Bezoek het Nationaal Park Arikok op Aruba: alle info, highlights & tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Bezoek het Nationaal Park Arikok op Aruba: alle info, highlights & tips

26 december 2023 in ABC-eilanden0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan het Nationaal Park Arikok + tips

Het nationaal park Arikok beslaat ongeveer 20% van het eiland Aruba en is de place to be voor een namiddagje door te brengen in de natuur. In het nationaal park bevinden zich diverse culturele, geologische en historische bezienswaardigheden zoals originele rotstekeningen en oude mijnen. Geniet tijdens je bezoek van de spectaculaire landschappen, grotten en afgelegen baaien. Onderweg spot je de fauna en flora die je enkel en alleen op Aruba kan vinden.

In dit blogartikel lees je alvast meer over je bezoek aan het Nationaal park Arikok op Aruba + boek je excursie hier.

Tours en tickets voor je bezoek aan het Nationaal Park Arikok

Wil je graag de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in het Nationaal Park Arikok bezoeken aan de hand van een georganiseerde tour? Gelijk heb je. Boek je daguitstap met een lokale gids naar het Nationaal Park Arikok op Aruba en verken zoveel mogelijk van de must-see bezienswaardigheden.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies naar het Nationaal Park Arikok

Inhoud artikel

 1. Het Arikok Nationaal Park bezoeken

Zin in een leuke, avontuurlijke uitstap? Trek dan je beste paar wandelschoenen aan, stap je huurauto in en rijd richting het Arikok Nationaal Park. Dit beschermde natuurgebied beslaat bijna 20% van het eiland en omvat drie soort primaire geologische formaties: het lavalandschap van Aruba, een kwartsdiorietformatie en een kalkstenenformatie die zich vanaf de kust naar het binnenland uitstrekt. Deze geologische formaties hebben de menselijke bewoning op Aruba beïnvloed en liggen aan de oorsprong van de natuurwonderen op het eiland.

Het is tevens de thuisbasis van diverse unieke bezienswaardigheden waaronder spectaculaire grotten, originele Indiaanse rotstekeningen, ongebruikelijke landformaties van lava, kwartsdioriet en kalksteen. Volg de uitgestippelde wandelroutes door de droge rivierbeddingen naar afgelegen baaien zoals “Boca Prins” en “Dos Playa”.

Geniet tijdens je wandeling van de prachtige vergezichten over het ruige landschap, woestijnachtige heuvels vol met hoge cactussen, de adembenemende kustlijn en spot de beschermde inheemse flora en fauna. In deze blogpost hebben we alvast de must-see bezienswaardigheden in het Arikok Nationaal Park voor je opgelijst.

HUURAUTO: Wie je graag een uitstap maken naar het Arikok Nationaal Park? Dan is het handig om op voorhand een auto huren. Huur je auto online bij Sunnycars.

 1. Het natuurlijk zwembad Conchi

In het oosten langs deze wilde kustlijn ligt een beroemd natuurlijk zwembad, populair bij toeristen op zoek naar verfrissing: het natuurlijk zwembad Conchi, ook wel bekend als de Natural Pool. De omringende rotsen en kliffen beschermen deze poel tegen de ruwe zee waardoor je hier makkelijk kan zwemmen. Wanneer de zee te ruw is, wordt het echter afgeraden om er te zwemmen.

 1. Dos Playa

Je kan ook wandelen naar een ander mooi strandgebied, Dos Playa. Hoewel het beslist geen plek is om te zwemmen of tijd in het water door te brengen vanwege de woeste golven. Maar dat maakt dit plekje langs deze wilde kustlijn daarom niet minder mooi. Het is bovendien een belangrijke broedplaats voor zeeschildpadden. Vanaf het strand geniet je van de ongerepte schoonheid en rustige omgeving.

 1. Boca Prins

Boca Prins is een ander wild en schilderachtig strand, gelegen in het Nationaal Park Arikok. Hoewel je ook hier niet kan zwemmen, opnieuw vanwege de sterke golven en stroming, is het een prachtige plek om even halt te houden. Wandel via de houten trappen naar het strand om het landschap te bewonderen en prachtige foto's te maken. Het afgelegen strandje is een mooi voorbeeld van het iconische landschap aan de ruige noordkust van Aruba. Verder vind je in de buurt van het strand ook het Boca Prins Bar and Restaurant waar je even kan neerploffen en genieten van een cocktail.

 1. Daimari Beach

Vanaf Parking Rancho (bekijk ligging) kan je het nabijgelegen strand Daimari bezoeken. De baai van Daimari Beach heeft een prachtig zandstrand die wordt omsloten door een ruige, kalkstenen kust. Zwemmen en snorkelen wordt hier afgeraden omwille van de ruige zee maar je kan er wel prima surfen.

VERBLIJFTIP: Fuego Mio Bed & Breakfast ligt aan de rand van het Nationaal Park Arikok en beschikt over een buitenzwembad, een zonneterras en gezellige kamer met airconditioning. Meer info en boeken.

 1. Boca Keto omringd door de Witte Duinen

Vanaf Daimari Beach kan je ook wandelroutes verkennen die door het wandelgebied Witte Duinen gaan. Zo kan je een weg banen naar de ongerepte strandbaai Boca Keto, bekend om de uitgestrekte zandvlakten en de grote, verpletterende donkerblauwe golven. Dit gebied ligt helemaal geïsoleerd, en is een absolute aanrader om te bezoeken.

 1. Bezoek de Plantage Prins

Het Arikok Nationaal Park heeft een rijke geschiedenis op het gebied van mijnbouw, landbouw en plantages. Mijnbouw was een belangrijke activiteit op Aruba in de late 19e en vroege 20e eeuw. Vandaag de dag zijn er nog steeds overblijfselen te zien van de goud- en kopermijnen die hier ooit actief waren.

In de jaren 1800 werd ook landbouw geïntroduceerd op Aruba, met name de teelt van aloë vera, katoen en divi-divi. De plantages waren belangrijke leveranciers van deze gewassen. Divi-divi is een boom die groeit in droge gebieden en de peulen werden gebruikt voor de winning van looistof voor de leerindustrie. Aloë vera werd verbouwd vanwege de medicinale eigenschappen van het sap.

Tegenwoordig zijn er nog steeds plantages te zien in het Arikok Nationaal Park, hoewel ze niet meer actief zijn. Bezoekers kunnen de overblijfselen van deze historische plantages bezoeken zoals Plantage Prins (bekijk ligging), een voormalige kokosnootplantage.

 1. Beklim de Jamanota heuvel voor een prachtig uitzicht

Het hoogste punt van Aruba? Dat is de Jamanota heuvel, met een hoogte van ongeveer 188 meter boven de zeespiegel. Over het algemeen is de Jamanota heuvel echter goed te beklimmen, zelfs voor beginnende wandelaars, omdat de paden duidelijk zijn gemarkeerd en goed onderhouden worden. Onderweg kom je wel eens wilde geiten, ezels en parkieten tegen. Eenmaal je de top bereikt hebt, geniet je van een adembenemend uitzicht over het nationaal park en de rest van het eiland.

TIP: Wanneer je de Jamanota heuvel beklimt, draag je best een paar goede wandelschoenen. Breng ook voldoende water mee en zorg ervoor dat je goed bent ingesmeerd met zonnecrème om je te beschermen tegen de zon.
 1. Bezoek de grotten op Aruba

Fonteingrot

De Fonteingrot is een kleine kalkstenen grot met pictogrammen gemaakt door het Arawak-volk en oude graffiti achtergelaten door de eerste Europeanen. Deze kleine grot van amper 3 meter breed en 2 meter hoog is toegankelijk vanaf een plateau van koraalkalksteen.

De ingangshal, die open is voor bezoekers, is 4 meter hoog en reikt tot wel 50 meter diep. Behalve de grotkunst kan je er ook kleurrijke stalagmieten en stalactieten in zeer vreemde vormen zien en er huizen hier ook langtongvleermuizen.

Quadirikiri-grot

Nog een beroemde grot op Aruba, de Quadirikiri-grot is een netwerk van koepelvormige spelonken van kalksteen. De plafondopeningen verlichten oude petrogliefen. Deze 150 meter lange grot is een belangrijke broedplaats voor talrijke kleine vleermuizen (die ongevaarlijk zijn). Om de natuurlijke habitat van de dieren te beschermen, is een van de grotten afgesloten voor bezoekers.

Grot Huliba

De laatste van dit trio van grotten is de grot Huliba. Deze heeft de bijnaam "Tunnel of Love" vanwege de hartvormige ingang. Daar duikt een steile en smalle trap de grot in. Op sommige plaatsen moet je hurken om de formaties te zien en je hebt zaklampen nodig om de 91 meter lange gang te verkennen, want in de grot is het volledig donker.

Overal rondom zie je stalagmiet- en stalactietformaties in de kalksteenrotsen. Hier wonen twee vleermuissoorten, de zuidelijke langneusvleermuis en de langtongige fruitvleermuis.

 1. Fauna en flora in het Arikok Nationaal Park

Het Arikok Nationaal Park is de thuisbasis van een gevarieerd ecosysteem met een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Wat betreft de flora, kan je tijdens een wandeling door het park verschillende plantensoorten tegenkomen, waaronder zeldzame cactussen, aloë vera, agave, divi-divi bomen, en mesquite struiken.

Daarnaast zijn er verschillende dier- en vogelsoorten te vinden, waaronder de Arubaanse ratelslang, de Arubaanse whiptail hagedis, de gele nachtvlinder en de Arubaanse schubdier.

 1. Hoe het Arikok Nationaal Park bezoeken?

Als je het Arikok Nationaal Park op Aruba wilt bezoeken, zijn er verschillende manieren om er te komen en het park te verkennen. Het grootste deel van het park is toegankelijk met elk type auto maar het is toch aan te raden om te kiezen voor een 4x4. Hieronder vind je de mogelijkheden om het Arikok Nationaal Park te bezoeken:

Autoroutes

Met de auto kan je het park op twee plaatsen binnenrijden. Bij de “San Fuego Entrance” en de “Vader Piet Entrace”. Als je bij de San Fuego Entrance binnenrijdt, kom je langs het bezoekerscentrum waar je meer info kan vinden over het park. Vader Piet bevindt zich aan de zuidoostelijke rand van het park. Houd er rekening mee dat de maximale snelheid in het Arikok Nationaal Park 20 km/u bedraagt.

Wandelroutes

Of laat je huurauto achter bij de parking van het bezoekerscentrum (bekijk ligging) en verken het park te voet. Er zijn diverse wandelroutes in het nationaal park uitgestippeld die variëren in lengte en moeilijkheidsgraad. Wil je graag meer de weten komen over de inheemse plant- en diersoorten? Dan ga je best op pad met een ranger.

 • Dos Playa Trail is ongeveer 2,5 km lang en leidt naar de prachtige stranden Dos Playa en Boca Prins.
 • Cunucu Arikok Trail is ongeveer 4 km lang en voert door het ruige landschap van het park, langs cactussen, oude ruïnes, rotstekeningen en oude mijnen.
 • Daimari Trail is ongeveer 5 km lang en voert door een gebied met weelderige vegetatie met als hoogtepunt het prachtige uitzicht vanaf de Daimari heuvel.
 • Masiduri Trail is ongeveer 2,5 km lang en voert langs oude nederzettingen en rotstekeningen van de inheemse bevolking van Aruba.
 • De wandelroutes worden duidelijk aangegeven door houten paaltjes met gekleurde ringen (groen, blauw en rood).
TIP: Voor automobilisten en fietsers is het park pas geopend vanaf 8u, maar wandelaars mogen het Arikok Nationaal Park eerder betreden. Hoe vroeger je het park bezoekt, hoe rustiger het hier is.

Nationaal park Arikok: excursies en activiteiten

Wil je liever het nationaal park bezoeken aan de hand van een georganiseerde tour? Dat kan natuurlijk ook. Er worden verschillende tours aangeboden die je de kans geven om het park zo goed mogelijk te verkennen, al dan niet met een gids. Zo kan je een avontuurlijke jeeptour maken of het ruige landschap verkennen te paard. Hieronder alvast enkele suggesties:

 1. Waar ligt het Arikok Nationaal Park?

Het Arikok National Park ligt in het noordoostelijke deel van het eiland Aruba, tussen San Nicolas en Santa Cruz. Het nationaal park ligt op zo’n 13 minuten rijden (8km) van de Oranjestad, de hoofdstad van Aruba. Wil je graag het park bezoeken met de wagen? Boek hier je huurauto dan online op voorhand.

Kaartje met de ligging van het Arikok Nationaal Park

 1. Openingsuren en tickets boeken voor het Nationaal Park Arikok

 • Openingsuren: het Nationaal Park Arikok is dagelijks geopend van 8u tot 16u.
 • De ingang van San Fuego is geopend van maandag t/m zondag van 8u tot 16u. De Vader Piet Ingang (bij San Nicolas) is geopend van maandag t/m zondag van 8u30 tot 15u.
 • Beste periode: over het algemeen is de beste tijd om Arikok te bezoeken van januari tot april. Houd er wel rekening mee dat het best druk kan zijn tijdens het hoogseizoen.
 • Duur: voor een bezoek aan het park reken je best op een halve dag, afhankelijk van hoeveel tijd je wilt besteden aan het verkennen van het park.
 • Toegangsprijs: Er wordt een kleine toegangsprijs gevraagd om het park te betreden, afhankelijk van de leeftijd en de duur van je bezoek. Kinderen onder de 6 jaar mogen gratis binnen.
 • De entreeprijs wordt gebruikt voor natuurbehoud, onderzoek, educatie en onderhoud van het park.
 • Meer info op de website.

Boek hier je excursie door het Nationaal Park Arikok

 1. Praktische info voor je bezoek aan het Nationaal Park Arikok

 • Om het nationaal park te bereiken, huur je best op voorhand een wagen. Huur je auto bij Sunnycars of Easyterra.nl.
 • Het is aan te raden om stevige, goede wandelschoenen te dragen.
 • Meeste wandelroutes zijn goed onderhouden, toch kan het terrein soms oneffen en rotsachtig zijn. Ook de trappen kunnen soms glad zijn. Wees dus voorzichtig waar je loopt.
 • Wanneer het water te wild is, wordt het ten zeerste aanbevolen om niet in de Natural Pool of op de stranden te gaan zwemmen. Dit om te voorkomen dat je wordt meegesleurd.
 • Breng voldoende zonnecrème mee zodat je jezelf kan beschermen tegen de felle zon. Een hoed of een pet om je hoofd te beschermen is ook altijd aan te raden.
 • Respecteer de lokale fauna en flora tijdens je bezoek. Laat geen afval achter en houd voldoende afstand van de zeeschildpadden tijdens je bezoek.
Weetje: het park is vernoemd naar Nederlander Arie Kok, die jaren geleden eigenaar was van een kleine plantage en een kunuku (een typisch Arubaans plantage huis) in dit gebied.
 1. Waar overnachten op Aruba?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie op het kleurrijke Aruba? Wij hebben alvast enkele van onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en resorts op Aruba.

 • Oranjestad: Renaissance Wind Creek Aruba Resort ligt op een privé-eiland en beschikt over stijlvol ingerichte kamers voorzien van alle luxe en comfort. Je hebt ook de mogelijkheid om je eigen "eilandje" te boeken. Verder is er een spa aanwezig, tal van restaurants en 3 prachtige zwembaden. Meer info en boeken.
 • Palm Beach: Azure Beach Residences biedt eenvoudig ingerichte appartementen, met een prachtig uitzicht op zee en hebben een eigen terrasje. Er is ook een buitenzwembad, een tuin en een tennisbaan. Meer info en boeken.
 • Santa Cruz: Mammaloe’s Bed & Breakfast is een B&B die een unieke Arubaanse ervaring biedt! Je wordt wakker in een van de kleurrijke pipowagens. Alle accommodaties zijn voorzien van gratis wifi en een eigen badkamer. Bezoek het Arikok National Park of ontspan op het rustige maar azuurblauwe strand van Mangel Halto. Meer info en boeken.
 • Noord: Barceló Aruba is een all-inclusive hotel met maar liefst 7 restaurants, een eigen casino, een 24-uursfitnessruimte, een spa en een kinderclub. Meer info en boeken.
 1. Filmpje: Droom alvast over een vakantie op Aruba

Ben je benieuwd naar een vakantie op het kleurrijke Aruba? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Aruba.

 1. Download onze gratis reisgids ABC-eilanden

Mis niets tijdens je vakantie op de ABC-eilanden met onze gratis reisgids. Deze bevat info over de belangrijke bezienswaardigheden en verborgen highlights + leuke weetjes en uitleg. Koop onze reisgids ABC-eilanden met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids ABC-eilanden.

ABC eilanden

Gratis reisgids ABC-eilanden downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?