FAQ: veel gestelde vragen over Reisroutes.be

FAQ

Veel gestelde vragen aan Reisroutes.be

1. Hoe kan je reageren op een route?
Bij elke pagina die je meer informatie brengt over de route is er een invulformulier 'Deel je ervaring met anderen'. Je e-mailadres zal daarbij niet gepubliceerd worden, wel je reactie. Wens je evenwel alleen de redactie te bereiken dan kan dit via het contactformulier.

2. Hoe kan je een route downloaden?
Bij elke pagina van een route is er een rubriek 'Download en print'. Daar kan je de PDF gratis downloaden. Dit is een bestand dan kan gelezen worden met een gratis programma Acrobat Reader. Ook het gpx-bestand voor je GPS kan je in diezelfde rubriek downloaden.

3. Je bezit één of meerdere routes die je graag wilt publiceren op Reisroutes.be?
Bezit je een route dan kan je dit ons meedelen via het contactformulier. Wij contacteren u dan binnen de 2 werkdagen. 

4. Hoe gebeurt het opmaken en updaten van een route?
Elke route is opgemaakt door een redacteur ter plaatse en geverifieerd door een iemand anders van de redactie. Jaarlijks worden deze routes gecontroleerd en bij reacties van lezers worden deze onmiddellijk nagekeken en eventuele wijzigingen aangebracht.

5. Hoe de GPS-bestanden te gebruiken?
Afhankelijk van je GPS verschilt de werkwijze. Het is vanzelfsprekend dat dit alleen kan bij GPS-toestellen die aan je computer kunnen worden aangesloten. De GPS-track is een gpx-bestand. Voor het bewerken en importeren in je GPS raadpleeg je best de handleiding van je toestel.

TOMTOM
Sluit je TomTom aan op je computer. Ga dan naar 'Deze computer' en kijk in de directorystructuur van je TomTom die aangegeven is als een aparte schijf. Dan zie je een directory 'ITN'. Als dat niet het geval is dan kan je GPS geen eigen routes lezen. In die directory 'ITN' moet je het itn-bestand dat je bij de autoroute kan downloaden plaatsen. Haal dan de GPS van de computer af en ga in het menu op zoek naar 'laad reisplan' of 'verwijder reisplan' en dan kan je die route oproepen. De TomTom vraagt dan je 'bestemming' en suggereert automatisch het laatste punt van de route. Klik op OK en je kan zo reeds van thuis vertrekken en brengt je dan vanzelf naar het eerste en volgende punt. Uiteraard heb je de pdf nodig om te weten waar je zoal overal bent.

GARMIN
Of het met je Garmin mogelijk is om gpx-codes in te voeren en dan op te roepen kan je eenvoudig testen. Sluit het aan op je computer met de bijgeleverde kabel (waarmee je ook de updates moet ophalen). Met je toestel moet er ook software zijn bijgeleverd, nl. MapSource. Als je dit programma niet gekregen hebt dan zal je toestel geen zelfgemaakte routes kunnen volgen. Is dat wel het geval dan open je MapSource en open je het gpx-bestand dat je bij elke route kan downloaden. Ga dan naar 'Overdragen' in het menu bovenaan en je GPS-toestel moet verschijnen in het popup-schermpje. Klik dan op 'overdragen' en het bestand zal in je toestel worden ingeladen. Hoe het verder in de menu moet opgeroepen is afhankelijk van het type.

6. Werkt een GPS-track correct?
Het antwoord op de vraag is 'neen'. Vergelijkend onderzoek van collega's heeft aangetoond dat geen enkele GPS het tussen hoge gebouwen en onder bomen goed doet. Wij raden je ten stelligste aan om onze speciale pagina over het gebruik van GPS-tracks te lezen.

7. Waarom is het lettertype zo groot in het printdossier?
Het is statistisch bewezen dat mensen boven de 45 jaar het soms moeilijk hebben om teksten te lezen zonder aangepaste bril. Tijdens wandelingen en/of fietstochten is het niet altijd vanzelfsprekend dat de leesbril meegaat. Dit grotere lettertype laat hen toe om probleemloos alles te kunnen lezen. Dankzij dit grotere lettertype kan je ook het printdossier afdrukken in boekvorm. Lees ook meer over het printen van kaarten.

8. Hoe kan je milieuvriendelijk een route afprinten?
We raden steeds aan om de kaart op een A4-vel af te printen. Het verkleinen van de kaart maakt de letter- en cijferaanduidingen met een inktjetprinter moeilijk leesbaar. Een eerste actie die je kan ondernemen is dubbelzijdig afprinten. De meeste printers kunnen dit zonder hierbij extra hulpstukken te moeten aankopen. Bij vele printers kan je ook bij instellingen kiezen voor 'boek'. Dan print hij 2 vellen per bladzijde af op één A4-tje. Lees meer op onze pagina 'downloaden van routes'.

9. Worden er nog meer routes gepubliceerd op Reisroutes.be?
Onze doelstelling is zo'n 250 routes permanent op de website te plaatsen. Omdat deze routes jaarlijks moeten worden nagekeken en geverifieerd is het niet mogelijk om nog meer routes op te nemen.

10. Blijft het downloaden gratis en van waar haalt de uitgeverij haar inkomsten?
Inderdaad deze routes kan je blijven gratis downloaden. De uitgeverij AT-Europe bvba haalt haar inkomsten uit het leveren van toeristische content aan touroperators en websites, zoals Euroreizen.be. Vandaar dat je niet storende links zult aantreffen naar onze partners.
 
Stuur ons je opmerkingen