Dé 6 x mooiste wandelingen aan de Amalfikust

Verstopt tussen terrassen die zijn gevuld met wijnstokken, olijfbomen en citroenboomgaarden, banen oude handelspaden zich een weg door de groene natuur van de Amalfikust. De meeste paden zijn omgetoverd tot wandelroutes, duidelijk in kaart gebracht, genummerd en onderweg voorzien van wegbewijzering.

Wil je naast proosten met een Aperol spritz en zicht op de schilderachtige huisjes van Positano ook graag wat meer actie tijdens jouw vakantie, haal dan je wandelschoenen uit het stof en trek de bergen in. Een wandeling over één van deze eeuwenoude paden vormt de perfecte afwisseling en laat je bovendien de rijkdom van het gebied zien, zowel historisch als natuurlijk gezien.

Je wordt volledig ondergedompeld in een bijzonder stukje Italië en deze paden leiden je naar plekken waar de meeste toeristen bij een bezoek de tijd niet voor nemen.

Inhoud artikel

Kaartje met wandelingen Amalfikust

  1. Sentiero dei Limoni

De Amalfikust staat wereldwijd bekend om de sfusato amalfitano, de forse citroenen die hier aan de bomen bungelen. Een wandeling waarbij je bent omringd door geurige citroenbomen mag dan ook niet ontbreken. Het pad tussen de badplaatsen Maiori en Minori is omgedoopt tot Il Sentiero dei Limoni, oftewel Het Pad van de Citroenen.

Aan het begin staat je een stevige klim te wachten waar je over vele traptreden boven Maiori wordt geleid. Het is de klim waard, je wordt beloond met een schitterend panorama op de kleurrijke badplaats. Het pad slingert hoog boven de kust langs plekken waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Naast de vele citroenbomen kom je onderweg nog een hoop andere details tegen die het pad nóg kleurrijker maken, zoals altaartjes, kerststalletjes en keramieken versieringen.

Kijk niet vreemd op wanneer je een bepakte ezel tegenkomt, deze dieren worden aan de Amalfikust nog steeds gebruikt om materialen van beneden naar hoger gelegen dorpen te vervoeren. Vanaf het Belvedere Mortella kijk je uit op de knappe badplaats Minori, die al net zo fleurig is als de route. Hier begint de afdaling en heb je nog een kleine 300 treden te gaan voordat je het centrum van Minori binnenwandelt.

Startpunt: Piazza Raffaele d’Amato in Maiori

  1. Sentiero del Santuario dell’Avvocata

Hoog boven de badplaats Maiori schittert het Santuario di Maria Santissima Avvocata. Om het santuario te bereiken heb je een lange adem nodig aangezien deze enkel te voet bereikbaar is. Het is een pittige wandeling maar je zult gegarandeerd de inspanning vergeten zodra je boven bent.

Je klimt over vele traptreden en steile paden omhoog, omgeven door citroenbomen en wijngaarden. Wanneer je bijna boven bent, heb je een spectaculair zicht op de zuidkant van de Amalfikust en de hele Golf van Salerno, tot aan Punta Licosa in de Cilento. Eenmaal boven, wordt het panorama enkel nog mooier waarbij je uitkijkt over de schilderachtige kustlijn en achter de toppen van het Lattari-gebergte de Vesuvius tevoorschijn komt.

Het pad heeft routenummer 307 maar is in werkelijkheid onderdeel van een veel langere wandeling. Wanneer je het santuario hebt bereikt, kun je daarna op je gemak weer afzakken naar Maiori, maar je kunt het pad ook verder volgen naar andere plaatsen waaronder Cava de’ Tirreni en het vissersdorpje Cetara. Wanneer je dit doet, is het gebruik van enige vorm van navigatie sterk aan te raden.

Routenummer CAI: 307, meer info op de website

  1. Sentiero degli Dei

Het is zonder twijfel de populairste wandelroute aan de Amalfikust en mag op dit lijstje daarom niet ontbreken. Er trekken jaarlijks duizenden toeristen naar het kleine Bomerano om het Pad van de Goden, il Sentiero degli Dei, te bewandelen. Het kan op sommige dagen dan ook wat druk worden op deze route, laat je daar zeker niet door tegenhouden.

De panorama’s waar je op wordt getrakteerd zijn onbetaalbaar en bevestigen waarom deze route zo immens populair is. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over deze goddelijke wandeling die een goede samenvatting vormt van de schoonheid van de Amalfikust.

  1. Sentiero delle Formichelle

Tussen de groene terrassen van de berggemeente Tramonti loopt het historische pad dat Sentiero delle Formichelle wordt genoemd, wat letterlijk het ‘Pad van de Mieren’ betekent. De benaming is een verwijzing naar de vrouwen van Tramonti die in het verleden als hardwerkende mieren met manden vol citroenen het pad op en neer liepen. De manden wogen zo’n 80 kg en werden door de vrouwen op hun hoofd gedragen terwijl zij meerdere keren op een dag het pad bewandelden.

De route is een combinatie van historie en natuur, waarbij je je onderdompelt in de natuurlijke schoonheid van het groenste stukje Amalfikust en direct een indruk krijgt van de rijke geschiedenis. Al wandelend door de groene valleien van Tramonti passeer je oude dorpen en kerken om uiteindelijk uit te komen bij de citroenterrassen aan de kust. Vanaf daar wandel je over de Sentiero dei Limoni verder naar de badplaats Minori of Maiori.

  • De route start in het dorp Paterno Sant’Elia in Tramonti, in de nabijheid van de kerk.
  • Routenummer CAI: 310c meer info op de website

RONDREIS: Wil je graag nog meer ontdekken van Napels en Amalfikust? Met onze mooie rondreis door Napels en Amalfikust kom je langs alle top bezienswaardigheden, zo ben je zeker dat je niets mist.

  1. Agerola – Furore

Deze wandelroute start op hetzelfde plein in Bomerano als waar de Sentiero degli Dei begint, maar als snel sla je een ander pad in. De route is een middeleeuws muilezelpad dat de hoger gelegen gemeente Agerola verbond met de plaatsen aan zee. Het pad bestaat uit vele stenen treden waarmee je honderden meters afdaalt en je onderweg voortdurend bent omringd door de stilte en pracht van de natuur.

Onderweg kom je langs de grotten van Santa Barbara, te herkennen aan de hoge rotswand met verschillende holtes. Een van deze holtes was ooit een kerk, waar nu nog de overblijfselen van te vinden zijn. De best bewaarde versiering is de afbeelding van een Madonna met kind, met aan beide kanten een monnik. De afbeelding van Santa Barbara werd een aantal jaar geleden gestolen, enkel het onderste gedeelte is nog zichtbaar.

Je kunt de route volgen tot aan de betoverend mooie Fiordo di Furore, maar je hebt op een gegeven moment ook de mogelijkheid om af te dalen naar Praiano. Beide opties leiden je uiteindelijk naar een klein strand waar je in het prachtig zeewater een verfrissende duik kunt nemen. Afgewisseld met stukken bos en smalle paden, kun je je even helemaal verliezen in de weelderige schoonheid van de Amalfikust, op een plek die door de meeste toeristen wordt overgeslagen.

Routenummer CAI: 354, meer info op de website

  1. Passeggiata dell’amore - Furore

Wanneer je een romantische wandeling wilt maken, bewandel het pad van de liefde in Furore. De Passeggiata dell’amore start in het district S. Elia (Furore) en is een korte, makkelijke wandeling. Het is de bedoeling om deze route samen met je geliefde te lopen, maar je mag deze route ook bewandelen zonder de liefde van leven aan je zijde.

Onderweg kom je verschillende majolica tegels tegen, voorzien van teksten waar het thema liefde centraal staat. Liefde voor de mens, liefde voor de natuur en liefde voor het leven passeren allemaal de revue en geven stof tot nadenken. Terwijl je uitkijkt op de prachtig blauwe zee en bent omgeven door agave, rozemarijn en johannesbroodbomen, is dit de aangewezen plek om over zo’n belangrijk onderwerp te reflecteren.

Wandelliefhebbers kunnen deze route verder volgen naar Marina di Praia en binnen een kleine 90 minuten Marina di Praia bereiken.

  1. Waar overnachten langs de Amalfikust?

Voor je bezoek aan de schitterende Amalfikust, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's aan de Amalfikust online bekijken.

B&B Villa Mary Suites

B&B Villa Mary Suites is een gezellige B&B gevestigd in een gerenoveerd 19e-eeuws gebouw en ligt in het historische centrum van Positano. Deze accommodatie biedt klassiek ingerichte kamers met een panoramisch terras, airconditioning en gratis WiFi. Sommige bieden ook een bubbelbad zodat je volledig kan ontspannen. 's Ochtends is het heerlijk wakker worden met een koffie en panoramisch zicht op de baai van Positano.

Iedere dag wordt er een ontbijtbuffet met zoete producten verzorgd terwijl je geniet van het schitterende zonnetje op de achtergrond. Verder ligt Villa Mary op wandelafstand van de zee, die bereikbaar is via de beroemde Positano-trappen. Meer info en boeken.

Castle Mezzacapo

Castle Mezzacapo biedt ruime appatement voor maximum 10 personen in Minori, op wandelafstand van het Maiori-strand en de haven van Maiori. Het elegant ingerichte appartement, gelegen in een laat 19e-eeuws kasteel, is onlangs gerenoveerd en voorzien van moderne architectonische elementen.

Verschillende plekken in het kasteel bieden een prachtig uitzicht op de zee en het beschikt ook over een exclusieve tuin en terras met uitzicht op de stad. Deze accommodatie garandeert je comfort en luxe! Meer info en boeken.

  1. Auto huren voor je vakantie aan de Amalfikust

Van plan een rondreis te maken langs de Amalfikust? Dan kan het ook handig zijn om een auto te huren. Houd er wel rekening mee dat het op sommige periodes erg druk kan zijn bij autoverhuurbedrijven. Wil je zeker zijn? Dan reserveer je best op voorhand je wagen. Hieronder een overzichtje van gespecialiseerde websites. Kijk zeker altijd na welke verzekering is inbegrepen, dat maakt meestal het prijsverschil.

Liever niet de stress van het rijden in de smalle en bochtige straatjes langs de Amalfikust? Dan kan je er ook voor kiezen om mee te gaan met een georganiseerde daguitstap. Bekijk hier alle daguitstappen online.

  1. Extra: download je gratis reisgids Napels

Wil je zeker niets missen tijdens je vakantie in Napels? Dan is er goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Napels met 49 topbezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een volledig uitgestippelde rondreis en ga op pad. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Napels-Amalfi-Pompeii om in de stemming te komen!

Napels en Amalfikust

Gratis reisgids Napels en Amalfikust downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

Reisroutes in de buurt

Napels stadswandeling

Baai van Napels en Amalfi kust
Premium

Napels en Sorrento rondreis

Baai van Napels en Amalfi kust
- 16 februari 2024 - silvia

ik vond je tips heel interessant, bedankt hiervoor en succes. We gaan het binnenkort ontdekken

- 14 februari 2023 - Roel Walgien

Mooie beschrijving van bezienswaardigheden.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?