17 x mooiste kastelen van de Belgische Ardennen: Alle info + foto's

Koop de volledige reisgids voor € 15

17 x mooiste kastelen van de Belgische Ardennen: Alle info + foto's

27 februari 2023 in Ardennen0 reacties

Heb je binnenkort een dagje vrij en wil je graag een paar kastelen bezoeken? Even rondkuieren in de prachtig omliggende tuinen en de geschiedenis van het kasteel opsnuiven wanneer je door de eeuwenoude gangen wandelt? Verborgen in de mooie natuur van de Belgische Ardennen, vind je hier en daar nog enkele mooie kastelen en burchten!

Het maakt niet uit of je een kasteelliefhebber bent, het zal je zeker bevallen. Elk kasteel heeft zijn eigen charme en eigen verhaal. Wij hebben alvast de mooiste kastelen in de Ardennen uitgezocht!

Inhoud artikel

 1. Abdij van Orval

In het dorp Villers-Devant-Orval, bij de grens met Frankrijk, vind je de schitterende Abbaye d’Orval. Deze cisterciënzerabdij werd in de 12de-eeuw opgericht, maar werd echter in de 17de- en vervolgens nogmaals in de 18de-eeuw verwoest. Na jaren in verval te liggen werd er aan het begin van de 20ste-eeuw een nieuw trappistenklooster opgericht, de l’aabaye de Notre Dame d’Orval.

 • Het kloostercomplex bestaat in zijn geheel uit 4 delen. Het eerste deel is de nieuwe abdij met de basiliek en is alleen toegankelijk voor de monniken.
 • Daarnaast is er een brouwerij, een binnenplaats met gastenverblijf, en het deel met de ruïnes van het oude klooster en de kruidentuin. Dit deel staat dagelijks tussen 9u30 en 18u30 open voor het publiek.

TIP: Verken Orval en omgeving met onze uitstippelde wandeling Orval tussen groen en trappistenbier.

 1. Château de Chimay, Chimay

Ergens hoog op een rots kijkt het middeleeuwse Château de Chimay neer op de Eau Blanche vallei. Het kasteel dateert van de 1119 en eeuwen nadien werd er steeds bijgebouwd. In 1935 werd het kasteel volledig verwoest door een brand maar werd later gerestaureerd in renaissancestijl. De dag van vandaag kan je het museum ook bezoeken voor ene breed aanbod expo’s en muziekvoorstellingen.

TIP: Nog meer ontdekken in Henegouwen? Download onze reisgids Henegouwen met 33 routes.

 1. Burcht Reinhardstein, Ovifat

In het dorpje Ovifat in de prachtige Ardennen, ligt de Reinhardstein Burcht. Deze burcht heeft dé hoogste waterval (met een hoogte van 60 meter) van België. Een deel van de burcht is nog steeds bewoond maar de grootste delen zijn toegankelijk voor bezoekers. Ontdek de verschillende ruimte van het kasteel waarin het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Je kan er onder meer de wapenuitrustingen en wandtapijten in de ridderzaal, wachterszaal en kapel bewonderen.

Je verveelt je hier geen seconde

 • Naast het bezoeken van de indrukwekkende burcht, kan je ook boogschieten, wandelingen maken in de nabije omgeving of een roofvogelshow bijwonen.
 • Regelmatig worden er ook bijzondere Middeleeuwse feesten, historische tentoonstellingen en evenementen gegeven.
 • Hou dus goed in de gaten wanneer je een bezoekje plant naar Burcht Reinhardstein!

Weetje: Wellicht herkennen je kinderen het château. De opnames voor de film ‘Pad der Zeven Zonden’ van de populaire televisieserie ‘Het Huis Anubis’ werden hier opgenomen.

 1. Château de Freÿr, Dinant

Château de Freÿr is een renaissancekasteel op de rechteroever van de Maas nabij Dinant. Het is zo indrukwekkend dat het wel eens ‘klein Versailles’ genoemd wordt. Het middeleeuwse jachtslot werd in de 15e eeuw gebouwd in het dorpje Freÿr en kwam in handen van Jean de Rochefort Orjol. Hij schonk het aan zijn kleindochter en haar man. Wanneer je door de vertrekken van het kasteel wandelt, kan je je bijna voorstellen hoe er hier geleefd werd.

De tuinen van het Freÿr kasteel zijn ook wel het vernoemen waard. De vijvers, fonteinen, 300 jaar oude oranjebomen, vergezichten over de Maas en de haagdoolhoven maken het bijzondere plaatje compleet.

TIP: Met onze autoroute Dinant zie je alle top bezienswaardigheden en brouwerijen van Han tot Chimay.

 1. Kasteel van Bouillon, Bouillon

Langs de meanderende Semois rivier vind je het middeleeuwse Kasteel van Bouillon, op een heuvelrug die uitsteekt boven het stadje. Het kasteel ligt hierbij in de lus van de Semois en heeft zo een uitstekend strategische ligging. De vroegste burcht werd al in de 10de-eeuw neergezet, maar pas in de 11de-eeuw ontstond het huidige kasteel. Vervolgens verpandde de bekendste bewoner van het kasteel, Godfried van Bouillon, het kasteel aan het Prinsbisdom Luik om zo de Eerste Kruistocht te kunnen financieren.

Godfried van Bouillon en de eerste kruisvaarders

Doordat Godfried van Bouillon niet terugkeerde van deze kruistocht kwam het kasteel in bezit van de prins-bisschoppen, die het uitbreidden en aanpasten. Na verschillende oorlogen moest het kasteel opnieuw opgebouwd worden, waarbij de laatste aanpassing in de 19de-eeuw plaats vond, maar na 1830 begon de burcht in verval te raken.

 • Het kasteel is dagelijks te bezoeken van 10u tot 18u. Hierbij kan je de verschillende ruimtes, nissen, bruggen en meer aanschouwen.
 • Ook heb je vanaf het kasteel een prachtig uitzicht over de Semois, Bouillon en de vallei. Meer info op de site.
 • Maak een wandeling door het centrum van Bouillon en ontdek het kasteel en andere mooie bezienswaardigheden.
Graag de streek ontdekken? Onze uitgewerkte autoroute brengt je door de Semoisvallei en Bouillon, download ze voor 3 dagen vol ontdekkingen.
 1. Kasteel van Vêves, Houyet

Het Château de Celles, bekend als het Château de Vêves, geclassificeerd als een uitzonderlijk monument, is een van de meest opmerkelijke exemplaren van de 15e-eeuwse militaire architectuur. Een typisch voorbeeld van een kasteel dat je meteen mee neemt in een wereld van verhalen en legendes. Wandel over de loopbrug en bewonder de prachtige uitkijktorens die nog authentiek zijn. Het kasteel van Vêves ligt op een gigantische rots, een schitterende plek in de Ardennen vanwaar je uitzicht hebt op een prachtige vallei.

Neem een kijkje in het kasteel dat nog steeds bewoond wordt door dezelfde familie

Eens je het kasteel binnenwandelt, kan je genieten van het bijzondere interieur. Het Kasteel bevat onder andere een fraaie zaal met Lodewijk XV- en XVI-meubilair, een eetkamer met een gedekte tafel vol met 19de eeuwse glazen en zilverwerk, een slaapkamer met portretten en zeldzame meubelen, een schilderachtige keuken, het oratorium, de Zegelzaal, de donjon en de wapenzaal.

 • Op stap met kinderen? Mis de schattenjacht niet en de leuke rondleidingen voor gezinnen met ridder- en prinsessenkostuums voor de kinderen!
 • Het kasteel is geopend van 10u tot 17u in het hoogseizoen, de weekenden en in de schoolvakanties.
 • Van november tot maart is het kasteel gesloten.
 • Meer info op de website.

Na je bezoek aan het Kasteel, raden we je aan om ook even een bezoekje te brengen aan het pittoreske dorpje Celles, geklasseerd als een van de mooiste dorpen van Wallonië. Slenter door de bloemrijke steegjes, een doolhof van straten, langs typisch Ardense, kalkstenen huizen! Ideaal om de dag mee af te sluiten.

Wil je naast Celles nog enkele andere pittoreske dorpjes in de Ardennen bezoeken? Lees ons uitgebreid artikel met de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in de Belgische Ardennen.

 1. Kasteelruïne van Franchimont

Het prachtige onthaalgebouw ligt aan de voet van een heuse ruïne. Wat maakt deze plek zo aantrekkelijk? De prachtige panorama's! Niet voor niets kozen de vroegere eigenaars deze heuveltop uit. Je kan er elke beweging in de omgeving waarnemen.

 • Je kan met de wagen tot boven rijden waar een ruime parking is.
 • Buiten het kasteel is er een cafetaria en aan het onthaal verneem je alles over de andere kastelen en burchten in de omgeving.
 • Ze zullen je ook graag verder helpen met kaarten en informatie voor wandelingen in deze regio.
 • Elk oneven jaar is de ruïne trouwens het decor van een groots opgezet middeleeuws spektakel.
 • Info op www.chateau-franchimont.be.
 1. Kasteel van Crupet

Zet je roadtrip door de Ardennen verder richting Namen waar je nog een korte omweg maken naar het kleine plaatsje Crupet. Dit is een van de Les Plus Beaux Villages de Wallonie door de vele historische lemen vakwerkhuisjes die er nog te vinden zijn langs straten belegd met kasseien. Vlakbij het dorp is ook het bedevaartsoord van de Grot van Sint-Antonius van Padua te vinden, waardoor Crupet ook veel bezoekers trekt.

Het kasteel Carondelet met slotgracht

In het dorp kan je een bezoek brengen aan het kasteel Carondelet (ook wel het Château de Crupet), dat in de 13de-eeuw gebouwd werd. Het kasteel is omringd door een slotgracht en te bereiken via de oude stenen brug. Het kasteel is privé-eigendom maar je kan wel even genieten van het prachtige bouwwerk bij een bezoekje aan het dorp.

 1. Burcht van Logne, Logne

In de 9de eeuw werd op de top van de heuvel in Logne een burcht gebouwd. Het werd in de loop der eeuwen een machtige constructie. Toendertijd was ze in handen van monniken, maar die verkochten het aan een familie die de ligging en constructie misbruikten om hun macht uit te bouwen. In de 16de eeuw werd het door Karel de Stoute met de grond gelijk gemaakt.

 • De resten van de burcht zijn ze al meer dan honderd jaar aan het opgraven.
 • Je verneemt er meer over in het museumgebouw, waar de Middeleeuwen weer tot leven gewekt lijken te worden.
 • Er wordt ook een schattenjacht in het kasteel georganiseerd, de moeite voor met het hele gezin!
 • Meer info op de website.

Graag meerdere dagen in de Ardennen verblijven? Maak je vakantie pas echt bijzonder en overnacht uniek in de Belgische Ardennen!

 1. Kasteel van Lavaux Sainte-Anne

Het imposante Kasteel Lavaux Sainte-Anne is één van de beroemdste gebouwen in Wallonië. Na een bezoek aan dit prachtige erfgoed tijdens je vakanties Ardennen snap je precies waarom! Je kunt het kasteel aan zowel de binnen- als buitenzijde bezoeken.

 • In het kasteel zie je onder meer dat de kasteelheren van Lavaux Sainte-Anne al wisten wat het goede leven was! De luxueuze residentie had kamers met duidelijk afgebakende functies. Van eetkamer en muzieksalon tot jachtkamer, schrijfkamer, jufferskamer, boudoir van Mevrouw, kapel en badkamer.
 • Op de begane grond krijg je een goede indruk van het leven in de 17e en 18e eeuw.
 • Zo zie je hoe men destijds de tafel dekte, hoe de hygiëne zich ontwikkelde en hoe de positie van de vrouw veranderde.

Jachttaferelen en geurende kruiden

Een verkenningstocht van de omgeving van het kasteel is zeker ook aan te raden. Wandelend langs de slotgrachten kom je bijvoorbeeld langs een leuk damhertenpark. De geurende kruidentuin is een feest voor je ogen, maar zeker ook voor je neus. Loop in de bijgebouwen ook vooral even binnen in het Museum van de Jacht. Je ziet hier talloze jachttrofeeën en veel indrukwekkende opgezette wilde dieren. Rondom het kasteel van Lavaux Sainte-Anne vind je tot slot nog een 'vochtige zone' met een vijver, moerasland en weidevelden, waar het heerlijk wandelen is.

 1. Château Petite Somme, Radhadesh

Het is eens iets anders, op zoek gaan naar het Krishna-bewustzijn. Dat kan op het domein van het kasteel van Petite Somme. Je hoeft hier niet echt lang rond te lopen om opgenomen te worden in de Krishna-sfeer. De bewoners of overtuigde bezoekers lopen hier rond in witte gewaden of in kledij met kleurige en fleurige motieven.

 • Bezoek van het kasteel kan enkel in groep maar er is veel meer te zien op het domein.
 • De godenbeelden zijn al een bezienswaardigheid op zich.
 • De mooie tuin, de bezinningsplekjes waar biddende mensen blijkbaar geen last hebben van de bezoekers.
 • Er is een souvenirshop, een museumpje, een bakkerij en een brasserie. Daar kan je een gezond Indiaans middagmaal nemen met lekkere verse groenten maar eveneens vegetarische en westerse snacks. Alles aan democratische prijzen.
 • Absoluut een aanrader. Graag een bezoekje plannen? Meer info op de website.

REISGIDS: Wil je graag de mooiste plekjes ontdekken van de Ardennen? Download dan onze gratis preview reisgids Belgische Ardennen en mis niets!

 1. Château de Modave

Bewonder het prachtige panorama over de Condroz vanaf het Kasteel van Modave. Het middeleeuwse kasteel is geklasseerd als erfgoed van Wallonië en is gelegen op een uitspringende rots met uitzicht op de Hoyouxvallei. Wanneer je het domein bewandelt, word je aandacht meteen getrokken naar de klassieke, elegante gevel.

Ga ook binnen eens een kijkje nemen. Het kasteel telt een twintigtal rijkelijk gedecoreerde en gemeubileerde zalen met merkwaardige plafonds. Het kasteel is vooral beroemd om zijn werken van de stukadoor Jean-Christian Hansche, beeldhouwwerken, schilderijen, Brusselse wandkleden enzoverder. Nadien kan je even nagenieten in het Franse park en de tuinen die erkend zijn als uitzonderlijk erfgoed Parken en tuinen uit Wallonië. De rozenperken zijn werkelijk prachtig. De tuinen zijn gratis toegankelijk tijdens de openingsuren van het kasteel.


 1. Kasteel van Walzin

Het kasteel van Walzin kan je vinden op een steile rots 50 meter boven de Lesse rivier. Het is een van de grootste kastelen van België. Ervaar zelf de ligging van dit imposante kasteel met een kajaktocht op de Lesse. Het kasteel werd vroeger gebruikt om de 2 toegangswegen naar Dinant te verdedigen alsook het lager gelegen deel van de rivier.

 1. Kasteel van Jehay

Nog zo'n waanzinnig kasteel is het Kasteel van Jehay, gevestigd op een eilandje in Luik. Het indrukwekkende gebouw is uniek in Europa dankzij de opvallende architectuur en dan bedoelen we vooral het beroemde dambordpatroon dat te vinden is op de muren.

Los van het feit dat dit een architecturaal pareltje is, zullen ook kunstliefhebbers hun hartje kunnen ophalen. In het kasteel kan je namelijk verschillende eclectische collecties bewonderen, waaronder meubilair, schilderijen, wandtapijten, maar ook aardewerk en boeken.

LEESTIP: Nog meer kastelen ontdekken? Bekijk ook onze pagina met de mooiste kastelen van België.

 1. Kasteel van Sedan

Het versterkte kasteel van Sedan is het grootste fort van Europa! Vanuit Bouillon is het slechts een half uurtje rijden. Het Kasteel werd gebouwd in de 15de eeuw rond een versterkte kerk en een donjon uit het midden van de 13de eeuw. De door grachten omgeven muren zijn zo'n 30 meter hoog en enorm dik. Vandaag de dag kan je het Kasteel van Sedan bezoeken, een absolute aanrader!

Bij binnenkomst in het Kasteel krijg je een plattegrond zodat je de uitgestippelde wandelroute kan volgen. Zo kom je zeker langs de belangrijkste plekjes van het Kasteel, van de hoge uitkijktorens tot de kelder! Je krijgt er als het ware een kijkje in het dagelijkse leven van de prinsen, jonkvrouwen, soldaten en bedienden die hier ooit leefden!

Kom meer te weten over de bloedige veldslag in het museum

Verdiep je in de geschiedenis van het Kasteel en Sedan met een bezoekje aan het bijhorende museum. Hier wordt aandacht besteed aan de belangrijkste veldslag uit de historie van de streek: de Slag van Sedan 1870. Toen stonden de legers van Frankrijk en Pruisen tegenover elkaar met honderdduizenden soldaten. De Pruisen zouden deze bloedige veldslag winnen, waarbij Napoleon III gevangen genomen werd.

VERBLIJFTIP: Heb je altijd al willen weten hoe het is om in een kasteel te slapen? Boek dan zeker een nachtje in het 4-sterrenhotel van het kasteel, Hôtel Le Château Fort de Sedan! Meer info en boeken.

 1. Château Féodal de La Roche-en-Ardenne

Bezoek in La Roche-en-Ardenne zeker het middeleeuwse kasteel, dat op een heuvel boven de stad is gelegen. Vanaf het kasteel heb je dan ook prachtig uitzicht over de Ourthe en de stad zelf, maar je kan er ook een kijkje nemen in de verschillende ruimtes en een roofvogelshow bijwonen. Het 9de-eeuwse kasteel neem je terug mee in de tijd met zijn middeleeuwse sfeer.

Breng een bezoekje aan Château Féodal de La Roche-en-Ardenne tijdens je roadtrip door de Belgische Ardennen en ontdek nog meer plekjes die de moeite waard zijn!

 1. Kasteel van Herbeumont

Op een heuvel buiten het dorp Herbeumont liggen de ruïnes van het kasteel van de graven van Herbeumont. Dit kasteel werd in de 13de-eeuw gebouwd en is vervolgens door verschillende eigenaren uitgebreid en aangepast, waarbij er bijvoorbeeld in de 16de-eeuw beschutte torens en een bedding voor de kanonnen werden toegevoegd. Hierna kreeg het ook een militaire rol, en werd het meerdere malen aangevallen en vernield, tot het in 1657 in brand werd gestoken.

 • Het kasteel staat op de lijst van Uitzonderlijk Erfgoed van Wallonië en werd in 2010 gerestaureerd.
 • De ruïnes zijn open voor publiek en gratis te bezoeken, en vanaf de kasteelheuvel heb je een prachtig uitzicht over de Semois rivier en de omgeving. Meer info op de site
 1. Mis niets met onze reisgids Belgische Ardennen

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist in de Belgische Ardennen? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ardennen met 24 routes en +200 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Belgische Ardennen.

Ardennengids

Gratis reisgids Ardennen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?