15 x typisch Andalusische gerechten die je moet proeven op reis in Andalusië

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x typisch Andalusische gerechten die je moet proeven op reis in Andalusië

15 september 2023 in Andalusië1 reactie

Wat zeker proeven tijdens je bezoek aan Andalusië? Ontdek deze bekende gerechten en dranken uit Andalusië

Andalusië in het zuiden van Spanje staat bekend om zijn fascinerende cultuur, rijke geschiedenis en heerlijke klimaat. Van de vele zaken die de regio zo speciaal maken, is de keuken er zeker één van. Andalusische gerechten zijn zeer typerend voor de Zuid-Spaanse keuken.

In dit blogartikel willen we je graag kennis laten maken met enkele van de bekendste en meest unieke gerechten en drankjes waarvan je kan genieten tijdens een vakantie in Andalusië. Geniet er van de verse zeevruchten en vis, gerookte ham, kaas en meer. Daarnaast heeft Andalusië enkele unieke en heerlijke drankjes.

Inhoud artikel

  1. Gazpacho

Van de vele koude soepen die uit Spanje komen, is gazpacho de meest bekende. Nou, authentieke Andalusische gazpacho is de beste die je ooit zult proberen. Hoewel het bestaat uit tomaten en groenten, is het zo rijk en smaakvol dat je meteen een tweede portie wilt.

  1. Salmorejo

We kunnen niet praten over Andalusische koude soepen en Salmorejo niet noemen. Dit is de dikkere versie van Gazpacho omdat er brood wordt gebruikt om de soep te maken. Salmorejo is romig en vaak overgoten met een hardgekookt ei en gerookte ham, dus het is erg stevig!

  1. Ajo Blanco

De naam van dit gerecht vertaalt zich naar "witte knoflook" en het is weer een geweldige koude soep die knoflook en amandelen gebruikt. Dit lijkt erg op Salmorejo, maar het verschil is dat er geen tomaat in dit recept zit. Sommigen geloven dat Ajo Blanco de voorloper is van Gazpacho en andere koude soepen op basis van tomaten en dat het werd uitgevonden voordat tomaten naar Spanje kwamen.

LEESTIP: Wil je graag zoveel mogelijk zien van Andalusië? Download je gratis reisgids Andalusië en mis geen enkel plekje tijdens je vakantie!

  1. Sherry

Het eerste drankje op onze lijst is Sherry en Andalusischer dan dit wordt het niet. De wijnbouw in deze gemeenschap wordt bepaald door sherry, dus in Andalusië proef je de lekkerste soorten. Sherry past goed bij allerlei gerechten, inclusief desserts, dus neem elke maaltijd als een kans om een andere variëteit te proeven terwijl je in Andalusië bent. Lees zeker ook ons artikel waar Sherry proeven in Jerez de la Frontera?

  1. Churros met chocolade

Als je wat troost nodig hebt of gewoon eens lekker wil smullen, dan kan je niet verkeerd doen met een portie churros. Churros zijn erg populair in Andalusië en worden vaak als ontbijt gegeten bij een kopje koffie. Ze worden geserveerd met een kop hete, dikke, vloeibare chocolade, zodat je je churros kunt dippen en de energieboost krijgt die je nodig hebt om de dag te beginnen of bij te tanken voordat je verder gaat met het bezoeken van bezienswaardigheden in Andalusië.

  1. Cola de Toro (oxtail)

Cola de Toro, wat zich vertaalt naar stierenstaart (oxtail), is precies hoe het klinkt en het is een van de meest unieke Andalusische gerechten. De stierenstaart wordt langzaam gegaard in een heerlijke stoofpot gemaakt van rode wijn, verschillende kruiden en olijfolie. Het resultaat is supermals vlees in een dikke saus die vaak wordt geserveerd met aardappelpartjes.

  1. Agua de Sevilla

Wat traditionele Andalusische drankjes betreft, staat Agua de Sevilla bovenaan de lijst. Dit is een heerlijke cocktail met mousserende wijn, ananassap, whisky, triple sec en zure mix, gegarneerd met slagroom. Natuurlijk zijn er variaties, maar dit is het traditionele recept, je weet dus wat je kan bestellen op een terrasje in Sevilla.

HUURAUTO: Ben je nog op zoek naar een huurauto voor tijdens je vakantie in Andalusië? Dan raden we een huurauto van Sunnycars aan.

  1. Torrijas

Torrija's zijn bekend in heel Spanje en de Andalusische torrija staat bekend als een van de lekkerste, dus het is een must om te proberen tijdens je autovakantie in Andalusië. Torrijas lijken veel op broodpudding en wentelteefjes. Ze worden geserveerd met kaneelsuiker of een scheutje honing, perfect voor een oppepper in de middag.

  1. Huevos a la Flamenca

Als je van eieren houdt in welke vorm of wijze dan ook, wordt Huevos a la Flamenca een van je favoriete Andalusische gerechten. Dit gerecht wordt gekookt in een kleischotel en bestaat uit een onderlaag van aardappelen, erwten, tomatensaus en soms chorizo of ham, gegarneerd met eieren. Daarna wordt het in de oven gebakken en warm geserveerd. Het kan worden geserveerd als hoofdgerecht of als tapas.

  1. Rebujito

Rebujito is een van de meest populaire Andalusische cocktails en het is heerlijk! Het is een mix van sherry en citroen- of limoensoda, gegarneerd met verse munt. Het is verfrissend en wordt vaak gemaakt met dino-sherry of manzanilla-sherry. Er zijn echter veel verschillende versies van de drank, afhankelijk van de regio die u bezoekt. Sommige zijn gemaakt met limonade of tonic in plaats van frisdrank. Ideaal drankje na een dag tijdens je rondreis door Andalusië.

  1. Pescaíto Frito

Als het om zeevruchten gaat, is het eerste wat je moet proberen Pescaíto Frito, wat gewoon gebakken anjovis is. Dit is een enorm populair gerecht in Andalusië en het is heerlijk! Ze gebruiken meel van hoge kwaliteit voor het beslag en de vis wordt gebakken in olijfolie op precies de juiste temperatuur om de knapperigste vis te bieden die je ooit zult hebben.

  1. Roscos Fritos

Roscos Fritos zijn een van de meest typische Andalusische desserts en ze lijken erg op donuts. De textuur zal echter anders zijn en ze zullen zoeter zijn dan je gebruikelijke donut. Het Roscos Fritos-deeg bestaat uit meel, olie, suiker, geraspte citroenen en eieren. Ze zijn bedekt met suiker nadat ze gebakken zijn en ze zijn gewoon perfect bij een warme kop koffie.

  1. Flamenquín

Flamenquín is een ware delicatesse! Het is een broodje varkenslende met gezouten ham en kaas. Zodra de rol is gemaakt, wordt deze bedekt met paneermeel en vakkundig gebakken. Het wordt in plakjes geserveerd met sla of frites. Maar er zijn ook hapklare versies in bolvorm, perfect voor tapas.

  1. Fifty-Fifty

Ook bekend als "fitifiti" in Andalusië, dit is een populaire cocktail die je gewoon niet mag missen. Het is simpelweg een combinatie van 50% zoete dessertwijn en 50% witte wijn, vaak Fino sherry. Het is een vrij zoete drank dus de verhouding kan naar eigen smaak worden aangepast en is perfect bij de lunch of ter bevordering van de spijsvertering.

Naast deze bijzonder mooie steden, kent Andalusië ook enkele pittoreske dorpjes. Benieuwd naar meer? Ontdek de mooiste witte dorpjes van Andalusië.

  1. Migas

Als laatste hebben we Migas, een populaire Andalusische tapa. Het vertaalt zich als "broodkruimels", want zo ziet het eruit en het is gemaakt met broodkruimels of meel, roerei met vlees en groenten. Je kan er veel veel verschillende soorten en varianten van vinden, de meest populaire bevatten chorizo, worst, zeevruchten, ham, ui en paprika.

Als je van plan bent om Andalusië te bezoeken, zijn dit de 15 typisch Andalusische gerechten en drankjes die je zeker niet mag missen. Authentieker dan dit wordt het niet.

  1. Mis niets tijdens je verblijf in Andalusië: Download onze reisgids!

Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Andalusië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Andalusië met een volledige uitgestippelde rondreis van Andalusië, en alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Andalusië.

Andalusië

Gratis reisgids Andalusië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 7 mei 2023 - Lidy Daniëls

Wandeling in de stad Malaga was heel goed uitgelegd, langs interesante plaatsen. De bus nemen : het duurde wat voor we doorhadden groene en rode bussen met verschillende buskaarten. De buslijn vinden is geen probleem maar de vertrekplaatsen om terug naar "huis" te gaan is moeilijk omdat in Malaga stad de bus niet gewoon omdraait maar een stukje een andere route volgt...

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?