10 x campings Napels & Amalfikust: waar kamperen? + handige tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x campings Napels & Amalfikust: waar kamperen? + handige tips

Met de camper of tent naar de Amalfikust, overzicht van de leukste campings

Je tent opslaan onder de geurige citroenbomen aan de Amalfikust of zelf achter het stuur van je camper je door de bochten van de wereldberoemde SS163 manoeuvreren klinkt voor kampeerliefhebbers wellicht als muziek in de oren. Wanneer je op zoek gaat naar een mooie camping blijkt het echter toch iets lastiger te zijn dan in eerste instantie gedacht.

Direct aan de Amalfikust zijn er vrijwel geen campings te vinden waar je een tent op kunt zetten of een kampeerplaats voor een caravan of camper kunt boeken. Dit is echter geen reden om de Amalfikust van je lijstje te halen en op zoek te gaan naar een andere vakantiebestemming. Wanneer je dol bent op deze vorm van reizen en overnachten zijn er een aantal mogelijkheden die we voor je op een rijtje zetten.

Inhoud artikel

  1. Handig om te weten

Voordat we een aantal fijne plekken aanbevelen waar je als kampeerder terecht kunt, zijn er nog een aantal zaken waar je rekening mee moet houden voordat je richting de Amalfikust vertrekt.

Camper- en caravanverbod

Voordat je met de caravan of camper richting het zuiden van Italië vertrekt, is het goed om te weten dat er op sommige plekken een verbod geldt. De Strada Statale 163 - de kustweg - is een van de zones waar dit verbod van kracht is. Dit verbod is niet zomaar.

De zeer smalle bochten zijn voor de doorsnee automobilist al een uitdaging, laat staan wanneer je plots oog in oog komt te staan met de lokale Sita-bus en de wagen in z’n achteruit moet zetten. Met een groter voertuig en een chauffeur die geen ervaring in dit gebied heeft, zal het nog pittiger zijn om dit voor elkaar te krijgen en het levert enkel verkeersopstoppingen en een hoop frustratie op.

Dit is dan ook exact de reden waarom er al jaren een camper- en caravanverbod aan de Amalfikust is en slechts tussen bepaalde (nachtelijke) uren grotere voertuigen op de weg zijn toegestaan. Ben je dus van plan om met een camper of caravan richting de Amalfikust te gaan, houd dit dan in gedachten bij het uitstippelen van de route.

Boek tijdig je plekje

  • Zoals aangegeven zijn er geen campings direct aan de kust te vinden. Je zult hiervoor meer landinwaarts moeten trekken, waar we verderop een aantal plekken voor tippen.
  • Boeken is essentieel aangezien het vaak gaat om kleine oppervlaktes met een beperkt aantal plaatsen.
  • Een deel van plekjes wordt gereserveerd voor trouwe gasten die jaarlijks terugkeren, wat voor nog minder beschikbaarheid zorgt.
  • Daarnaast zijn veel campings alleen in het hoogseizoen geopend, maar het gebeurt soms ook dat deze in verband met werkzaamheden plots is gesloten.
  • Ook wanneer je avontuurlijk bent ingesteld en graag op de bonnefooi reist, is het aan te raden vooraf te boeken.
  1. Glamping Bella Baia campsite

In een van de bochten van de Strada Statale 163, een stukje buiten het centrum van de badplaats Maiori, bevindt zich de ingang van een klein paradijs waar het hart van menig kampeerliefhebber sneller van zal gaan kloppen. Een kleine waarschuwing: je moet wel eerst ruim 300 treden afdalen om dit plekje te bereiken. Eenmaal afgedaald heb je hier de mogelijkheid om onder met citroenen gevulde pergola’s en uitzicht op zee jouw eigen tentje op te zetten.

Het is een bescheiden camping met genoeg ruimte tussen de verschillende stations, die allemaal zijn voorzien van elektriciteit en verlichting. Daarnaast zijn er op het kampeerterrein keukens, koelkasten en ligstoelen waar je als gast gebruik van kunt maken.

Voor wie graag iets meer luxe wil, kan terecht op de terrassen die zijn omgetoverd tot glamping. Verspreid over verschillende terrassen zijn er waterdichte tenten opgezet waar je zo in kunt stappen. Wanneer je in de ochtend de tent openslaat, staar je zo naar de diepblauwe zee die zich voor je voeten lijkt uit te rollen. De tenten zijn voorzien van elektriciteit, zowel binnen als buiten, er is een barbecue, een buitendouche, een kleine keuken en een koelkast. Kortom: alle ingrediënten zodat je hier in stijl kunt kamperen. Meer info en boeken. Meer info en online boeken

OPGELET: Niet geschikt voor campers en caravans. Met de auto is een optie maar de parkeerplaatsen zijn beperkt en tegen betaling.

  1. Cannaverde - Amalfi Coast Camp

Een paar bochten verder is het bij Cannaverde – Amalfi Coast Camp ook heerlijk verblijven. Deze camping is eveneens verdeeld over verschillende terrassen, ingeklemd tussen wijn- en citroenboomgaarden, en kun je rekenen op droomachtige panorama’s. Het is hier niet mogelijk om een eigen tent op te slaan maar je kunt overnachten in een van de luxe tenten die hier zijn opgezet.

De tenten hebben allemaal een eigen terras met zeezicht en zijn uitgerust met alle gemakken zodat je van een fijn verblijf aan de kust kunt genieten. De camping heeft bovendien een bar met een zonneterras en er is een zwembad waar je terecht kunt voor een verkoelende duik met uitzicht op zee en de betoverende kust. Boek je plekje hier direct online.

OPGELET: Niet geschikt voor campers en caravans. Met de auto is een optie maar de parkeerplaatsen zijn beperkt en tegen betaling.

  1. Cetara Camping

In het pittoreske Cetara kun je je tent opslaan te midden van citroenbomen bij Cetara Camping. De camping is centraal gelegen in het stadje, waardoor je een prachtig uitzicht hebt op de charmante huisjes van Cetara. Bovendien sta je binnen enkele minuten lopen met je voeten in het zand van het hoofdstrand.

Voor wie op zoek is naar extra comfort, bestaat de mogelijkheid om een glampingtent te huren met een comfortabel matras. De beschikbare ruimte is echter beperkt. Er zijn slechts drie plaatsen voor tenten en drie glampingtenten te huur. Meer info en boeken

  1. Agriturismo Costiera Amalfitana

In het groene Tramonti kun je bij Agriturismo Costiera Amalfitana terecht met je eigen tent of voor een plekje met de camper of caravan. De kampeerplekken bevinden zich op het terrein dat zich voor het agriturismo uitstrekt en zijn voorzien van stroompalen. Het kampeerterrein is niet heel erg groot en de plaatsen zijn daarom beperkt.

Kom je met de camper of caravan, dan kun je het agriturismo bereiken via Valico di Chiunzi (afrit van de A3 en A30), rekening houdend met het camperverbod op de kustweg. Eenmaal hier geïnstalleerd kun je gebruik maken van de Sita-bussen, waarvan de halte zich voor het toegangshek van het terrein bevindt. Met het openbaar vervoer kun je gemakkelijk de omgeving verkennen om vervolgens weer terug te keren naar de rust van Tramonti. Boek je plekje bij Agriturismo Costiera Amalfitana online.

Een voordeel van hier verblijven is dat je aan kunt schuiven in het bijbehorende restaurant waar je proeft van lokale specialiteiten. De gerechten worden bereid met ingrediënten uit de directe omgeving en het menu is afhankelijk van het seizoen en de beschikbaarheid van de producten.

Het vlees dat in de gerechten wordt verwerkt is afkomstig van dieren uit eigen stal en de familie produceert ook verschillende kazen en likeuren. De maaltijden zijn rijk aan smaken en geuren wat ervoor zorgt dat je bij Agriturismo Costiera Amalfitana een stukje van de lokale cultuur en tradities op je bord krijgt geserveerd.

  1. Campeggio Beata Solitudo

In Agerola, een gemeente direct boven de Amalfikust en tevens de plek waar het beroemde Pad van de Goden start, kun je als kampeerder op het terrein van Beata Solitudo je haringen in de grond slaan. Ook met de camper of caravan ben je hier van harte welkom. Het is een van de eerste campings in de omgeving en bovendien nog steeds een van de weinige die reizigers deze geliefde vorm van overnachten aanbiedt.

De camping is gelegen op een rustige plek met zicht op de groene bergwanden, maar sta je zo op het gezellige dorpsplein van San Lazzaro waar je op een terras neer kunt strijken voor een aperitief of een maaltijd. Pal voor de uitgang bevindt zich de halte waar je op de bus richting Amalfi stapt, van waaruit je de betoverende kust en haar vele schilderachtige dorpjes kunt ontdekken. Boek hier je plekje op deze prachtige camping.

  1. Villaggio Camping Nettuno

Het ligt niet direct aan de Amalfikust maar Villaggio Camping Nettuno vormt een ideale uitvalsbasis om zowel de Amalfikust als het stuk kust rondom Sorrento te verkennen. De camping ligt in de schilderachtige baai van Marina del Cantone in Nerano en wordt omringd door de weelderige natuur. De camping biedt alle faciliteiten die je van een kampeerterrein mag verwachten, daarnaast zijn er veel schaduwrijke plekken en grenst de camping direct aan het strand. De kampeerplekken liggen dan ook op slechts een paar meter van de zee en je hebt toegang tot een privé strand met kristalhelder water.

Villaggio Camping Nettuno ligt in Massa Lubrense, provincie Napels. Voor dit stukje kust zijn daarom niet de regels van kracht die aan de Amalfikust gelden (provincie Salerno) en zijn er geen beperkingen voor campers of caravans. Je kunt dus met een gerust hart afdalen en hier een paar nachten verblijven precies op de manier zoals jij dat het liefste doet. Meer info en boeken

  1. Agricampeggio Mare e Monti (Tramonti)

In Tramonti biedt ook Agricampeggio Mare e Monti plaats voor zowel tenten als campers. De meeste kampeerplekken zijn gelegen onder sfeervolle pergola's vol met druivenplanten waardoor je tijdens de warme zomermaanden comfortabel in de schaduw kunt vertoeven.

  • Een verblijf bij Mare e Monti biedt niet alleen de mogelijkheid om het authentieke karakter van de Amalfikust te ervaren, maar heeft ook andere voordelen. Op het terrein bevindt zich een restaurant waar je kunt genieten van lokale gerechten. Voor degenen die graag zelf in de keuken staan, is er de mogelijkheid om deel te nemen aan een kookles waar eigenaresse Maria je de kunst van het bereiden van verse pasta bijbrengt.
  • Voor liefhebbers van wijn is deze locatie ook een uitstekende keuze aangezien ze hier hun eigen wijn produceren. Je kunt deelnemen aan een wijntour om meer te weten te komen over de geschiedenis, cultuur en tradities van de Amalfikust en om te proeven van drie van de meest gewaardeerde rode Basileo-wijnen die op dit terrein worden vervaardigd.
  • Ook wanneer je geen gast bent bij Mare e Monti kun je deelnemen aan de wijntour. Meer over deze én andere wijntours in de regio hebben we in dit artikel op een rij gezet.
  • Meer info en boeken
  1. Camping Santa Fortunata (Sorrento)

Iets verder gelegen van de Amalfikust, maar nog steeds een ideale uitvalsbasis en bovendien op een steenworp afstand van Sorrento, vind je Camping Santa Fortunata. Deze camping strekt zich uit over een schiereiland met een adembenemend uitzicht op de stad Sorrento, slechts twee kilometer verderop.

  • De stad is gemakkelijk en snel te bereiken te voet, maar voor extra gemak is er ook een shuttle service die je naar en van het centrum van Sorrento brengt. Een leuke bijkomstigheid is dat de camping op slechts tien minuten loopafstand ligt van Bagni Regina Giovanna.
  • Op het terrein van Camping Santa Fortunata heb je diverse mogelijkheden voor een kampeervakantie. Je kunt je eigen tent opzetten of je camper parkeren, maar als je in stijl wilt kamperen, is er de optie om een luxe ingerichte tent te huren op het glamping-gedeelte van Santa Fortunata. Voor degenen die de comfort van thuis willen ervaren, zijn er bungalows en mobile homes beschikbaar voor een aangenaam verblijf.
  • De camping beschikt over een privéstrand, een zwembad, een mini-supermarkt en een pizzeria waar authentieke Napolitaanse pizza's uit de oven worden geserveerd.
  • Meer info en boeken
  1. Camping Village Paestum

Camping Village Paestum, gelegen in een weelderige groene omgeving met olijf- en pijnbomen, biedt een zorgvuldig georganiseerde en goed onderhouden familiecamping. Met moderne faciliteiten en diverse activiteiten is het een ideale vakantiebestemming.

  • Het zwembad met 2 glijbanen en apart kinderbad zorgt voor waterpret, terwijl het nabijgelegen strand gemakkelijk te bereiken is.
  • Op culinair gebied is er keuze uit streekgerechten, afhaalpizza's en een grote supermarkt met lokale producten.
  • Paestum, met zijn historische overblijfselen in het Nationaal Park Cilento, biedt een tijdreiservaring.
  • Nabijgelegen steden Agropoli en Salerno, evenals de Amalfikust op 1 uur rijden, bieden extra mogelijkheden voor verkenning. Meer info en boeken
  1. Mis niets tijdens je rondreis langs de Amalfikust met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis langs de Amalfikust? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Napels met 49 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Napels-Amalfi-Pompeii.

Napels en Amalfikust

Gratis reisgids Amalfikust downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

Reisroutes in de buurt

Napels stadswandeling

Baai van Napels en Amalfi kust
Premium

Napels en Sorrento rondreis

Baai van Napels en Amalfi kust

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?