Hoe de Gili-eilanden bezoeken vanuit Bali of Lombok? Info en tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Hoe de Gili-eilanden bezoeken vanuit Bali of Lombok? Info en tips

12 mei 2023 in Bali-Lombok1 reactie

Voor de kust van het noordwesten van Lombok liggen de idyllische Gili-eilanden. De Gili-eilanden zijn 3 paradijselijke eilanden met witte zandstranden en kokospalmen, net zoals op de postkaartjes. Hoewel niet langer verborgen pareltjes zijn de Gili’s nog steeds een gedroomde bestemming voor reizigers die graag hun eigen ding doen en niet noodzakelijk de drukte volgen.

Elk eiland biedt een eigen ervaring. Gili Trawangan is het feesteiland, Gili Meno wordt gekoesterd vanwege zijn romantiek en rust, en Gili Air is een ontspannen toevluchtsoord voor wie het beste van beide werelden wil combineren. Wat de eilanden in gemeen hebben, zijn de hagelwitte stranden en prachtige koraalriffen.

Tours en tickets Gili eilanden

Reisaanbiedingen naar Bali en Lombok

- Prijsvrij.be €796 (incl. vluchten)
- Sawadee: Vanaf €1404 (incl. vluchten)
- Koning Aap: Vanaf €1558 (incl. vluchten)
- Djoser: Vanaf €1595 (incl. vluchten)

Excursies en daguitstappen naar de Gili Eilanden

Inhoud artikel

 1. Gili Trawangan

1.1. Het feesteiland

Gili T, zoals Gili Trawangan ook wel bekend is, is het feesteiland. Als je naar Indonesië bent gekomen op zoek naar een strandparadijs waar je tot het ochtendgloren kan dansen, dan is dit jouw eiland. Mensen komen naar hier om te ontspannen, feesten en een leuke tijd te hebben. Elke avond van de week wordt er gefeest in een andere club of bar, zodat elke zaak op het eiland een gelijk deel van de actie krijgt.

1.2. Een klein, maar druk eiland

De kleine oppervlakte van het eiland zorgt voor een echt dorpsgevoel. In 2 uur tijd wandel je het volledige eiland rond. Loop je, dan doe je er amper een uurtje over.

1.3. Autovrij Gili

Net als op de andere Gili-eilanden rijden hier geen auto’s, maar toch kan de hoofdweg op Gili T verrassend druk zijn. Je vindt er niet alleen voetgangers en fietsers, maar ook paarden en karren. Dit is zeker niet het eiland voor wie houdt van eenzaamheid.

1.4. Snorkelen op Gili Trawangan

Hou je van snorkelen, dan kan Gili Trawangan je lokken met enkele mooie plekken aan de noordkust van het eiland. Er zwemmen kleurrijke vissen en ook schildpadden tussen de koralen.

 1. Gili Meno

Wil je een romantische vakantiebestemming om helemaal te ontsnappen aan de stress van de moderne wereld, dan is Gili Meno misschien wel jouw eiland.

2.1. Helemaal ontspannen

Gili Meno is het kleinste en rustigste van de Gili-eilanden. Zodra je van de boot stapt, zul je merken dat deze plaats geliefd is bij verliefde koppeltjes. Dit is het toevluchtsoord voor mensen in een romantische bui, en de perfecte vakantiebestemming voor wie – tussen de knuffels door - graag in de zon ligt, fietst of snorkelt. Voor de rest is hier eigenlijk niet zo veel te doen.

2.2. Net niet onbewoond

Aan de oostkant van het eiland staan kleine rieten hutten voor twee langs het strand. Hier vind je ook een paar afgelegen resorts, een handvol restaurants en enkele duikbedrijven die je naar bijzondere duikplekken brengen.

De westkant van het eiland is bijna volledig onontwikkeld, en er zijn tal van verlaten plekjes die koppels helemaal voor zichzelf kunnen hebben.

 1. Gili Air

Kom naar Gili Air om een meer lokale sfeer op te snuiven of om te duiken, snorkelen of fietsen op de zandwegen van het eiland. Dit eiland biedt het beste van beide werelden.

3.1. Gili Trawangan en Gili Meno in één

Gili Air is een combinatie van de 2 andere eilanden. Je vindt hier de faciliteiten en de voorzieningen van Gili T, gecombineerd met de ontspannen sfeer van Gili Meno. Het resultaat is een beetje een hippie-sfeer.

3.2. Het nachtleven op Gili Air

Er is een nachtleven, maar niet zo stevig als op Gili T, en het is er ook lang niet zo druk. Meer in de trant van tokkelende gitaren. Er zijn elke maand volle-maanfeesten, maar clubbing is niet de belangrijkste activiteit voor de bezoekers van Gili Air.

3.3. Het authentiekste eiland

Het eiland is in volle ontwikkeling, maar toch zijn er al tal van accommodatiemogelijkheden. De westkant van het eiland is wel nog grotendeels rustig en onontwikkeld gebleven. De aantrekkingskracht van Gili Air ligt grotendeels in het feit dat het nog zo authentiek is, en hopelijk zal dit aspect kunnen blijven bestaan.

 1. Duiken en snorkelen op de Gili-eilanden

4.1. Een duik- en snorkelparadijs

De Gili-eilanden staan vooral bekend als echte duik- en snorkelparadijzen. Zowel beginnende als ervaren duikers kunnen er terecht om van de levendige onderwaterwereld te genieten. Ook voor wie gewoon wil snorkelen zijn de Gili-eilanden de perfecte plek.

4.2. Voor beginnende duikers

Wie het duiken eens wil uitproberen, kan online een introductiecursus duiken volgen. Je wordt opgehaald bij je hotel op Lombok en vertrekt vanuit Teluk Nara. Je stapt op de boot en krijgt theorieles over het duiken en de uitrusting. Je probeert alles eerst uit in het water en daarna neemt de leraar je mee langs de mooiste riffen van de Gili-eilanden.

4.3. Voor ervaren duikers

Gecertificeerde duikers kunnen online ook tickets kopen voor een hele dag plezierduiken langs de mooiste koraaltuinen van de Gili-eilanden. Deze activiteit is enkel geschikt voor duikers die minimaal een Open Water Diver-certificaat hebben. Je zwemt langs indrukwekkende koralen, manta’s, schildpadden en haaien! Je luncht op het eiland Gili Meno.

4.4. Een dagje snorkelen

Wie niet wil duiken, maar wel snorkelen, kan online ook tickets kopen voor een snorkeltour. Je passeert langs de mooiste plekjes voor de 3 eilanden en snorkelt tussen kleurrijke vissen, koralen en schildpadden! Je luncht op het eiland Gili Meno.

 1. Hoe bereik ik de Gili-eilanden vanuit Bali?

Om van Bali naar de Gili-eilanden te reizen heb je 2 opties: de openbare ferry’s of de snelle boten.

5.1. Met de ferry

Als je van plan bent om van Bali naar de Gili-eilanden te gaan met de ferry moet je weten dat de reis lang zal duren. Je zal eerst een boot van Padang Bai naar Lombok moeten nemen. Die boot vertrekt elk uur, maar je doet er wel 5 uren over om Lombok te bereiken.

Daarna moet je nog een boot nemen naar de Gili-eilanden. In totaal ben je ongeveer 8 uren onderweg.

5.2. Met snelle boten

De snelle boten zijn een veel betere optie. Vanuit Bali kan je boten nemen naar Gili Trawangan en Gili Air. De meeste boten vertrekken vanuit Padang Bai naar Gili Trawangan, maar je kan ook vertrekken vanuit Sanur Jetty en Serangan.

 • Je kan kiezen uit verschillende tour operators om de boottocht te maken.
 • De tocht van Padang Bai naar de Gili-eilanden duurt ongeveer anderhalf tot 2 uur.
 • In het algemeen vertrekken de boten tussen 9:00 en 9:30 in de voormiddag.
 • Houd er wel rekening mee dat er altijd vertragingen kunnen zijn of sommige boottochten niet kunnen doorgaan door slechte weersomstandigheden, al gebeurt dat zelden.

5.3. Een snelle boot met ophaalservice

Online kan je interessante tickets kopen om snel van Bali naar Gili Air of van Bali naar Gili Trawangan te reizen. Je wordt opgehaald aan je hotel in Bali en vertrekt ’s morgens met een snelle boot naar Gili Air of Gili Trawangan, een aanrader die je heel wat tijd bespaart!

 1. Hoe bereik ik de Gili-eilanden vanuit Lombok?

De Gili-eilanden zijn erg makkelijk te bereiken vanuit Lombok. Ook hier kan je kiezen voor de openbare ferry’s of een snellere speedboot.

6.1. De openbare ferry

De goedkoopste optie is de openbare ferry die vertrekt vanuit Bangsal. Aan de kust staat een loket waar je een ticket kan kopen voor de overzet voor omgerekend amper 1 euro. Let wel op, er lopen mensen rond die je bagage zullen willen dragen, maar daar moet je voor betalen en de bedragen kunnen hoog oplopen.

Deze shuttleboten van Bangsal naar de Gili-eilanden vertrekken elke dag om 8u15 en 16u30. Het kan wel erg druk zijn op de boot waardoor de overzet een beetje eng kan zijn, maar als je van avontuur houdt, is dit de ideale manier.

6.2. De speedboten

De meeste toeristen kiezen ervoor om de speedboot te nemen die vertrekt bij Teluk Nara of Teluk Kodek. Deze boten leggen het traject sneller af.

Om Gili Meno te bereiken, moet je wel een openbare ferry nemen of reis je eerst naar een ander Gili-eiland.
 1. Bezoek je de eilanden het beste alleen of neem je een tour?

Je kan de Gili-eilanden natuurlijk alleen bezoeken. Je neemt dan de boot vanuit Bali of Lombok en verkent de eilanden op je eigen ritme.

Online kan je tickets kopen voor een begeleide tour. In 2 of 3 dagen verken je dan de mooiste plekjes van de eilandengroep. Dat is een goede optie voor wie geen tijd heeft om alles zelf te plannen. Bovendien moet je dan geen opzoekingswerk meer doen, vervoer regelen of hotels boeken. Alles is al geregeld!

Onze tip: heb je minder tijd? Dan is een begeleide tour de ideale manier om de eilandengroep te verkennen.

7.1. Een 2-daagse tour vanuit Bali

De 2-daagse tour combineert de witte zandstranden met de mooiste snorkelplekjes. Op de eerste dag vertrek je vanuit Bali naar de eilandengroep waar je van een zalige namiddag aan het strand kan genieten. Je slaapt in een resort aan het water waar je de prachtige zonsondergang kan bewonderen.

De volgende dag vaar je langs de eilanden en krijg je de kans om te snorkelen. Op het einde van de dag neem je een snelle boot terug naar Bali. Alles is inbegrepen, behalve het eten ter plekke.

7.2. Een 3-daagse tour vanuit Bali

De 3-daagse tour langs de Gili-eilanden vertrekt ook vanuit Bali. Op de eerste dag komen ze je ophalen aan je hotel en reis je naar Gili Trawangan. Je komt terecht in een prachtig resort waar je de rest van de dag kan genieten.

Op de tweede dag krijg je een privé snorkeltocht langs Gili Air en je kan er zwemmen met zeeschildpadden! Je overnacht op Gili Air in opnieuw een luxueus resort. De laatste dag vul je zelf in zoals je wenst op Gili Air voor je terug vertrekt naar Bali.

 1. Waar verblijven op de Gili-eilanden?

Op zoek naar een luxueus resort, een mooi hotel of een goedkoop hostel? Wij hebben een lijstje gemaakt met de mooiste hostels & hotels op Lombok! Bekijk ook het volledige aanbod hotels op Lombok met tijdelijke promoties.

Op Gili Trawangan raden we het Marc Hotel Gili Trawangan aan, een modern kleinschalig hotel vlakbij het idyllische South East strand. De prijs-kwaliteitverhouding is er heel goed en het zwembad is erg indrukwekkend!
 1. Filmpje: de paradijselijke Gili-eilanden

Benieuwd naar de Gili-eilanden? Bekijk alvast dit filmpje waarin je enkele van de mooiste plekjes van de eilandengroep passeert. Om Gili Trawangan, Gili Air en Gili Meno zelf te bewonderen, zal je natuurlijk naar Indonesië moeten reizen.

 1. Mis niets tijdens je verblijf op Bali-Lombok met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis op Bali? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Bali-Lombok met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Bali-Lombok.

Bali-Lombok

Gratis preview reisgids Bali-Lombok downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 20 oktober 2019 - patricia syoen

heel boeiend en overzichtelijk,

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?