15 x mooiste bezienswaardigheden Oranjestad: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x mooiste bezienswaardigheden Oranjestad: wat zien & doen tijdens je bezoek?

26 december 2023 in ABC-eilanden0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Oranjestad + verblijftips

Oranjestad is de hoofdstad van Aruba, gelegen aan de pittoreske zuidkust. Het is niet alleen de hoofdstad, maar ook de belangrijkste havenstad van het eiland. Veel van de imposante cruiseschepen meren hier aan. Vanaf de haven wandel je zo het kleurrijke centrum in met vrolijke gevels in pastelkleuren en voel je meteen de Caraïbische gezelligheid.

Ontdek in deze blogpost alvast de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Oranjestad.

Praktische info & tickets voor je reis naar Aruba

Duur5 - 14 dagen ()
Vliegtickets9u25 vliegen naar Aruba, richtprijs € 675 vergelijk prijzen bij Cheaptickets of Skyscanner
VerblijvenAan te raden verblijven op Aruba zijn:
PakketreizenJe reis naar Aruba als pakketreis boeken? Boeken bij Prijsvrij (va. € 1586)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Wandel over de L.G. Smith Boulevard

Tijdens de zwoele avonden is het een absolute aanrader om een wandeling te maken over de prachtige brede boulevard, ook wel bekend als de L.G. Smith Boulevard. De boulevard wordt omringd door gezellige winkeltjes, bars en restaurants. De hoge palmbomen en de windbriesjes zorgen voor de nodige afkoeling bij warme temperaturen.

Een van de meest opvallende kenmerken van de boulevard is de kleurrijke architectuur. Veel van de gebouwen zijn geschilderd in felle kleuren en hebben een unieke architectonische stijl die een mix is van Nederlandse en Caribische invloeden. Neem plaats op één van de bankjes en geniet van een magnifiek uitzicht op de kleurrijke gebouwen en over de haven waar de peperdure jachten en indrukwekkend grote cruiseschepen aangemeerd liggen.

De vele juweliers in Oranjestad

In Oranjestad loopt het over van de bekende en mindere bekende juweliers. Vooral de L.G. Smith Boulevard lijkt wel een aaneenschakeling van winkels die juwelen, goud en horloges verkopen. Deze juweliers richten zich voornamelijk op Amerikaanse toeristen, die Oranjestad vaak bezoeken via cruiseschepen. De prijzen van de sieraden zijn aantrekkelijk en bovenal: de prijzen zijn onderhandelbaar.

VERBLIJFTIP: Wonders Boutique Hotel is een adults-only hotel met een buitenzwembad, ruime moderne accommodatie, een heerlijk ontbijtje met lokale producten en een gratis pendeldienst naar het strand. Meer info en boeken.

  1. Fort Zoutman

Oranjestad werd opgetrokken rondom het Fort Zoutman kort nadat het fort in 1796 werd gebouwd door Afrikaanse slaven met materialen aangeleverd door de oorspronkelijke bewoners. Dit is het oudste bouwwerk op het eiland. Het wordt door UNESCO beschouwd als een 'Herinneringsplaats van de Slavenhandelsroute in het Latijns-Caribisch gebied'. De Willem III-toren werd in 1868 aan de westkant van het fort toegevoegd. Het fort en de toren werden gerestaureerd en in 1983 heropend als het Historisch Museum van Aruba.

Oranjestad werd in 1824 de hoofdstad van Aruba. Het werd genoemd naar de Nederlandse koning Willem I, een prins van Oranje. Tegenwoordig zijn Oranjestad, Noord en Santa Cruz samengevoegd tot één bijna aaneengesloten stad die zich uitstrekt over het noorden van het eiland.

Ge zeker eens een kijkje nemen in het museum

Binnenin het fort vind je verschillende tentoonstellingen, waaronder archeologische vondsten, antieke kaarten en foto's, traditionele kleding en gebruiksvoorwerpen, en informatie over de cultuur van de oorspronkelijke bewoners van Aruba, de Arowakken. Ook is er een uitgebreide collectie gewijd aan de Nederlandse koloniale geschiedenis van Aruba en de Caribische regio. Als je het fort wilt bezoeken, is het aan te raden om vooraf te informeren naar de openingstijden en rondleidingen.

  1. Het stadhuis van Oranjestad

Behalve het fort heeft Oranjestad ook enige Nederlandse koloniale architectuur. Een aantal oude huizen en andere gebouwen in het centrum van de hoofdstad zijn omgetoverd tot kleurrijk gerestaureerde bezienswaardigheden, zoals bijvoorbeeld het levendige stadhuis aan de Wilhelminastraat. Het stadhuis werd gebouwd in 1929 en heeft sindsdien verschillende renovaties ondergaan. Vandaag de dag trekt de groene gevel van dit prachtig gerestaureerde herenhuis, de aandacht van heel wat voorbijgangers.

  1. Haven van Oranjestad

Een van de populaire bezienswaardigheden in Oranjestad, is de cruisehaven. Gedurende het cruiseseizoen meren er in deze haven indrukwekkend grote cruiseschepen aan die duizenden toeristen aan wal zetten. Aruba wordt dan ook gezien als een van de meest populaire cruisebestemmingen van de Caribische archipel. Het is best impressionant om zo'n groot cruiseschip in de haven te zien liggen.

De haven is gelegen in het hart van de stad en is een van de drukste havens in het Caribisch gebied. Je vindt er verschillende (luxe)winkels, restaurants, bars en marktjes. Er zijn ook enkele organisaties waar je excursies en tours kan boeken die vanaf de haven vertrekken. Denk maar aan snorkelen, duiken, zeilen en diepzeevissen.

TIP: Wil je graag een (boot)excursie boeken? Bekijk dan het volledige aanbod tours & excursies op Aruba online op voorhand.
  1. Renaissance Marketplace

Tussen de haven en de Renaissance Ocean Suites bevind zich het horeca- en winkelcentrum "Renaissance Marketplace". Dit is, met meer dan 60 winkels, dé place to be om eens een dagje te shoppen. Er hangt hier een levendige sfeer en de kleurrijke gebouwen, beïnvloed door de Nederlandse koloniale stijl, zijn een streling voor het oog. Wandel van het ene winkeltje naar het andere, en koop enkele leuke souvenirs voor jezelf of het thuisfront.

Na het shoppen kan je lekker lunchen of dineren in een van de restaurants langs de buitenzijde van de Renaissance Marketplace. Dankzij het ruime aanbod is er keuze voor iedereen, van sushirestaurants tot gezellige bistro's en pannenkoekenhuis.

  1. Winkelcentrum Royal Plaza Mall Aruba

Een ander winkelcentrum dat absoluut een bezoekje waard is, is het Royal Plaza Mall Aruba. Dit kleurrijke complex vormt samen met het prestigieuze naast gelegen Renaissance Mall het winkelhart van Oranjestad. Je vindt er verschillende winkels, van boetiekwinkeltjes tot luxe ketens als Louis Vuitton. Daarnaast zijn er ook verschillende eetgelegenheden. Door de koloniaal en felgekleurde gevel zal je het winkelcentrum niet snel voorbij wandelen. Ook wanneer je niet per se wilt winkelen, is het meer dan de moeite om het centrum te bezoeken.

  1. Queen Wilhelmina Park

Op steenworp afstand van Renaissance Beach bevindt zich het Wilhelminapark (oftewel het Queen Wilhelmina Park). Het Wilhelminapark is een prachtig en goed onderhouden stadspark, vernoemd naar de voormalige vorstin van het Koninkrijk der Nederlanden.

Het Wilhelminapark is een groene oase van rust in een drukke stad. Wandel langs de indrukwekkende palmbomen en andere tropische planten, geniet van het uitzicht op de baai vanop een bankje en bewonder de standbeelden die in het park te vinden zijn: een groot standbeeld van koningin Wilhelmina en een klein standbeeld van Anne Frank (wie was Anne Frank nu weer?)

  1. Nationaal Archeologisch Museum Aruba

Wie zich graag wilt verdiepen in het verleden van Aruba, kan een bezoekje brengen aan het Nationaal Archeologisch Museum. Het museum is gevestigd in een typisch Nederlands koloniaal gebouw en het voormalige huis van de familie Ecury. Het bevat waardevolle artefacten en voorwerpen die het verhaal van de 5000 jaar oude Amerindiaanse cultuur vertellen. Het geeft je meer inzicht in de wereld van de mensen die op het eiland woonden voordat de Europese kolonisten een paar honderd jaar geleden arriveerden.

Verder vind je er ook een tentoonstelling van moderne kunstwerken gemaakt door lokale kunstenaars, en de grote stortbak die door de familie Ecury werd gebruikt om regenwater op te slaan dat van het dak van het huis werd opgevangen. Meer info.

  1. Maak een ritje met de tram (Aruba Streetcar)

Een andere leuke manier om het stadscentrum te verkennen, is door een ritje te maken met de iconische oranje openluchttram die door het centrum van Oranjestad rijdt. De trams (de zogenaamde Aruba Streetcar) op Aruba hebben een historische oorsprong en zijn sindsdien een essentieel onderdeel van hun cultuur en dagelijks leven geworden. Met de tram kom je onder andere langs het Parlementsgebouw, Archeologisch Museum, Fort Zoutman (Historisch Museum) en nog veel meer. Het beste? Een ritje met deze tram is volledig gratis!

  • De eerste tram vertrekt om 10u en de laatste rit om 17u.
  • De trams hebben meestal een interval van 25 minuten
  • De tramlijn begint in een keerlus bij de haven. In totaal zijn er zes haltes waar je kan op- en afstappen.
  1. Flamingo Beach - Renaissance Island

Voor de kust bij Oranjestad ligt Renaissance Island (vroeger bekend als Sonesta Island). Wil je graag de beroemde roze flamingo's bekijken? Dan is deze bestemming de place to be! Dit barrièrerifeiland is privébezit en omvat de enige privéstranden op ArubaIguana Beach en Flamingo Beach. Je kan het eiland dagelijks met een korte boottocht van 10 minuutjes met de watertaxi's vanaf het Renaissance Hotel.

Eenmaal je het privé eiland bereikt hebt, kan je genieten van het helder blauwe water en de prachtige stranden. Er zijn enkele luxe privécabana's die je op het eiland kan huren, vanwaar je de flamingo's kan zien. Voor wie liever de onderwaterwereld wilt bewonderen, heeft ook de mogelijkheid om te duiken (er zijn twee duikplekken voor de kust).

  1. Lunchen bij Gostoso Restaurant

Voor een lekkere lunch, raden we Gostoso aan, een populair lokaal restaurant dat een mix van Portugese en Arubaanse gerechten serveert. Het charmante restaurant is prachtig gedecoreerd met retromeubels en een uitgebreide collectie eilandsnuisterijen.

Dit is echt een verborgen juweeltje, verstopt in een wirwar van kronkelende straatjes in Oranjestad (bekijk ligging), maar zeker de moeite van het ontdekken waard. Bekijk alvast de menukaart online.

  1. Hooiberg Hiking Trail

Verblijf je in Oranjestad en heb je geen tijd om het Arikok National Park te bezoeken? Dan is een wandeling naar de top van de Hooiberg een mooi alternatief om te genieten van een spectaculair uitzicht over het eiland. De Hooiberg is een vulkanische formatie die de Arubaanse horizon domineert, op 3,6 km van het stadscentrum. Vandaag de dag is het een populaire bestemming voor wandelaars en is makkelijk te beklimmen dankzij de 587 treden.

Met zijn 165 meter hoogte is het misschien niet de hoogste top van het eiland, maar je geniet er wel van een prachtig zicht op het spectaculaire Arubaanse landschap. Op een heldere dag kan je zelfs de kust van Venezuela zien liggen in de verte.

  1. Op de foto met het I love Aruba sign

Een van de meest gefotografeerde plekken in Oranjestad (en misschien zelfs heel Aruba) is het levensgrote “I love Aruba”-logo dat te vinden is bij het parlementsgebouw van Aruba (bekijk ligging). Van 's morgenvroeg tot in de late avond zie je hier toeristen, stelletjes en zelfs trouwparen op de foto gaan. Het beste moment om goed belichte foto’s is rond het einde van de middag wanneer het zonlicht minder fel is.

  1. Gokje wagen in de casino's

Oranjestad wordt weleens het Las Vegas van het Caribische gebied genoemd. In de hoofdstad word je verwelkomt door tientallen neongekleurde casino’s waar je aan diverse spellen zoals roulette, blackjack of poker kan meedoen. Ook het aanbod aan slotmachines is enorm.

Enkele casino's waar je terecht kan is het Seaport Casino aan de haven en aan de overkant van L.G. Smith Boulevard zit het Crystal Casino. ‘s Avonds wordt verwacht dat je gepaste kledij draagt als je de casino’s wilt betreden. Sommige van de grootste casino's bevinden zich dan weer in hotels zoals The Ritz-Carlton en Renaissance Aruba Resort & Casino.

  1. St. Franciscus van Assisi kathedraal

De St. Franciscus van Assisi is een rooms-katholieke kerk in Oranjestad. De 19de eeuwse kerk heeft een prachtig interieur, versierd met mooie muurschilderingen en een groot orgel. De kerk bevindt zich aan het Wilhelminapark en is bovendien een ideale plek om even te ontsnappen aan de hitte.

  1. Bon Bini Festival

Het Bon Bini Festival is een cultureel evenement dat iedere week plaatsvindt in Oranjestad. "Bon Bini" wordt van het Papiamento vertaald naar "welkom", dat verklaart meteen ook het doel van dit festival. Met dit folkloristische muziek en dansfestival wilt men de warme en vriendelijke gastvrijheid van de Arubaanse bevolking laten zien en zo de bezoekers op het eiland verwelkomen.

Het festival is de ideale manier om kennis te maken met de unieke Arubaanse cultuur en tradities. Zie de lokale bevolking dansen in hun traditionele kostuums op het ritme van dreunende trommels, proef typische lokale gerechten zoals keri keri (een pittige zeevruchtensoep) en awa di lamunchi (limonade) en leer meer over het rijke culturele erfgoed van het eiland.

  • Je dient een kleine toegangsprijs te betalen: $5 voor volwassenen en $2 voor kinderen onder de 12 jaar, inclusief een gratis drankje.
  • Het festival vindt elke dinsdag plaats, tussen 18u30 en 20u30 in de buitenlucht op de binnenplaats van Fort Zoutman.
  1. Waar overnachten in de Oranjestad?

  • Wonders Boutique Hotel is een adults-only hotel met een buitenzwembad, ruime moderne accommodatie, een heerlijk ontbijtje met lokale producten en een gratis pendeldienst naar het strand. Meer info en boeken.
  • Het Renaissance Wind Creek Aruba Resort ligt op een 40 hectare groot Renaissance privé-eiland en beschikt over stijlvol ingerichte kamers voorzien van alle luxe en comfort. Je hebt ook de mogelijkheid om je eigen "eilandje" te boeken. Verder is er een spa aanwezig, tal van restaurants en 3 prachtige zwembaden. Meer info en boeken.
  • Net buiten het centrum, in het rustige maar sfeervolle Paradera vind je het gezellige 3 sterrenhotel Paradera Park (op ca. 5 km van het centrum). Dit authentieke, kleinschalige en sfeervolle complex biedt ruime kamers, een zoetwaterzwembad omringd met bloemen en tropische planten en hangmatten waar je languit kan genieten van een lekkere cocktail. Meer info en boeken.
  1. Filmpje: Droom alvast over een vakantie op Aruba

Ben je benieuwd naar een vakantie op het kleurrijke Aruba? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Aruba.

  1. Download onze gratis reisgids ABC-eilanden

Mis niets tijdens je vakantie op de ABC-eilanden met onze gratis reisgids. Deze bevat info over de belangrijke bezienswaardigheden en verborgen highlights + leuke weetjes en uitleg. Koop onze reisgids ABC-eilanden met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids ABC-eilanden.

ABC eilanden

Gratis reisgids ABC-eilanden downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?