Carcassonne bezoeken? Het kasteel en middeleeuwse stad. Alle info, tips & tickets

Koop de volledige reisgids voor € 10

Carcassonne bezoeken? Het kasteel en middeleeuwse stad. Alle info, tips & tickets

6 maart 2024 in Occitanië0 reacties

Alle info en tips voor je bezoek aan Carcassonne

Carcassonne is een van die plaatsen die tot ieders verbeelding spreekt. Laat een kindje een tekening maken van een middeleeuws dorp en het resultaat zal op Carcassonne lijken. Van zodra je die stadswallen in de verte ziet opdoemen voor je bezoek, word je hier meteen een aantal eeuwen terug gekatapulteerd.

Met jaarlijks meer dan 4 miljoen bezoekers, is Carcassonne een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Frankrijk. Neem zeker de tijd om al het moois te ontdekken dat zich achter die mysterieuze stadsmuren bevindt.

Lees onze tips en boek je tickets online, zo ontsnap je aan de wachtrijen.

Praktische info & tickets voor je bezoek Carcassonne

Reisgids
AutoP0 Parking Delteil Chem. de Montlegun, 11000 Carcassonne (zie ligging hier)
CampersP1 Cité - Porte Narbonnaise Chem. de Montlegun, 11000 Carcassonne (zie ligging hier)
Tickets
Openingsuren
  • Het kasteel is dagelijks geopend van 9u30 tot 18u30, sluitingstijd 17u tussen september en april.
  • Het kasteel is op 1 januari, 1 mei en 25 december gesloten.
  • Laatste toegang is 30 minuten voor sluitingstijd.
Bestel hier je ticket € 11 online
Verblijven

Inhoud artikel

  1. Geschiedenis van Carcassonne

De versterkte middeleeuwse stad dateert uit de Gallo-Romeinse tijd. Eerst bezetten de Galliërs het gebied in de 6e eeuw voor Christus. Toen vestigden de Romeinen er een stad en bouwden ze de wallen rond de 3e eeuw na Christus.

In die tijd heette dit kleine administratieve en commerciële centrum “Carcaso”. Het maakte deel uit van de Romeinse provincie Gallia Narbonensis. Zelfs toen profiteerde de kleine stad van zijn gunstige ligging langs de hoofdroute tussen de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. De Romeinen noemden deze route de “Via Aquitania”. Tijdens de Barbaarse Invasies trokken de inwoners echter op de heuvel waar vandaag La Cité staat.

1.1 De Trencavel-dynastie

In de 11e eeuw bouwde de machtige Trencavel-dynastie van burggraven het kasteel: Château Comtal. In het begin van de 13e eeuw, tijdens de kruistocht tegen de Albigenzen, belegerde Simon de Montfort Carcassonne en nam de stad vervolgens in. Deze stap maakte deel uit van zijn campagne tegen de graaf van Toulouse. Raymond Roger Trencavel trok zich terug in het fort van Carcassonne en gaf zich over na 14 dagen belegering.

De Cité werd een deel van het koninklijk domein van Frankrijk met de ondertekening van het Verdrag van Parijs op 12 april 1229. Onder de voorwaarden van het verdrag gaf burggraaf Trencavel de broer van de koning van Frankrijk, Alphonse de Poitiers, de hand van zijn enige dochter, Jeanne.

Maar de zoon van de afgezette burggraaf kwam in opstand en belegerde zonder succes het fort met de steun van de plaatselijke adel.

1.2 Eigendom van Frankrijk

In 1246 aanvaardt Raymond Trencavel II het gezag van de koning van Frankrijk en deed hij publiekelijk afstand van zijn claim. Een jaar later verbrak de burggraaf zijn zegel als teken van onderwerping.
Koning Lodewijk IX gaf toestemming om een nieuwe versterkte stad te stichten aan de andere kant van de rivier de Aude, onder de Cité.

Na de dood van de burggraaf erfde Alphonse de Poitiers het graafschap Toulouse. Toen hij vervolgens zonder nakomelingen stierf, kwam heel Zuid-Frankrijk definitief in handen van de koning van Frankrijk.

1.3 Oninneembare vesting

De Cité werd tijdens de rivaliteit tussen de familie Trencavel en de Franse koningen zwaar versterkt. Die inspanningen werden ook later voortgezet. Zo werd er een tweede buitenmuur gebouwd en werd de oorspronkelijke binnenmuur ook gevoelig verstevigd. Interessant is dat de markeringen van de ingenieurs en kunstenaars die de koning vanuit Île de France stuurde, nog steeds zichtbaar zijn. Er werden zelfs aanzienlijke verbeteringen aangebracht om het fort aan te passen voor nieuwe artillerie-technieken en om aanvallers extra af te schrikken. Bovendien werd de donjon vergroot om een permanent garnizoen te huisvesten.

Tijdens het bewind van Filips de Stoute (koning Filips III, 1270-1285) begon een derde belangrijke fase van modernisering. De koning liet de eerste binnenste omheining herbouwen en de verdedigingslinies versterken. Waarom hebben de Franse koningen eigenlijk de grootste zorg besteed aan het verbeteren van de verdediging van Carcassonne? Om een simpele reden: de Cité bezette een strategische positie nabij de grens tussen Frankrijk en Aragon.

Klik hier om je tickets te reserveren

1.4 De opkomst van de benedenstad of Bastide

De ondertekening van het Verdrag van de Pyreneeën in 1659 vormde de vrede tussen Frankrijk en Spanje. Het bevestigde ook de terugkeer van Roussillon naar de Franse heerschappij. Bijgevolg verloor Carcassonne zijn strategisch belang. De Cité werd verlaten ten gunste van de Ville-Basse (of Bastide Saint-Louis).

Van de 14e tot de 18e eeuw gaf de bloeiende lakenindustrie de Ville-Basse een economische, stedelijke en administratieve uitbreiding. Dit ging ten koste van de Ville Haute (de bovenstad, oftewel de Cité), waar de armoede zich verspreidde. In de benedenstad bouwden rijke kooplieden weelderige herenhuizen die dienden als symbool van hun succes.

Voorname inwoners, samen met de burgerlijke, gerechtelijke en religieuze autoriteiten, vestigden zich in en droegen bij aan de groei van de nieuwe stad. In 1801 verloor de basiliek van St. Nazaire zelfs zijn status aan een nieuwe kathedraal in de benedenstad.

1.5 Verval en wederopbouw van de Cité

Helaas raakten de Cité en zijn verdedigingssysteem in verval. Napoleon ontmantelde het fort in 1804. Later werd het door de Franse militaire administratie ook gedegradeerd tot een tweederangs bolwerk.

In de jaren 1830 deed Prosper Mérimée, toen inspecteur van historische monumenten, verslag van het historische en architectonische belang van de Cité. Er kwam dan ook een breed draagvlak om de ommuurde stad in ere te herstellen. In 1844, begon architect Viollet-le-Duc aan wat een van de grootste restauratie-inspanningen van de 19e eeuw zou worden.

1.6 Kritiek op de restauratie

Net als bij de Notre-Dame in Parijs of het kasteel van Pierrefonds, werd deze restauratie op een soms controversiële manier uitgevoerd.

Critici van de restauratie van Viollet-le-Duc Critici protesteerden vooral tegen de keuze van de architect om enkele torens met kegelvormige daken van leisteen te herstellen. In feite is dit een kenmerk dat meestal in Noord-Frankrijk wordt aangetroffen. In Zuid-Frankrijk zijn torens meestal met Romaanse rode tegels gebouwd.

Viollet-le-Duc rechtvaardigde zijn keuze echter op basis van geschiedkundige inzichten. Simon de Montfort en zijn mannen, die Carcassonne belegerden tijdens de kruistocht tegen de Albigenzen, waren afkomstig uit het noorden van Frankrijk. Het was dan ook niet uitgesloten dat ze architecten en ingenieurs uit het Île de France zouden hebben meegenomen.

Bij de voorbereidende werken van de restauratie zouden er ook daadwerkelijk stukken leisteen aangetroffen zijn. Hoewel de restauratie 58 jaar duurde, herstelde Viollet-le-Duc uiteindelijk slechts 30% van de Cité. Dat omvat alles wat je er vandaag kunt zien.

  1. De verschillende delen van de stad

De bekende versterkte middeleeuwse stad is indrukwekkend groot. De Cité omvat volgende onderdelen:

  • Het kasteel van Château Comtal
  • 4 stadspoorten
  • De basiliek van St. Nazaire
  • Een rij van 3 kilometer dubbele stadswallen
  • 52 torens
  • Woningen voor ongeveer 100 mensen

Het kasteel, de versterkingen en de torens behoren toe aan de Franse staat. De gemeente is dan weer verantwoordelijk voor de stukken grond tussen de wallen in en de rest van de Cité.

De 4 verschillende stadspoorten

Carcassonne heeft 4 toegangspoorten die allemaal hun historisch belang hebben gehad:

  • De Porte Narbonnaise is de oostelijke poort en ook bekendste stadsspoort voor toeristen. De poort wordt beschermd door twee grote torens.

  • De Porte Saint-Nazaire aan de zuidkant beschermt de basiliek die een 25-tal meter binnen de stadsmuur ligt. Hier vind je een rechthoekige toren met een complexe verdediging van 4 uitkijkpunten, mezekouwen, valhekken en versterkte deuren.

  • De Porte d’Aude opent naar het westen toe, nabij het kasteel en is genoemd naar de rivier die onder de Cité stroomt. Opvallend bij deze poort zijn een reeks ingenieuze valse doorgangen die bedoeld waren om aanvallers in de val te lokken.

  • De Porte de Rodez is de noordelijke poort. Ze is genoemd naar Rodez, een stad die verder noordwaarts ligt op de vroegere handelsroutes. Deze poort had vooral een commerciële functie. De weg liep naar St Vincent, een marktdorp dat vandaag niet langer bestaat.

De oude straten binnen de stadsmuren

Binnen de stadsmuren vind je de vele smalle middeleeuwse straatjes die je kunt verkennen. We raden je aan dit vroeg op de dag te doen, zodat je niet in de grote drukte moet lopen. Je vindt hier ook een aantal cafés, restaurants en toeristische winkeltjes.

De basiliek van Saint Nazaire

De vroegste sporen van de kerk gaan terug tot het jaar 925. In 1096 werd de basiliek door de paus ingewijd. In de 12e eeuw werden de gotische elementen opgebouwd, maar die kwamen er in de loop der eeuwen wel een aantal keren anders uit te zien.

De kerk droeg ooit de titel van kathedraal, maar moest die afstaan in 1801 aan de Kathedraal van Saint Michel die in de lager gelegen stad was opgetrokken. In 1898 kreeg het wel de status van basiliek terug van de paus.

Van de buitenbouw dateert het huidige uitzicht vooral van de 19e-eeuwse restauratie van Viollet-le-Duc. In het interieur zijn het transept en het koor in gotische stijl twee blikvangers. De kerk heeft ook enkele heel fraaie glas-in-loodramen.

Château Comtal

Château Comtal is het kasteel binnen de stadswallen van Carcassonne. Het is opgetrokken op het steilste stuk van de heuvel om het optimaal te beschermen tegen aanvallers.

Het Château comtal dateert uit 1130 toen Bernard Ato Trencavel IV opdracht gaf voor de bouw ervan. Een eeuw later gaf de koning van Frankrijk opdracht tot de wederopbouw van het kasteel. Hij liet tussen 1228 en 1239 versterkte verdedigingslinies toevoegen.

Het kasteel is een echt architecturaal hoogstandje. De vierhoekige structuur omvat negen torens, waarvan er twee van Visigotische oorsprong zijn (de Pinte-toren en de Tour de la Chapelle). De Pinte-toren, een vierkante uitkijktoren, is de hoogste in la Cité.

  1. Hoe het kasteel van Carcassonne bezoeken?

Om in de straten zelf rond te dwalen, heb je geen kaartjes nodig. Maar het mooiste is natuurlijk een bezoek aan het kasteel en aan de hoogste omwallingen. Daarvoor boek je eenvoudig online tickets voor € 11.

Onze tip: verlies geen tijd tijdens je bezoek en bestel je tickets vooraf online, zo vermijd je de wachtrijen. Je kan annuleren tot 24u voor aankomst met 100% geld terug garantie.

Via een brug kom je binnen de kasteelmuren terecht, daar zijn ook de ticketkassa’s. Die zijn meestal erg druk, dus je verliest er snel aardig wat tijd. Bestel dus bij voorkeur online je tickets zodat je snel kan doorlopen.

3.1 Toegangsprijzen Château Comtal

  • Gratis toegang voor kinderen onder 18 jaar
  • € 11 voor personen boven de 18 jaar
  • Onze tip: Online tickets kopen zodat je niet niet aan te schuiven, in de zomer zijn de wachttijden soms een uur of langer.

3.2 Chemin de ronde

Daarna kom je op de grote binnenplaats terecht. Vanaf daar begint het bezoek aan het kasteel met de “Chemin de ronde”, een beschermde verhoogde loopbrug achter de wallen. De wandelroute biedt mooie uitzichten over de Cour du Midi, de Cité, de benedenstad Bastide Saint-Louis of Ville-Basse. Bij mooi weer zie je in de verte zelfs de Montagne Noire liggen.

Het pad brengt je verder langs de torens op de bovenste muren. Deze verdedigingstorens zijn bovenop een segment van de muur gebouwd en strekken zich iets naar buiten uit, zodat wachters aan weerszijden de buitenkant van de muren kunnen observeren.

3.3 De houten bretèche

Op een aantal torens en muren zie je ook een “bretèche”. Een soort houten uitbreiding die werd gebruikt om het kasteel efficiënter te verdedigen tijdens belegeringen. Vanuit de bretèche was het vuurbereik wat groter en konden vijanden die beneden vlak voor de muur stonden ook nog bestookt worden. Het kasteel van Carcassonne is een van de weinige waar die houten constructies vandaag nog op te zien zijn.

3.4 Interieur

In het kasteel zie je als eerste een reeks ramen die afkomstig zijn uit het vroegere huis van Grassalio uit de Ville-Basse, dat nu niet langer bestaat. Verder kom je een reeks middeleeuwse grafstenen en schrijnen tegen en een sarcofaag uit de 5de eeuw.

In de toren van Trencavel zie je verschillende frescto’s met oorlogstaferelen tussen de Franken en de Saracenen.

  1. De Lices tussen de omwallingen

Tussen de binnen- en buitenwallen van de stad ligt er nog een deel open ruimte waar je door kan wandelen. Dat heet de Lices. Een volledig rondje wandelen rond de stadsmuren is ongeveer 3 kilometer en je bent er 45 minuten tot een uur mee bezig, afhankelijk van hoe vaak je stopt om foto’s te maken.

De Lices kan je gratis betreden vanop heel wat plaatsen in de stad, bijvoorbeeld via een van de 4 stadspoorten.

  1. Hoe wachtrijen vermijden aan het kasteel?

Voor het kasteel en de omwallingen is het zeker in het hoogseizoen zeer druk. Er kunnen dan ook flinke wachtrijen ontstaan om het kasteel binnen te geraken. Reserveer vooraf je tickets online en voorkom dat je veel tijd verliest met wachten in de brandende zon.

Onze tip: Met een skip-the-line ticket voor € 11 kan je gewoon doorlopen en het kasteel meteen bezoeken.

Een andere leuke optie is een gegidste wandeling van 2 uur door de stad zelf, het kasteel en de stadswallen. Op die manier leer je meer leuke weetjes over de beroemde vestingstad en ontdek je net wat meer plekjes waar andere toeristen niet bij stilstaan.

Let op: bij de meeste gegidste tours is de toegangsprijs voor het kasteel wel nog apart te betalen, maar als groep met gids krijg je wel een snelle doorgang en hoef je dus ook niet in de rij te staan.
  1. De Montée de la Porte d'Aude

De meeste bezoekers nemen de Porte Narbonnaise om de stad te betreden. Maar het loont de moeite om ook even de weg naar de Porte d’Aude te nemen. Vanaf hier heb je het beste zicht op het kasteel en de bijhorende omwallingen. Anderzijds zie je beneden de rivier en de Ville-Basse.

  1. De Pont-Vieux

Wanneer je van de Ville-Basse naar de ommuurde Cité loopt, kan je over de 14e-eeuwse brug over de Aude wandelen voor een fantastisch zicht op de ommuurde stad. De brug is 225 meter lang en vormt de verbinding tussen de lager gelegen Bastide en de Cité.

Waar heb je het mooiste uitzicht op Carcassonne?

Als je wel eens een postkaart van Carcassonne hebt gekregen, is de kans groot dat de foto vanop deze brug getrokken is. Ook de bekende beelden van Carcassonne by night, worden vaak vanop de Pont-Vieux gemaakt.

Aan de kant van de Bastide is er ook een gotische kapel tegen de brug aangebouwd: de Notre-Dame-de-la-Santé.

  1. De Bastide of Ville-Basse

De Bastide is het lager gelegen deel van de stad, dit is zowat het administratieve en commerciële hart. Dit stadsdeel dateert van de 13e eeuw en was oorspronkelijk ook ommuurd, maar daar blijft niet zo veel meer van over. Je kan wel nog de Porte des Jacobins gaan bekijken als een van de restanten.

Andere bezienswaardigheden zijn:

  • de fontein van Neptunus op de Place Carnot
  • de Kathedraal van Saint-Michel
  • en de kerk van Saint-Vincent.

Opvallend is dat de kerk van Saint-Vincent eigenlijk een stuk groter is dan de kathedraal, 54 meter met de klokkentoren bijgeteld, maar toch heeft de kleinste kerk hier de titel van kathedraal gekregen.
Verder is een wandeling langs het Canal du Midi dat de Bastide doorkruist ook een aanrader.

  1. Wanneer Carcassonne best bezoeken?

Carcassonne is samen met de Eiffeltoren, de kastelen van de Loire en de Mont Saint-Michel een van de grootste toeristische trekpleisters van Frankrijk. In de maanden juli en augustus is het volop hoogseizoen en wordt het er vooral tegen de middag zeer druk. Dan kan je dus best vroeg in de ochtend je bezoek plannen.

Wanneer je toch wil genieten van mooi weer tijdens je bezoek en geen grote drukte wilt, zijn juni en september de beste maanden om erheen te gaan.

9.1 Openingstijden van het kasteel

  • Château Comtal is dagelijks geopend van 9u30 tot 17u van 1 oktober tot 31 maart.
  • Van 1 april tot 30 september iedere dag geopend van 10u tot 18u30
  • Sluitingsdagen: 1 januari, 1 mei, 1 november, 11 november en 25 december
  1. Hoe Carcassonne bereiken?

10.1 Met de auto

Vanaf Parijs, Lyon, Toulouse, Bordeaux, Avignon en Marseille is Carcassonne vlot te bereiken met de wagen. Nabij de Cité liggen 3 parkings:

  • P1 in Chemin de Montlegun, nabij de Porte Narbonnaise (dit is de drukste parking)
  • P0 in Chemin de Montlegun
  • P2 in de Rue Dujardin Beaumetz nabij de Porte d’Aude
  • Parkeertarieven zijn € 6 voor 2 uur, voor 4 uur betaal je € 7,50

10.2 Met de trein

  • Met het openbaar vervoer kan je naar het station van Carcassonne reizen.
  • De treinverbinding tussen Marseille en Bordeaux passeert hier ook.
  • Verder kan je vanuit Brussel of Rijsel ook de TGV nemen naar Carcassonne.

10.3 Met een dagtour vanuit Toulouse

Je kan Carcassonne ook bezoeken met een dagtour. Vanuit Toulouse kan je een dagtrip boeken met een bus. Kijk hier voor meer info en reservatie voor € 32

10.4 Ligging op de kaart

  1. Filmpje: op verkenning door Carcassonne

Al benieuwd naar al dat moois in Carcassonne? Bekijk alvast even dit filmpje om te zien wat je te wachten staat.

  1. Waar overnachten in Carcassonne?

Carcassonne is een prachtige middeleeuwse stad en het voelt dan ook echt als een sprookje om er te overnachten. Er zijn tal van mogelijkheden om te overnachten: een appartement, B&B, vakantiehuis, hotel... Bekijk een overzicht van alle accommodaties in Carcassonne of kies voor één van onze top drie accommodaties.

B&B LA COUR CARREE

B&B LA COUR CARREE is een kleinschalig hotel met een mooie inrichting en goed gevoel voor architectuur en details. Dankzij de gunstige locatie de perfecte uitvalsbasis om Carcassonne te verkennen.

Le Logis GOUT

Is gevestigd in een groot huis met ligging op het zuiden. Er is een gemeenschappelijke tuin en een zonneterras. Le Logis GOUT biedt zowel kamers als een appartement met eigen kookgelegenheid. Ideaal voor een langer verblijf.

Hotel GOOD KNIGHT

Hotel GOOD KNIGHT heeft ongetwijfeld de meest unieke locatie. Het ligt op - letterlijk - 5 meter van het kasteel van Carcassonne en op 2,4 km van de kathedraal van Carcassonne. Het hotel zelf is prachtig warm en rustiek ingericht en biedt dankzij de locatie ook fantastisch uitzicht op het kasteel.

  1. De legende van Carcassonne

Carcassonne is volgens een plaatselijke legende genoemd naar de vrouw Carcas, wiens standbeeld je ook ziet bij de Porte Narbonnaise. Zij was de vrouw van Prins Ballak, die toen de stad in handen had. Na zijn dood nam zij de touwtjes in handen om de stad te verdedigen tegen de Franken en deed dat op een sluwe manier.

Volgens de legende voederde ze een zak tarwe aan een varken, om het dier vervolgens van de hoogste toren richting de vijand te gooien.

Toen het vijandelijke leger dat zag, waren ze ervan overtuigd dat er nog ruim voldoende voedselvoorraden in de stad aanwezig waren en dat het dus nog zeer lang kon duren voor ze zich over zouden geven. De Franken staakten daarom hun belegering.

Na hun vertrek luidden de stadsklokken voor Carcas, waaruit de uitdrukking “Carcas Sonne!” is gevolgd. Dat zou later de stadsnaam zijn geworden. Boek je ticket hier
  1. Carcassonne in populaire cultuur

Het spreekt vanzelf dat Carcassonne een inspirerende plek is. Daarom figureerde de stad al in ontelbare boeken en films. Er is ook een gezelschapsspel naar genoemd.

  • De krakende carcas is een verhaal van Suske en Wiske in Carcassonne
  • Le Corniaud is een film met Bourvil en Louis de Funès die zich deels in de stad afspeelt
  • Robin Hood: Prince of Thieves uit 1991 werd ook opgenomen in de stad
  • The Musketeer uit 2001 is er ook deels opgenomen
  • Carcassonne is eveneens een heel bekend bordspel
  1. Mis niets met onze reisgids Occitanië

Herkenbaar: Bij je bezoek aan dit prachtige stukje Frankrijk wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Occitanië met een uitgewerkte autoroute, 3 stadswandelingen, tips + verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids om in de stemming te komen en ga op pad!

Occitanië

Gratis reisgids Occitanië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?