein naar het centrum.
 • Deze trein stopt in drie hoofdstations: Estació Sants (20 minuutjes), Passeig de Gràcia (28 minuutjes) en El Clot. Je bereikt het centrum al na 20 minuutjes.
 • Belangrijk! Bepaal van tevoren waar je wilt uitstappen, de eindhalte van deze trein ligt namelijk niet in de stad maar ver daarbuiten in Maçanet de la Selva.
 • Vanaf deze stations kan je met de metro naar diverse gebieden in de stad trekken.
 • Je kan je kaartjes aankopen voor ongeveer 5€ aan de automaten of de loketten. Kinderen tem 3 jaar reizen gratis.
 • Wil je graag meer info? Raadpleeg de website over de dienstregeling van de trein R2 Nord.

Tip: Het is ook mogelijk om een T-Casual-transportkaart te kopen bij de zogenaamde ‘Tabac’-winkels, krantenkiosken of op de luchthaven en in de stad. Met dit type transportkaart heb je recht op 10 metro-, trein-, of busreizen binnen de vastgestelde zones.

 1. Vanaf Barcelona El Prat naar het centrum met de metro

Ook de metro is een populair vervoersmiddel

 • Barcelona Airport heeft twee metrostations: Aeroport T1 en Aeroport T2.
 • De ingang naar de metro bevindt zich in Terminal 1 op de begane grond bij de bussen, in Terminal 2 naast het treinstation van Renfe.
 • Om de 7 minuten vertrekt metro L9 Sud richting Zona Universitària (metrolijn 3).
 • Onderweg kan je overstappen op de metrolijnen Collblanc (lijn 5) en Torrassa (lijn 1).
 • Voor deze metrolijn kan je via de automaten een speciaal metroticket aankopen: Bitllet Aeroport. Dit kost je ongeveer €5 tot aan je eindbestemming.
 • Meer informatie en de dienstregeling van metro L9 vind je online.

Tip: Heb je een verblijf geboekt in de buurt van Camp Nou of Park Güell? Dan raden we je zeker aan om de metro te nemen. Dit vervoersmiddel is dan een stuk handiger dan de Aerobus.

 1. Vanaf Barcelona El Prat naar het centrum met de taxi

Misschien wel de handigste maar ook wel de duurste optie, is met de taxi naar het stadscentrum. Eenmaal geland, kan je de borden voor taxistandplaatsen volgen. Wanneer je de luchthaven buiten wandelt, zal je ze meteen zien staan. De zwart-gele taxi’s wachten je op en zullen je naar de plek brengen die jij wenst.

 • De taxi’s rijden met een taximeter. Ongeacht de afstand van je rit, betaal je altijd minimaal 20€.
 • Je zal gemiddeld tussen de 25€ en 35€ kwijt zijn voor een enkele rit.
 • Per koffer zal je een toeslag betalen van 1€ en er is een toeslag voor het vliegveld van €3,10.
 • Je kan zelf geen taxi aanhouden. Je moet wachten tot je een taxi wordt aangeduid.
 • Over het algemeen zijn taxi’s in Barcelona betrouwbaar en een goed alternatief als je niet met het openbaar vervoer wilt reizen.
 • Houd er echter wel rekening mee dat de toeslagen voor diverse redenen toegevoegd worden. Bijvoorbeeld: reizen in het weekend, laat op de avond of op feestdagen.
 • Vertrouw je het niet? Dan kan je bij het instappen altijd even de toeslagen controleren op de sticker op de achterruit van de taxi.

Tip: Je kan ook op voorhand al een taxi reserveren. Voor deze service betaal je natuurlijk wel wat meer. Het voordeel is echter wel dat je niet hoeft te wachten op een taxichauffeur. Wil je graag je taxi of minibus op voorhand boeken? Boek je privé transfer van luchthaven Barcelona naar het centrum.

 1. Kom je ‘s nachts toe? Neem dan de nachtbus

Geen zorgen, ook voor wie ’s avonds laat toekomt in de luchthaven van Barcelona, is er vervoer voorzien. Echter is er een grote kans dat de trein en Aerobus niet meer rijden op het uur dat jij aankomt. Vind je een taxi te duur? Dan neem je best de nachtbus N17!

 • Deze bus rijdt vanaf T1 en T2 om de 20 minuten richting de stad.
 • Deze bus stopt direct voor de luchthaven El Prat BCN. Vertrek je vanuit de stad, stap dan op bij Plaça de Catalunya.
 • Houd er wel rekening mee dat de nachtbus er iets langer over doet dan de normale bus.
 • Op zo’n drie kwartier bereik je het stadscentrum.
 • Een kaartje voor de nachtbus kost je ongeveer €3 per rit. Deze kan je aankopen bij de chauffeur.
 1. Hola BCN! Transportkaart

Tickets voor het openbaar vervoer zijn altijd ook los te verkrijgen. Zo kan je ervoor kiezen om een stadspas zonder openbaar vervoer aan te schaffen en de enkele ritten die je met de bus, tram of metro maakt los te kopen. Of je kiest voor een Hola BCN! Transportkaart, met deze kaart kan je gedurende de geldigheid van je biljet onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer, waarbij het ook mogelijk is om gratis van en naar de luchthaven te reizen.

 • Een enkel ticket kost €2,20.
 • Denk je wat vaker gebruik te maken van het transport in de stad maar niet vaak genoeg om een pas met openbaar vervoer aan te schaffen, dan kan je ook een tienrittenkaart aanschaffen voor €10,20.
 • Een Hola BCN Transportkaart is beschikbaar voor 2, 3, 4 of 5 dagen en kost respectievelijk €16,30, €23,70, €30,80 en €38. Je kan ze hier online kopen!
 • Echter zitten busritten met de Aerobus hier niet inbegrepen.
 1. Auto huren in Barcelona

Verblijf je voor enkele dagen of weken in Barcelona? En wil je graag de omgeving van deze bruisende stad ontdekken? Dan kan het ook handig zijn om een auto te huren. Verschillende autohuurbedrijven zijn gevestigd op de luchthaven. Je kan hun kantoren terugvinden in Terminal 1 en Terminal 2. Bekende autohuurbedrijven zijn: Avis, Sixt, Hertz, Budget en Europcar. Huur je auto hier online.

Reis je naar Barcelona in het hoogseizoen? Houd er dan best rekening mee dat het dan erg druk kan zijn bij autoverhuurbedrijven. Wil je zeker zijn? Dan reserveer je best op voorhand je wagen.

Praktische info bij het huren van een auto op vakantie

 • Op de terugweg is het raadzaam extra veel tijd uit te trekken als je de auto ook moet inleveren, omdat je misschien moet wachten.
 • Niet onbelangrijk: er zijn ook autoverhuurbedrijven die een extra fee in rekening brengen voor het ophalen en wegbrengen van de huurauto op het vliegveld.
 • Ook kan het zijn, dat wanneer je de auto terugbrengt naar het vliegveld, je deze nog moet vol tanken.
 • Bij de ingang van de luchthaven, kan je nog snel tanken bij een tankstation van Galp. Ook is er vlakbij nog een Cespa tankstation. Dit tankstation is altijd geopend.

Een auto huren op vakantie kan heel handig zijn. Je bepaalt zelf waar je gaat en staat en wanneer jij dat wilt. Je hebt ook de vrijheid om meer van de omgeving te bewonderen. Maar waarop dien je te letten bij het huren van een auto op reis? Lees onze tips die je helpen bij het huren van een auto op vakantie.

 1. Goedkope, alternatieve luchthavens: Girona en Reus

Naast Barcelona Airport El Prat is het ook mogelijk om gebruik te maken van de luchthavens bij de Catalaanse steden Girona en Reus. Bovendien is het vaak een stuk voordeliger om naar een van deze vliegvelden te reizen. Houd er wel rekening mee dat je dan weer meer geld kwijt bent aan het vervoer om naar de stad te komen.

Hoe van Girona Airport naar Barcelona?

Kies je er toch voor om het vliegtuig te nemen naar Girona om vandaar het centrum van Barcelona te bereiken, dan zijn er volgende opties die je kan overlopen als je naar het stadscentrum van Barcelona wilt:

 • Bus: vanaf het Girona Airport kan je de Sagalés bus nemen. Na 70 minuten rijden, ben je in Barcelona. Dit is een van de makkelijkste en voordeligste manieren om te reizen vanuit Girona.
 • Huur een auto: in de aankomsthal bevinden zich verschillende autoverhuurbedrijven. Een makkelijke maar ook duurdere optie.
 • Trein: ook kan je kiezen om de trein te nemen. Je zal dan eerst met de bus naar het station in Girona moeten. De treinreis duurt ongeveer 70 minuten.

Hoe van Reus Airport naar Barcelona?

De derde luchthaven van Barcelona is Reus. Dit vliegveld ligt maar liefst 120 kilometer verwijderd van het centrum. Deze luchthaven wordt voornamelijk gebruikt door reizigers die naar badplaatsen als Salou reizen. 120 kilometer lijkt op zicht ver, maar ook hier kan je met verschillende vervoersmiddelen snel in het centrum van Barcelona geraken. Bovendien geniet je ook nog eens van de mooie uitzichten onderweg.

 • Bus: vanaf Reus gaat er een bus rechtstreeks naar Barcelona. Deze rit bedraagt zo’n kleine twee uur.
 • Huur een auto: ook hier kan je een auto huren in de aankomsthal van de luchthaven.
 • Trein: vanaf het Reus vliegveld vertrekken bussen naar het centrum van de stad Reus en naar het treinstation (bus 50). Ook kan je kiezen voor een taxi naar het treinstation te nemen. Vanaf het treinstation kan in je in circa anderhalf uur naar het centrum van Barcelona rijden.
 • Taxi: of je kan voor de duurdere optie gaan en kiezen om je te laten vervoeren met een taxi. Echter zal dit naar Barcelona ongeveer 100,- tot 150,- euro.
 1. Mis niets tijdens je vakantie in Barcelona met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Barcelona? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Barcelona met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Barcelona met 3 gratis stadswandelingen inclusief 55 highlights.

Barcelona

Gratis reisgids Barcelona downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 17 december 2022 - Sjaak Goossens

Was even zoeken maar duidelijke uitleg

- 10 november 2021 - Marc Sterkens

Bezoek zeker El gat de Botero (beeld op straat van een megagrote stenen kat) op Rambla del Raval.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?