3 x Sustainable verblijven in Amsterdam: Stylish, Groen en Ecologisch

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

3 x Sustainable verblijven in Amsterdam: Stylish, Groen en Ecologisch

11 november 2022 in Amsterdam0 reacties

Duurzame verblijven in Amsterdam, met oog voor natuur en milieu

Ook de hotelindustrie is zich meer en meer bewust van zijn ecologische voetafdruk. En dat is in Amsterdam, één van de meest toeristische bestemmingen ter wereld, niet anders. Wij bleven alvast slapen in drie buitengewone accommodaties in Amsterdam, die sterk inzetten op duurzaamheid. Van luxe tot budget proof.

Inhoud artikel

  1. Hotel Jakarta

Bij Hotel Jakarta heet men je geen welkom, maar selamat datang, Indonesisch voor ‘welkom’. Dit splinternieuwe ecohotel op het Amsterdamse Java-eiland brengt dan ook een ode aan de historische band tussen Nederland en Indonesië. De vele verwijzingen naar wat ooit Nederlands-Indië was, zijn er dan ook niet op één hand te tellen. Over hun duurzame inspanningen valt er anders ook wel een aardig woordje te vertellen. Hotel Jakarta had immers de ongebreidelde ambitie om het groenste hotel van Nederland te worden. En daar ze wellicht nog in geslaagd ook.

Hoe het allemaal begon

Eerst even een kort lesje geschiedenis over de unieke ligging van dit best wel opmerkelijke boetiekhotel.

  • Het Java-eiland ontstond aan het einde van de 19e eeuw. Eerst diende het simpelweg als golfbreker in het IJ en vervolgens ook als de thuishaven van de Stoomvaart Maatschappij Nederland (SMN).
  • Tussen 1910 en 1970 vertrokken van hieruit talrijke stoomboten naar de Nederlandse kolonies in Zuidoost-Azië, in de volksmond ook wel ‘De Oost’ genoemd.
  • In de jaren ‘90 groeide het Java-eiland dan na jaren van verkommering uit tot een nieuwe, knusse woonwijk in Amsterdam. Rustig gelegen en tóch op een boogscheut van de binnenstad.
  • Met de opening van Hotel Jakarta in 2018 was het IJ pas echt gebroken. Op de westelijke punt van het Java-eiland verrees toen een knap staaltje van duurzaam design uit hout, glas en beton, dat met zijn taartpuntachtige architectuur wel een moderne interpretatie lijkt van de Flatiron Building in New York.

Architectuur & interieur

Wie goed kijkt, zal op de noordelijke en oostelijke gevels van het hedendaagse gebouw enkele schimmen van ouderwetse zeilschepen opmerken. Het gaat om fel uitvergrote fragmenten uit enkele eeuwenoude schilderijen, wederom een knipoog naar de maritieme link tussen Amsterdam en ‘De Oost’.

Eens je het hotel dan effectief binnenstapt, valt je mond pas echt open van verbazing. In het lichtrijke atrium van 5 verdiepingen hoog vormt de subtropische jungle immers een ware streling voor het oog. Dít is het groene hart van het hotel. De verschillende niveaus, die toegang tot de gastenkamers verschaffen, omringen elegant het atrium als een beschermende cocon. De lichtbruine tinten van de deuren en wanden uit hout en bamboe zorgen er, in combinatie met het groen van de exotische vegetatie, meteen voor een warm huiskamergevoel, terwijl het daglicht er rijkelijk tot op de grond neerdaalt doorheen het glazen dak.

De subtropische binnentuin

Bij Hotel Jakarta neemt men het voeren van een groen beleid dus ook nogal letterlijk. In de subtropische binnentuin waan je je even in een Indonesisch oerwoud, ook al vertoef je wel degelijk in Amsterdam. ‘Two worlds connected’ is dan ook het motto van het hotel: Het beste van twee werelden, samen op één plek. Vanuit quasi iedere hoek van het hotel vang je wel een glimp van de paradijselijke tuin op. Die werd trouwens aangelegd in samenwerking met Hortus Botanicus Amsterdam. Zij selecteerden vakkundig een bont allegaartje van palmbomen, klimplanten, bananenbomen en nog meer exotische vegetatie.

Niet alleen puur ter decoratie, maar ook werkelijk met een nut. Op warme dagen zorgen de planten immers voor wat afkoeling in het hotel. Een natuurlijke vorm van klimatisatie dus. Verbruik? Alles samen zo’n 1000 à 3000 liter water per dag. Uit de regenput, welteverstaan. En regen oogsten ze in Nederland wel genoeg, gratis en voor niks!

Focus op duurzaamheid

Het mag duidelijk zijn dat men duurzaamheid hoog in het vaandel draagt bij Hotel Jakarta. Zo is het gebouw energieneutraal, wat wil zeggen dat het evenveel energie opwekt dan dat het verbruikt, mede dankzij het arsenaal aan zonnepanelen en -cellen op het (deels glazen) dak en tegen de gevels van het hotel. De temperatuur in het hotel wordt op peil gehouden met vloerverwarming en -verkoeling én er is ook een systeem van warmte- en koudeopslag (WKO), waarbij men warmte en koude tot diep in de aardbodem pompt voor langdurige stockage.

Airconditioning is onbestaande, maar bijgevolg ook overbodig bij Hotel Jakarta. Hoewel het broeikaseffect in tijden van klimaatcrisissen niet altijd even positief in de oren klinkt, maken ze daar bij Hotel Jakarta juist gretig gebruik van. Het glazen dak van het atrium zorgt er in de wintermaanden immers voor dat het hotel – mits wat zonlicht – aangenaam opwarmt. Wordt het toch iets te heet? Dan zet men gewoon de luiken in het dak en de ramen opzij even open, zodat er een frisse wind doorheen het hotel kan waaien. Bijkomend voordeel van al die grote glaspartijen: dankzij het vele invallende daglicht wordt het gebruik van kunstmatig licht tot een minimum beperkt, ook al bestaat die hoofdzakelijk uit energiezuinige LED-verlichting.

Duurzame bouw

Ook bij de constructie van het hotel hield men rekening met het duurzame aspect. Het hoofdzakelijk houten skelet van het gebouw bijvoorbeeld draag het FSC- en PEFC-label, wat de herkomst uit duurzaam bosbeheer garandeert. Vervolgens schoof men dan in dat geraamte 176 geprefabriceerde superiorkamers - inclusief afgewerkte badkamer - als waren het de lades van een kast. Op die manier kon men de totale bouwtijd drastisch terugschroeven, wat in een kleinere CO2-uitstoot resulteerde.

Enkel de suites bouwde men ter plaatse, omwille van hun complexere vorm en ligging in het hotel. Al deze duurzame initiatieven leverden Hotel Jakarta alvast het BREEAM Excellent-certificaat, een keurmerk die nieuwbouwprojecten en grootschalige renovaties op hun duurzaamheid beoordeelt. Verre van slecht, dus!

Geprefabriceerde kamers

De ruime gastenkamers vormen elk kleine paradijsjes op zichzelf, binnen de Tuin van Eden die Hotel Jakarta voorstelt. In welke kamer je ook verblijft, overal geniet je van een exclusief uitzicht op het IJ, de IJ-Haven of zelfs op beide, in het geval van de suites. Het gros van de kamers in Hotel Jakarta zijn superiorkamers (176 stuks), meteen ook het basiskamertype. Wij sliepen in een Waterfront Superior Room met bad, douche en een afsluitbaar balkon dat een extra buffer tegen koude en lawaai van buiten vormt.

Hoewel de kamers prefab zijn, voelen ze erg knus en authentiek aan, dankzij de fijnmazige afwerking met bamboe en karakteristiek houtsnijwerk. En door het gebruik van ruwe materialen die amper een finishing touch nodig hadden, zijn de kamers nog eens zeer erg onderhoudsvriendelijk ook, wat dan de duurzaamheid weer ten goede komt.

Mag het ietsje meer zijn? Kies dan voor één van de suites, die in de punt van het hotelgebouw huizen. Luilekker vanuit je kingsize bed smul je er van een 180°-panorama over het IJ, het Centraal Station en de IJ-Haven tegelijk. Mocht je nog niet op bed liggen, dan val je sowieso straal achterover van verwondering. Des te meer mocht je voor de enige WOW-Suite gaan, op de 7e verdieping. De naam verklapt al meteen wat je eerste reactie zal zijn bij het openen van de kamerdeur.

Ontspannen bij Wellcome Wellness

Hotel Jakarta beschikt over een bescheiden, maar sprankelende spa met een Turks stoombad en een Finse sauna. Welkom bij Wellcome Wellness! Op verzoek (en tegen betaling) kan je er eveneens een opkikkerende massage of gezichtsbehandeling krijgen. Ga dan nadien een frisse duik nemen in het oogverblindende binnenzwembad.

  • Aan de ene zijde kijk je uit over de Jan Schaeferbrug die het kabbelende water van de IJ-Haven overspant.
  • Aan de andere zijde zie je doorheen een groot raam de subtropische binnentuin van het hotel liggen, als ware het een joekel van een postkaart uit Indonesië. Je zou zweren dat je je hier op één of andere exotische bestemming bevindt. Perfect voor wat welverdiende rust na een dagje citytrippen in Amsterdam. De spa is gratis toegankelijk voor hotelgasten.

Een smeltkroes van smaken bij Café Jakarta

Van al dat gezweet en gezwem zal je ongetwijfeld wel honger gekregen hebben. Tijd om de voeten onder tafel te schuiven bij Café Jakarta! Hier tovert de chef verrukkelijke gerechten uit zijn vlammende wok tevoorschijn, zoals Mie Goreng, Rendang Daging of Udang Woku. Indonesische gerechten met een westerse toets, of was het nu omgekeerd? Eén ding is duidelijk: Ook Café Jakarta is een smeltkroes van West en Oost, die je smaken laat proeven waarvan je instant gaat wegdromen naar andere oorden. ‘Two worlds connected’, weet je nog?

Genieten van cocktails en magische zonsondergangen bij Skybar Malabar

Zin in een aperitief of een slaapmutsje? Neem dan de lift naar het 8ste, naar Skybar Malabar. Misschien niet zo hoog als de 2343 meter hoge Malabar-vulkaan, waarnaar deze verbluffende rooftopbar vernoemd is, maar Skybar Malabar belooft je alleszins prachtige views over het IJ, dankzij de glazen punt waarin de bar ligt. Hier zit je alvast op de eerste rij voor de mooiste zonsondergang in Amsterdam. En dat terwijl je nipt van uitdagende cocktails, die eveneens met een Indonesische naam gedoopt werden. In het weekend komt er ook vaak een DJ spelen.

Koffie en gebak bij Bakkerij Westers

Na een verkwikkende nachtrust daal je terug af naar Café Jakarta voor een lekker ontbijtbuffet. Mét versgeperst fruitsap, altijd een meerwaarde op hotel. Voel je in de loop van de dag nog een lichte honger opsteken? Of dringend nood aan een dosis cafeïne? Dan moet je bij Bakkerij Westers zijn, diep verscholen in de hoteljungle achteraan in het atrium. Hier smul je van de lekkerste taartjes, maar je kan er ook gewoon je ovenvers brood kopen. Koffie en thee schenkt men er in fraaie kopjes met Delfts Blauw, die speciaal voor Hotel Jakarta op Java geproduceerd worden.

Publiek Gebouw van het Jaar 2018

  • Hotel Jakarta is niet alleen een hit bij de hotelgasten, maar ook bij de lokale bevolking. Op de kamers na zijn alle hotelfaciliteiten namelijk publiek toegankelijk.
  • Heel wat buurtbewoners komen zelfs hun dagelijks brood bij Bakkerij Westers halen, gaan uit eten bij Café Jakarta of hebben een abonnement lopen bij Wellcome Wellness.
  • Hotel Jakarta won bij hun opening dan ook meer dan terecht de prijs voor ‘Publiek Gebouw van het Jaar 2018’.
  • Ben je in Amsterdam? Dan mag een bezoek aan Hotel Jakarta dus absoluut niet ontbreken, ook al verblijf je er zelf niet.

Topligging op het Amsterdamse Java-eiland

Dankzij z’n idyllische liggen op het Java-eiland, ontsnap je bij Hotel Jakarta even aan de drukte van de Amsterdamse binnenstad. En toch ligt niets ver weg van hier.

  • Naar het Centraal Station en het begin van de Damrak is het amper 2 km stappen langsheen de oevers van het IJ.
  • Je kan zowel de bus (lijn 43, halte Tosaristraat, naast het hotel) als de tram naar het Centraal Station nemen (lijn 26, halte Kattenburgerstraat, aan de overzijde van de Jan Schaeferbrug).
  • Hotel Jakarta verhuurt ook duurzaam gefabriceerde fietsen, gemaakt van tweedehandsonderdelen die nog te goed waren om weg te gooien. Op die manier kun je de stad zoals echte Amsterdammers gaan ontdekken (€ 17 per dag).

Boek hier je overnachting in Hotel Jakarta

  1. Volkshotel

Tot 2007 de krantenredactie van de Volkskrant, sinds 2014 een trendy plaats in Amsterdam-Oost om te overnachten en meer. Welkom bij Volkshotel!

Architectuur & interieur

Het volumineuze gebouw uit 1965, ontworpen door de gebroeders Kraaijvanger in een strakke functionele architectuur, werd na de verhuis van de krantenredactie van boven tot onder gerenoveerd en in hip hotel getransformeerd. Het ietwat ruwe interieur in een bohemian chique stijl bulkt van de vintage meubels en accessoires die precies niet goed bij elkaar lijken te passen, en ergens toch weer wel. Links en rechts herinneren enkele subtiele details nog aan het roemrijke krantenverleden, zoals het typemachineletterype dat overal in het hotel terugkeert en de reusachtig uitvergrote krantenartikels in de lifthal van iedere verdieping.

Green Key-certificaat

Als erkenning voor de geleverde inspanningen op vlak van duurzaamheid, ontving Volkshotel het Green Key-certificaat, een ecolabel dat milieuverantwoordelijkheid en duurzame bedrijfsvoering binnen de toeristische sector beoordeelt. Een groot deel van hun elektriciteit genereren ze er uit zonnepanelen en net zoals bij het Rijksmuseum doen ze ook hier aan warmte-koudeopslag. Dankzij een goede isolatie kregen ze een A++ energielabel en in samenwerking met stichting De Gezonde Stad toverden ze één van hun buitengevels om in een muur vol planten, zodat Amsterdam weer dat tikkeltje groener oogt.

Coworkingspace & creatieve start-ups

Bij Volkshotel draait het trouwens niet alleen om ecologie, maar vooral ook om mensen. Het Volkshotel is in de eerste plaats een hotel van het volk. Naast gastenkamers, schuilt in het gebouw ook een batterij aan creatieve start-ups (Broedplaats) en een cosy coworkingspace (Werkplaats). Te midden van de lobby kan je er zelfs af en toe terecht voor een knipbeurt. Er komt alleszins veel – voornamelijk jeugdig – volk op af, wat dan weer voor een erg bruisende sfeer in het hotel zorgt. Iedere dag van de week valt er wel iets te beleven. Check dus zeker vooraf hun programma eens.

Iets eten of drinken?

Pauzeren doe je in de knusse bar op het gelijkvloers, al dan niet om hun huisbier Volkspils te degusteren. Boven, op de 7e verdieping, kan je dan in de rooftopbar Canvas terecht voor een stevig ontbijt, een sterkende lunch of een uitstekend diner. In het weekend is Canvas ook de place to be om de beentjes los te zwieren op de opzwepende beats van de DJ. O ja, het fenomenale uitzicht over de Amsterdamse skyline krijg je er gratis bij. Nog steeds niet uitgeteld? Duik dan naar de donkere catacomben van het Volkshotel, waar je in nachtclub Doka kan feesten tot in de vroeger uurtjes.

Rooftop wellness

  • Iets te diep in het glas gekeken de avond voordien? Lift dan naar het 8ste, waar je weer helemaal op krachten kan komen in de hemelse wellness op het panoramische buitenterras (Badplaats).
  • Drie dampende hottubs en een Finse sauna staan je er al ongeduldig op te wachten.
  • Op aanvraag kan je er zelfs een deugddoende massage bestellen, zodat ook die laatste kwaal in je lichaam zich spontaan overgeeft.

Kamers in alle maten en gewichten

  • Kamers, die vind je bij Volkshotel in alle maten en gewichten. 201 zijn het er in totaal, gaande van minimalistische slaapcabines, over een saldo van verscheidene soorten standaardkamers, tot riante studio’s voor een langer verblijf, inclusief volledig uitgeruste keuken en (bij momenten) zonnig balkon.
  • Voor wie het ietsje specialer wil, beschikt het hotel verder nog over 8 exclusieve, speciaal door designers ontworpen kamers.
  • Enkele voorbeelden: In de Bathing Bikou Room domineert een Japanse badkuip uit hout de ruimte, in de White Bike Room slaap je in een breed uitgevallen bakfiets en in de Soixante Neuf Room staan leder en kettingen centraal. Verdere details over deze laatste kamer laten we in het midden. Maar één geheim willen we misschien toch wel verklappen: de eerder voorziene handboeien hebben ze uiteindelijk moeten verwijderen, wegens iets teveel interventies van het hotelpersoneel om gasten uit hun penibele positie te bevrijden.

Topligging in Amsterdam-Oost

  • Het Volkshotel bevindt zich dan wel niet in het toeristische hart van de stad, de metro stopt net onder de dorpel van het hotel (station Wibautstraat).
  • In hooguit 10 minuten tijd spoor je naar het centrum of het centraal station.
  • Het metrostation Wibautstraat bevat trouwens ook enkele mooie knipogen naar het rijke krantenverleden hier, waardoor je het station zelfs wat als een verlengstuk van het Volkshotel kan zien.

Boek hier je verblijf in het Volkshotel

  1. BUNK Hotel Amsterdam

Eerder wat krap bij kas? Dan is BUNK Hotel een best wel budgetvriendelijke optie om in Amsterdam te blijven slapen. Geen aftandse jeugdherberg uit de jaren stillekes, maar wel een trendy en bovendien duurzame slaapplek in de rijzende buurt Amsterdam-Noord. Wat dit hotel zo bijzonder maakt? Wel, je overnacht er zomaar even in een ontwijde kerk, meer bepaald in de voormalige rooms-katholieke Sint-Ritakerk uit 1921. Hun concept houdt ergens de ‘kerk in het midden’ tussen een hotel en een hostel, royaal overgoten met een flinke dosis kunst en een snuifje flower power. BUNK deed trouwens eerder al iets gelijkaardigs in Utrecht, waar je sinds 2019 in de gewezen Westerkerk kan logeren.

Architectuur & interieur

Het is even schrikken bij het binnenwaden van de gepensioneerde Sint-Ritakerk. De priester ruimde immers plaats voor een paarse dino, die in de inkomhal gulzig een pluizige teddybeer lijkt te verorberen. Neen, je hebt zeker nog niet te diep in het glas van hun huisgebrouwen BUNK-bier gekeken. Het gaat om één van de vele kunstinstallaties die je verspreid in het hotel terugvindt. En de teddybeer dan? Dit is de mascotte van BUNK, die je her en der nog wel eens in het hotel ziet opduiken.

De voormalige rooms-katholieke Sint-Ritakerk werd langs binnen volledig heringericht. Enkel de gebogen gewelven, links en rechts een verdwaalde kerkbank en het houten dak, verraden nog het spirituele verleden. Trek zeker ook eens naar de bovenste verdieping van BUNK Hotel. Hier geniet je van een subliem uitzicht over de kubusvormige nieuwbouw die binnen de kerkmuren werd opgetrokken. Je staat er precies te midden van een surrealistisch kunstwerk. Aan de muur, bijna in de nok van het dak, staart een oog je wel wat intimiderend aan. God ziet u hier blijkbaar nog steeds. Wees dus wat voorzichtig met dat vloeken.

Kunst bij BUNK

  • Als je dan toch door de wandelgangen aan het dwalen bent, let zeker eens op de vele moderne kunst die de muren en gangen siert. BUNK Hotel is namelijk één grote kunstgalerij.
  • Zo vind je verspreid in het hotel een mooie collectie van wazige afbeeldingen van diverse superhelden.
  • Op de begane grond staat er zelfs een paard in de gang… Neen, ook hier heb je nog steeds niet teveel BUNK-biertjes op. Het hoort er bij BUNK gewoon allemaal bij!
  • Nood aan wat spirituele rust? Dan kan je op de eerste verdieping wat gaan bezinnen in de bibliotheek, op de plaats waar vroeger het orgel stond.

Unieke slaapplek

Deze uitgerangeerde kerk mag dan misschien geen plek meer zijn om samen het geloof te belijden, het samenzijn staat er nog steeds centraal. BUNK vond immers het concept van de slaapzaal weer helemaal opnieuw uit.

Wij sliepen er in een BUNK Pod, een houten doos van ocharme 90 op 210 cm (éénpersoonspod) of 160 op 210 cm (tweepersoonspod). Meer dan een matras, lakens, een handdoek en wat kleurrijke LED-verlichting die je kan instellen volgens je humeur, krijg je er niet. Er staan maar liefst 50 van die pods in twee lagen op elkaar gestapeld, net zoals legoblokjes. Gelukkig kan je met een gordijntje je pod wel van de buitenwereld afsluiten. Het mag dan misschien allemaal wat basic en beperkt in ruimte zijn, eigenlijk is het best wel comfortabel slapen. De genderneutrale douches en toiletten zijn trouwens ook maar een korte processie van je pod verwijderd.

Verlang je toch naar wat meer privacy? Dan kan je bij BUNK ook je intrek nemen in een BUNK Room. Groot is het allemaal niet, maar je beschikt er wel over je eigen bed, badkamer en toilet. En een reisgids over Amsterdam.

Ontbijt tot in de late uurtjes

De hongerigen spijzen en de dorstigen laven zijn twee van de werken van barmhartigheid. En dat houden ze bij BUNK in eer op het gelijkvloers, in de bar en het restaurant van het hotel. Een groot pluspunt is dat je voor het ontbijt niet op tijd in de mis hoeft te zitten. Waar de meeste hotels al rond 10u à 11u de pij aan de kapstok hangen, kan je bij BUNK tot de klok van 16u ontbijten. Heerlijk uitslapen dus!

En geen hosties of kurkdroge miswijn op het menu, maar wel een gevarieerd ontbijt à la carte.

TIP: Ga er voor de complete breakfast: ovenvers brood, croissants, gerookte zalm, een selectie van beleg, fruitsla, vers geperst fruitsap en koffie of thee. Met veel liefde aan je tafel gebracht door het attente personeel.

De wereldkeuken van BUNK

De menukaart voor de lunch en het diner neemt je dan met tal van uiteenlopende gerechten mee op een kruistocht over de ganse wereld: van Mexico, over Marokko tot in Japan. Ga jij voor de Tex-Mex Taco, de Ramen of de Tajine? Voor elk wat wils hier! En dan wordt het stilaan ook wel eens tijd om dat BUNK-biertje te proeven, zeker?

Gouden Green Key-certificaat

Ook bij BUNK is men enorm begaan met het milieu, getuige de vele maatregelen die ze hier nemen. Zo bestaan de lakens voor de volle 100% uit biologische materialen, zijn de gerechten en drankjes van biologische en lokale oorsprong en werken ze samen met Instock, een organisatie die tegengif biedt aan voedselverspilling.

Maar het draait bij BUNK bijlange niet om materialen en ingrediënten alleen. Ze streven er namelijk ook een maatschappelijke missie na, door kwetsbare mensen op de werkvloer in te schakelen. BUNK Hotels sleepte er dan ook met recht en rede het Gouden Green Key-certificaat mee in de wacht.

Topligging in Amsterdam-Noord

BUNK Hotel Amsterdam kreeg voet gaan de grond in het Amsterdamse stadsdeel Noord. Vroeger een industrieel gebied langs het IJ, tegenwoordig een alsmaar meer b(l)oeiende buurt. Vanaf het Centraal Station heb je twee opties om er te komen:

  • Enerzijds met de gratis overzetboot (de pont) over het IJ naar de Buiksloterweg en dan nog een kwartiertje stappen
  • Met de metro (één halte) tot station Noorderpark, vanwaar het nog een vijftal minuten wandelen is tot aan BUNK Hotel.

Boek hier je verblijf in BUNK hotel Amsterdam

Nog meer hotels in Amtserdam

Nog op zoek naar meer inspiratie voor hotels in Amsterdam?

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk dan onze blogpost met onze favoriete hotels in Amsterdam voor meer inspiratie of een overzicht met je leukste jeugdherbergen en hostels in Amsterdam.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens jouw verblijf in Amsterdam?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je citytrip in Amsterdam? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Amsterdam met meer dan 87 bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Amsterdam.

Amsterdam

Gratis reisgids Amsterdam downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?